Eliminarea supraaccizei la carburanti la 1 ianuarie a determinat o scadere a pretului benzinei si motorinei la pompa. Ieftinirea putea fi mai mare, dar accizele au fost recalculate pentru a fi in concordanta cu noutatile legislative si sa fie in conformitate cu cele practicate in UE.
Finantele au decis, marti, 31 decembrie, la ora 19, ca ieftinirea de 45 de bani/l cu tot cu TVA efectuata de Parlament este prea mare, dar si ca nivelul minim al accizelor din UE este prea mic, si au majorat accizele cu 9,11% fata de nivelul publicat cu o zi inainte in Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzina si cu 107 lei/1.000 l la motorina.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis, miercuri, ca "este o mizerie" ca in timp ce romanii se pregateau de Revelion, Ministerul Finantelor a majorat accizele la carburanti: "Acesti oameni au inceput sa fure din buzunarele romanilor inca din prima zi a anului", sustinea liderul social-democratilor.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, a facut cateva precizari pe aceasta tema: "Vesti bune din prima zi a anului 2020. Am avut dreptate din nou (PSD iar a mintit). Eliminarea supraaccizei a redus pretul la pompa. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din Codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS", a precizat pe Facebook Florin Citu.
Citeste... mai mult
Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 00:00
Parlamentul a votat, saptamana trecuta, eliminarea supraaccizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2020. In timpul dezbaterilor, Lia Olguta Vasilescu a declarat ca si PSD a facut acest lucru, dar pretul benzinei si al motorinei tot nu a scazut. Dar oare ce ne arata statisticile?
"Supraacciza... am eliminat-o si noi si ne-am trezit ca pretul la pompa nu a scazut. Pot sa pun pariu ca nici acum nu o sa scada. Chiar si Guvernul, printr-o nota interna, va roaga sa nu votati aceasta lege si sa nu eliminati supraacciza. (...)
O sa vedeti si dumneavoastra, cand o sa produca efecte aceasta lege, ca degeaba am eliminat supracciza, ca pretul la pompa nu a scazut si nu am facut altceva decat sa bagam in buzunarul marilor companii niste bani pe care ar fi trebuit sa ii ia statul. Dar daca nu ii vreti, nu e niciun fel de problema", a precizat social-democrata Lia Olguta Vasilescu, fost ministru al Muncii.
In ciuda acestor avertismente, cei din PSD au sustinut demersul liberalilor si au votat proiectul de lege, care a trecut astfel de Parlament. Acum se afla la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.
Ce ne arata statistica
Guvernul PSD condus de Victor Ponta este cel care a introdus supraacciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, in 2014, scopul declarat fiind acela de a strange fonduri suplimentare pentru investitii in infrastructura.
Dar banii nu au ajuns sa fie folositi in acest scop, fiind virati direct la bugetul de stat. Pana si Ponta a recunoscut ca... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 08:13
PSD ne livreaza sistematic o lume paralela: pretul la benzina nu a crescut, desi orice om care se duce sa alimenteze la pompa a constatat contrariul, salariile au crescut, desi "fluturasii" arata in cel mai bun caz conservarea valorilor anterioare, "am anuntat de la inceput ca vor scadea 3% dintre salarii", desi sunt zeci de interviuri in care liderii PSD dadeau asigurari ca niciun salariu nu va scadea.
PSD sustine ca nu s-a discutat despre modificarea Codului Penal, desi proiectul de aplicare a Directivei privind prezumtia de nevinovatie e document oficial, iar discutiile din Comisia Iordache au fost publice. Comisia Europeana nu stie ce vorbeste, este dezinformata, spune PSD, desi de la cel mai inalt nivel al CE vin asigurari ca la Bruxelles lucrurile sunt foarte bine verificate.
Este aceasta strategie pur si simplu un efect al degringoladei, refugierea in negare din fata esecului, sau este vorba despre o strategie bine calculata creata in laboratoare de consultanta?
"E singura optiune la indemana, care vizeaza limitarea daunelor. Ei stiu precis ce vor sa faca pana in mai 2018: amnistierea coruptilor. Ca sa faca asta au nevoie ca un numar cat mai mare de institutii sau categorii sociale sa ramana linistite la locul lor. In paralel, fragmentarea zonei de centru dreapta reprezinta cel mai mare ajutor pentru PSD", spune consultantul politic Valeriu Turcan, fost consilier prezidential.
In opinia sa, "stategia PSD este sa aglomereze agenda publica cu teme proprii,... mai mult
Luni, 12 Februarie 2018, ora 09:15
Platforma Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, sustine ca o "realizare" clara a guvernarii PSD-ALDE este cresterea pretului carburantilor la pompa ca urmare a introducerii supraaccizei.
"O 'realizare' clara a guvernarii PSD-ALDE este cresterea pretului carburantilor la pompa ca urmare a introducerii supraaccizei.
Premierul Tudose nu a explicat clar de ce introduce aceasta noua taxa si nici daca banii care vor alimenta bugetul vor fi investiti in modernizarea infrastructurii rutiere sau vor ajunge in alte capitole bugetare", este mesajul postat de Platforma Romania 100 pe pagina de Facebook, impreuna cu un grafic.
Platforma Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, a anuntat la inceputul anului ca va prezenta zilnic comparatii sintetice si analize care arata diferentele intre guvernarea tehnocrata si guvernele PSD-ALDE. ...citeste mai departe despre "Tehnocratii lui Ciolos vs. PSD-ALDE: Cat a crescut pretul carburantilor intr-un an" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 07 Ianuarie 2018, ora 20:29
Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan afirma ca premierul Mihai Tudose "se contrazice de la o afirmatie la alta" cand se refera la introducerea accizei la carburant.
"Prim-ministrul Mihai Tudose a demonstrat astazi inca o data intregii tari ca declaratiile sale publice nu valoreaza nici cat un litru de benzina neaccizata.
Dupa ce in data de 9 august spunea ca introducerea supraaccizei la carburant nu va afecta viata romanilor ('Nu va influenta negativ viata romanilor. Pot sa-i asigur!'), astazi, intrebat fiind ce parere are de faptul ca pretul la carburant a inceput deja sa creasca, prim-ministrul Tudose a raspuns ca 'este problema lor', adica a comerciantilor de carburant", afirma europarlamentarul intr-un comunicat remis presei.
Potrivit acestuia, prim-ministrul Tudose "fuge de raspundere" si nu vrea sa recunoasca greseala pe care a comis-o.
"L-am avertizat inca de pe atunci pe prim-ministrul Tudose ca pretul carburantilor nu va creste brusc, imediat dupa introducerea suprataxei, ci va creste constant pana la introducerea accizei, lucru care, iata, se si intampla. In acest mod PSD si ALDE vor sa ne minta, spunand ca acciza nu a influentat pretul carburantilor si ca cei care comercializeaza carburantii au majorat preturile de capul lor.
In realitate, vorbim de companii care functioneaza pe baza de profit si care nu sunt dispuse sa intre pe pierderi doar pentru a acoperi gaurile la buget pe care Guvernul iresponsabil PSD - ALDE le face pentru a indeplini... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 19:21
Romania se afla pe locul al doilea in Uniunea Europeana (UE) in topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa ce de la inceputul anului a fost eliminata supraacciza la carburanti de 7 eurocenti pe litru, TVA a scazut cu un procent, iar accizele au fost reduse.
PSD a vrut sa amane toate aceste trei masuri, dar fostul premier Dacian Ciolos nu a fost de acord si cum numirea noului Guvern a avut loc in 2017, social-democratii nu au putut face asta singuri.
Potrivit datelor Comisiei Europene, la 16 ianuarie, pretul mediu al unui litru de benzina in tara noastra era de 1,049 euro.
Astfel, ne aflam printre statele membre UE cu cea mai ieftina benzina si, practic, suntem depasiti doar de Bulgaria - 1,039 euro/litru.
Ieftinirea este destul de semnificativa: in doar o luna, pretul a scazut cu 7%, avand in vedere ca pe 12 decembrie 2016 un litru de benzina vandut in tara noastra costa, in medie, 1,130 euro.
In fapt, ponderea taxelor in pretul carburantului e cea mai mica in Romania din randul statelor UE, dupa ce a coborat de la 58%, cat era in decembrie, la 51%. Comparativ, media pe intreg blocul comunitar e de 62%.
O situatie similara regasim si in cazul motorinei. Un litru din acest carburant costa, in medie, 1,046 euro in Romania, pe 16 ianuarie, iar acum o luna pretul era de 1,126 euro.
De asemenea, suntem pe locul doi in topul statelor membre UE dupa cea mai ieftina motorina, insa de data aceasta nu mai suntem depasiti de Bulgaria, ci de Luxemburg - 1,028... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 07:08
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa amane pentru 2018 cateva reduceri de taxe si impozite care ar fi trebuit sa se aplice din 2017, cu toate ca erau incluse in Codul Fiscal aprobat de Cabinetul Ponta. Insa motivele invocate de seful social-democratilor pentru aceasta amanare nu au, de fapt, o baza reala.
Dragnea a declarat ca a vorbit cu Ciolos si i-a explicat faptul ca PSD are de gand sa urmeze ad litteram programul de guvernare prezentat in campanie, asa ca i-a cerut urmatoarele:
sa amane reducerea TVA la 19% in 2017: PSD vrea sa o mentina la 20% in urmatoarele 12 luni si sa o reduca direct la 18% in 2018;sa amane eliminarea supraaccizei la carburanti, implementata de Guvernul Ponta, tot pentru 2018;sa pastreze impozitul pe constructii speciale - asa-numita "taxa pe stalp" - introdus de Ponta;sa nu aprobe plafonarea CASS.
4 neadevaruri in mai putin de 20 de secunde
Dar unele declaratii facute de Liviu Dragnea au atras atentia in mod ...citeste mai departe despre "PSD vrea sa amane reducerile unor taxe importante: Dragnea a spus 4 neadevaruri in 20 de secunde" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 09:06
PSD e la un pas sa elimine timbrul de mediu, iar Ministerul Mediului ia in calcul sa-l bage in pretul combustibilului. Asta ar insemna inca un bir la pompa, in conditiile in care taxele reprezinta aproape 60% din banii dati de soferi atunci cand alimenteaza.
Avem salarii mici in comparatie cu restul statelor Uniunii Europene, insa carburantul e mai scump ca in Luxemburg.
Ba mai mult, sansele ca pretul la pompa sa se micsoreze considerabil sunt destul de mici. Asta pentru ca statul tot adauga biruri peste biruri la pompa.
Cea mai noua propunere in acest sens vine din partea ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, care ia in calcul sa introduca taxa auto in pretul carburantilor. In acest fel s-ar inlocui timbrul de mediu, declarat ilegal de Curtea de Justitie a UE, care ar putea fi eliminat in curand daca un proiect al PSD va trece de Parlament si de presedinte.
Suprataxarea de la pompa
Insa ce ar insemna introducerea taxei auto in pretul carburantului? Aproximativ 2 ...citeste mai departe despre "Cu toate ca taxele reprezinta aproape 60% din pretul benzinei, statul ar mai putea aplica un bir" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 07:03
Conducerea PNL a discutat, marti, initiativa fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu ca mare parte a sumei obtinute din acciza pe carburanti sa fie alocata contructiei de autostrazi, deputatul PNL fiind mandatat sa redacteze o propunere legislativa in acest sens.
"Ceea ce propun eu si am discutat astazi in BPN este sa pornim imediat o propunere legislativa pentru construirea celor 4.000 de km de autostrada si noi dorim sa cerem Guvernului ca cea mai mare parte a acestei taxe sa intre intr-un fond special, care sa fie exclusiv pentru constructia acestei retele prioritare de autostrazi (...). Este proiectul de asta vara, dar pentru a putea fi pus in practica trebuie sa se transforme intr-o propunere legislativa asumata de intreaga clasa politica", a declarat Fenechiu, la finalul reuniunii conducerii PNL.
El a fost intrebat care sunt garantiile ca PSD va accepta proiectul de lege, in conditiile in care ministrul Dan Sova ar fi sustinut ca banii din cresterea accizei la carburanti ar urma sa fie directionati pentru mentenanta drumurilor.
"Eu cred ca, daca o sursa in afara bugetului actual inseamna o taxa, atunci aceasta taxa ar trebui sa fie folosita pentru proiecte noi, nu cred ca bugetul actual nu detine banii necesari, asa cum spuneti dvs, pentru astuparea gropilor. Aceasta suprataxare a benzinei este o sursa peste prevederile actuale ale bugetului, este o sursa care nu a mai fost incasata pana in acum si care nu a contribuit la buget", raspuns... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:05