Potrivit datelor publicate de INS, castigul salarial mediu brut din luna septembrie 2019 a fost de 5.041 lei, cu 1,2% mai mare fata de luna anterioara.
Castigul salarial mediu nominal net a crescut tot cu 1,2%, pana la 3.082 lei, respectiv 648 de euro la cursul mediu al lunii octombrie, in care au fost incasati banii cuveniti pe luna anterioara.
Ajustat cu nivelul preturilor (53% din nivelul mediu european, potrivit Eurostat) puterea de cumparare in euro a salariului mediu s-a majorat la 1.223 de euro (echivalent, la preturile medii din UE).
Pentru referinta, mentionam ca, potrivit institutului german de statistica, salariul mediu din Germania a fost anul trecut de 1.997 euro la un nivel al preturilor de 104% din media UE. Daca se face raportarea, rezulta ca puterea de cumparare locala a salariului mediu net din Romania a fost de 63,7% din cea existenta in Germania.
Daca se face trimitere la perioada anterioara economiei de piata, salariul real de referinta (puterea de cumparare exprimata ca indice raportat la cea din octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizarii preturilor) s-a majorat cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu luna anterioara, pana la 212,8%.
In pofida revenirii ratei inflatiei masurata la consumator sub nivelul de patru procente, puterea de cumparare a salariului fata de aceeasi luna a anului anterior a revenit putin peste pragul de 10%, unde a stationat in perioada aprlie - iulie.
Din pacate, evolutia castigurilor s-a decuplat total... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:03
Comisia de munca din Senat a dat miercuri raport de admitere proiectului Legii unitare a pensiilor si a introdus un amendament care stipuleaza ca valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut. Senatorii PNL Minerva Boitan si PSD Alexandru Cordos, impreuna cu senatorul PDL Ion Ruset au cazut de acord, dupa discutii de peste doua ore, sa sustina impreuna un amendament referitor la punctul de pensie, in conditiile in care, initial, fiecare dintre cei trei a propus diferite variante de modificare a articolului propus de Guvern pentru calculul pensiei.
In final, in Comisie s-a decis prin vot introducerea unui alineat nou in textul Executivului, prin care in conditiile de calcul a pensiei stipulate de Guvern, valoarea punctului de pensie nu poate reprezenta mai putin de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat.
In favoarea acestui amendament au votat Minerva Boitan (PNL), Alexandru Cordos (PSD), Elena Mitrea (PSD) si Ion Ruset (PDL), iar impotriva s-au exprimat Cristian Radulescu (PDL), Alexandru Mocanu (PDL) si Albert Almos (UDMR).
Acest alineat introdus de senatori completeaza articolul Guvernului, pastrat in raportul final, dar completat cu amendamentul prezentat anterior. Textul Executivului spune ca la data intrarii in vigoare a Legii, valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei.
Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei la care se adauga 50% din... mai mult
Joi, 15 Aprilie 2010, ora 00:11