Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat sambata ca nu doreste ca Rusia sa se intoarca la practica din epoca sovietica de a avea conducatori pe viata care au murit in functie fara o strategie de succesiune adecvata, relateaza Reuters.
Comentariile sale, facute la Sankt Petersburg, in prezenta unor veterani din cel de-al Doilea Razboi Mondial, survin la cateva zile dupa ce a dezvaluit o schimbare rapida a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din functia de premier si a guvernului acestuia.
Putin, intr-o miscare surprinzatoare, l-a ales desemnat ca sef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Misustin, relativ necunoscut marelui public. Rusii asteapta acum sa afle care sunt ministrii care isi vor pastra functiile intr-un nou guvern, noteaza Reuters.
Modificarile aduse de Putin, care ar amenda constitutia pentru a crea noi centre de putere in afara presedintiei, au fost percepute la scara larga ca ii dau posibilitatea liderului de la Kremlin sa-si extinda puterea odata ce paraseste presedintia in 2024. El a dominat politica rusa, ca presedinte sau ca prim-ministru, timp de doua decenii.
Criticii il acuza pe Putin, fost ofiter KGB, ca planuieste sa pastreze controlul tarii, intr-o anumita masura, chiar si dupa incheierea mandatului sau.
In comentariile sale de sambata, Putin, care a spus deja ca doreste ca mandatele viitorilor presedinti sa fie limitate la doua, desi in prezent el se afla la al patrulea mandat, a respins ideea... mai mult
Duminica, 19 Ianuarie 2020, ora 12:00
Rusia trebuie sa sa pregateasca pentru posibile tentative ale Occidentului de blocare a accesului la reteaua globala de internet prin crearea unor segmente independente de web, a declarat miercuri presedintele Vladimir Putin, citat de agentiile de presa rusesti.
"Cred sa se vor gandi bine inainte de a o face, dar exista posibilitatea teoretica ca Rusia sa fie exclusa de pe internet, acesta fiind motivul penru care ar trebui sa cream segmente care sa nu depinda de nimeni", a afirmat Putin, citat de agentia Tass.
"Nu pot vorbi in numele partenerilor nostri, ce au de gand, dar consider ca ar fi extrem de daunator pentru ei", a mai spus presedintele rus, fara sa elaboreze.
Putin a facut comentariile la cateva zile dupa ce parlamentarii rusi au aprobat inasprirea controlului asupra internetului, ca masura de aparare fata de interventiile straine. Criticii afirma ca proiectul de lege ar putea perturba internetul in Rusia si ar fi folosita pentru restrictionarea opozitiei.
Proiectul prevede ca traficul de internet si transferurile de date din Rusia sa treaca prin puncte controlate de autoritatile statului si crearea unui sistem national de domenii, pentru a permite functionarea internetului daca Rusia este exclusa din infrastructura online internationala.
Vezi si Putin avertizeaza ca Rusia ar putea tinti SUA si tarile care gazduiesc sisteme de rachete americane ...citeste mai departe despre "Putin spune ca Rusia trebuie sa isi construiasca propriul internet" pe... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:16
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit miercuri la Moscova pentru discutii cu omologul sau rus Vladimir Putin, asteptate sa se concentreze asupra conflictului din Siria, inclusiv diferentele dintre ei privind propunerea crearii unei "zone sigure" in apropierea granitei cu Turcia.
"Cei doi presedinti vor discuta despre procesul de reglementare in Siria, precum si aspectele-cheie ale cooperarii bilaterale in comert, economie, cultura si zona umanitara", a declarat Kremlinul intr-un comunicat inaintea intalnirii, informeaza dpa.
Turcia urmareste crearea asa-numitei "zone sigure" de-a lungul frontierei sale cu nordul Siriei pentru a asigura securitatea si a opri fluxul de migranti, in conditiile in care Statele Unite isi retrag trupele din tara sfasiata de razboi.
Rusia si Turcia, care sprijina parti opuse in conflict, au ajuns la un acord anul trecut pentru a crea o zona tampon demilitarizata in fieful rebelilor din nordul Siriei, Idlib, prevenind astfel un asalt al fortelor guvernului sirian.
Saptamana trecuta, agentia turca de presa de stat Anadolu a publicat o harta a zonei planificate care incepe de la orasul de frontiera Jarabulus, controlat de rebelii proturci, si pana la granita cu Irakul.
Zona ar avea o lungime de 460 de kilometri si o latime de 32 de kilometri, incluzand de asemenea importante orase kurde siriene precum Kobane.
Kurzii sirieni, care au jucat un rol major in lupta impotriva Statului Islamic in Siria, controleaza parti mari din... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 20:05
Sambata si duminica, cetatenii sunt chemati la urne pentru a valida modificarea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca uniunea dintre "barbat si femeie". Aceasta reprezinta o prima incercare a unor forte politice de a incetini drumul spre Occident al Romaniei.
In aceasta ecuatie nu e vorba numai de PSD si de interesul punctual al lui Liviu Dragnea de a-si trece in cont o noua victorie electorala, e vorba si de asocierea dintre social-democrati, care, la Bruxelles se prezinta ca fiind "progresisti" cu cea mai mare organizatie neguvernamentala conservatoare din Romania, e vorba de Coalitia pentru Familie.
Aceasta e controlata de Mihai Gheorghiu, presedinte in functie, si e sustinuta de Marian Munteanu, cel care, in mod neasteptat, a fost nominalizat de PNL in 2016 pentru a candida la Primaria Capitalei.
Alegerea lui de catre liberali, decizie la care au renuntat ulterior, a parut la acea vreme nebuneasca, insa, astazi, vedem ca si reprezentanti ai PNL sustin puternic modificarea Constitutiei in sensul cerut de Marian Munteanu si Mihai Gheorghiu, doi populisti declarati.
Paradoxul din Piata Universitatii
Cei doi s-au cunoscut inainte de 1989, fiind studenti la Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti. Dupa prabusirea regimului Ceausescu, Marian Munteanu se implica in miscarea studenteasca si devine liderul Pietii Universitatii, prima mare actiune de protest impotriva lui Ion Iliescu si a Frontului Salvarii Nationale, mostenitorul Partidului... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 00:00
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat marti ca i-a telefonat omologului sau rus Vladimir Putin pentru a-l felicita pentru victoria electorala si a sugerat ca cei doi lideri s-ar putea intalni in curand.
In timpul unei intalniri la Casa Alba cu printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, Trump a declarat reporterilor ca el crede ca se va intalni cu Putin "intr-un viitor nu prea indepartat" pentru a discuta despre cursa inarmarilor dintre cele doua tari, precum si situatia din Ucraina, Siria si Coreea de Nord.
"Am avut o conversatie foarte buna", a notat el. Referindu-se la cursa inarmarilor dintre Washington si Moscova, Trump a estimat ca aceasta "scapa de sub control", dar a asigurat ca "noi ramanem de departe mult mai puternici decat orice tara din lume", facand referire la Statele Unite.
Nimic despre spionul otravit
Vladimir Putin a fost reales triumfator duminica pentru un al patrulea mandat, cu 76,7% din voturi. Spre deosebire de mesajele de la liderii tarilor aliate, precum China sau India, occidentalii au intarziat sa il felicite, intr-un context de tensiuni Est-Vest agravate de otravirea fostului spion rus Serghei Skripal in Anglia.
Intrebat de agentia Interfax daca subiectul acestui atac a fost abordat in discutie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a raspuns: "Nu".
"O atentie deosebita a fost acordata chestiunii organizarii unei posibile intalniri la cel mai inalt nivel", a precizat Kremlinul.... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 20:14
E greu de crezut ca actualul presedinte al Rusiei nu va castiga un nou mandat de sase ani in alegerile de la jumatatea lunii martie de anul viitor.
Actualul lider de la Kremlin ar fi iesit invingator si daca opozantul sau "oficial" Alexei Navalnii ar fi candidat, dar biroul electoral central s-a asigurat ca acesta e scos din cursa, respingandu-i candidatura pentru o condamnare penala "construita" de autoritatile rusesti (aici e reversul medaliei unei legi electorale care limiteaza dreptul de a fi ales - una e pozitia in executiv si alta e candidatura in alegeri).
Vladimir Putin are 65 de ani, iar la sfarsitul noului mandat va fi trecut de 70 de ani, fiind la putere de 24 de ani. Mai multi analisti au afirmat ca e putin probabil ca actualul presedinte sa incerce sa-si prelungeasca ramanerea la putere dincolo de 2024. Acest fapt inseamna declansarea unei lupte pentru putere o data cu castigarea de catre Putin a alegerilor din primavara anului viitor. In viitorii sase ani, mai multe forte se vor confrunta in Rusia pentru a-si asigura o pozitie privilegiata dupa era Putin.
"Odata cu victoria presedintelui Vladimir V. Putin se declanseaza adevarata confruntare, spun analistii, lupta oarba, infricosata si fara bariere, pentru a determina cine sau ce urmeaza dupa el, la sfarsitul urmatorilor sase ani de mandat, in 2024. Ceea ce ar putea fi numita ca fiind Curtea lui Putin - cele 40-50 de persoane de top din Kremlin si aliatii lor oligarhii - vor petrece urmatorul mandat... mai mult
Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 18:12
Rusia Unita, partidul aflat la putere in Rusia, asociat cu presedintele Vladimir Putin, ar urma sa castige fara probleme alegerile regionale care au loc duminica, potrivit unor analisti.
"Rusia Unita va domina consiliile regionale si municipale", a precizat, prin e-mail, analistul rus de politica si securitate Nabi Abdullaev, citat de DPA.
Rusia Unita a obtinuta o majoritate confortabila in parlamentul federal la alegerile de anul trecut, ceea ce i-a oferit posibilitatea de a schimba unilateral Constitutia. Alegerile regionale din aceasta duminica ar urma sa aduca din nou o victorie covarsitoare acestui partid, noteaza DPA.
"Este foarte putin probabil, dar chiar daca un membru al unui alt partid ar castiga un scrutin de guvernator, el sau ea cu siguranta nu se va abate de la linia oficiala si va cauta cooperarea cu guvernul federal care controleaza fluxul financiar si stabileste politicile fiscale", a spus Abdullaev, director asociat pentru Rusia al firmei de consultanta Control Risks Group.
Pentru a candida la pozitia de guvernator, un potential candidat trebuie mai intai sa primeasca aprobarea unui anumit numar de oficiali municipali de rang inalt, in functie de regiune. Acest asa-numit 'filtru municipal', introdus printr-o lege din 2012, a fost un obstacol insurmontabil pentru unii candidati importanti ai opozitiei.
"Nu cred ca exista dubii ca Rusia Unita va domina alegerile, fie si pentru ca autoritatile au folosit - sau abuzat - de 'filtrul municipal'... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 08:02
Vladimir Putin a reactionat dupa aparitia noilor probe ce au scos la lumina modul in care in Rusia exista un sistem de dopaj controlat de inalti oficiali ai guvernului.
Marile puteri ale lumii au solicitat deja excluderea Rusiei de la Jocurile Olimpice, insa Putin spune ca totul face parte dintr-un joc politic.
"Vedem o revenire periculoasa la momentele in care politicul se implica in sport. Da, forma de implicare s-a schimbat, dar tinta este aceeasi: sa faca sportul un instrument care sa aplice presiune geopolitica", a afirmat Vladimir Putin, citat de Stuff.
Presedintele Rusiei face referire la boicotul Jocurilor Olimpice din 1980 si 1984, ca urmare a faptului ca URSS a invadat statul Afghanistan.
De asemenea, Putin a anuntat ca oficialii despre care s-a descoperit ca au fost implicati in sistemul de dopaj vor fi ...citeste mai departe despre "Reactia lui Vladimir Putin dupa ce s-a cerut excluderea Rusiei de la Olimpiada" pe Ziare.com mai mult
Marti, 19 Iulie 2016, ora 09:15
La trei zile dupa uciderea liderului opozitiei din Rusia, Boris Nemtov, nu exista inca niciun indiciu cu privire la cine ar putea sta in spatele acestui asasinat aparent bine pus la cale.
Indiferent cine este invinuit si cine este de fapt autorul crimei, insa, opozitia rusa este inca prea slaba pentru a-i tine piept eficient presedintelui Vladimir Putin.
Confruntat cu si mai multa volatilitate economica in viitor, presedintele Vladimir Putin va continua sa se bazeze pe strategia "divide et impera" pentru a mentine controlul strans asuprea opozitiei, se arata intr-o analiza Stratfor.
Cresterea si scaderea periodica a disidentei politice reprezinta o traditie in Rusia, cu toate ca factiunile care i se opun lui Putin au fost aproximativ aceleasi de cand acesta a ajuns la putere. Cele mai multe dintre grupurile politice ale opozitiei sunt impartite de ideologie si personalitati, cu toate ca acestea lasa diferentele la o parte pentru a se uni impotriva Kremlinului, cum au facut in... citeste mai departe despre "Opozitia rusa, prea slaba pentru a-i tine piept lui Vladimir Putin - analiza Stratfor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 16:45