Rusii nu se uita la bani cand vine vorba de organizarea unor competitii sportive, iar acest lucru il putem observa si la Cupa Mondiala din 2018.
Dupa ce in 2014 a organizat la Soci cea mai scumpa Olimpiada din istorie, Rusia a cheltuit o suma uriasa si pentru Cupa Mondiala din 2018, potrivit Bloomberg.
11 miliarde de dolari este suma dezvaluita de publicatia americana, iar o parte mare din bani a mers catre constructia sau reconstructia stadioanelor.
Rusii au cheltuit 4.3 miliarde de dolari pe noile arene, desi initial spuneau ca suma va fi de 3.82 miliarde de dolari.
Comparativ cu Jocurile Olimpice de la Soci, rusii au fost, totusi, ceva mai chibzuiti. In 2014, rusii au organizat cea mai scumpa Olimpiada din istorie, cheltuind in total 45.8 miliarde de dolari.
Putin a negat totusi ca suma ar fi atat de mare si a sustinut ca, de fapt, cheltuielile s-au ridicat la doar 6.4 miliarde de dolari in 2014. Totusi, organizatiile ce lupta impotriva coruptiei din Rusia au sustinut la unison ca suma este de cateva ori mai mare.
Spre exemplu, rusii au anuntat initial ca vor construi un patinoar cu 44 de milioane de dolari, dar ulterior s-a dovedit ca suma reala a fost de 272 de milioane de dolari.
Banii pentru organizarea acestor competitii au fost suportati in mare parte de statul rus.
Citeste si: Primul scandal de la Cupa Mondiala 2018 a izbucnit: Se cere interventia de urgenta a FIFA
C.S. ...citeste mai departe despre "Bloomberg dezvaluie suma uriasa... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 18:05
Dupa declaratiile atomice lansate de presedintele Vladimir Putin, oficialii rusi au trecut mai nou si la dezgroparea vechilor teorii ale conspiratiei privind aselenizarea misiunii Apollo 11.
Intr-un editorial din ziarul Izvestia, Vladimir Markin, unul dintre oficialii Comitetului de Investigatii al guvernului rus, afirma ca o astfel de ancheta ar face lumina in istoria misiunilor spatiale, relateaza cotidianul The Independent.
Probe pierdute
Markin spune ca ar sustine o ancheta privind disparitia filmului original inregistrat in 1969 cu aselenizarea misiunii Apollo 11 si o analiza a mostrelor de roci lunare recoltate in cadrul mai multor misiuni spatiale americane.
"Noi nu contestam faptul ca au zburat pe Luna si au facut un film acolo. Dar toate aceste artefacte stiintifice si culturale sunt parte din mostenirea umanitatii, iar disparitia lor reprezinta o pierdere comuna. O ancheta ne-a lamuri cu privire la ce s-a intamplat", a explicat Markin.
Sefii programului spatial american au recunoscut inca din 2009 ca au sters din greseala inregistrarea originala a filmului in care Neil Armstrong facea primii pasi pe Luna.
Oficialii NASA sustin ca taierile succesive din buget au dus la distrugerea a 200.000 de pelicule, printre care si celebra inregistrare din 1969. NASA a reusit sa recupereze copii ale peliculei apeland la canalele publice de televiziune.
Acum, oficialii agentiei spatiale americane sustin ca din punct de vedere al calitatii imaginii, noile... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 15:53
Informatiile despre o posibila retragere a dreptului de organiza Mondialul din 2018 de catre Rusia se inmultesc in acelasi timp cu progresele facute de ancheta americana de la FIFA.
Presa spaniola scrie joi ca oficiali ai forului mondial au luat legatura cu factorii de decizie din Qatar, gazda Mondialului din 2022, transmitandu-le acestora sa grabeasca lucrarile la stadioane.
FIFA ar dori ca arabii sa aiba finalizate opt stadioane ...citeste mai departe despre "Anuntul care ii da fiori lui Putin: Cum ramane Rusia fara Mondialul din 2018" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 19:58
Rusia incepe sa resimta din ce in ce mai puternic problemele financiare, motiv pentru care Vladimir Putin este fortat sa stranga cureaua si sa reduca drastic din cheltuieli.
Pentru a doua oara in ultima luna, presedintele Rusiei a hotarat sa micsoreze bugetul destinat organizarii Campionatului Mondial de fotbal din 2018, anunta The Fiscal Times.
De aceasta data, Putin a hotarat sa micsoreze cu 40% numarul hotelurilor ce vor fi construite in vederea organizarii turneului final, de la 63 la 38. Este o decizie la limita, pentru care Putin a trebuit sa vorbeasca personal cu presedintele FIFA Sepp Blatter.
Hotelurile trebuiau construite din fonduri private, numai ca investitorii au refuzat sa contribuie, in conditiile in care economia Rusiei este subreda, iar exemplul Olimpiadei de la Sochi le da fiori, intrucat hotelurile de acolo sunt astazi parasite.
Mega-proiectul lui Putin, un fiasco - nota de plata a sosit!
Ministrul Sportului din Rusia, Vitaly Mutko, a confirmat... citeste mai departe despre "Putin muta din nou defensiv: Gestul care arata problemele cu care se confrunta Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 17:01
Vladimir Putin a sustinut raspicat ca Rusia nu este afectata de sanctiunile Occidentului, dar ultima decizie pe care a luat-o lasa sa se inteleaga ca tara sa este intr-o mare gaura financiara.
Presedintele Rusiei a ordonat reducerea masiva a bugetului pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018, conform cotidianului spaniol As.
Putin vrea ca bugetul sa fie cu aproape 1 miliard de euro mai mic, iar pentru ca acest lucru sa se intample a fost nevoit sa traga mai multe sfori.
In acest sens, Putin a discutat cu presedintele FIFA, Sepp Blatter, pe care l-a convins sa ignore regulamentul si sa ...citeste mai departe despre "A ajuns Rusia la fundul sacului? Decizie neasteptata luata de Vladimir Putin" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 07:06
Senatorii americani reactioneaza in scandalul privind posibilitatea ca Rusia sa ramana fara dreptul de a organiza Cupa Mondiala de fotbal din 2018.
John McCain, unul dintre senatorii implicati in medierea conflictului din Ucraina, a declarat ca FIFA ar trebui sa intervina si sa anuleze dreptul Rusiei de a gazdui turneul final.
"In mod absolut FIFA trebuie sa reconsidere organizarea turneului final din 2018. Mi-ar placea ca Statele Unite si altii - sa spunem britanicii si poate alte tari - sa ridice aceasta problema in intalnirile periodice pe care le au", a spus John McCain.
La randul sau, senatorul Chris Murphy a afirmat ca Putin trebuie pedepsit in acest fel.
"Dupa tot ce a facut, nu stiu daca trebuie sa-l rasplatim pe acest individ (Putin - n.red.) cu o competitie majora internationala", a declarat Chris Murphy.
FIFA a precizat insa, zilele trecute, ca nu se pune problema ca Rusia sa ramana fara turneul final, dar presiunile ...citeste mai departe despre "Ramane Putin fara Cupa Mondiala? Mesajul senatorilor americani catre FIFA" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 16:30
Mai multi politicieni din Germania au cerut ca Rusiei sa-i fie retras dreptul de a organiza Cupa Mondiala din 2018, dupa tragedia aviatica din estul Ucrainei, unde un avion al companiei Malaysia Airlines a fost doborat.
Nemtii il considera vinovat pe Vladimir Putin, insa FIFA anunta ca nu ia in considerare o asemenea pedeapsa.
"Cupa Mondiala din 2018 a fost acordata Rusiei, iar contractele au fost deja semnate", a spus Theo Zwanziger, membru in Comitetul Executiv al FIFA.
"Un boicot ...citeste mai departe despre "Rusia, sanctionata de FIFA? Reactia forului international" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Iulie 2014, ora 14:08
Vrajitoriile lui Lionel Messi aduc bucurie spectatorilor. Dar adevarata frumusete a fotbalului sta in raspandirea sa foarte mare, de la est la vest si de la nord la sud. Fotbalul a profitat de pe urma globalizarii mai mult decat orice alt sport. Aproape jumatate din populatia lumii va urmari macar cateva meciuri din Cupa Mondiala din Brazilia, care va debuta pe 12 iunie.
Insa este foarte trist ca acest turneu este acoperit de nori mari ca si stadionul Maracana. Publicatia britanica Sunday Times a dezvaluit cum a reusit Qatarul sa obtina organizarea Cupei Mondiale din 2022, prin diferite plati secrete. De asemenea, un raport al FIFA arata ca si alte cateva meciuri au fost aranjate inainte de Cupa Mondiala din 2010. Bineinteles, nimeni nu a fost sanctionat, spun cei de la The Economist.
Situatia ridica intrebari. De ce s-a crezut ca desfasurarea unei Cupe Mondiale in plina vara, in lumea araba, a fost o idee buna? De ce fotbalul a ramas in urma altor sporturi, ca rugby, cricket si tenis, si nu foloseste tehnologia pentru a verifica deciziile arbitrilor? Si de ce cel mai iubit sport din lume este condus de o echipa de mediocritati, in special de Sepp Blatter, seful FIFA din 1998? In orice alta organizatie, scandalurile financiare care nu se mai termina ar fi dus la inlaturarea lui de multi ani.
Dar, mai mult decat atat, el pare total depasit; de la remarci sexiste despre femei, pana la a intrerupe un minut de reculegere in memoria lui Nelson Mandela dupa numai 11... mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 11:30
Cupa Mondiala de Fotbal 2018, organizata de Rusia, ar putea necesita investitii estimate la cel putin 50 de miliarde de dolari, iar presa de la Moscova este ingrijorata in privinta finantarii competitiei, informeaza Mediafax."Pentru Rusia, acest proiect ar putea deveni unul dintre cele mai scumpe si mai dificil de realizat, mai scump chiar decat Jocurile Olimpice de Iarna de la Soci, din 2014", noteaza Kommersant.
Publicatia atrage atentia ca aceasta competitie va fi organizata in 13 orase, unele aflate la distante de mii de kilometri, in regiuni cu o infrastructura deficitara.
Jocurile Olimpice demonstreaza ca rentabilitatea si economiile in pregatirea acestor evenimente sunt ultimele lucruri la care se gandesc liderii statului, mentioneaza Kommersant.
"Fara Cupa Mondiala, Rusia ar economisi miliarde de dolari din fondurile publice. Un astfel de proiect, in Rusia, este un teren propice coruptiei", scrie Nezavissimaia Gazeta.
Vedomosti estimeaza ca organizarea competitiei va costa Rusia cel putin 50 de miliarde de dolari.
Proiectul presupune construirea a 8.000 de kilometri de drumuri, a 2.000 de kilometri de cale ferata, de hoteluri si modernizarea aeroporturilor.
"Pretul care trebuie platit nu este cumva prea mare? Organizarea Jocurilor Olimpice, si acum a Cupei Mondiale, rezoneaza cu politica patricienilor din Roma antica, a caror relatie cu plebea se rezuma la asigurarea painii si a spectacolului. Totul s-a sfarsit urat acolo", scrie publicatia economica.
Comitetul... mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 14:38