Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat sambata ca nu doreste ca Rusia sa se intoarca la practica din epoca sovietica de a avea conducatori pe viata care au murit in functie fara o strategie de succesiune adecvata, relateaza Reuters.
Comentariile sale, facute la Sankt Petersburg, in prezenta unor veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial, survin la cateva zile dupa ce a dezvaluit o schimbare rapida a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din functia de premier si a guvernului acestuia.
Putin, intr-o miscare surprinzatoare, l-a ales desemnat ca sef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Misustin, relativ necunoscut marelui public. Rusii asteapta acum sa afle care sunt ministrii care isi vor pastra functiile intr-un nou guvern, noteaza Reuters.
Modificarile aduse de Putin, care ar amenda constitutia pentru a crea noi centre de putere in afara presedintiei, au fost percepute la scara larga ca ii dau posibilitatea liderului de la Kremlin sa-si extinda puterea odata ce paraseste presedintia in 2024. El a dominat politica rusa, ca presedinte sau ca prim-ministru, timp de doua decenii.
Criticii il acuza pe Putin, fost ofiter KGB, ca planuieste sa pastreze controlul tarii, intr-o anumita masura, chiar si dupa incheierea mandatului sau.
In comentariile sale de sambata, Putin, care a spus deja ca doreste ca mandatele viitorilor presedinti sa fie limitate la doua, desi in prezent el se afla la al patrulea mandat, a respins ideea... mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2020, ora 12:00
Presedintele rus a depus, luni, juramantul pentru un nou mandat de sase ani in urma castigarii alegerilor din martie. El se afla la carma Rusiei de la sfarsitul anului 1999.
"Se considera ca, in Rusia, toate deciziile sunt luate de un singur om - Vladimir Putin. Este doar partial adevarat. Toate deciziile sunt luate de Putin, insa Putin nu este doar un singur om. Este o minte colectiva uriasa. Zeci, chiar sute de oameni ghicesc zilnic ce decizii trebuie sa ia Vladimir Putin.
Insusi Vladimir Putin ghiceste tot timpul ce decizii trebuie sa ia pentru a fi popular, pentru a fi inteles si aprobat de acel urias Vladimir Putin colectiv", scrie Mihail Zagar in cartea sa "Toti oamenii Kremlinului".
Evenimentul depunerii juramantului a fost urmarit cu interes si de fostul cancelar al Germaniei Gerhard Schroder, membru in conducerea Gazprom, in realitate un angajat al lui Vladimir Putin, dar si de actorul american Steven Seagal, un fel de bufon modern adus la curtea regelui pentru calitatile sale de "erou-luptator" in productii cinematografice de categorie B. Amandoi s-au aflat in primele randuri alaturi de oficialitatile ruse invitate la ceremonie.
Cel mai asteptat moment dupa juramant a fost cel in care Vladimir Putin urma sa trimita Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei) propunerea de prim-ministru. Presedintele nu era obligat sa faca acest anunt, dar purtatorul sau de cuvant a lasat sa se inteleaga faptul ca presedintele va propune rapid un sef al Executivului.
"Dmitri... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 08:34
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, urmeaza sa transmita Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, o propunere pentru postul de prim-ministru imediat dupa ceremonia de investitura pentru un nou mandat, programata luni.
"Guvernul cedeaza puterile sefului de stat reales. Din acest moment, initiativa presedintelui este de a prezenta Dumei de Stat candidatura pentru postul de sef al Guvernului. Nu pot spune cand se va intampla exact acest lucru. Aceasta este prerogativa exclusiva a presedintelui", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului.
Ceremonia de reinstalare a lui Vladimir Putin in functia de presedinte al Rusiei este programata pe 7 mai, la ora 12:00 (12:00, ora Romaniei).
Citeste si:
Proteste in Rusia inainte de investirea lui Putin: Navalnii si peste 1.600 de sustinatori de-ai lui au fost retinuti brutalIohannis il felicita pe Putin pentru victorie, cu patru zile intarziere. Ce i-au transmis alti lideri europeni sefului de la KremlinTrump l-a sunat pe Putin sa-l felicite si spune ca se vor vedea curand. Nimic despre spionul otravitMerkel si Macron l-au felicitat cu intarziere pe Putin: Ii cer sa continue dialogul si reformele in Rusia ...citeste mai departe despre "Putin isi incepe oficial noul mandat de presedinte. Cand va anunta premierul?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Mai 2018, ora 08:33
Afacerea Skripal a picat prea la tanc pentru Vladimin Putin pentru a nu fi fost un ingredient al straniei campanii electorale pe care o desfasoara. Pentru a cata oara, am vazut oficiali rusi, incepand cu presedintele si sfarsind cu docilii membri ai Dumei de Stat, raspunzand acuzatiilor britanice cu fraze ironice, la limita grosolaniei, vizand mai degraba reactii interne.
Escaladarea tensiunilor intre Londra si Moscova, intre NATO si Rusia in ultima instanta, pare sa-i convina de minune lui Putin. Intr-o atmosfera ce amintea puternic de zilele de aur ale gerontocratiei sovietice, contrar dinamismului filmarilor si expunerii repetate a unor chipuri tinere extaziate, mesajul catre natiune al presedintelui Rusiei a semanat cu un discurs de razboi.
Dupa enuntarea unui numar impresionant de obiective economice la fel de fanteziste ca si acelea din celebrele "decrete din mai", ramase neindeplinite, Putin a trecut la partea principala a discursului, in care a anuntat ca Rusia detine cele mai performante arme de distrugere in masa. Intr-un efort de comunicare publica a stiintei, care cu siguranta i-a facut pe Newton si Einstein sa se agite copios in locurile lor de odihna, Putin a anuntat, printre altele, ca detine rachete cu propulsie nucleara si traiectorie non-balistica, dar si drone submarine de mare viteza, cu raza de actiune nelimitata.
Terminand mesajul printr-un lung citat din propriile declaratii, Putin i-a avertizat pe americani ca a venit vremea sa-i asculte pe... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:12
Ceva s-a schimbat in ce priveste protestele la adresa liderului rus. Desi candidatura lui Alexei Navalni a fost blocata de biroul electoral, acesta a continuat sa-si faca treaba de conducator al Opozitiei.
Saptamana trecuta, in mai multe orase din Rusia, acoperind sapte fusuri orare, s-au desfasurat manifestari impotriva lui Vladimir Putin.
"Alexei Navalni, un militant anticoruptie care a devenit cel mai proeminent critic al lui Putin, a fost arestat si tarat cu violenta, fiind urcat intr-o duba de catre politisti, pe cand acesta incerca sa se alature unui grup de protestatari din Moscova", a relatat postul de televiziune ABC News intr-un reportaj despre ultimele demonstratii anti-Putin din Rusia.
Desi participarea la acestea nu a fost numeroasa, de ordinul sutelor si miilor de oameni, faptul ca s-au desfasurat pe o suprafata extinsa, atat in estul, cat si in vestul tarii, arata o modificare in ce priveste modul de actiune a Opozitiei, dar si modificare in ce priveste atitudinea oamenilor.
De la muzica la campanii militare
De-a lungul celor 18 de ani de conducere autoritara a liderului rus, impotriva sa au fost nenumarate proteste, unele de zeci de mii de oameni. Sa amintim aici si miscarea Pussy Riot realizata de o formatie de muzica punk-rock formata din mai multe tinere care-l contestau violent pe Vladimir Putin in melodiile si manifestatiile lor extreme. Trei dintre ele au fost arestate in 2012 si condamnate pentru huliganism la doi ani de inchisoare cu... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 13:41
Presedintele rus Vladimir Putin, care a anuntat saptamana trecuta ca vrea sa obtina un nou mandat la alegerile din martie anul viitor, a explicat joi ca va candida independent, dar spera sa fie sustinut de mai multe formatiuni politice.
Liderul de la Kremlin a mai afirmat joi, in cadrul conferintei sale anuale de presa, ca sistemul politic al Rusiei trebuie sa fie unul competitiv, relateaza Reuters si dpa.
Acesta sustine ca Opozitia nu dispune de un candidat redutabil cu care sa rivalizeze din cauza ca oponentii sai, desi sunt "zgomotosi", nu au reusit sa ofere un program viabil pentru dezvoltarea tarii.
Putin a subliniat ca Guvernul trebuie sa se concentreze pe cresterea prosperitatii financiare a populatiei ruse, mentionand ca, de cand a preluat prima data fraiele presedintiei - in 2000 -, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu 75%.
Citeste si
Putin a anuntat, in sfarsit, ca va candida pentru un nou mandat. Ar ramane presedinte pana in 2024Bucurie si deceptie in Rusia dupa ce Putin a anuntat ca va candida pentru un nou mandatOmul care ii da multe batai de cap lui Putin inainte de prezidentialele din Rusia ...citeste mai departe despre "Putin va candida independent la prezidentialele din 2018" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:07
Desi nu a anuntat inca daca va candida pentru un nou mandat, presedintele rus Vladimir Putin este deja in plina campanie pentru alegerile prezidentiale din martie 2018, relateaza duminica agentia de presa EFE.
"Candidatul meu este unul singur: Vladimir Putin.Asteptarile sunt foarte mari si sperantele de asemenea. Si aceasta este pozitia majoritatii covarsitoare a cetatenilor tarii noastre", a declarat cu cateva zile in urma Viaceslav Volodin, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus - n.red.).
Volodin, vazut ca un posibil succesor al lui Putin, spune cu voce tare ceea ce toata lumea stie ca nu este decat o chestiune de timp pana cand presedintele isi va anunta intentia de a ramane in functie inca timp de sase ani.
Potrivit tuturor analistilor, Putin isi va prezenta candidatura in fata congresului partidului Kremlinului, Rusia Unita, prevazut pentru mijlocul lunii decembrie.
Cu toate acestea, campania este deja in plina desfasurare, iar Putin a profitat de acest timp pentru a-si lansa primele promisiuni electorale, acum ca economia nationala a inceput sa se redreseze dupa mai bine de doi ani de recesiune profunda.
"In pofida restrictiilor cunoscute, inclusiv cele externe (sanctiunile), economia rusa se stabilizeaza. In mod evident, recesiunea a fost depasita. Atat actorii economici, cat si cetatenii vor simt treptat factorii pozitivi pe care ii vedem in economie", a asigurat Putin.
Desi a subliniat intotdeauna ca rusii sunt... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 16:12
Presedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat, vineri, in ultima sa conferinta de presa din 2016, o parte din planurile pe care le are pentru 2017.
El a transmis ca vrea sa viziteze SUA, insa doar daca va primi o invitatie oficiala din partea presedintelui ales american, Donald Trump.
"Daca Trump ma invita in vizita in Statele Unite, cu siguranta ma voi duce", a declarat Putin pentru agentiile de presa ruse, dupa conferinta de presa de sfarsit de an, care a durat trei ore si jumatate.
Potrivit Reuters, el a declarat ca spera sa discute cu Trump despre normalizarea relatiilor dintre cele doua tari.
De asemenea, Putin l-a laudat pe presedintele ales al SUA si a tinut sa precizeze ce democratii trebuie sa arate ca stiu cum sa piarda.
Va candida Putin pentru un nou mandat?
In ...citeste mai departe despre "Planul lui Putin pentru 2017: Vrea sa viziteze SUA, daca il invita Trump. Va candida pentru un nou mandat?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2016, ora 19:10
Daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale in Rusia, circa 74% dintre rusi l-ar vota pe actualul sef al statului Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidential, releva un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Rusia (VTIOM), ale carui rezultate au fost date publicitatii miercuri la Moscova.
Astfel, Putin a atins nivelul maxim in intentiile de vot din ultimii patru ani, avand in vedere ca inainte de alegerile prezidentiale din martie 2012 actualul lider rus era creditat cu 40% din optiuni, potrivit TASS si Gazeta.ru.
Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte
Totodata, conform Centrului de sondare a opiniei publice Levada din Moscova, in aprilie 2015 peste 80% dintre rusi declarasera ca l-ar ...citeste mai departe despre "Rusii il vor tot pe Putin presedinte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 14:18