Presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau american Barack Obama au avut o scurta intrevedere duminica la Lima in marja Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC), a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov.
"Cei doi s-au salutat la inceputul reuniunii si au discutat cateva minute", a declarat Peskov, citat de agentiile de presa ruse, fara a oferi alte detalii, informeaza Agerpres.
Potrivit Casei Albe, presedintele Barack Obama i-a spus omologului sau rus ca Moscova trebuie sa-si respecte angajamentele prevazute de acordul de la Minsk.
Totodata, liderul de la Casa Alba i-a spus lui Vladimir Putin in cadrul discutiei de la Lima ca ministrii de Externe ai celor doua tari trebuie sa continue ...citeste mai departe despre "Obama, fata in fata cu Putin: Subiectele fierbinti pe care i-a atras atentia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Noiembrie 2016, ora 21:35
Presedintele rus Vladimir Putin a transmis, joi, ca incercarile sale de a ajunge la un acord cu omologul sau american Barack Obama pe tema razboiului din Siria au esuat.
"Nu am reusit sa facem un front comun pentru a invinge terorismul", a precizat liderul de la Kremlin, citat de Reuters.
"In Washington exista forte care fac tot posibilul ca sa ne boicoteze intelegerile", a adaugat Vladimir Putin.
Totusi, presedintele rus a tinut sa mentioneze faptul ca e dispus sa reia negocierile dupa alegerile din SUA, indiferent de cine va castiga.
Ulterior, Casa Alba a ...citeste mai departe despre "Siria e macinata de razboaie: Putin spune ca nu reuseste sa se inteleaga cu SUA, Casa Alba reactioneaza" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 21:25
Rusia devine tot mai mult un partener esential pentru Statele Unite in Siria, in ciuda faptului ca Administratia Obama condamna sprijinul Moscovei pentru presedintele Bashar al Assad.
Cooperarea dintre Rusia si America implica acum legaturi diplomatice, militare si ale serviciilor de informatii din cele doua tari, scrie editorialistul Washington Post David Ignatius, specializat pe Orientul Mijlociu si securitatea din SUA.
Moscova si Washingtonul au inceput chiar si un timid proces de rezolvare a conflictului din spatiul aerian inghesuit al Siriei, unde o greseala de comunicare sau un accident ar putea avea consecinte dezastruoase.
Putin, mai bun decat Obama in Siria? Asul din maneca liderului rus
Oficialii de la Casa Alba privesc cooperarea cu Rusia drept raul cel mai mic dintr-o varietate de optiuni, arata analiza citata. O admnistratie care nu s-a inteles deloc cu presedintele rus, Vladimir Putin, mai ales dupa interventia lui in Ucraina, afla acum ca nu poate supravietui ...citeste mai departe despre "America e blestemata sa coopereze cu Putin: De ce nu poate supravietui fara el" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 12:34
Presedintele american, Barack Obama, a purtat o convorbire telefonica, miercuri, cu omologul sau rus, Vladimir Putin, in legatura cu cautarea unei solutii diplomatice in Siria si situatia din estul Ucrainei.
Cei doi lideri au evocat "eforturile in curs pentru favorizarea unei tranzitii politice in Siria", a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al Casei Albe. "Statele Unite si Rusia sunt interesate ca dosarul sa avanseze", a adaugat el.
Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, au adoptat la mijlocul lunii decembrie o rezolutie ce stabileste o foaie de parcurs pentru a pune capat celor aproape cinci ani de razboi civil in aceasta tara.
Pe langa negocierile opozitie-regim si o incetare a focului, textul prevede un guvern de tranzitie in termen de sase luni si alegeri in 18 luni, aminteste France Presse.
Fotografia zilei: Obama si Putin, fata in fataObama si ...citeste mai departe despre "Obama si Putin au vorbit la telefon: Ce e de facut cu razboaiele planetei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 08:13
Cand a luat cuvantul de la tribuna Adunarii Generale ONU, pentru a pleda pentru un front unit impotriva gruparii extremiste Statul Islamic, presedintele rus Vladimir Putin stia ca va atrage atentia tuturor si il va umbri pe omologul american Barack Obama. In acelasi timp, Putin s-a adresat si rusilor, stiind ca are nevoie sa le distraga atentia de la problemele economice tot mai grave ale tarii.
Anul trecut, rusii au fost distrasi cu anexarea Crimeii si incurajarea separatistilor dine stul Ucrainei. Recenta detasare a echipamentelor militare ruse in Siria este un substitut pentru esecul proiectului "Novorossia", scrie Andrei Kolesnikov, pentru Project Syndicate.
Rusia cere SUA sa-si retraga imediat avioanele de razboi din spatiul aerian sirian
Expertul de la Carnegie Moscow Center scrie, intr-un amplu comentariu, ca aventura siriana a lui Putin este un apel la nostalgia rusilor fata de trecutul sovietic, atunci cand URSS era atotputernica. Putin vrea sa demonstreze ca Rusia ...citeste mai departe despre "Ce cauta Putin in Orientul Mijlociu si de ce Siria e noua Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 19:30
Raidurile aeriene ale Rusiei in Siria forteaza liderii occidentali sa reconsidere noua aventura militara a lui Vladimir Putin, in conditiile in care infrangerea gruparii Statul Islamic s-ar putea sa nu fie unicul scop al presedintelui rus.
O parte din analistii geopolitici cred ca interventia Moscovei este menita mai mult sa asigure un nivel sporit de protectie pentru aliatul lui Putin, Bashar al-Assad, pe care Occidentul l-ar dori debarcat cat mai repede din fruntea Siriei relateaza Bloomberg.
Raiduri la intamplare
Cele 20 de incursiuni aeriene efectuate de avioanele de vanatoare rusesti au dus la distrugerea a opt tinte ISIS, sustine Moscova.
In schimb, Washingtonul crede ca bombardamentele au fost directionate catre zone in care nu s-a raportat existenta gruparii jihadiste, cel mai probabil acestea fiind indreptate impotriva altor opozanti ai regimului de la Damasc.
Exista o ingrijorare destul de mare si in privinta unor incidente care pot aparea intre pilotii rusi si americani, ambele forte aeriene operand misiuni diferite in acelasi spatiu aerian.
"Daca este doar un preludiu la un proces diplomatic care ar putea face Rusia mai cooperanta in a asigura o tranzitie de la actualul regim din Siria la altul, atunci aceste evenimente ar putea avea un impact pozitiv, crede Philip Gordon, fost coordonator al Casei Albe pe politici din zona Orientului Mijlociu.
Riscurile sunt insa majore. "Ori de cate ori introduci forte militare intr-o zona de razboi te... mai mult
Joi, 01 Octombrie 2015, ora 11:11
Secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat ca implicarea presedintelui rus Vladimir Putin in Siria ar putea fi o "oportunitate" pentru SUA.
Moscova s-ar putea trezi intr-o situatie "complicata", care i-ar putea afecta politica fata Siria, tara sfasiata de patru ani si jumatate de razboi, si fata de liderul sirian Bashar al-Assad, a apreciat Kerry, intr-un interviu acordat marti postului de televiziune CNN.
Acum doua zile Putin spunea ca nu va face asta: Totusi, Rusia trimite forte armate in SiriaPutin promite sa nu trimita trupe in Siria. DeocamdataBarack Obama denunta, in discursul la ONU, actiunile Rusiei in Siria si Ucraina (Video)
"Daca se situeaza de partea lui al-Assad, Iranului si Hezbollah, el (Putin - n.red.) va avea o problema foarte grava cu tarile sunnite din regiune", a spus secretarul de stat ...citeste mai departe despre "Cum ar putea profita SUA de implicarea Rusiei in Siria: Putin, tinta pentru jihadisti" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 15:30
De la tribuna Adunarii Generale a ONU, presedintele rus Vladimir Putin spera sa sparga blocada sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei in primavara anului trecut.
Nu este un pas inapoi pe care il face "tarul" de la Kremlin, ci o incercare de a scoate castanele din foc cu mana potentialilor aliati occidentali intr-o cruciada derulata impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.
Pana acum, doar liderii europeni par sa tina isonul liderului rus, remarca reporterii agentiei Bloomberg.
Ziua decisiva
Una din cele mai importante secvente ale deplasarii lui Putin la New York o reprezinta intalnirea de luni dupa-amiaza cu seful statului american.
Intr-un interviu acordat presei americane, Putin si-a exprimat speranta de a gasi un teren comun de discutii in privinta interventiei militare in Siria.
"Am fi bucurosi sa fim integrati intr-o platforma comuna de actiuni colective impotriva terorismului", a declarat presedintele rus, neuitand sa mentioneze ca, din punctul sau de vedere, presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sustinut in lupta dusa impotriva gruparii teroriste ISIS.
Lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia foloseste miza razboiului civil din Siria pentru a sparge blocada diplomatica din jurul sau.
Pe de alta parte, oferta Rusiei vine intr-un moment in care exodul refugiatilor sirieni catre Europa pare sa nu se mai termine, starnind reactii contrare din partea guvernele... mai mult
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 11:20
In tot restul lumii, Siria este perceputa ca un taram al tragediei si dezolarii, dar, la Kemlin, pentru presedintele Vladimir Putin este posibil ca tara prietena sa reprezinte "gasca cu oua de aur".
Treseul militar al Moscovei in Siria ar putea reprezenta calea prin care liderul de la Kremlin cauta o solutie diplomatica la izolarea in care este mentinuta Rusia de la declansarea crizei din Ucraina, cred reporterii New York Times.
Gambitul disperarii
Intr-o miscare mai putin obisnuita, Putin a recurs la un gambit geopolitic deschizand mutarea prin intensificarea ajutorului militar trimis trupelor guvernamentale din Siria.
In acelasi timp, presedintele rus a inaintat Washingtonului o propunere soc: o intalnire fata in fata cu Barrack Obama pentru a discuta situatia razboiului din Siria.
Tot Putin este cel care se pregateste sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU de la sfarsitul lunii un plan de pace pentru statul din Orientul Mijlociu.
Mizele pe care joaca Vladimir Putin sunt imense. Dupa aventura sa in estul Ucrainei, Moscova a stat in pozitie defensiva un an si jumatate, fiind izolata diplomatic de restul lumii occidentale.
In aceeasi perioada, in urma sanctiunilor dictate de Vest, a prabusirii pretului petrolului si a deprecierii constante a rublei, economia rusa s-a scufundat, reducand dramatic si nivelul de trai al populatiei.
Moscova a tinut situatia in frau folosind rezervele valutare constituite de-a lungul ultimilor ani, dar ritmul... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 15:04
4