Presedintele rus Vladimir Putin va fi reales inca din primul tur cu peste 75% dintre voturi si le-a multumit, duminica, sustinatorilor sai, in cadrul unui discurs sustinut in Piata Maneznaia din centrul Moscovei.
Putin a precizat ca rezultatul alegerilor este o recunoastere a obiectivelor realizate in ultimii ani, in ciuda conditiilor dificile, si ca Rusia are un viitor stralucit daca poporul va ramane unit.
"As vrea sa le transmit celor care s-au adunat aici la Moscova si sustinatorilor nostri din toata tara: multumesc pentru acest rezultat. Vad in aceasta situatie recunoasterea lucrurilor facute in ultimii ani, in conditii foarte dificile, precum si increderea si speranta poporului nostru ca vom lucra la fel de greu, la fel de responsabil si mai eficient", a spus presedintele rus in exercitiu.
Dupa anuntarea rezultatelor partiale, Vladimir Putin s-a deplasat la sediul de campanie pentru a discuta cu echipa sa.
"Toate schimbarile in cadrul guvernului trebuie sa fie efectuate de catre presedinte, care va prelua noul mandat, asa ca acum ma voi gandi la ce trebuie facut si cum trebuie facut. Toate schimbarile vor avea loc dupa inaugurare.
Este foarte important pentru noi ca diferitele forte politice sa fie motivate nu de grupuri sau de interesele unor clanuri, ci de interesul national. Este important sa intelegem ca ne confruntam cu provocari uriase, pe care trebuie sa le depasim, trebuie sa indeplinim obiectivele natiunii. Si ma bazez pe voi toti sa continuam... mai mult
Luni, 19 Martie 2018, ora 00:24
Alegerile din Rusia nu vor oferi nicio surpriza in privinta invingatorului. Vladimir Putin va fi presedinte, cel putin, pentru urmatorii sase ani.
Dar va reusi autocratul rus sa-si atinga obiectivul de 70/70 pe care si l-a impus? Adica o victorie cu peste 70% din totalul voturilor exprimate si o prezenta la vot de peste 70% din numarul total de alegatori.
Pe listele electorale sunt inscrise peste 110 milioane de cetateni, iar Putin spera sa obtina cel putin 55 de milioane de voturi.
Acest obiectiv al liderului rus nu trebuie privit ca o "hachita de dictator", Putin urmareste sa-si pastreze puterea si influenta la Kremlin pentru toti cei sase ani de mandat cu optiunea pentru a continua pe termen nelimitat.
Daca obtinerea a peste 70% de voturi de la alegatorii veniti la urne nu pare a fi o problema, prezenta va fi o mare provocare.
Blazarea alegatorilor, o amenintare pentru Putin
La alegerile parlamentare din 2016 s-au prezentat la urne 48% dintre votanti, adica 53 de milioane de rusi. In Moscova au votat 28% dintre cei aflati pe liste. Electoratul da semne de blazare, iar o prezenta mica ar insemna o infrangere pentru Vladimir Putin.
Intreaga campanie a presedintelui rus a avut drept scop mobilizarea oamenilor.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea prea bine la acest capitol din moment ce a fost nevoie de declansarea unei crize diplomatice internationale doar pentru ca Vladimir Putin sa apara in fata alegatorilor ca un conducator "fara mila pentru... mai mult
Duminica, 18 Martie 2018, ora 14:09
Presedintele rus Vladimir Putin a exclus orice posibilitate a unei reveniri a peninsulei Crimeea la Ucraina, a carei anexare in martie 2014 se afla la originea unei serii de sanctiuni occidentale impotriva Rusiei.
Cu o saptamana inaintea scrutinului prezidential din 18 martie, care ar urma sa-i asigure lui Putin un al patrulea mandat si ramanerea la putere pana in 2024, postul de televiziune Rossia-1 a difuzat duminica pe retelele sociale ruse Vkontakte si Odnoklassniki un film de circa doua ore dedicat presedintelui rus.
La intrebarea daca Rusia va fi intr-o zi obligata sa inapoieze Crimeea Ucrainei, Putin a raspuns sec: "Nu, ati luat-o razna? Circumstante de acest gen nu exista si nu vor exista niciodata".
In acest documentar intitulat "Putin", jurnalistul Andrei Kondraciov, care conduce echipa de campanie electorala a liderului de la Kremlin, ii adreseaza lui Putin o serie de intrebari pe o gama larga de teme, incepand cu Siria si terminand cu viata personala a liderului rus.
"Sunteti capabil sa iertati?", il intreaba Kondraciov pe Putin. "Da", raspunde presedintele rus, dupa care adauga: "Mai putin tradarea".
Suferinta spionului care l-a "tradat" pe Putin. Impactul asupra alegerilor din Rusia
In documentar apar si apropiati si aliati ai presedintelui rus, precum prietenul sau din copilarie, violonistul Serghei Roldughin, sau fostul cancelar german Gerhard Schroeder, care nu inceteaza cu laudele la adresa lui Putin.
"Sincer vorbind, nu as fi in... mai mult
Duminica, 11 Martie 2018, ora 17:39
Presedintele rus Vladimir Putin, aproape sigur ca va fi reales la scrutinul din 18 martie, a participat sambata la un miting electoral la Moscova si a promis in discursul sau "victorii stralucitoare" pentru Rusia, consemneaza AFP.
"Vrem ca tara noastra sa straluceasca si sa priveasca spre viitor, pentru copiii si nepotii nostri (...) vom face tot ce putem pentru ca ei sa fie fericiti", a spus liderul de la Kremlin in fata a zeci de mii de simpatizanti.
"Nimeni nu va face acest lucru in locul nostru. Iar daca il facem, deceniul urmator si intregul secol al XXI-lea vor fi marcate de victoriile noastre stralucitoare", a completat Putin.
Acest miting este primul la care el a luat parte de la inceputul unei campanii electorale in care liderul de la Kremlin a refuzat deocamdata sa participe la dezbateri televizate.
Conform sondajelor, niciunul dintre contracandidatii sai nu trec de 8%, printre acestia numarandu-se vedeta de televiziune apropiata de opozitia liberala Ksenia Sobceak si comunistul Pavel Grudinin.
Principalul opozant al lui Putin, Alexei Navalnii, nu poate candida din cauza unei condamnari penale, pe care el o considera motivata politic, si a lansat un apel la boicotarea scrutinului.
Intentiile de vot pentru Vladimir Putin sunt estimate de sondaje la circa 70%, dar o mare necunoscuta este rata prezentei la vot. ...citeste mai departe despre "Putin le-a promis rusilor un secol de victorii stralucitoare, pe ultima suta de metri a campaniei... mai mult
Sambata, 03 Martie 2018, ora 18:35
Echipa de campanie a presedintelui rus Vladimir Putin a reusit sa stranga peste un milion de semnaturi pentru depunerea candidaturii la viitoarele alegeri prezidentiale din luna martie.
"Pana la 16 ianuarie, au fost stranse 1.001.459 de semnaturi pentru sustinerea din cei care sustin intentia lui Vladimir Putin de a participa la alegeri", a precizat echipa de campanie a liderului de la Kremlin, adaugand ca actiunea de strangere a semnaturilor va continua.
Inainte sa se lanseze in cursa pentru al patrulea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a anuntat o marire anticipata a salariului minim. La inceputul acestui an, acesta era de doar 9.489 ruble (139 de euro). Din mai, salariul minim ar urma sa fie majorat la 1.163 de ruble (163 de euro). Cresterea fusese initial programata de Kremlin pentru inceputul anului viitor.
Ultimele sondaje de opinie arata ca Putin ar urma sa fie votat de 74% dintre cetatenii rusi cu drept de vot, in timp ce doar 7,2 % ar vota pentru pentru Pavel Grudinin, candidatul Partidului Comunist.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Rusia, un candidat independent are nevoie de 300.000 de semnaturi pentru a fi inregistrat in cursa electorala.
Citeste si:
Ample exercitii militare cu rachete intercontinentale inainte de alegerile prezidentiale din RusiaPutin majoreaza salariul minim inainte sa candideze la un nou mandat de presedinte al RusieiPutin, fara contracandidat la alegeri. Comisia electorala din Rusia a respins... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 18:01
E greu de crezut ca actualul presedinte al Rusiei nu va castiga un nou mandat de sase ani in alegerile de la jumatatea lunii martie de anul viitor.
Actualul lider de la Kremlin ar fi iesit invingator si daca opozantul sau "oficial" Alexei Navalnii ar fi candidat, dar biroul electoral central s-a asigurat ca acesta e scos din cursa, respingandu-i candidatura pentru o condamnare penala "construita" de autoritatile rusesti (aici e reversul medaliei unei legi electorale care limiteaza dreptul de a fi ales - una e pozitia in executiv si alta e candidatura in alegeri).
Vladimir Putin are 65 de ani, iar la sfarsitul noului mandat va fi trecut de 70 de ani, fiind la putere de 24 de ani. Mai multi analisti au afirmat ca e putin probabil ca actualul presedinte sa incerce sa-si prelungeasca ramanerea la putere dincolo de 2024. Acest fapt inseamna declansarea unei lupte pentru putere o data cu castigarea de catre Putin a alegerilor din primavara anului viitor. In viitorii sase ani, mai multe forte se vor confrunta in Rusia pentru a-si asigura o pozitie privilegiata dupa era Putin.
"Odata cu victoria presedintelui Vladimir V. Putin se declanseaza adevarata confruntare, spun analistii, lupta oarba, infricosata si fara bariere, pentru a determina cine sau ce urmeaza dupa el, la sfarsitul urmatorilor sase ani de mandat, in 2024. Ceea ce ar putea fi numita ca fiind Curtea lui Putin - cele 40-50 de persoane de top din Kremlin si aliatii lor oligarhii - vor petrece urmatorul mandat... mai mult
Luni, 01 Ianuarie 2018, ora 18:12
Anul 2017 a reprezentat un balet interesant intre Donald Trump si Vladimir Putin. Presedintele american si-a ascuns cu greu admiratia pentru liderul de la Kremlin.
Dar, si mai neobisnuit e faptul ca liderul lumii libere nu l-a criticat niciodata pe autoritarul presedinte rus, desi exista o ancheta a Congresului american care cerceteaza interferentele Kremlinului in alegerile din SUA din anul 2016.
Ancheta este condusa de Robert Mueller, un fost sef al FBI, iar Michael Flynn, fost consilier pentru probleme de securitate a presedintelui, a decis sa colaboreze cu anchetatorii.
Donald Trump nu l-a criticat niciodata pe Vladimir Putin, nici in campania electorala pentru Casa Alba, nici dupa ce a ajuns presedinte desi au existat nenumarate motive pentru a face acest lucru.
Povara sanctiunilor economice atarna greu pe umerii presedintelui rus, tinand Kremlinul departe de statutul de superputere
Rusia, in ultimii ani, a devenit o adevarata amenintare la adresa securitatii Uniunii Europene. Interventia militara din estul Ucrainei, niciodata asumata, si anexarea Peninsulei Crimeea au reprezentat amenintari fara precedent la adresa echilibrului de forte din Europa.
Presiunea Moscovei asupra sistemului politic din Ucraina este imensa, Kievul se afla mereu prins in menghina conflictelor, foto Hepta.ro
Statele occidentale au impus un set de sanctiuni economice impotriva Moscovei, iar acest fapt l-a iritat pe presedintele Rusiei. Acesta doreste sa fie recunoscut ca... mai mult
Duminica, 24 Decembrie 2017, ora 07:28
Presedintele rus a tinut conferinta de presa anuala, un eveniment politic la care acesta raspunde intrebarilor venite de la jurnalisti, dar si de la cetatenii obisnuiti.
Pentru mai bine de trei ore, tarul de la Kremlin si-a prezentat programul politic si a trasat viziunea sa pentru viitorul Rusiei si al lumii.
In 2018 vor avea loc alegeri pentru pozitia de presedinte. Vladimir Putin (foto) si-a anuntat candidatura pentru un nou mandat de sase ani, iar actualul lider are mari sanse sa castige.
Popularitatea presedintelui e in jur de 80%, acesta avand o sustinere consolidata ce a fost determinata de anexarea Crimeii.
Rusia nu este o democratie. Opozitia politica nu exista, iar liderii concurenti au fost ucisi sau inchisi de catre oamenii presedintelui.
Vladimir Putin este un dictator inconjurat de oligarhi imbogatiti din preluarea resurselor publice, care au creat un sistem politic autoritar. Au avut grija sa elimine toate vocile critice, au cultivat sentimentele nationaliste si, astfel, Putin reuseste sa se mentina la putere de 18 ani.
Putin spune ca Trump a facut minuni cu economia americana
Dar nu comportamentul liderului rus este ciudat, ci cel al lui Donald Trump, conducatorul lumii libere. Demult oamenii nu au mai asistat la scene atat de ridicole in care presedintele SUA isi arata fara jena admiratia fata de Vladimir Putin, un sef de stat "acuzat de crime" in mod public de catre senatorul republican John McCain.
La putine ore de la incheierea... mai mult
Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 12:46
Presedintele Vladimir Putin a avertizat joi ca Rusia va raspunde la un moment dat "insolentei" SUA, dupa ce camera inferioara a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.
"Noi ne comportam intr-un mod foarte rezervat, foarte rabdator, insa, la un moment dat, va trebui sa raspundem, pentru ca este imposibil sa toleram la nesfarsit insolenta la adresa tarii noastre", a declarat presedintele rus, in cadrul unei conferinte de presa comune la Savonlinna, in Finlanda, cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, relateaza AFP, Reuters si DPA.
Cu toate acestea, Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca raspunsul Rusiei va depinde de versiunea finala a proiectului de lege, adoptat aproape in unanimitate marti de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, care trebuie insa votat si de Senat si promulgat de presedintele american Donald Trump.
Textul, care vizeaza de asemenea Iranul si Coreea de Nord, urmareste sa impuna represalii Rusiei pentru presupusul sau amestec in campania prezidentiala americana de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sanctiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si amestecul in conflictul din Ucraina.
Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar si a Europei, pentru ca deschide calea sanctiunilor impotriva unor companii europene care au proiecte in domeniul energetic in Rusia.
De asemenea, textul prevede si un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: presedintele... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 21:47