Increderea rusilor in presedintele Vladimir Putin a scazut sub pragul de 40% - o premiera de la anexarea Crimeei - intr-un context de nemultumire sociala fata de o nepopulara reforma a pensiilor.
Doar 39% dintre rusii intervievati in septembrie au spus ca au incredere in Vladimir Putin - o scadere de noua puncte procentuale fata de iunie, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada.
Acesta este cel mai slab rezultat inregistrat de Vladimir Putin din februarie 2014, cand cota sa de incredere a atins 36%. Insa ea sarit la 51% dupa anexarea Crimeei, in martie 2014.
Saptamana trecuta, presedintele rus a promulgat o reforma care prevede cresterea cu cinci ani a varstei pensionarii. Aceasta masura a provocat o nemultumire vie in Rusia, a scos mii de persoane la proteste in strada si a provocat infrangeri electorale neasteptate partidului aflat la putere in septembrie, in cursul unor alegeri regionale.
Noua lege creste varsta pensionarii la 65 de ani, de la 60 in prezent, in cazul barbatilor, si la 60 de ani, de la 55 in prezent in cazul femeilor.
Aceste praguri de pensionare au fost stabilite in 1932, in epoca sovietica, si nu au fost atinse de-atunci.
In fata unei fronde neobisnuite, Putin a propus, intr-un rar discurs televizat catre natiune, in august, o relaxare a reformei, ceea ce deputatii nu au intarziat sa faca, amendand proiectul.
Potrivit anchetei Institutului levada, cota increderii in ministrul Apararii Serghei Soigu si in cel al... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 20:00
Inainte sa se lanseze in cursa pentru al patrulea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a anuntat o marire anticipata a salariului minim.
La inceputul acestui an, salariul minim in Rusia era de doar 9.489 ruble (139 de euro). In urma anuntului facut miercuri de Vladimir Putin, acesta ar urma sa fie majorat la 1.163 de ruble (163 de euro) incepand cu 1 mai, potrivit Reuters. Majorarea fusese initial programata de Kremlin pentru inceputul anului 2019.
Initial, presedintele Rusiei isi obtinuse buna parte din popularitatea pe baza cresterii nivelului de trai al rusilor. Reusita sa economica fusese posibila, insa, in conditiile cresterii mari a pretului petrolului din anii 2000.
In plus, cetatenii fostei URSS se lasasera usor impresionati de cresterea nivelului de trai, dupa lunga perioada de saracie instalata din 1991, cand Rusia trecuse la economia de piata.
La revenirea sa in functia de presedinte al Rusiei, in 2012, Putin promisese o noua epoca de prosperitate. N-a mai reusit insa sa le creasca din nou rusilor nivelul de trai. Dimpotriva, populatia a saracit in ultimii ani din cauza ieftinirii petrolului si a sanctiunilor impuse Rusiei in urma crizei din Ucraina.
La finele anului trecut, Kremlinul anunta ca inflatia din Rusia a fost in ultimul an de doar 2,5%, cifra pe care o considera indicatorul unei reusite economice.
Alegerile prezidentiale din Rusia se vor desfasura pe 18 martie.
Citeste si:
Putin, fara contracandidat la alegeri. Comisia... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 20:44
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Angela Merkel e virtual castigatoare a alegerilor parlamentare care vor avea loc in Germania in data de 24 septembrie. Va fi sustinuta de CDU (Uniunea Crestin Democrata) pentru inca patru ani la conducerea celei mai puternice economii a Europei.
Aceasta e o veste proasta pentru Vladimir Putin. Dupa ce anul 2016 i-a adus pe tava doua evenimente senzationale care anuntau iminenta prabusire a Uniunii Europene - referendumul pentru Brexit si ruperea legaturii dintre Batranul Continent si SUA prin venirea lui Donald Trump la Casa Alba, anul 2017 nu a continuat in sensul trasat de violenta propaganda a Kremlinului si de razboiul hibrid.
A aparut o reactie puternica de aparare care a dus la izolarea lui Trump la Casa Alba si inasprirea de catre Congresul SUA a sanctiunilor impotriva Rusiei urmata de izolarea miscarilor populiste din Europa prin venirea la putere a centristului Emmanuel Macron, in Franta si perpetuarea la putere a Angelei Merkel, in Germania.
Dupa socul din 2016, Uniunea Europeana pare intarita atat economic, pentru prima data dupa doua decenii somajul scade, iar toate statele membre inregistreaza crestere economica, dar si politic, prin realizarea unei aliante pro-europene intre Franta si Germania, crearea integrarii institutionale cu mai multe viteze si avansarea unor discutii de formare a unei armate comune.
Mesajul suna fals, iar norii de furtuna se aduna
Vladimir Putin se afla in pierdere de popularitate atat pe plan intern, cat si pe plan... mai mult
Joi, 14 Septembrie 2017, ora 13:08
Rusia Unita, partidul aflat la putere in Rusia, asociat cu presedintele Vladimir Putin, ar urma sa castige fara probleme alegerile regionale care au loc duminica, potrivit unor analisti.
"Rusia Unita va domina consiliile regionale si municipale", a precizat, prin e-mail, analistul rus de politica si securitate Nabi Abdullaev, citat de DPA.
Rusia Unita a obtinuta o majoritate confortabila in parlamentul federal la alegerile de anul trecut, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a schimba unilateral Constitutia. Alegerile regionale din aceasta duminica ar urma sa aduca din nou o victorie covarsitoare acestui partid, noteaza DPA.
"Este foarte putin probabil, dar chiar daca un membru al unui alt partid ar castiga un scrutin de guvernator, el sau ea cu siguranta nu se va abate de la linia oficiala si va cauta cooperarea cu guvernul federal care controleaza fluxul financiar si stabileste politicile fiscale", a spus Abdullaev, director asociat pentru Rusia al firmei de consultanta Control Risks Group.
Pentru a candida la pozitia de guvernator, un potential candidat trebuie mai intai sa primeasca aprobarea unui anumit numar de oficiali municipali de rang inalt, in functie de regiune. Acest asa-numit 'filtru municipal', introdus printr-o lege din 2012, a fost un obstacol insurmontabil pentru unii candidati importanti ai opozitiei.
"Nu cred ca exista dubii ca Rusia Unita va domina alegerile, fie si pentru ca autoritatile au folosit - sau abuzat - de 'filtrul municipal'... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 08:02
Presedintele Rusiei este pe punctul a intra intr-o noua sesiune maraton de intrebari si raspunsuri cu ocazia discursului anual adresat natiunii. Anul trecut, cei 1.400 de jurnalisti prezenti la intalnirea cu Putin l-au tinut pe acesta "in priza" pentru 3 ore.
Dincolo de temele generale privind situatia economica a tarii, criza din Ucraina si relatiile cu Occidentul, jurnalistii au beneficiat si de detalii intime din viata presedintelui rus. Nu e de mirare ca, joi, 17 decembrie, toata lumea asteapta cu nerabdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarca Bloomberg.
Un an greu
Pentru rusi, 2015 a fost un an dificil. Rubla a intregistrat doar cateva sesiuni de apreciere in fata dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, in fata monedei americane.
Amenintarea terorista este mai apasatoarea ca oricand, dupa ce Moscova a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa se implice in razboiul civil din Siria, luand la tinta si pozitiile gruparii jihadiste Daesh (Statul Islamic).
Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind in continuare suspectata ca alimenteaza cu trupe si armament pozitiile separatistilor din estul tarii, iar noi tensiuni au aparut si in relatia dintre Moscova si Ankara.
Nivelul de trai al rusilor a scazut dramatic pe fondul prabusirii pretului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populatia pregatindu-se sa intre in al doilea an de recesiune economica.
Pe scurt, Putin are destule motive sa fie... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:55
1Dupa anexarea Crimeii, anul trecut, Vladimir Putin era cotat in sondajele de opinie cu o popularitate record, de 85%. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Este insa poporul rus unul atat de omogen si sondajele reflecta realitatea din Rusia?
La aceasta intrebare incearca sa raspunda jurnalista Natalie Nougayred, intr-un amplu materialul publicat pe The Guardian, sub titlul "Paradoxul Putin: Nefrecventabil, temut si totusi respectat".
Editorialista povesteste ca, luna trecuta, la o conferinta in Estonia, mai multi opozanti rusi - scriitori, sociologi si politicieni - au dezbatut subiectul "ce cred cu adevarat rusii".
Vladimir Putin vs. Kim Jong Un - batalia cultului personalitatii
Unii au sustinut ca sondajele nu ar trebui sa fie luate ca atare in Rusia, pentru ca este o tara in care libertatile fundamentale sunt departe de a fi garantate, iar aparatul de stat exercita o presiune puternica asupra cetatenilor sai.
In opinia lui Natalie Nougayred, este un punct ...citeste mai departe despre "Paradoxul Putin: Temut, totusi respectat. Ce cred insa rusii cu adevarat?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 20:19
Intr-un articol recent, Nina Hrusciova, stranepoata fostului lider sovietic Nikita Hrusciov, isi exprima uimirea fata de faptul ca actualul presedinte al Rusiei, care a adus saracirea tarii si compromiterea ei in fata lumii dupa anexarea Crimeii, se bucura in decembrie anul trecut de o popularitate de 68%.
Majoritatea covarsitoare a rusilor este de acord ca el sa fie declarat "Omul Anului", fapt confirmat si de cea mai autorizata organizatie in materie, Fundatia pentru Opinia Publica, potrivit Russia Today. Nu poti ramane indiferent.
Vechiul ofiter KGB
In fata concetatenilor sai, Putin apare ca un fel de print sosit calare pe un cal alb, anume ca sa cucereasca teritoriile pierdute in trecut, intruchipand gloria istorica a unor eroi legendari, ceea ce arunca in desuetudine orice cusur ar fi tentat cineva sa i-l gaseasca.
In mod ciudat, succesele sale patriotarde au redus la tacere multe organizatii non-guvernamentale, voci ale opozitiei si, mai ales, au reusit sa deprime ...citeste mai departe despre "Paradoxul secolului: secretul fantasticei popularitati a lui Putin in tara lui" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Ianuarie 2015, ora 13:48
Criza din Rusia pare a se aprofunda, iar presa occidentala releva drama prin care trece tarul de la Kremlin.
Se raspandeste zvonul ca in sfarsit Putin a fost pedepsit si mai are putin si cedeaza. Total fals. In opinia mea, restrictiile si presiunea externa nu fac decat sa consolideze nationalismul rus si adeziunea la politica lui Vladimir Putin, putand trage astfel o paralela cu politica dusa impotriva Germaniei dupa Primul Razboi Mondial.
In primul rand, cred ca Vladimir Putin si strategii de la Kremlin nu trec prin nici o criza. Acestia o duc foarte bine, ba chiar isi consolideaza pozitia pe plan intern prin intetirea urii compatriotilor fata de lumea occidentala.
Rusii nu se mai satura de Putin: Omul anului, a 15-a oara la rand
In ochii rusilor, cu siguranta nu Putin este vinovat de ceea ce se intampla, ci imperialismul american care doreste sa ingenuncheze poporul rus.
Putin avertizeaza liderii UE si SUA: Sanctiunile va vor face multe probleme
Masurile luate pe ...citeste mai departe despre "Criza din Rusia, naivitatea occidentala si falimentul Republicii Moldova" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 12:07