Chile a devenit prima tara din America Latina care a interzis pungile de plastic in toate magazinele de pe teritoriul sau, relateaza marti dpa.
Ministrul mediului, Carolina Schmidt, a declarat ca ultima piesa din legislatia care interzice pungile de plastic va fi pusa in aplicare, a informat luni ziarul La Tercera.
Dupa ce legile initiale privind pungile de plastic au intrat in vigoare in august 2018, marile lanturi de supermarketuri din tara au avut la dispozitie sase luni pentru a opri distribuirea lor.
Magazinele mai mici au avut la dispozitie doi ani. Cele care inca ofera pungi de plastic pot fi amendate cu echivalentul a circa 350 de dolari.
Potrivit Ministerului Mediului, aceasta lege a impiedicat utilizarea a circa cinci miliarde de pungi de plastic din 2018. ...citeste mai departe despre "Chile, prima tara din America Latina care interzice pungile de plastic in magazine" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 August 2020, ora 06:30
Sameday, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de curierat, anunta ca din aprilie va folosi pungi din plastic 100% reciclat in procesul de livrare si se va implica activ in promovarea consumului responsabil de ambalaje.
Initiativele Sameday vin sa sustina si sa continue planul companiei de a reduce semnificativ impactul pe care activitatea de curierat o are asupra mediului.
Sameday si-a propus sa descurajeze consumul acestor tipuri de ambalaje renuntand la a le mai oferi gratuit si reorientand resursele catre reducerea impactului companiei asupra mediului.
Compania de curierat se angajeaza ca 30% din sumele colectate sa fie folosite pentru a identifica si testa diferite variante de pungi eco-friendly, urmand ca in cel mult 6 luni sa ofere clientilor primul ambalaj 100% bio-degradabil din curierat.
70% din sume se vor regasi in bonusuri de performanta ale angajatilor cu scopul de a impulsiona imbunatatirea timpilor de preluare si livrare a coletelor.
"Inca de anul trecut am pornit pe un drum in care ne asumam si cautam solutii pentru a schimba directia in care construim aceasta industrie. Una dintre temele pe care le abordam pe termen lung este reducerea amprentei de carbon, iar o componenta majora a acestei directii este consumul iresponsabil de plastic.
Industria expedierilor din Romania utilizeaza zilnic jumatate de milion de pungi de plastic, care ajunse la gunoi au nevoie de sute de ani sa se descompuna, avand un impact major asupra... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:48
Incepand cu 1 ianuarie 2019 se interzice folosirea de pungi de plastic sub 50 de microni. Pungile de plastic vizate sunt cele cu maner, folosite la cumparaturi. Cei care le vor folosi in continuare risca amenzi usturatoare. Puteti afla mai multe informatii despre legea in sine pe site-ul Camerei Deputatilor.
O alternativa pentru aceste pungi sunt cele bidegradabile, din materiale provenite din natura, care se descompun ajutand solul si vietuitoarele, precum si sanatatea planetei. Responsabilitatea fata de mediu este din ce in ce mai importanta.
NeoPack ofera alternativa sustenabila. Ei aduc pe piata varianta de pungi biodegradabile concepute cu cerneala speciala, care se descompun complet in 6 luni, pana la 1 an de zile. Pungile oferite de Neo Pack sunt construite din amidon de porumb.
Oportunitatile de dezvoltare aparute in urma legii ce interzice folosirea pungilor de plastic
Odata cu aparitia noii legi cu aplicare din data de 1 ianuarie 2019, au aparut si oportunitati de dezvoltare a societatii pe multiple planuri.
Unele dintre acestea implica noi metode de reciclare si legea surprinde si astfel de elemente de detaliu ce tin de acest aspect. De exemplu in articolul 16, alineatul 1, punctul C este specificat: "Operatorii economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, sunt responsabili pentru deseurile generate de respectivele ambalaje." Astfel incat vor aparea pe piata multiple variante de locuri... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 14:38
Teoria conform careia hartia este mai buna decat plasticul nu se bazeaza pe stiinta sau fapt. Este mai degraba vorba de conceptii gresite cu privire la modul in care se fabrica pungile de plastic, cum functioneaza depozitele de deseuri si ca produsele care nu sunt biodegradabile sunt rele pentru planeta.
Exista numeroase evaluari ale ciclului de viata care demonstreaza ca pungile de plastic sunt in anumite situatii mai bune decat pungile de hartie. Daca vorbim de pungile de plastic, acestea joaca un rol important in conservarea resurselor de gaze naturale.
Spre exemplu, in Canada pungile de plastic sunt fabricate din etan, adesea ars in procesul de rafinare a gazelor naturale. In ce priveste fabricarea pungile de hartie, aceasta este mult mai mare in resurse decat fabricarea pungilor de plastic.
Pe de alta parte, in industria alimentara folosirea pungilor din hartie este in continua crestere si asta este un lucru foarte bun avand in vedere efectele nocive pe care un ambalaj de plastic il poate avea asupra alimentelor.
Daca un produs alimentar este pastrat mai mult timp in ambalaje de plastic, la temperaturi inalte, el poate sa absoarba din plastic, anumite substante daunatoare, calitatea produsului fiind alterata. Pentru produsele alimentare, pungile din hartie sunt recomandate atat pentru transport cat si pentru pastrare intacta a alimentelor.
Multe tari au eliminat pungile din plastic subtire in favoarea pungilor din hartie. Spre exemplu, Maroc a renuntat... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 16:21
Guvernul a aprobat, marti, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanta privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Una dintre principalele modificari se refera la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, la 0,15 lei.
"Aceasta masura este una esentiala pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iata ca, daca anul trecut am interzis pungile din plastic subtire cu maner, acum venim cu masuri noi pentru a determina comerciantii si populatia sa aleaga masuri alternative. Sunt vizate, in primul rand, acele pungi din plastic foarte subtire fara maner, pe care le gasim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe si legume, si pe care, ulterior, le reintalnim in natura. Nu putem asista pasivi la distrugerea ecosistemelor si trebuie, deci, sa actionam", a declarat Gratiela Gavrilescu, viceprim-ministru si ministrul Mediului.
In afara de cresterea cuantumului eco-taxei, noile prevederi obliga taxarea oricarui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plata alternativele ecologice (biodegradabile si compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloza.
O noutate importanta vizeaza unitatile administrativ-teritoriale care nu au organizat serviciul public de salubrizare. Astfel, s-a propus un sistem de impunere, in acord cu evolutia indicatorilor de... mai mult
Marti, 25 Iunie 2019, ora 22:07
Comerciantii cu amanuntul din Turcia incep din prima zi a anului 2019 sa nu mai ofere gratuit cumparatorilor pungi de plastic, parte dintr-o initiativa guvernamentala pentru a contribui la reducerea poluarii.
Presedintele Recep Tayyip Erdogan a semnat in decembrie o lege privind protectia mediului, introducand o taxa minima de 25 kurus (4 euro centi) pentru fiecare punga de plastic in supermarketuri si magazine, in intreaga tara, informeaza dpa.
Conform acestei legi, magazinele vor fi amendate daca nu aplica aceasta taxa.
"Pungile de plastic in toate punctele de vanzare, inclusiv pentru textile, jucarii, electronice, alimente si alte produse, vor fi vandute pentru cel putin 25 de kurus incepand cu 1 ianuarie 2019", a scris ministrul mediului si al urbanismul Murat Kurum luni pe site-ul ministerului.
Ecologistii din Turcia duc de mult timp o campanie pentru a creste gradul de constientizare cu privire la pericolele materialelor plastice, pentru a incerca sa puna capat dependentei de pungi de plastic in tara.
Se estimeaza ca aproximativ 35 miliarde de pungi de plastic sunt folosite anual in Turcia, potrivit guvernului. Acest lucru se traduce in 440 de pungi de plastic de unica folosinta de persoana pe an, o cifra mult mai mare decat in unele tari UE, in care oamenii folosesc mai putin de 10. In Danemarca, de exemplu, utilizarea medie anuala a pungilor de plastic a fost de patru de persoana in 2017, potrivit Comisiei Europene.
Guvernul turc intentioneaza sa... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 18:17
Intr-o lume sufocata de plastic, o schimbare minora in ceea ce priveste obiceiurile de consum poate avea uneori un impact pozitiv major.
Ca urmare a deciziei a doua mari lanturi de supermarketuri din Australia de a interzice pungile din plastic de unica folosinta, aproximativ 1,5 miliarde de pungi nu au mai ajuns in mediul inconjurator, iar reprezentatii industriei sunt increzatori ca acesta este doar inceputul, scrie The Guardian.
In vara, dupa ani de presiuni din partea asociatiilor pentru protectia mediului, lanturile de supermarketuri Coles si Woolworths au luat hotararea de a nu le mai oferi clientilor lor pungi de unica folosinta, indemnandu-i in schimb sa foloseasca pungi reutilizabile.
In timp ce o parte dintre clienti s-au aratat nemultumiti de noua politica a magazinelor, multi dintre ei au sprijinit insa cu entuziasm masura.
Trei luni mai tarziu, aceasta a avut ca rezultat o reducere cu 80% a consumului de pungi de plastic la nivel national, conform Asociatiei nationale pentru comertul cu amanuntul din Australia (National Retail Association).
Potrivit reprezentantilor asociatiei, cei doi comercianti majori de pe piata australiana au pavat drumul pentru jucatorii mai mici, care nu isi permit in mod normal riscul de a-si nemultumi clientii.
Desfiintarea pungilor din plastic este insa doar una dintre masurile necesare pentru o industrie mai sustenabila. Astfel, eliminarea ambalajelor de unica folosinta ar putea fi urmatoarea pe lista, mai spun... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 07:28
Doua state din Australia si doua mari lanturi de supermarketuri au pus in aplicare, incepand de duminica, interdictia referitoare la folosirea pungilor din plastic subtire, de unica folosinta, cei care incalca prevederea riscand amenzi de mii de dolari, informeaza DPA.
Interdictia se aplica in statele Queensland si Western Australia, ceea ce inseamna ca toate regiunile din Australia, cu exceptia New South Wales, au acum in vigoare restrictii referitoare la pungile din plastic.
Potrivit noilor reglementari, comerciantii nu mai au voie sa ofere clientilor pungi din plastic de unica folosinta, cu o grosime mai mica de 0,035 de milimetri.
Potrivit administratiei din Queensland, un comerciant care va furniza tipul de pungi supuse interdictiei poate fi amendat cu pana la 6.300 de dolari australieni, echivalentul a 4.600 de dolari americani, pentru fiecare nerespectare a noii reglementari.
Coles, al doilea cel mai mare lant australian de supermarketuri, precum si retailerul IGA au renuntat, incepand de duminica, la pungile din plastic de unica folosinta.
Australienii au folosit pungile din plastic in cantitati impresionante. Potrivit organizatiei din domeniul mediului Clean Up Australia, australienii arunca circa 7.150 de pungi din plastic intr-un minut.
In statul Queensland au fost distribuite un miliard de pungi de cumparaturi intr-un an, potrivit unei estimari guvernamentale.
Potrivit lui Terrie-Ann Johnson, directoarea Clean Up Australia, interdictia va... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 15:20
Astazi, grafica personalizata pe miile de pungi plastic prezente la casele de marcat ale marilor magazine nu mai este de mult o noutate. Daca firmele, indiferent de marimea cifrei de afaceri au ales sa intre in casele clientilor vechi sau noi direct pe pungile din plastic personalizate, cu siguranta ca optiunea nu a fost una luata peste noapte.
Cine ar mai putea sa-si aminteasca de plasuta de rafie sau din material textil cu care parintii si bunicii mergeau la cumparaturi pe vremea "raposatului fiu prea iubit"? In acele vremuri, plasa de cumparaturi nu era altceva decat un "accesoriu" anost si de prost gust, dar care, cu indarjire, trebuia luat de orice casnica si bunicuta grijulie sa-si poarte acasa in siguranta, achizitia saracacioasa.
Poate ca unii isi mai amintesc de anii imediat urmatori revolutiei decembriste, pe cand incepeau sa apara prin piete si pe la tarabe, pungi plastic frumos colorate si brand-uite "de import". Si pentru "fala" satului si-a neamului, raman de neuitat "defilarile" unor cetateni dornici sa iasa in evidenta, ce se afisau in acele vremuri, in bataia vantului, cu cate o punga inscriptionata cu brand-uri renumite de incaltaminte sportiva sau de vicii cauzatoare de boli respiratorii.
Cu siguranta ca nici producatorul de pungi plastic personalizate, nici brand-ul prezent pe fatetele plasticate nu aveau in minte sa se promoveze pe meleagurile est-europene din jurul arcului carpatic. Dar toata lumea stie deja ca daca certe nume si renume au... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 13:03