Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50
Rusia livreaza Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodata, pentru a satisface cererea mare provocata de frigul arctic, ceea ce scoate in evidenta dependenta continentului de vecinul sau de la rasarit.
Frigul din ultima saptamana a pus la incercare reteaua de energie a Europei. Preturile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numarul furnizorilor rusi care livreaza gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transporta gaze lichefiate urmeaza sa soseasca saptamana viitoare in Marea Britanie, relateaza Bloomberg.
Cu o capacitate de stocare a gazelor disipata si cu putine tancuri care transporta gaze lichefiate care vor sosi in acest sezon, Europa si in special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic.
Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei in ultimele decenii, s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a-si promova acest rol esential.
"Numai Gazprom are capacitatea de a majora atat de rapid livrarile de gaze catre clientii europeni, la un nivel maxim. Nu exista niciun alt furnizor care sa indeplineasca aceasta sarcina", a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom.
Consumul de gaze al Europei, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani
Livrarile zilnice de gaze ale Gazprom au atins un nivel record in februarie, potrivit datelor companiei. Consumul de gaze al Europei a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, in saptamana incheiata pe 24... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 09:53
Rusia vrea sa isi mentina exporturile de gaze naturale spre Europa la un nivel ridicat in anul 2018, in conditiile in care grupul de stat Gazprom estimeaza ca in 2017 livrarile sale spre Europa au atins un nivel record, transmite Bloomberg.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca anul viitor grupul controlat de statul rus intentioneaza sa exporte spre Europa cel putin 180 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Un astfel de volum ar fi al doilea cel mai mare din istoria companiei, dupa cel record de peste 190 de miliarde metri cubi preconizat a fi atins in acest an.
"Desigur este vorba de afaceri nu de sport. Cu toate acestea este vorba de o noua etapa in istoria companiei", a spus Medvedev.
Oficialii Uniunii Europene sunt decisi sa diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa reduca dependenta de Rusia si in acest sens promoveaza extinderea porturilor capabile sa primeasca nave care transporta gaze naturale lichefiate din SUA.
Medvedev a recunoscut ca Europa ar putea beneficia de mai multe importuri de GNL, in special in perioadele in care cererea depaseste capacitate de furnizare a conductelor de gaze naturale.
Cu toate acestea, directorul Gazprom a subliniat ca livrarile de gaze prin conducte vor ramane mai competitive comparativ cu gazele naturale lichefiate.
In plus, America Latina si Asia raman pietele prioritare pentru gazele naturale lichefiate, in special pentru companiile din SUA.
"O piata cu... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 17:23
1Preturile la gaze naturale si electricitate au crescut in Europa dupa ce o explozie la unul din cele mai importante puncte nodale pentru transportul gazelor naturale de pe continent a afectat livrarile in momentul unui val de frig, transmite Bloomberg.
Cotatiile futures la gaze naturale au inregistrat cea mai mare crestere din ultimii opt ani in Marea Britanie, tara care se confrunta deja cu impactul inchiderii unei conducte petroliere din Marea Nordului.
Dupa doua zile de caderi de zapada la Londra, temperaturile mai scazute decat cele normale s-au raspandit din Alpi si pana in tarile scandinave, crescand cerea pentru combustibil de incalzire.
O explozie survenita marti dimineata la terminalul de gaze din Baumgarten, in estul Austriei, s-a soldat cu un mort si ranirea mai multor persoane. Explozia, ale carei cauze nu au fost deocamdata identificate, s-a produs la ora 8:45 (7:45 GMT) si a fost urmata de un incendiu.
Facilitatea din Austria transporta echivalentul a 10% din cererea de gaze naturale a Europei. Italia a avertizat ca va declara starea de urgenta, dupa ce livrarile de gaze naturale din Rusia spre Italia via Austria au fost intrerupte dupa explozie.
"Este cel mai prost moment posibil pentru un hub de gaze naturale sa explodeze, avand in vedere ca este nevoie de capacitate in perioada de iarna si schimba estimarile referitoare la cantitatea de gaze care va fi disponibila. Daca vremea se raceste iar capacitatea nu este disponibila, cu siguranta... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 17:19
Tendinta liderilor europeni de a pune capat dominatiei Gazprom pe piata energiei din Uniunea Europeana pare sa nu dea rezultatele scontate, dupa cum anunta chiar unii dintre managerii altor companii energetice din Europa.
Executivii din cadrul BP si Shell sunt de parerere ca gazul rusesc va continua sa detina o cota importanta pe piata de energie din Europa, informeaza Bloomberg.
In mod ironic, de la criza gazului din iarna lui 2009, moment in care Comisia Europeana a decis sa recurga la diversificarea furnizorilor de energie de pe piata europeana, dependenta statelor membre UE de gazul rusesc a continuat sa se intensifice.
Gazprom a raport o cantitate record de gaze naturale exportate anul trecut catre UE, in acest moment detinand o cota de piata de 34% pe aceasta piata.
Saptamana trecuta, executivii companiei Shell au estimate ca Rusia va continua sa fie cel mai mare furnizor de energie de pe piata europeana cel putin pana in 2035, repetand cumva o prognoza similara emisa de BP in luna ianuarie a acestui an.
Un dintre strategiile adoptate de liderii europeni a fost cea a incurajarii importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piata americana, dar aceasta pare sa nu se materializeze in initiative de amploare.
Dar, chiar si asa, Rusia tot ar continua sa joace un rol major in politica energetica a Uniunii, considera Vladimir Dembretsov, economist sef al CIS si BP pentru Rusia.
"Pentru cel putin doua decenii Rusia va ramane principalul furnizor... mai mult
Miercuri, 01 Martie 2017, ora 17:57
Presedintele Vladimir Putin a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, ca tranzitul gazelor naturale catre Europa e amenintat, din cauza Ucrainei.
Cei doi oficiali au vorbit la telefon, marti, despre sectorul energetic, transmite Radio Europa Libera.
Putin i-a zis lui Merkel ca Ucraina ezita sa semneze un nou contract si a avertizat ca tranzitul gazelor din Rusia spre Europa ar putea fi in pericol.
Ceea ce inseamna ca e posibil ca locuitorii Batranului Continent, in special cei din est si centru, sa ramana fara gaze in toiul iernii.
Mai mult, Putin se asteapta ca Ucraina sa faca unele manevre astfel incat gazul destinat consumatorilor europeni sa fie directionat catre cetatenii sai.
Replica a venit imediat de la Kiev.
"Gazul natural livrat de Gazprom la granita estica a Ucrainei pentru transport va fi livrat la granita vestica in intregime, fara interventie, in conformitate cu contractul incheiat intre Naftogaz si Gazprom", a explicat purtatorul de cuvant al ...citeste mai departe despre "Ramanem fara gaze in plina iarna? Putin a avertizat-o pe Merkel ca ar putea inchide robinetul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 12:51
Rusia isi va indeplini obligatiile privind livrare de gaze naturale Europei, a aratat, vineri, presedintele rus Vladimir Putin.
"Rusia nu va fi niciodata motivul unei crize. Ne vom indeplini, cu grija si la timp, obligatiile privind livrarea de gaze naturale Europei", a spus Putin, la evenimentul organizat de clubul Valdai la Soci, scrie The World Bulletin.
Presedintele rus a mai spus ca spera intr-o rezolvare pozitiva a discutiile privind gazele naturale intre Rusia, Ucraina si UE, de saptamana viitoare de la Bruxelles.
"Daca se va intampla asa, atunci nu vor fi probleme. Dar daca nu exista un ...citeste mai departe despre "Putin da asigurari: Rusia va livra gaze Europei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Octombrie 2014, ora 17:00
Premierul Slovaciei, Robert Fico, spune ca presedintele rus Vladimir Putin a informat mai multe state europene ca livrarile de gaze naturale prin Ucraina vor fi oprite incepand cu 1 iunie, daca Guvernul de la Kiev nu isi plateste datoriile.
Prim-ministrul slovac a declarat, joi, dupa o intalnire cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, ca cea mai mare amenintare cu care se confrunta Slovacia este posibilitatea ca Rusia sa sisteze livrarile de gaz care trec prin Ucraina, scrie Reuters.
"Astazi (joi - n.red.), mai multe state membre (ale Uniunii Europene - n.red.), inclusiv Slovacia, au fost informate de catre presedintele Putin ca de la 1 iunie, daca Ucraina nu plateste pentru livrarile de gaze, acestea nu vor mai fi furnizate pentru teritoriul european", a afirmat el. "Este o amenintare serioasa la securitatea energetica a Slovaciei", a continuat Fico.
Putin: UE sa faca mai multe eforturi pentru a ajuta Ucraina
Presedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, ...citeste mai departe despre "Anunt alarmant: Putin ne-a informat ca opreste gazul in Europa" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 09:08