Stațiunea St. Regis de pe Plaja Bahia din Puerto Rico are un teren de golf și locuințe cu vedere la ocean, într-o rezervație de 195 de hectare, cu o pădure tropicală luxuriantă și ape azurii. Însă probabil că ceea ce e mai atrăgător pentru cei care se grăbesc să vină aici sunt beneficiile fiscale de care se bucură locuitorii insulei.
Este și cazul lui Anthony Emtman, care a lăsat orașul Los Angeles în urmă și a cumpărat un apartament în resort, în luna martie. CEO-ul Ikigai Asset Management face acum parte dintr-o comunitate cripto înfloritoare, care ia avânt de-a lungul țărmurilor nordice din Puerto Rico, unde vremea tropicală este doar un bonus.
Emtman și afaceriștii din domeniul criptomonedelor își mută reședința pe insulă ca să nu mai plătească taxe. Investitorii cu câștiguri mari in SUA plătesc până la 20% taxe pe câștiguri de capital și până la 37% pentru câștigurile pe termen scurt. În Puerto Rico, nu plătesc nimic. Iar companiile cu sediul în America continentală plătesc 21% în taxe federale pentru corporații plus o taxă individuală statală, comparativ cu doar 4% pe insulă. Astfel că nu e greu de înțeles de ce investitorii fac această alegere, în special în contextul în care creșterea meteorică a pieței criptomonedelor continuă și Partidul Democrat face presiuni pentru taxe mai mari care să-i vizeze pe cei bogați.
Prezența entuziaștilor din domeniul monedelor digitale este... mai mult
Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 00:32
Presedintele american Donald Trump si-a exprimat satisfactia, marti, la sosirea sa in Puerto Rico, fata de treaba buna facuta pe insula devastata de uraganul Maria si a minimalizat situatia, in comparatie cu o "adevarata catastrofa" precum Katrina, in 2005, la New Orleans.
"Fiecare mort este o oroare, dar uitati-va la o catastrofa adevarata precum Katrina si uitati-va la enormele sute si sute de persoane care au murit si la ceea ce s-a intamplat aici cu o furtuna care era total impozanta. Nimeni n-a mai vazut asa ceva. Care este bilantul vostru?", a intrebat Trump, dupa care a continuat: "16 (morti) fata de mii".
Uraganul Katrina s-a soldat cu peste 1.800 de morti in regiunea New Orleans, in Louisiana.
Maria s-a soldat cu 16 morti la Puerto Rico, unteritoriu american.
La aproape doua saptamani dupa trecerea devastatoare a acestui uragan de categoria 4, Puerto Rico isi panseaza in continuare ranile. O mare parte a locuitorilor traieste in continuare fara electricitate, fara acces la apa potabila si carburant, iar unii fara un acoperis deasupra capului, relateaza AFP.
Trump a subliniat totodata ca gestionarea crizei din Puerto Rico a costat Statele Unite multi bani.
"Detest sa iti spun asta, Puerto Rico, dar tu ne destabilizezi bugetul", a declarat Trump la sosirea la baza militaara Luis Muniz, situata la aproximativ 15 kilometri est de San Juan.
Citeste si Trump, subiect de carte pentru psihiatri si psihologi americani: "Este cel mai periculos om din... mai mult
Marti, 03 Octombrie 2017, ora 22:32
Puerto Rico trece prin cea mai dificila situatie financiara din istoria sa, dar si din istoria SUA, avand nevoie de 72 de miliarde de dolari pentru a iesi din faliment.
Cea mai mare parte a locuitorilor sunt inca in intuneric, dupa trecerea a doua uragane, Irma si Maria, si vor ramane probabil asa "cateva luni" de acum inainte.
Imaginile din satelit arata ca in afara de locuitorii capitalei, San Juan, restul sunt practic izolati, fara electricitate sau telefonie mobila, arata BBC. Peste 95% dintre telefoanele mobile nu pot fi folosite pe insula.
In Puerto Rico e "dezastru major", arata guvernatorul Ricardo Rossello. Autoritatile locale cer insistent sprijinul SUA, anuntand ca ar putea avea loc un exod al locuitorilor catre SUA.
Inclusiv rezervele de apa potabila si medicamente sunt pe sfarsite.
Oamenilor le este interzis sa iasa pe strada intre orele 19.00 - 05.00, pentru a fi descurajate actele de vandalism. Numai duminica au fost retinute 25 de persoane, pentru ca au incalcat aceasta restrictie.
Soselele si podurile sunt inca inaccesibile, asa ca nici dimensiunile dezastrului lasat in urma de uragane nu poate fi estimat.
Duminica, marinari americani au ajuns in Puerto Rico, la trei zile dupa trecerea uraganului Maria, cel care a lasat in urma 13 morti.
Din fericire, uraganul Lee, care s-a format si el in Atlantic, pare sa ocoleasca Puerto Rico.
Citeste si:
Uraganul Maria aduce evacuari masive in Puerto Rico, dupa ce un baraj a cedatTrump a... mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 10:25
Portoricanii au hotarat duminica, prin vot, sa devina al 51-lea stat american, intr-un referendum consultativ marcat de un absenteism puternic, care va necesita negocieri dure la Washington pentru a deveni realitate.
Potrivit Guvernului, 97% dintre participantii la referendum s-au pronuntat in favoarea perspectivei ca acest teritoriu american neincorporat, care se confrunta cu dificultati economice, sa devina stat american, relateaza Reuters si DPA.
Insa, dintre cele aproximativ 2,2 milioane de alegarori inscrisi, doar 23% s-au prezentant la urne, in contextul in care opozitia a indemnat la boicot.
Pentru ca Puerto Rico sa devina al 51-lea stat american depinde de Congresul Statelor Unite, prea putin entuziasmat de aceasta perspectiva.
Alegatorii de pe aceasta insula pe care se vorbeste spaniola au avut trei optiuni - independenta, dobandirea statutului de stat american sau mentinerea statu-quoului care dateaza din 1898.
Portoricanii sunt cetateni americani, insa au un drept de vot si o reprezentare in Congres limitate. Ei pot intra liber pe teritoriul Statelor Unite si in armata americana.
Criticii actualului sistem il deplang drept un vestigiu al colonialismului si apreciaza ca Washingtonul are o datorie morala sa transforme aceasta fosta colonie spaniola in stat cu drepturi depline.
In pofida faptului ca sunt cetateni americani, cei 3,4 milioane de portoricani nu pot participa in alegerile prezidentiale, iar delegatia lor in Congres nu are drept de... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 12:07
Puerto Rico, un stat insular asociat Statelor Unite, a intrat in incapacitate de plata, dupa ce a ratat achitarea integrala a unei datorii.
Din suma de 58 de milioane de dolari, banca de dezvoltare din San Juan a reusit sa dea doar 628.000 de dolari, pana la 1 august, cand a expirat termenul limita.
Potrivit CNBC, agentia de rating Moody's sustine ca acest lucru echivaleaza cu intrarea in incapacitate de plata.
Iar Puerto Rico trebuie sa se pregateasca pentru niste lucruri mai putin placute.
Statul care este intr-o situatie mai grava decat Grecia - plata datoriei, amanata cativa ani?
In primul rand, urmeaza sa fie pus la punct un plan de restructurare a datoriei, care va fi prezentat creditorilor si - fara indoiala - el va cuprinde masuri de austeritate precum taierea costurilor si cresterea taxelor, arata Business Insider.
In iunie, guvernatorul Alejandro Garcia Padilla a spus ca datoria statului a devenit prea mare si nu mai e sustenabila. Dupa ani de zile de ...citeste mai departe despre "Grecia americanilor: Statul care a intrat in incapacitate de plata si ameninta ca urmeaza "o spirala a mortii"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 10:20
Criza din Grecia si negocierile pe marginea creditarii Atenei l-au facut pe ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, sa glumeasca cu omologul american ca da Grecia la schimb cu Puerto Rico.
Joi, la un eveniment in Frankfurt, Wolfgang Schaeuble a povestit ce i-a propus omologului american, jumatate in gluma, jumatate serios, scrie Business Insider.
"I-am propus prietenului meu Jack Lew (Secretarul american al Trezoreriei - n.red.) sa luam Puerto Rico zilele astea in zona euro, daca SUA sunt dispuse sa ia Grecia in uniunea bazata pe dolar. El a crezut ca glumesc", a povestit Schaeuble.
Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si ...citeste mai departe despre "Ministrul german de Finante: Am oferit Grecia americanilor, la schimb cu Puerto Rico" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 19:48
Miliardarul John Paulson, new-yorkez cu vechime, s-ar putea muta in Puerto Rico, pentru a profita de o noua lege care scuteste noii rezidenti de plata taxelor si sa scape astfel de impozitarea castigurilor aduse de cei 9,5 miliarde de dolari investiti in fonduri de hedging, relateaza Bloomberg.
Alti 10 americani bogati au profitat de aceasta lege din Puerto Rico, introdusa acum un an, a declarat Alberto Baco Bague, secretar pentru Dezvoltare Economica si Comert in aceasta tara.
Paulson, in varsta de 57 de ani, a cautat recent o proprietate de lux in suburbia Condado a orasului San Juan, unde un penthouse cu sase locuri de parcare subterane costa 5 milioane de dolari.
Potrivit celui mai recent top Forbes privind miliardarii lumii, Paulson are o avere estimata la 11,2 miliarde de dolari.
Reprezentantii companiei Paulson & Co au refuzat sa comenteze.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, Paulson nu a luat inca o decizie.
Persoane bogate din Statele Unite si Europa decid sa se mute in alte tari, in conditiile in care guvernele au majorat taxele pe veniturile ridicate, pentru reducerea deficitelor bugetare.
Actorul Gerard Depardieu a parasit Franta anul trecut pentru Belgia, iar miliardarul Bernard Arnault, care conduce grupul LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, a solicitat cetatenie belgiana, dupa ce presedintele francez Francois Hollande a cerut introducerea unei taxe de 75% pentru milionari. mai mult
Marti, 12 Martie 2013, ora 08:36
Majoritatea cetatenilor din Puerto Rico s-au pronuntat in favoarea planului ca teritoriul lor sa devina al 51-lea stat american, in cursul unui referendum neconstrangator, informeaza AFP.
Peste doua milioane de portoricani au fost chemati sa voteze marti pentru a alege un nou guvernator si pentru a se pronunta prin referendum daca accepta ca insula lor sa devina al 51-lea stat american, relateaza AFP.
Insula a fost cedata de spanioli Statelor Unite in anul 1898.
Acesta consultare a coincis cu alegerile prezidentiale americane, dar locuitorii din Puerto Rico, desi sunt cetateni americani din anul 1917, nu au putut sa voteze pentru presedintele Statelor Unite.
Ei nu au platit pana acum impozite pentru bugetul federal american, cu exceptia cetatenilor care traiesc in SUA.
Puerto Rico este din anul 1952 un simplu "stat liber asociat SUA" si nu este reprezentat in Congresul de la Washington.
Portoricanii cu drept de vot au avut de ales din urmatoarele trei optiuni: independenta, includerea in SUA ca al 51-lea stat american sau mentinerea statutului de stat liber asociat SUA.
Este cel de-al patrulea referendum de acest fel, dupa cele din anii 1967, 1993 si 1998, in urma carora a fost confirmat, de fiecare data, statutul de stat liber asociat SUA. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 10:01
Peste doua milioane de portoricani sunt chemati sa voteze marti pentru a alege un nou guvernator si pentru a se pronunta prin referendum daca accepta ca insula lor sa devina al 51-lea stat american, relateaza AFP.
Insula a fost cedata de spanioli Statelor Unite in anul 1898. Acesta consultare coincide cu alegerile prezidentiale americane, dar locuitorii din Puerto Rico, desi sunt cetateni americani din anul 1917, nu pot sa voteze la acest scrutin. Ei nu platesc impozite pentru bugetul federal american, cu exceptia cazurilor cand traiesc in SUA. Puerto Rico este din anul 1952 un simplu "stat liber asociat SUA" si nu este reprezentat in Congresul de la Washington.
Cei 2,4 milioane de portoricani cu drept de vot vor trebui sa aleaga una din urmatoarele trei optiuni: independenta, includerea in SUA ca al 51-lea stat american sau mentinerea statutului de stat liber asociat SUA.
Este cel de-al patrulea referendum de acest fel, dupa cele din anii 1967, 1993 si 1998, in urma carora a fost confirmat, de fiecare data, statutul de stat liber asociat SUA. mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:33