Comisia Europeana a aprobat miercuri setul comun de instrumente cuprinzand masuri de atenuare convenite de statele membre pentru a raspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generatie de retele mobile, informeaza un comunicat al executivului comunitar.
In concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit sa consolideze cerintele de securitate, sa evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, sa aplice restrictii pertinente pentru furnizorii considerati a prezenta un risc ridicat, inclusiv sa aplice excluderile necesare in ceea ce priveste activele considerate a fi critice si sensibile (cum ar fi functiile centrale de retea) si sa puna in practica strategii care sa asigure diversificarea vanzatorilor.
"Putem realiza lucruri extraordinare cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia face posibile medicina personalizata, agricultura de precizie si retelele energetice care pot integra toate tipurile de energie din surse regenerabile. Toate acestea vor aduce o schimbare pozitiva doar daca putem garanta securitatea retelelor noastre. Numai in aceste conditii schimbarile digitale vor aduce beneficii tuturor cetatenilor", a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinta executiva pentru o Europa pregatita pentru era digitala.
Statele membre, actionand in cadrul Grupului de cooperare privind securitatea retelelor (NIS), au adoptat setul de instrumente. Setul de instrumente abordeaza toate riscurile identificate in evaluarea... mai mult
Miercuri, 29 Ianuarie 2020, ora 16:39
Comisia Europeana urmareste cu atentie dezbaterea de la Bucuresti privind o eventuala OUG privind contestatia in anulare. Mai mult, CE aminteste ca presedintele Jean Claude Juncker s-a pronuntat destul de clar asupra pericolului amnistiei, atunci cand a fost la Bucuresti.
"Comisia urmareste indeaproape discutia din Romania privind o posibila ordonanta de urgenta privind calea extraordinara de atac in cazurile penale, ca urmare a celor doua decizii recente ale Curtii Constitutionala", potrivit unui comunicat al Comisiei Europene remis marti Ziare.com.
Comisia mai aminteste ca presedintele Jean Claude Juncker s-a exprimat destul de clar pe tema unei eventuale amnistii, atunci cand a fost la Bucuresti:
"Asa cum Comisia a spus in mod repetat, este crucial ca Romania sa revina pe drumul luptei anticoruptie, sa asigure o justitie independenta si sa evite sa faca pasi inapoi", se mai arata in luarea de pozitie a CE remisa Ziare.com.
Aceasta pozitie oficiala a CE vine imediat dupa ce vicepresedintele, Jyrki Katainen, a comentat anuntul ministrului Justitiei, Tudorel Toader, referitor la promovarea ordonantei de urgenta privind contestatia in anulare, spunand ca este o stire incredibila si ca romanii merita stat de drept.
"Stire incredibila! Poporul roman merita stat de drept!", a scris Jyrki Katainen, distribuind pe Twitter stirea AP referitoare la OUG care va permite revizuirea tuturor sentintelor date de completurile de cinci judecatori de la ICCJ incepand din... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 14:17
Comisia Europeana va propune astazi ca taierea fondurilor pentru tarile care nu respecta statul de drept sa nu aiba nevoie de aprobarea guvernelor tarilor vizate, potrivit unor surse oficiale citate de Politico.
Aceasta masura ar fi menita sa puna presiuni asupra Poloniei si Ungariei, care au intrat in polemica cu oficialii europeneni pe tema derapajelor democratice, dar si sa trimita un semnal catre alte tari, care ar putea sa urmeze aceasta cale.
Potrivit Politico.eu, exista riscul de a se exacerba tensiunile dintre Est si Vest. In plus, este de asteptat ca guvernele sa fie reticente in a accepta sa ofere Comisiei noi atributii in ceea ce priveste sanctionarea financiara a statelor membre.
"Vrem sa sugeram ca aprobarea sau refuzarea fondurilor poate fi decisa de catre Comisie, in cazul in care cerinta de suprematie a legii a fost subminata", a declarat comisarul pentru buget Gunther Oettinger.
Desi Romania nu este mentionata in articolul citat, s-ar putea ca si tara noastra sa fie in pericol de taiere de fonduri, avand in vedere modificarile de legi ale Justitiei operate de Parlament in ultima vreme si ce mai are de gand sa faca Puterea si cu Codurile Penale.
Cum ar putea rata Romania bani in plus de la Bruxelles, pentru ca nu respecta regulile statului de drept
Decizia CE vine in contextul dezbaterii privind proiectul de buget al UE pentru urmatorii sapte ani. Este vorba de primul buget UE post Brexit.
Bugetul multianual trebuie sa beneficieze de... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 12:08
Comisia Europeana si statele membre au stiut de peste 10 ani despre faptul ca emisiile de oxid de azot ale masinilor diesel erau mai mari in conditii de trafic fata de testele de laborator, dar nu au facut nimic pentru a proteja sanatatea publica, au stabilit deputatii europeni.
Cumparatorii afectati de acest scandal, recomanda deputatii, ar trebui sa primeasca compensatii financiare din partea constructorilor de automobile implicati.
Dupa izbucnirea scandalului privind emisiile in septembrie 2015, Comisia a asteptat ca statele membre sa efectueze investigatii si nu a cerut pentru nicio alta actiune, iar statele membre nu au penalizat producatorii auto si nici nu au cerut retragerea masinilor in discutie, se arata in comunicatul Parlamentului European.
Comisia Europeana si autoritatile europene trebuie sa imbunatateasca rapid sistemul de testare si verificare pentru masinile noi pe drumurile europene, spun deputatii in recomandarile votate marti.
Intr-un vot separat, deputatii au modificat si regulile UE privind "aprobarea modelului" care sa faca testele de mediu si de siguranta mai independente, cu o supraveghere mai stricta a masinilor aflate in circulatie.
Recomandarile nelegislative pentru Comisie si Consiliu se bazeaza pe raportul final al comisiei de ancheta privind masurarea emisiilor in sectorul auto.
Deputatii au recomandat ca toate activitatile privind redactarea legislatiei in domeniul calitatii aerului si emisiilor sa se afle in portofoliul... mai mult
Marti, 04 Aprilie 2017, ora 23:55
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, miercuri a fost propusa infiintarea unei autoritati unice, care sa permita reprezentatiilor conducerii, autoritate si putere deplina de decizie asupra salvarii sau inchiderii oricarei banci din spatiul comunitar.
De asemenea, Comisia propune infiintarea unui fond unic, sub controlul Comitetului unic de rezolutie pentru a asigura banca in timpul procesului de restructurare, cu un sprijin financiar pe termen mediu.
Fondul respectiv ar fi finantat prin contributii ale sectorului bancar, inlocuind fondurile nationale de rezolutie ale statelor membre care fac parte din zona euro si ale statelor membre care participa la uniunea bancara.
Mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Centrale Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente.
"Aceasta propunere este o componenta a unei ideii mai vechi care presupunea consolidarea sistemului bancar la nivelul intregii uniuni, aceasta masura fiind vazuta ca unul din cei mai importanti pasi in ruperea legaturii care exista in momentul de fata intre banci si state. Este una dintre slabiciunile sistemului financiar european din acest moment" a declarat pentru Business24, analistul financiar Aurelian Dochia.
Reactia Germaniei cu privire la propunerea Comisiei Europene
Propunerea Comisiei Europene a starnit reactie din partea Germaniei, care si-a exprimat in repetate randuri rezerva cu privire la... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 08:15
Cancelarul german Angela Merkel se declara impotriva unei Comisii Europene (CE) cu competente extinse si reclama, din contra, o consolidare a coordonarii politicilor statelor membre ale Uniunii Europene (UE), intr-un interviu pentru editia de luni a saptamanalul Der Spiegel.
"Nu vad, imediat, necesitatea unui transfer, in anii urmatori, a unor prerogative suplimentare catre Comisia de la Bruxelles", a declarat Merkel pentru revista.
Cancelarul afirma, din contra, ca apara impreuna cu presedintele francez François Hollande ideea unei mai bune coordonari intre statele membre UE in domeniul economic, relateaza AFP.
"François Hollande si cu mine suntem mult mai favorabili unei mai bune coordonari in domeniile politice care au un rol decisiv in consolidarea competitivitatii noastre", a declarat cancelarul.
"Credem, spre exemplu, in politicile de creare de locuri de munca si privind pensiile, dar si in politicle fiscale si sociale", a precizat ea.
Merkel considera totodata coordonarea economica intre statele membre UE "prea slaba". "Coordonarea politicii economice in Europa este mult prea slaba. Este necesar ca aceasta sa fie consolidata", a apreciat ea.
In opinia cancelarului german, acest lucru nu inseamna ca este necesara transferarea "mai multor competente Bruxelles-ului".
Merkel si Hollande s-au intalnit joi la Paris, unde si-au afisat vointa comuna de a consolida competitivitatea si cresterea in Europa.
Ei s-au pronuntat pentru consolidarea... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 10:40
CE nu vrea ca programul de reabilitare termica sa se aplice in toata tara, o decizie finala urmand sa fie luata dupa incheierea negocierilor cu Executivul, dupa cum a declarat Leonard Orban, conform NewsIn."In interiorul anumitor programe va trebui sa vedem, sa reorientam banii spre acele proiecte care ne vor ajuta sa cheltuim acesti bani. Sa va dau un exemplu care se discuta in mod clar si va trebui sa-l discutam cu Comisia Europeana, sa-l negociem cu Comisia Europeana, este cel legat de reabilitarea termica a locuintelor.
In momentul de fata nu sunt bani prevazuti pentru aceasta chestiune, va fi o negociere foare dura, Comisia Europeana ne spune de exemplu ca nu putem sa aplicam aceasta chestiune pentru intreg teritoriul Romaniei, ci doar eventual pentru anumite zone care sunt mai putin dezvoltate, va fi o negociere foare dificila, dar sper sa obtinem un reuzultat cat mai bun", a mai precizat Orban la finalul audierilor.
El a mai spus ca a primit asigurari ca avea sprijinul primului ministru si ca doreste sa imbunatateasca "situatia din sistem", precizand ca trebuie luate fonduri de la anumite ministere si transferate la altele pentru a putea sa asiguram o rata mai mare a absorbtiei fondurilor europene.
Leonard Orban a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de afaceri europene si administratie, in urma nominalizarii sale pentru preluarea Ministerului afacerilor europene. In lipsa parlamentarilor USL, senatorii si deputatii puterii l-au avizat... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 19:12
Comisia Europeana va propune supravegherea severa a sistemului financiar, in ciuda opozitiei Marii Britanii, care isi doreste sa mentina reglementarile din prezent.Anuntul, facut in ajunul summit-ului G20 din Pittburgh, include planuri pentru un noi organizatii de supraveghere la nivel european, relateaza AFP. Odata puse in functiune, noile organizatii ar putea interveni la nivelul comisiilor de supraveghere nationale, in cazul existentei unor neintelegeri. Una dintre cele mai importante propuneri este crearea Consiliului European pentru Risc Sistematic (CERS), responsabil pentru identificarea amenintarilor la adresa economiei din Uniunea Europeana, care ar avea puterea sa impuna actiuni la nivel national. CE isi doreste infiintarea noilor organizatii pentru a fi evitata o noua criza financiara, in urma guvernele au fost nevoite sa salveze de la faliment cele mai mari banci, utilizand banii contribuabililor. Insa, din cauza puterii pe care aceste organizatii ar avea-o, Marea Britanie si alte cateva tari din UE s-au aratat nemultumite. Pentru a fi create institutiile respective, propunerile trebuie sustinute de toate statele membre si de Parlamentul European. Daca propunerile se transforma in realitate, autoritatile bancare europene ar avea puterea sa ceara autoritatilor locale sa ia masuri speciale pentru rectificarea unor situatii de urgenta, potrivit proiectului CE. De astfel, chiar Comisia Europeana in sine ar avea puterea sa decida ce inseamna situatie de... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2009, ora 09:53