Huawei Technologies Co Ltd, compania chineza pusa pe lista neagra a SUA din cauza unor preocupari de securitate nationala, a ajutat in secret Coreea de Nord sa creeze si sa intretina o retea comerciala wireless, relateaza luni Washington Post, citand surse si documente interne, relateaza Reuters.
Gigantul chinez al telecomunicatiilor a avut un parteneriat cu o companie chineza de stat, Panda International Information Technology Co Ltd., intr-un numar de proiecte in Coreea de Nord cel putin in perioada ultimilor opt ani, scrie Washington Post.
O astfel de decizie ridica intrebarea daca Huawei, care a folosit tehnologie americana in componentele sale, a incalcat masurile americane de control pentru exporturi pentru a-i furniza Coreei de Nord echipament, potrivit sursei citate.
SUA au plasat Huawei pe o lista neagra in luna mai, citand preocupari de securitate nationala. Miscarea a facut ca firmele americane sa nu mai poata vinde componente si piese catre Huawei fara licente speciale, dar presedintele Donald Trump a declarat luna trecuta ca firmele americane ar putea relua vanzarile, intr-o tentativa de a relansa convorbirile comerciale cu Beijingul.
Huawei nu a raspuns unei solicitari de comentarii din partea Reuters, dar a precizat intr-un comunicat catre Washington Post ca nu are o "prezenta de afaceri" in Coreea de Nord. Panda Group nu a putut fi contactat, precizeaza Reuters.
Departamentul pentru comert, care nu a comentat nici el informatia, a investigat... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 17:06
Coreea de Nord e o tara comunista in care produse precum cele vandute de Apple sunt privite prost. Sau cel putin acesta e discursul oficial, pentru ca cei de la varful comunismului nord-coreean vor si au iPhone.
Pe baza statisticilor site-urilor cu pornografie stim deja ca in Coreea de Nord sunt folosite gadgeturi occidentale.
Lideri din partidul comunist nord-coreean au acces la telefoane si laptopuri populare chiar si in tarile dezvoltate. Nici macar iPhone X nu e o ciudatenie pentru ei.
Informatiile de acum vin de la Recorded Future si se bazeaza pe traficul realizat pe Internet din Coreea de Nord.
Desi cei mai multi care au acces la un smartphone sunt limitati la Internetul local, o mica parte din populatie poate naviga oriunde vrea. Sunt circa 200 de oameni, daca nu mai putini, care au acces la ceea ce stim drept world wide web.
Afla ce telefoane folosesc greii din partidul comunist nord-coreean ...citeste mai departe despre "Ipocrizia din Coreea de Nord: Acuza imperialismul american, dar folosesc iPhone" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 20 Iulie 2018, ora 12:56
Coreea de Nord a efectuat, joi, ceea ce prezinta drept distrugerea instalatiei sale de testare nucleara Punggye-ri, declansand o serie de explozii, in decurs de mai multe ore, in prezenta unor jurnalisti straini.
Detonarile au avut loc inaintea unui summit intre presedintele american Donald Trump si liderul nord-coreean Kim Jong Un, programat pe 12 iunie la Singapore, asupra caruia pluteste o incertitudine.
Phenianul si-a anuntat planul de a-si distruge "in intregime" instalatia de la Punggye-ri, in nord-estul tarii, iar cativa jurnalisti straini au fost invitati sa observe operatiunea, transmite Associated Press.
Exploziile la instalatia de testare nucleara, sapata in munti din nord-est, intr-o regiune putin populata, au vizat trei tuneluri subterane si un numar de turnuri de observatie din imprejurimi.
Demolarea a avut loc pe fondul unei noi "salve verbale" vizand Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepresedintele Mike Pence drept o "marioneta politica" si a amenintat ca este pregatit in egala masura de o confruntare nucleara sau negocieri.
Hotararea Nordului de a-si demola instalatia de la Punggye-ri este considerata un semn de bunavointa din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosfera pozitiva inainte de summit.
Insa acest lucru nu este ireversibil si este necesar sa fie urmat de o serie de masuri semnificative in vederea intrunirii cerintelor lui Trump de "denuclearizare".
Prin faptul ca a invitat presa straina - in principal... mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 16:19
Presedintele Statelor Unite a declarat, miercuri, ca Federatia Rusa ajuta autoritatile de la Phenian sa obtina petrol si carbune, incalcand astfel sanctiunile internationale impuse nord-coreenilor.
"Rusia nu ne ajuta deloc in privinta Coreei de Nord. Ceea ce ajuta China, Rusia strica", a spus Trump intr-un interviu pentru Reuters.
Liderul de la Washington a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca a inceput orice fel de comunicare cu Kim Jong Un, lider cu care indirect a avut schimburi dure de replici. "M-as aseza pentru discutii, dar nu sunt sigur ca asta va rezolva problema. Nu sunt sigur ca discutiile vor duce la ceva. S-a discutat de 25 de ani si ei au profitat de presedintii nostri", a afirmat Donald Trump.
Presedintele american a laudat China pentru eforturile sale de a restrictiona livrarile de petrol si carbune catre Coreea de Nord, insa a precizat ca Beijingul poate face mai multe. Rusia pare, in schimb, sa "completeze insa golurile lasate de chinezi", a adaugat liderul american.
Donald Trump considera ca Vladimir Putin poate face multe in privinta nord-coreenilor. "Din pacate nu avem cine stie ce relatie cu Rusia si in unele cazuri probabil ce ia inapoi China, da Rusia. Astfel ca rezultatul nu este atat de bun cat ar putea sa fie".
Trump crede ca nord-coreenii sunt aproape de a putea sa trimita o racheta cu raza lunga de actiune catre Statele Unite: "Inca nu sunt acolo, dar sunt aproape. Si se apropie din ce in ce mai mult".
Citeste... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 22:19
Coreea de Nord va raspunde "cu foc" la decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de a "aprinde fitilul razboiului" prin declaratiile "beligerante si nebunesti" facute la Adunarea Generala ONU, ameninta Ri Yong-Ho, ministrul nord-coreean de Externe.
"Prin declaratiile beligerante si nebunesti facute la Natiunile Unite, Donald Trump a aprins fitilul razboiului impotriva noastra", a declarat Ri Yong-Ho, intr-un interviu acordat agentiei de presa ruse Tass.
"Stimatul lider Kim Jong-Un a transmis un avertisment sever: Statele Unite trebuie sa actioneze cu multa atentie si sa inceteze sa ne mai deranjeze, daca nu vor sa fie facute de rusine in fata intregii lumi expunandu-se unui atac militar din partea noastra. Liderul nord-coreean a afirmat ca fortele noastre strategice, care au capabilitati extrem de puternice, necunoscute de nimeni, nu vor lasa America, un stat agresor, sa ramana nepedepsita", a adaugat Ri Yong Ho.
"Acum a venit randul Americii sa plateasca; intregul nostru popor, toti militarii nostri cer insistent sa fie reglat scorul final cu americanii cu foc, nu prin cuvinte. Aproape ca am atins punctul final in scopul nostru suprem de a avea un echilibru real de capabilitati in raport cu Statele Unite.
Armele noastre nucleare nu vor fi niciodata subiect de negocieri atat timp cat politica Statelor Unite de a face presiuni asupra Coreei de Nord nu va fi oprita definitiv", a atras atentia ministrul nord-coreean de Externe.
In discursul rostit la Adunarea... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 21:25
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a exprimat, marti, impotriva unor noi sanctiuni impotriva Phenianului, calificandu-le drept "inutile si ineficiente", avertizand totodata ca "angajarea intr-o isterie militara" in jurul Coreei de Nord "nu are niciun sens" si "poate sa duca la o catastrofa planetara".
"Angajarea intr-o isterie militara nu are sens (...) Toate acestea pot duce la o catastrofa planetara si la un numar mare de victime", a avertizat seful statului rus, relateaza France Presse.
Citeste si Coreea de Nord ar fi transportat o racheta balistica pe coasta de vest, pregatindu-se de un nou test
"Rusia condamna aceste exercitii" ale Coreei de Nord, care a anuntat ca a efectuat cu succes duminica un test cu "bomba cu hidrogen". "Credem ca este o provocare. Dar recurgerea la orice fel de sanctiuni in acest caz este inutila si ineficienta", a spus Putin, in cadrul summitului BRICS, grupul celor cinci tari emergente (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud), ce a avut loc la Xiamen, in sud-estul Chinei.
Potrivit presedintelui rus, Coreea de Nord nu va renunta la dezvoltarea programului sau nuclear sub presiunea sanctiunilor, intrucat considera acest program drept o problema de securitate, relateaza RIA Novosti. "Prin urmare, trebuie sa incercam sa initiem un dialog intre toate partile implicate", a pledat Vladimir Putin.
Pe de alta parte, el a criticat orice fel de raspuns militar posibil, o optiune pe care Washingtonul nu a exclus-o: "Angajarea... mai mult
Marti, 05 Septembrie 2017, ora 15:13
Coreea de Nord a lansat marti o racheta balistica, iar aceasta a cazut in Marea Japoniei, a anuntat armata sud-coreeana.
Aceasta "racheta balistica neidentificata" a fost lansata de la o instalatie din apropiere de Banghyon, in Banghyonul de Nord, o provincie situata in vestul tarii, a anuntat armata sud-coreeana intr-un comunicat.
Racheta a cazut in Marea de Est, denumirea coreeana a Marii Japoniei, se arata in comunicat.
Ea ar fi cazut in zona economica exclusiva japoneza, adica la mai putin de 200 de mile marine de coastele Japoniei, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului japonez al Apararii pentru AFP.
Acest tir a avut loc pe 4 iulie, ziua nationala americana.
Reactia lui Donald Trump
Presedintele american Donald Trump a reactionat intr-un mesaj postat pe Twitter ca este "greu de crezut ca Japonia si Coreea de Sud vor mai suporta mult timp".
North Korea has just launched another missile. Does this guy have anything better to do with his life? Hard to believe that South Korea.....- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
"Poate ca China va face ceva important cu privire la Coreea de Nord si va pune capat acestei absurditati o data pentru totdeauna", afirma presedintele american in acest mesaj.
....and Japan will put up with this much longer. Perhaps China will put a heavy move on North Korea and end this nonsense once and for all!- Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 4, 2017
Casa Alba nu a reactionat imediat cu... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 07:51
Coreea de Nord a testat sambata o noua racheta balistica, lansata de la o baza din provincia Pyeongan, situata la nord de Phenian.
Partea nord-coreeana nu a facut inca niciun comentariu pe acest subiect.
Presedintele SUA, Donald Trump, a reactionat, pe Twitter: "Coreea de Nord a aratat lipsa de respect fata de dorintele Chinei si fata de foarte respectatul sau presedinte, cand a lansat azi o racheta, desi fara succes. Rau!".
Racheta a zburat 30 - 40 de kilometri, anunta CNN, citand un oficial american. Desi initial acesta afirmase ca racheta a aterizat in Marea Japoniei, ulterior a spus ca partea principala a rachetei a aterizat la 35 de kilometri de Pukchang.
Conform sursei citate, racheta testata era cel mai probabil una cu raza medie de actiune de tip KN-17.
Testul are loc la cateva ore dupa ce secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a facut apel la intreaga lume pentru a obliga Coreea de Nord sa renunte la ambitiile sale nucleare.
In urma cu mai putin de o saptamana, un alt test cu racheta a esuat, surse militare americane afirmand ca aceasta a explodat la cateva secunde de la lansare.
Miercuri, Statele Unite au instalat sisteme antiracheta in Coreea de Sud, care sa doboare rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune in timp ce se apropie de tinta, in faza finala a zborului.
Citeste si:
Coreea de Nord ameninta din nou SUA: Vor fi sterse de pe fata PamantuluiDonald Trump: Este posibil sa ajungem la un conflict mare-mare cu Coreea de... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 08:10
Nave de razboi si submarine americane sunt deja sau se indreapta spre peninsula coreeana, iar Coreea de Nord este mai activa ca oricand in ce priveste testele si exercitiile militare.
In plus, Washingtonul si Phenianul se intrec in declaratii contondente, in fiecare saptamana.
CNN scrie, intr-un amplu articol, ca este greu de descifrat daca chiar este iminent un razboi sau daca toate astea sunt doar dificultatile cu care se confrunta Administratia Trump in incercarea de a-si da seama cum sa-l abordeze pe dictatorul Kim Jong Un.
Zilnic vin rapoarte ale situatiei tensionate din zona care alimenteaza ingrijorarile ca un razboi este iminent, insa inca nu este clar daca s-a ajuns intr-un punct fara intoarcere. Analistii se tem ca este nevoie doar de o mica scanteie pentru a declansa totul.
Daca insa razboiul ar fi de neevitat, fortele armate americane ar fi trebuit sa fie deja plasate in Defcon 2, nivel de alerta care inseamna ca ne aflam la un pas de razboi nuclear. Iar fortele armate ar fi gata de implicare in lupta in mai putin de 6 ore, sustine Carl Schuster, profesor la Hawaii Pacific University, care mai spune ca un asemenea anunt ar fi oficial si public.
Mai departe, armata americana si-ar intensifica antrenamentele pe teritoriul sau si ar trimite un al doilea portavion in Asia de Est, dupa USS Carl Vinson. Ceea ce inca nu s-a intamplat.
Cum muta Trump si cum reactioneaza vecinii Coreei de Nord
Recent, presedintele american Donald Trump a spus ca "a... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 17:03