Coronavirusul poate veni insotit de frica, teama, anxietate, depresie, atacuri de panica. Chiar daca nu va stiti bolnavi, totusi frica de a nu lua acest virus precum si teama de a nu fi cumva pus in carantina, pot constitui adevarate traume.
De aceea, avem cativa pasi simpli prin care sa ne descotorosim de frica de boala dar si de sentimentul ciudat de izolare simtit in cazul carantinarii impuse de autoritati.
1. Urmariti stirile, urmati instructiunile, dar nu va intoxicati cu informatii. Informatiile sunt foarte utile, daca ma invata ce am de facut. Insa, excesul de informatii va poate insufla o seama intrega de tulburari de natura psihica.
2. Priviti lucrurile din perspectiva optimista. Ok, trebuie sa stau inchis in casa doua saptamani, sau cine stie, poate chiar o luna. Ce pot face in aceasta perioada, pentru a-mi usura trecerea timpului?
In primul rand, poate ar fi cazul sa ma gandesc ca sunt obligat de autoritati sa stau la domiciliu, pentru binele meu si al familiei mele. Nu stau inchis pentru ca sufar de o boala grava, pentru ca mi-am rupt piciorul, sau sunt sub un tratament ingrozitor.
3. Care sunt persoanele ce se pot bucura de acest timp petrecut in casa? Sotia, copilul, parintii, prietenii, vecinii. Astfel, statul in casa se poate transforma intr-un timp de calitate petrecut impreuna cu cei dragi. Poate fi timpul sa va demonstrati dragostea pentru familie, ascultandu-le povestile, temerile.
Copilul se va bucura cu siguranta daca va veti juca... mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2020, ora 15:51
Odata cu aparitia coronavirusului si discutiile despre izolare si carantina, nivelul de anxietate al societatii a crescut. Senzatia ca oricand se poate intampla ceva grav, parca ne pandeste la orice colt.
Care sunt comportamentele ce ar trebui sa ne dea de gandit?
Emotiile declansate de acest virus pot fi normale sau pot lua proportii exagerate putand fi cazul sa va sfatuiti cu medicul de familie sau un psiholog, pentru a incerca sa va monitorizati si contralati starile.
Elementele ce trebuiesc evaluate, pot fi:
frica permanenta ca ceva rau se poate intamplaun sentiment de spaima sau de panica, ce va urmareste pe tot parcursul zileitremuraturi, senzatia de pierdere a echilibrului, transpiratii reci sau caldelipsa dorintei de a mai interactiona cu alte persoanesenzatii de vomatulburari ale somnului: cosmaruri, somn intrerupt, insomnietulburari ale vietii sexuale: anorgasmie, frigiditate, ejaculare precoce, probleme de erectietuburari alimentare: lipsa poftei de mancare sau pofta de mancare exagerataatacuri de panica
In cazul in care aveti una din manifestarile descrise mai sus, intr-o forma mai simpla, ori mai accentuata, poate fi cazul sa apelati la un psiholog sau la medicul de familie.
Ce putem face pentru a nu suferi in urma izolarii la domiciliu?
Ca in orice situatie neobisnuita, important este sa aveti un plan care se cuprinda:
nevoile zilnice: hrana, apa, detergenti, sapun...nevoile familiei. Foarte multi sunt cei ce se plang de faptul ca nu au... mai mult
Luni, 16 Martie 2020, ora 19:00
Anxietatea tinde sa devina un mod de trai. Fricile sunt peste tot si parca abia asteapta sa cotropeasca viata individului, calcandu-i in picioare tot ceea ce ar trebui sa fie pentru acesta mai sfant.
Familiile se destrama, sotii se inseala reciproc, copiii cresc intr-o atmosfera in care au de toate, mai putin dragoste, atentie si afectiune.
Cum s-a ajuns aici? Simplu. Nevoile s-au transformat in frici. Frica de a nu avea ceea ce imi doresc. Frica de a nu-mi pierde valori materiale. Frica de a nu fi la inaltimea propriilor asteptari sau a asteptarilor celorlalti. Si putem continua aproape la nesfarsit cu aceste frici...
Ne mai putem oare redresa? Depinde de cat de mult am lasat toate aceste frici sa ne inunde viata. Uneori poate fi nevoie de tratament. Alteori poate fi pur si simplu nevoie de o pauza, sau de o discutie cu noi insine.
Putem considera ca este momentul sa ne oprim, pentru o clipa, sau poate pentru mai mult timp, pentru a incerca sa ne privim pana in adancul sufletului. Oare stim ce am devenit? Ne place ce vedem la noi? Si daca nu, cand avem de gand sa ne oprim din aceasta alergatura dupa o Fata Morgana ce nu exista?
Daca nu reusim, putem lesne apela la un psiholog. Poate este cazul sa ne ajute cineva sa ne vedem asa cum suntem. Pentru ca, mai apoi, sa concepem un plan de detoxifiere mentala. Trebuie doar sa incercam sa ne descotorisim de tot ceea ce nu ne face bine.
Nu, nu este greu. Trebuie doar sa facem primul pas. Apoi lucrurile se pot... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 14:55
Un psiholog bun pentru tine il poate reprezenta acel profesionist care te ajuta sa iti depasesti o problema, consideri ca te intelege si ca este pe aceeasi lungime de unda cu tine. In fond, apelezi la un specialist pentru a rezolva o problema.
Te simti in elementul tau. Totul de la profesionist, muzica, atmosfera la modul in care este mobilat cabinetul te ajuta sa iti deschizi sufletul. Doar asa, povestea ta de viata se va contura clar, pentru a putea mai apoi, sa descoperi itele care s-au incurcat dar si modul in care le poti descurca.
Descoperi cauzele problemei. De multe ori se intampla ca pacientul sa descopere ca sursele problemelor lui sunt mai multe si in zone nebanuite. Daca are probleme in cuplu, poate descoperi si propria vina si cand au inceput sa gandeasca si sa simta diferit. Daca are probleme la job isi poate da seama daca este momentul sa ramana pentru a rezolva problemele aparute sau este mai bine sa isi caute un job sau o firma mai potrivite.
Simti ca te dezvolti. Procesul terapeutic are la baza si o forma de dezvoltare persoanala. Cu cat psihologul este mai educat, cu atat subiectele pot fi mai bine dezvoltate iar solutiile gasite pot fi mai multe, ramanand la aprecierea pacientului care i se potriveste mai mult.
Ceea ce lucrati in cabinet se aplica foarte bine in viata ta. Este foarte important ca psihologul sa poata vedea viata prin prisma experientelor tale pentru a te putea ajuta sa iti gasesti propriile resurse.
Te simti mai... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 12:45
In viata este deosebit de important sa fii ambitios, sa lupti si sa-ti doresti sa fii mai bun. Dar atunci cand uiti de tine in aceasta lupta, lucrurile pot lua un drum gresit.
Risti sa ajungi intr-un punct de maxima descumpanire si doar un ajutor specializat te mai poate aduce pe drumul cel bun.
Psihologul Constantin Cornea impartaseste cu noi marturia unui manager ajuns intr-un astfel de moment, pe care l-a ajutat sa iasa din impas si ne invita sa reflectam la importanta pe care o avem noi in propria viata.
Jurnalul unui manager depresiv ce era aproape sa isi distruga viata
"Am fost crescut pentru a invinge. Tatal meu mi-a repetat obsesiv ca fericirea consta in banii si pozitia sociala pe care ti-o castigi, luptand. Copil fiind, l-am urat pe tatal meu pentru ca imi cerea lucruri, pentru care, mama mea, nu imi cerea nimic. El voia sa am un program de somn, un program de masa, si un program de activitati. Era ofiter superior, din familie de ofiteri de cariera.
Mama era doar mama. Dintr-o familie obisnuita, oferind doar dragoste si nimic mai mult. Ea credea ca dragostea reprezinta totul. Voia doar dragoste de la tata, si nu prea a primit, niciodata, in termenii ei.
Mie insa, imi oferea doar dragoste si un univers in care sa ma simt iubit, fara sa stie sa imi ceara mare lucru.
Dupa ce am terminat facultatea, am inceput lucrul la o multinationala. Eram indarjit si eficient in ceea ce faceam. Lucram mai mult decat ceilalti si imi dadeam toata silinta pentru... mai mult
Joi, 04 Iulie 2019, ora 11:52
Care sunt starile parintilor, atunci cand au primul copil?
De cele mai multe ori, viata parintilor se poate schimba intr-un mod dramatic. In primul rand, pot aparea frici legate de grija fata de copil.
Astfel poate aparea teama ca nu stiu ce si cum sa faca cu noul membru al familiei, astfel incat acesta sa nu pateasca ceva.
Temerea ca nu cumva sa faca o miscare gresita cand il tin in brate, cand il alapteaza, cand ii schimba scutecele sau cand ii dau anumite medicamente. Daca bebelusul incepe sa planga, oare este bolnav, il doare ceva, ii este foame?
Mamica se mai poate gandi la posibilitatea de a avea sau nu lapte pentru bebelus. Si daca acesta este de calitate. Apoi poate incepe o cautare febrila legata de un medic pediatru foarte bun, cu care sa se sfatuiasca.
Internetul este deasemenea consultat pentru a vedea cand si cum trebuie hranit, schimbat, cat de des sa ii aeriseasca camera, daca il poate scoate la plimbare si cat anume. Intrebarile legate de grija fata de copil sunt foarte multe, si de cele mai multe ori au legatura cu fricile mamicii si lipsa ei de experienta, mai mult decat de nevoile practice ale copilului.
Al doilea element este legat de viata partenerilor. Femeia se poate gandi daca va mai arata vreodata asa cum arata inainte de sarcina. Daca va mai ajunge la greutatea potrivita. Daca nu cumva i se vor lasa sanii. Sau daca va mai fi la fel de dorita de partener. Deasemenea se mai gandeste la cum isi va imparti timpul intre partener si... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 13:59
Ipohondria, denumita in termeni medicali, hipocondrie, reprezinta o forma de boala psihica in care pacientul are o preocupare excesiva pentru starea sa de sanatate, considerand ca sufera de o boala grava si in acest sens, descrie o serie de simptome.
De obicei aceste persoane tind sa interpreteze gresit anumite probleme minore de sanatate, sau somatizari, considerand ca sunt semnele unor boli grave, pe care nu reuseste nimeni sa le descopere.
Ce este important de subliniat, este faptul ca, aceste persoane nu se prefac ca sunt bolnave, ele considerandu-se cu adevarat bolnave.
Care pot fi cauzele ipohondriei?
Din perspectiva medicala, cauza exacta nu este cunoscuta. Insa, putem enumera anumiti factori ce pot declansa aceasta afectiune:
Un parinte ipohondruUn parinte cu o boala grava de natura fizica sau psihicaDecesul unei persoane dragiBoala grava a unei persoane dragiUn istoric personal de abuz fizic sau emotionalO boala grava in copilarieAnumite probleme de natura financiara sau de natura afectiv-sentimentala, pot duce la somatizariO sarcina cu probleme, un avortUn accident la care a fost martor sau pe care l-a produsAbuzul de anumite substante: alcool, droguri, medicamenteDepresia, anxietatea sau atacul de panica pot insoti sau declansa ipohondriaDivortul sau problemele din cupluProbemele de la locul de muncaAnumite tulburari de personalitateProblemele de comunicare
Ce ar trebui sa va dea de gandit atunci cand va ganditi ca suferiti de ipohondrie sau... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 11:30
Succesul financiar sau social al unei mame vine, de cele mai multe ori, cu o seama intreaga de procese de constiinta legate de familie si copii. Echilibrul este foarte greu de gasit, parand de cele mai multe ori, o ecuatie alchimica aproape imposibila.
"Oare imi petrec indeajuns de mult timp cu familia si copilul?" "Nu cumva ofer prea putina atentie si afectiune copilului, dar sotului?" "O sa am vreodata timp indeajuns sa ma bucur de familie?" "Reprosurile sotului ascund si o urma de adevar sau este doar rautacios?" "Ar trebui sa mai renunt la intalniri si sedinte? Daca renunt, nu cumva pot pierde sucesul dobandit?" "Nu cumva sotul o sa se sature de singuratate si o sa ma insele, sau mai rau, o sa ma paraseasca?" "De ce nu ma crede ca muncesc si imi desconsidera munca si rezultatele?" "O sa imi reproseze candva copilul ca nu i-am fost mama indeajuns?" "Oare cate etape importante din cresterea lui, am pierdut si voi regreta mai tarziu?" "Ce se intampla cu mine, cine sunt, ce vreau, mai merita, mai pot, pana cand...?"
Sunt doar cateva din frazele pe care le aud de foarte multe ori in cabinet, rostite de femeile de succes, cu patima, cu lacrimi de ciuda in ochi ca nu se simt intelese si sprijinite de familie sau cu o privire pierduta semn al unui inceput de depresie...
Cum se manifesta depresia la o femeie de succes, care sunt semnele care ar trebui sa ii dea de gandit?
Sunt cateva elemente ce pot semnala o depresie, o anxietate sau o tulburare de comportament sau... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 13:41
Multitasking-ul presupune executarea mai multor activitati, ce se desfasoara pe multiple planuri.
Datorita numarului acestora cat si a cerintelor legate de timpul si nivelul la care trebuiesc indeplinite de individ, acesta tinde sa nu le mai poata privi omogen.
Fara sa vrea ajunge sa-si lase creierul sa creeze un amalgam de probleme, ce il vor face foarte curand sa se considere prizonierul propriei vieti.
Problema principala in acel moment este ca nu mai stie exact de unde sa inceapa sau care ar fi elementele care il deranjeaza cel mai mult.
Tot ceea ce simte si exprima suna cam asa: "eu nu mai pot, nu ma mai regasesc, nu mai stiu ce este bine si ce este rau. Am senzatia ca toata lumea vrea ceva de la mine. Familia nu ma mai suporta, prietenii nu ma mai cauta, iar colegii ma ocolesc."
"Unde si cum am gresit?", "Ce mai pot face acum?", se intreaba ei...
Una din abordarile de scurta durata din psihoterapie preluata si de coaching se refera la intelegerea si eficientizarea rolurilor de viata.
Astfel putem imparti viata celui care apeleaza la servicii specializate in:
1. Roluri familiale:
Rolul de sot.
Rolul de tata.
Rolul de fiu.
Alte roluri importante: nas, fin...
2. Roluri in cadrul jobului:
Sef.
Coleg.
Subaltern.
In acest mod putem identifica cat se poate de clar problemele aparute in cadrul rolurilor de mai sus precum si cele mai potrivite solutii.
Mai mult decat atat, putem vorbi despre asteptarile celor cu care se... mai mult
Sambata, 30 Mai 2015, ora 00:00