Economia Rusiei pare sa isi revina. Cele mai recente date arata ca ce-a fost mai rau se apropie de sfarsit, dupa ce economia Rusiei a fost puternic zdruncinata de prabusirea pretului petrolului si sanctiunile Occidentului.
Dar asta nu inseamna ca presedintele Vladimir Putin va cobori de pe scena geopolitica, relateaza Business Insider.
Potrivit lui Victor Szabo, manager de investitii la compania Aberdeen Asset Management din Marea Britanie, Putin va trebui sa atraga atentia cetatenilor de la economia inca in scadere, pentru a obtine sprijinul lor la alegerile din 2018.
Iar cel mai bun mod de a face asta este sa gaseasca un adversar cu care sa lupte, o abordare pentru a avea succes in politica pe care Szabo a catalogat-o drept "circ si paine".
"Nu au mai existat cresteri salariale de doi ani in sectorul functionarilor publici", a aratat marti Szabo.
"Trebuie sa gaseasca un dusman intern sau extern. Problema este ca in interior nu a mai ramas aproape nimeni, asa ca va ...citeste mai departe despre "Singurul lucru previzibil la Vladimir Putin este ca e imprevizibil" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 19:11
Ambitiile geopolitice ale presedintelui rus Vladimir Putin se izbesc de realitatile economice si ale globalizarii. Scaderea continua a pretului petrolului, in combinatie cu sanctiunile Occidentului pentru interventia militara in Ucraina, sufoca economia Rusiei.
Cu o rubla tot mai slaba, amenintand Rusia cu un al doilea an de recesiune, criza din aceasta tara este cel putin la fel de severa ca in perioada primului mare declin al preturilor titeiului, la finalul anului 2014, se arata intr-o analiza Financial Times.
Planul anti-criza al Rusiei: Pentru ce a pus deoparte 135 de miliarde de ruble
Predictiile alarmante sunt sustinute si de cifre: economia Rusiei a scazut cu 3,7% in 2015, potrivit datelor preliminare publicate luni de institutul de statistica de la Moscova, citat de BBC.
Dar in spatele preturilor petrolului si sanctiunilor se afla o problema si mai grava. Cresterea economica a Rusiei din primul deceniu al acestui secol este acum epuizata. Atunci, cresterea ...citeste mai departe despre "Ambitiile lui Putin se lovesc de realitate: Singura sansa pentru economia Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 07:19
Presedintele Rusiei este pe punctul a intra intr-o noua sesiune maraton de intrebari si raspunsuri cu ocazia discursului anual adresat natiunii. Anul trecut, cei 1.400 de jurnalisti prezenti la intalnirea cu Putin l-au tinut pe acesta "in priza" pentru 3 ore.
Dincolo de temele generale privind situatia economica a tarii, criza din Ucraina si relatiile cu Occidentul, jurnalistii au beneficiat si de detalii intime din viata presedintelui rus. Nu e de mirare ca, joi, 17 decembrie, toata lumea asteapta cu nerabdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarca Bloomberg.
Un an greu
Pentru rusi, 2015 a fost un an dificil. Rubla a intregistrat doar cateva sesiuni de apreciere in fata dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, in fata monedei americane.
Amenintarea terorista este mai apasatoarea ca oricand, dupa ce Moscova a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa se implice in razboiul civil din Siria, luand la tinta si pozitiile gruparii jihadiste Daesh (Statul Islamic).
Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind in continuare suspectata ca alimenteaza cu trupe si armament pozitiile separatistilor din estul tarii, iar noi tensiuni au aparut si in relatia dintre Moscova si Ankara.
Nivelul de trai al rusilor a scazut dramatic pe fondul prabusirii pretului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populatia pregatindu-se sa intre in al doilea an de recesiune economica.
Pe scurt, Putin are destule motive sa fie... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:55
1Unul dintre motivele pentru care presedintele rus Vladimir Putin a dezgropat securea Razboiului Rece cu Occidentul este pentru a eclipsa problemele economice pe care le are tara sa.
Insa strategia liderului de la Kremlin este nesabuita, se arata intr-un editorial publicat de Bloomberg View.
Nu numai ca planul lui Putin va accentua recesiunea, ci va pune in pericol securitatea intregii lumi.
Rusia a trimis trupe in Ucraina in primavara anului trecut, marcand o schimbare importanta in calculele politice ale presedintelui tarii.
Decizia care ar putea infuria separatistii prorusi din Ucraina
In loc sa promita populatiei prosperitate, el a jucat cartea nationalista si a distras atentia poporului de la deciziile proaste luate in domeniul economic, dar si de la beneficiile acordate apropiatilor, precum si de la esecul de a reduce dependenta economiei Rusiei de exporturile de petrol si gaze.
Masina de propaganda a mers pe ideea "sunteti cu noi sau impotriva noastra", iar ...citeste mai departe despre "It's the economy, Putin!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2015, ora 10:24
Presedintele rus, Vladimir Putin, incearca sa recreeze gloria Uniunii Sovietice cu riscul de a ruina economia tarii sale, a declarat, luni, Barack Obama.
La finalul Summit-ului G7, desfasurat in statiunea bavareza Garmisch-Partenkirchen, liderii mondiali prezenti si-au exprimat preocuparea in legatura cu intensificarea luptelor in estul Ucrainei, afectat de confruntari armate intre separatistii prorusi si trupele proguvernamentale, relateaza Le Figaro, in pagina electronica.
Cuvintele cele mai dure la adresa Rusiei au fost rostite de Barack Obama, in opinia caruia politica Moscovei provoaca mari suferinte poporului rus.
"El trebuie sa ia o decizie", a spus presedintele ...citeste mai departe despre "Obama devine dur la adresa Moscovei si-i arata lui Putin pericolul care pandeste Rusia" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 06:46
Acum sase luni, pretul petrolului, seva economiei ruse, incepuse sa scada accelerat, iar sanctiunile impuse de Occident in urma anexarii Crimeii aveau efect. Rubla se prabusea, iar capitalul disparea din tara, pe masura ce rusii bogati si panicati isi mutau banii in strainatate.
In aceste conditii, era firesc sa ne intrebam: Ar putea Vladimir Putin sa piarda teren? Presiunea economica ar putea fi suficienta pentru a-l tine in frau sau chiar sa conduca la caderea lui?
Astazi, raspunsul devine clar si nu este cel pe care Occidentul il astepta. Nu numai ca Putin este inca in picioare, dar economia Rusiei, impotriva tuturor estimarilor, se reface, arata un comentariu publicat de Newsweek.
Piata sa de valori are una dintre cele mai bune performante la nivel mondial in acest an; rubla, dupa ce a pierdut aproape jumatate din valoarea sa in raport cu dolarul pe parcursul unui an, isi revine; ratele dobanzilor au scazut si ele de la varful atins dupa aplicarea sanctiunilor; Guvernul ...citeste mai departe despre "Sanctiuni? Care sanctiuni? Putin nu pleaca nicaieri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Aprilie 2015, ora 11:44
Puterea presedintelui rus Vladimir Putin este in declin. Dupa ce liderul de la Kremlin a ajutat la construirea clasei mijlocii aspirationale, acest lucru ar putea duce in cele din urma la pierzania sa.
Pana de curand, Vladimir Putin era o prezenta obisnuita pe lista celor mai puternici oameni ai lumii, aminteste Moises Naim, intr-un articol pentru revista Fortune.
Pe parcursul unei "domnii" de aproape 16 ani, marca lui Vladimir Putin la conducerea tarii i-a adus o larga popularitate in Rusia si chiar a provocat admiratie in strainatate, lucru subliniat inclusiv de faptul ca publicatie Time l-a desemnat "Omul Anului 2007".
Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)
"Ia o decizie si tot el o executa - rapid. Si apoi toata lumea reactioneaza. Asta este ceea numesti un lider", a spus fostul primar al orasului New York, Rudolph Giuliani, anul trecut.
In plus, dupa Forumul Economic Mondial de la Davos, din... citeste mai departe despre "Declinul puterii lui Vladimir Putin" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Martie 2015, ora 15:27
La doar sase saptamani dupa ce a decis sa creasca dobanda cheie de la 10,5 la 17%, pentru a incerca sa opreasca declinul rublei, banca centrala a Rusiei s-a razgandit si a micsorat indicele pana la 15% pentru a veni in ajutorul sistemului financiar. Este o sabie cu doua taisuri: presedintele Vladimir Putin trebuie sa le salveze pe amandoua, insa e fortat sa aleaga doar una dintre ele.
Matt O'Brien de la Washington Post explica modul in care s-a ajuns la aceasta situatie.
El aminteste ca economia Rusiei se bazeaza forte mult pe exporturile de petrol. Dar acest sector este pus in dificultate de pretul mic al "aurului negru", care se tot invarte in jurul valorii de 55 de dolari pe baril.
Ieftinirea petrolului aduce cu sine o situatie deloc placuta pentru companiile din tara lui Vladimir Putin. Ele obtin venituri in dolari, iar ca urmare a scaderii pretului titeiului, au mai putini dolari pe care sa ii converteasca in ruble. Cu alte cuvinte, cererea pentru moneda locala e mai ...citeste mai departe despre "Rusia, prinsa intre ciocan si nicovala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Februarie 2015, ora 11:00
Rusia va inregistra in 2009 o scadere a produsului intern brut (PIB) cuprinsa intre 8,5 si 8,7%, a declarat joi premierul rus, Vladimir Putin, citat de AFP, informeaza NewsIn. "Va fi de circa 8,5-8,7%", a declarat el, in cadrul unei emisiuni televizate, subliniind ca declinul este mare. Premierul a mai indicat ca productia industriala va scadea cu 13% in 2009 si ca inflatia va fi de circa 9%.
Miercuri, ministrul rus de finante, Alexei Kudrin, a declarat si el ca economia Rusiei va inregistra o contractie de peste 8,5% in 2009.
In octombrie, PIB-ul Rusiei a scazut cu 8,1% raportat la aceeasi perioada a anului trecut, dupa un declin de 8,6% in septembrie.
In primele zece luni ale anului, economia Rusiei s-a comprimat cu 9,6% fata de aceeasi perioada din 2008.
Rusia a fost grav lovita de criza financiara mondiala, in special din cauza ieftinirii petrolului, ce reprezinta 60% din exporturile tarii. Autoritatile ruse estimeaza ca economia a inceput sa revina in al treilea trimestru.
mai mult
Joi, 03 Decembrie 2009, ora 12:46