Ministerul rus de Justitie a clasat, marti, noua entitati media americane - printre care postul de radio Vocea Americii - drept "agenti straini". Toate aceste institutii de presa trebuie sa aplice pe materialele difuzate o eticheta care sa indice ca "servesc intereselor unui guvern strain".
Vocea Americii si Radio Europa Libera/Radio Libertatea, finantate de Congresul SUA, alaturi de alte sapte entitati media afiliate au fost clasate ca "exercitand functiile unui agent strain", conform unui comunicat publicat de Ministerul de Justitie.
Presedintele rus Vladimir Putin promulgase, pe 25 noiembrie, o lege care prevedea ca e posibila desemnarea unor entitati media drept agenti care servesc interesele unor guverne straine.
Liderul de la Kremlin reactiona astfel la constrangerea postului de televiziune rus RT de a se inregistra ca "agent strain" in Statele Unite. Americanii impusesera aceasta masura dupa ce, in repetate randuri, oficiali de la Washington acuzasera RT ca a incercat sa influenteze alegerile de anul trecut pentru ca Donald Trump sa ajunga presedinte.
Legea promulgata de Putin a fost denuntata de Consiliul pentru Drepturile Omului de pe langa Kremlin. Organizatia neguvernamentala a apreciat ca, atat timp cat legea e in vigoare, "orice entitate media internationala ar putea fi arbitrar calificata ca agent strain de catre Ministerul de Justitie".
Citeste si: Facebook lucreaza la un instrument care sa-i demaste pe agentii de propaganda ai Moscovei... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 12:43
Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat sambata legea care permite desemnarea unor entitati media drept "agenti straini", ca reactie la constrangerea canalului de televiziune rusesc RT de a se inregistra ca "agent strain" in Statele Unite, relateaza AFP si RIA Novosti.
Aprobata in unanimitate de Duma de Stat (camera inferioara) la mijlocul lunii noiembrie si de Consiliul Federatiei (camera superioara) saptamana aceasta, legea respectiva a fost publicata sambata pe site-ul oficial al documentelor juridice ale autoritatilor ruse si intra imediat in vigoare.
Textul permite desemnarea oricarei entitati media internationale care opereaza in Rusia drept "agent strain" printr-o decizie a Ministerului Justitiei.
Aceasta lege este prezentata drept o riposta la inregistrarea in SUA sub acelasi nume de "agent strain" a postului de televiziune RT, controlat de statul rus.
Legea a fost denuntata de Consiliul pentru drepturile omului de pe langa Kremlin, care a apreciat intr-un comunicat ca "orice media internationala ar putea fi arbitrar calificata ca agent strain de catre Ministerul Justitiei".
Criticata virulent de catre organizatiile neguvernamentale Human Rights Watch si Amnesty international, aceasta lege obliga entitatile vizate sa ofere informatii autoritatilor ruse despre situatia lor financiara si sa mentioneze in documentele pe care le prezinta ca sunt incadrate ca atare.
De fapt, respectivul text extinde la mass-media o lege datand din 2012 si care se... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 19:50