Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca o sesiune de de cumparaturi te-a facut brusc mai fericita? Sau poate ai auzit de oameni in jurul tau care apeleaza la "terapia prin shopping" pentru a se relaxa si chiar spun ca functioneaza.
Ce se petrece, mai exact, in mintea noastra in momentul in care simtim bucuria dupa cateva ore petrecute in magazine, ne explica psihoterapeutul Constantin Cornea, din cadrul clinicii Psievolution.
Potrivit specialistului, asocierea intre ideea de terapie si ideea de cumparaturi este o greseala.
"Sunt doua aspecte care pot avea un punct de convergenta dar fara ca aceasta sa insemne ca este o forma de a vindeca ceva. Cel mult poate ameliora o stare anxioasa sau poate compensa o stare depresiva. Dar este un proces de scurta durata ce poate avea mai multe contraindicatii decat indicatii", spune Constantin Cornea.
Beneficiile unei sesiuni de cumparaturi"
In cazul in care nu devine excesiv, nu contravine major bugetului personal sau nu ascunde o usoara patologie, "shopping-ul" poate ajuta la consolidarea stimei de sine, sustine psihoterapeutul.
La ce mai contribuie o iesire la cumparaturi in limite normale? La crearea imaginii potrivite posturii sociale sau, de ce nu, la o autopremiere ce satisface o nevoia interna de recunoastere a propriilor merite atunci cand cei apropiati nu au facut-o, mai spune Cornea.
De ce cumperi si atunci cand nu ai o nevoie reala?
Motivatia pentru care apelezi la cumparaturi pentru a te binedispune... mai mult
Sambata, 29 Martie 2014, ora 00:00
Sarbatorile de iarna au reprezentat intotdeauna cea mai magica perioada din an, insa si cea mai stresanta si incarcata. Slalomul intre nenumaratele petreceri la care sunteti invitati, vizitele la prieteni si la rude, cumparaturile si decorarea casei se pot dovedi epuizante atat fizic, cat si psihic. Invata de la specialisti cum sa faci fata.
Printre cele mai des intalnite motive de stres in perioada sarbatorilor se numara neintelegerile din familie, oboseala fizica si psihica sau absenta persoanelor iubite. In plus, daca aveti propriul business sau conduceti o companie, este foarte posibil sa va confruntati cu stresul rapoartelor de sfarsit de an si cu organizarea petrecerilor pentru angajati.
"In perioada sarbatorilor de iarna, trebuie sa facem fata responsabilitatilor obisnuite, carora li se adauga cele specifice sfarsitului de an. De obicei, relatiile de familie sunt tensionate si foarte multe persoane cedeaza in fata stresului", spune Nicoleta Grigore, psihoterapeut.
Incearca un Craciun diferit
Daca sarbatorile din ultimii ani au fost foarte obositoare si tumultoase, poate ca ar fi cazul sa incerci ceva diferit. Spre exemplu, iti poti rezolva o parte din problemele legate de munca inainte sau dupa sarbatori, pentru a avea timp mai mult pentru familie in ultimele saptamani din an.
Daca te-ai certat cu partenerul in legatura cu momentul impodobirii bradului, a locului unde va petreceti sarbatorile sau a cadourilor pentru copii, incearca sa eviti aceste... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 00:00