Incepand cu 1 ianuarie 2019 se interzice folosirea de pungi de plastic sub 50 de microni. Pungile de plastic vizate sunt cele cu maner, folosite la cumparaturi. Cei care le vor folosi in continuare risca amenzi usturatoare. Puteti afla mai multe informatii despre legea in sine pe site-ul Camerei Deputatilor.
O alternativa pentru aceste pungi sunt cele bidegradabile, din materiale provenite din natura, care se descompun ajutand solul si vietuitoarele, precum si sanatatea planetei. Responsabilitatea fata de mediu este din ce in ce mai importanta.
NeoPack ofera alternativa sustenabila. Ei aduc pe piata varianta de pungi biodegradabile concepute cu cerneala speciala, care se descompun complet in 6 luni, pana la 1 an de zile. Pungile oferite de Neo Pack sunt construite din amidon de porumb.
Oportunitatile de dezvoltare aparute in urma legii ce interzice folosirea pungilor de plastic
Odata cu aparitia noii legi cu aplicare din data de 1 ianuarie 2019, au aparut si oportunitati de dezvoltare a societatii pe multiple planuri.
Unele dintre acestea implica noi metode de reciclare si legea surprinde si astfel de elemente de detaliu ce tin de acest aspect. De exemplu in articolul 16, alineatul 1, punctul C este specificat: "Operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, sunt responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje." Astfel incat vor aparea pe piata multiple variante de locuri... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 14:38
Legislatia de mediu cunoaste modificari frecvente, uneori intempestive, si, nu de putine ori, discutabile din perspectiva efectelor obtinute. Un bun exemplu este cel al ecotaxei.
Pana la jumatatea acestui an, operatorul economic care introducea pe piata pungi de cumparaturi din plastic, cu maner, platea la Fondul pentru mediu suma de 0,1 lei/punga (ecotaxa).
Aceasta trebuia inclusa in pretul pungii si recuperata de la consumator, astfel incat sa se descurajeze consumul de pungi de acest tip. Ulterior, legislatia a fost inasprita, insa modificarile genereaza probleme importante tuturor partilor implicate.
Astfel, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2019, publicata in Monitorul Oficial in data de 2 iulie 2019, extinde aplicarea ecotaxei si la pungile de transport fara maner (exceptate pana atunci) si o majoreaza la 0,15 lei/bucata.
Sunt exceptate de la ecotaxa pungile de transport din materiale care respecta standardul SR EN 13432:2002 (materiale biodegradabile si compostabile).
Extinderea ecotaxei pentru a descuraja si consumul de pungi de transport fara maner este salutara, insa este defectuos modul intempestiv in care s-a realizat aceasta, fara o perioada tranzitorie in care pungile comandate inainte de 2 iulie 2019 sa poata fi introduse pe piata scutite de plata ecotaxei.
Lipsa perioadei tranzitorii incalca prevederile legislatiei Uniunii Europene, jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene si Constitutia Romaniei. In plus, aduce... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:03
Peste jumatate dintre romani (54%) ar prefera pungile biodegradabile la raionul de legume-fructe, in timp ce doar 20% dintre consumatori au un comportament anti-risipa, in sensul ca ori nu folosesc deloc punga la cumparaturi, ori vin de acasa la magazin cu punga reutilizabila, reiese dintr-un studiu prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, de reprezentantii unui retailer german prezent pe piata din Romania.
Datele centralizate in cadrul cercetarii efectuata in luna septembrie de catre Departamentul de cercetare al Kaufland Romania, pe un esantion de 1.001 persoane din mediul urban, arata ca 4 din 10 romani afirma ca introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina sa fie mai responsabili atunci cand vine vorba despre folosirea pungilor de unica folosinta la departamentul de legume si fructe.
De asemenea, majoritatea romanilor (8 din 10) obisnuiesc sa foloseasca pungi pentru cantarirea fructelor si legumelor, iar doar 20% dintre cumparatori au un comportament anti-risipa, mai exact 7% dintre romani nu folosesc deloc punga, in timp ce 14% spun ca vin cu punga reutilizabila de acasa.
Kaufland Romania a lansat marti un nou program prin care a introdus in magazinele din retea pungi biodegradabile compostabile la raioanele de legume-fructe, vitrina cu servire asistata, produsele care se vand vrac si raionul de paine. In plus, toate sacosele-maieu din plastic reciclat de la casele de marcat sunt inlocuite cu o varianta reutilizabila.
Conform... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:48
Guvernul a aprobat, marti, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanta privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificari se refera la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, la 0,15 lei.
"Aceasta masura este una esentiala pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iata ca, daca anul trecut am interzis pungile din plastic subtire cu maner, acum venim cu masuri noi pentru a determina comerciantii si populatia sa aleaga masuri alternative. Sunt vizate, in primul rand, acele pungi din plastic foarte subtire fara maner, pe care le gasim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, si pe care, ulterior, le reintalnim in natura. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor si trebuie, deci, sa actionam", a declarat Gratiela Gavrilescu, viceprim-ministru si ministrul Mediului.
In afara de cresterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza.
O noutate importanta vizeaza unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, in acord cu evolutia indicatorilor de... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 22:07
Producem anual peste 300 de milioane de tone de plastic, iar jumatate din aceasta cantitate imbraca forma produselor de unica folosinta, printre care miliarde de pungi de cumparaturi.
Intr-un efort de a-si reduce contributia la poluarea cu plastic a planetei, un numar in crestere de comercianti incep sa introduca in magazinele lor pungile biodegradabile si pungile asa-numite compostabile, care, cel putin in teorie, ar trebui sa dispara mai repede de pe fata pamantului - in conditiile in care pungile din plastic conventionale au nevoie de zeci de ani pentru a se descompune.
In realitate, s-ar putea sa nu fie o diferenta prea mare intre pungile "eco" si cele obisnuite, dupa cum reiese dintr-un experiment desfasurat de cercetatorii de la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, ale carui rezultate au fost date de curand publicitatii, relateaza The Guardian.
In cadrul experimentului demarat in urma cu trei ani, au fost testate mai multe tipuri de pungi: pungi biodegradabile, pungi compostabile (care pot fi transformate in ingrasamant natural), pungi oxo-biodegradabile (un tip de material de altfel controversat, care s-ar descompune mai repede in prezenta oxigenului, dar despre care criticii spun ca mai degraba se fragmenteaza, poluand mediul cu microplastice, la fel ca plasticul obisnuit) si pungi fabricate din polietilena standard.
Fiecare tip de punga a fost tinut timp de trei ani in diverse medii: in pamant, in apa sau in bataia soarelui, iar dupa acest... mai mult
Joi, 02 Mai 2019, ora 00:00
Pe 24 octombrie 2018, membrii Parlamentului European au votat pentru interzicerea materialelor plastice de unica folosinta.
Total Gama Prod SRL vine in intampinarea noilor prevederi legislative realizand si personalizand pungi biodegradabile obtinute din materii prime reciclabile si natural. Mai multe detalii la pungi-biodegradabile.com.
La nivel mondial, in fiecare minut sunt cumparate peste 1 milion de pungi de plastic, care sunt aruncate dupa o utilizare, poluand solul si oceanele. Pana in anul 2050 va exista in oceane mai mult plastic decat peste, mai semnaleaza datele statistice. Din fericire, potrivit noului act legislativ, statele membre vor trebui sa elimine in decursul a doi ani recipientele si ambalaje din plastic de unica folosinta iar o cale la indemana de a veni noi insine in intampinarea acestor eforturi este de a inlocui sacosele de plastic cu pungi biodegradabile marca Total Gama.
Dar ce inseamna pungi biodegradabile?
Pungile biodegradabile sunt acele ambalaje facute din amidon, care se descompun natural, cu ajutorul unor microorganisme, in prezenta oxigenului, din descompunerea acesteia rezultand o biomasa fertilizanta pentru sol.
Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deseurilor marine este reprezentat de plastic. Din cauza ratei scazute de descompunere, plasticul se acumuleaza in mari, oceane si pe plajele din UE si din lume. Reziduri de plastic sunt intalnite la anumite specii marine, cum sunt broastele testoase de mare,... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 11:37
Stiati ca fiecare bucata de plastic realizata vreodata (excluzand cele arse) exista inca in natura, pentru ca plasticul se degradeaza in aproximativ 500 - 1000 ani? Plasticul se dezintegreaza in fragmente tot mai mici, care ajung in cele din urma in lantul alimentar.
O alternativa ieftina la produsele de ambalat din plastic sunt noile pungi biodegradabile si fertilizante pentru sol produse de Total Gama Prod SRL. Pungi-biodegradabile.com vine in sprijinul mediului inconjurator introducand pe piata romaneasca noile pungi biodegradabile si compostabile. Acestea nu contin plastic si sunt fabricate integral din amidon vegetal si alte extracte naturale, fiind inofensive pentru mediul inconjurator.
Un gest salvator: inlocuirea sacoselor de plastic cu pungi biodegradabile
Se estimeaza ca in oceanele planetei exista in prezent 150 de milioane de tone de plastic. Numai in Oceanul Pacific, cel mai mare ocean din lume, ce acopera aproximativ 33% din suprafata Pamantului, exista o zona cu gunoaie din plastic - numita "Marea Insula a Gunoaielor" - cu o suprafata de doua ori mai mare decat statul american Texas, noteaza publicatia Time. Pana in anul 2050 oceanele lumii vor contine mai mult plastic decat peste, sustine un studiu realizat la nivel global de catre Fundatia Ellen Macarthur.
Aceasta realitate dura trebuie sa fie pentru noi toti un semnal de alarma in legatura cu modul in care suntem participanti ai acestei societati. Fiecare om poate lua atitudine. Si totul poate... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 09:20
De la 1 ianurie 2019, Romania va interzice comercializarea pungilor din plastic subtire si foarte subtire, cu maner.
Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, prin care introducerea pe piata nationala a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner va fi interzisa incepand cu data de 1 iulie 2018, iar de la 1 ianuarie 2019 se interzice si comercializarea acestora.
Actul normativ modifica Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.
Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.
Legea reglementeaza responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi de transport din plastic biodegradabile si compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligatia operatorilor economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului;... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 16:37