Mii de criminali, hoti, traficanti de droguri, talhari si corupti asteapta sa vada ce va contine ordonanta de amnistie si gratiere anuntata de liderul PSD, Liviu Dragnea. Scapa toti detinutii de pedeapsa, sunt exclusi condamnatii pentru coruptie sau pentru infractiuni cu violenta?
Potrivit unei analize realizate de Ziare.com, doar in cazul amnistiei si gratierii date de Nicolae Ceausescu la implinirea varstei de 70 de ani prevederile au fost aplicate pentru toti detinutii din Romania.
Actele similare date dupa Revolutia din 1989, din 1990 si 2002, excludeau dintre beneficiari persoanele condamnate pentru infractiunile cu violenta - omor, talharie, viol, dar si faptele de coruptie.
Ziare.com a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) sa ne furnizeze situatia persoanelor incarcerate pe durata de pedeapsa, infractiuni si starea de recidiva. Statistica comunicata este de la sfarsitul lunii noiembrie 2018.
Pe data de 17 decembrie 2018 erau incarcerate 21.152 de persoane in penitenciarele din Romania.
Ce inseamna amnistia si gratierea
Trebuie spus ca, in cazul unei amnistii, beneficiarilor li se inchid dosarele si condamnarile li se sterg din cazier, cu alte cuvinte, ei sunt scutiti de raspundere penala. In schimb, beneficiarul unei gratieri este iertat de pedeapsa, nu o mai executa, dosarul se inchide, insa fapta continua sa apara in cazier.
Amnistia poate fi:
- Generala - pentru orice tip de infractiune;
- Speciala - numai pentru... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 08:33
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj comemorativ, la 29 de la Revolutie, in care il acuza pe Liviu Dragnea ca intineaza memoria martirilor romani prin incercarile sale "disperate" de a scapa de inchisoare.
"In urma cu 29 de ani, romanii aparau cu propria viata libertatea si democratia. Idealurile Revolutiei din Decembrie 1989 stau la baza Constitutiei noastre, care este garantia suprema ca sacrificiul pentru drepturi si libertati fundamentale nu a fost in zadar.
Astazi, memoria acestor martiri este intinata de incercarile disperate ale unor infractori, in frunte cu Liviu Dragnea, de a impune amnistia si gratierea. Romania nu se va intoarce la epoca de neagra amintire a partidului-stat", a transmis Iohannis printr-un mesaj pe Facebook.
Amintim ca, tot luni, seful statului i-a cerut oficial premierului Viorica Dancila sa ii trimita, cu cel putin 24 de ore inainte, ordinea de zi a sedintelor de guvern. Ideea lui Iohannis vine dupa ce ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni, la ora 06:30 dimineata, ca la Guvern este in lucru o ordonanta de urgenta cu doua capitole pentru adoptarea modificarilor la Codurile Penale.
Totodata, din sanul coalitiei PSD-ALDE se cere intens o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Chiar liderii celor doua formatiuni au cerut duminica seara, la Consiliul National al PSD, sa fie data de urgenta pentru a repara ceea ce ei acuza "abuzuri ale Justitiei".
"De ce cuvintele amnistie sau gratiere... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:34
Presedintele PSD Liviu Dragnea a cerut Guvernului, in Consiliul National, sa nu mai ezite cu ordonanta pe amnisti si gratiere.
"Cuvintele amnistie sau gratiere reprezinta un fel de blasfemie? E ca si cum ne-am gandi ca avem o bomba atomica si ne gandim daca sa o folosim sau nu impotriva UE sau a lumii... Eu nu ma tem sa pronunt aceste cuvinte.
Daca cineva gaseste alte instrumente care sa rezolve in totalitate si sa repare toate nedreptatile care s-au intamplat in Romania, toate abuzurile din justitie altfel decat prin amnistie si gratiere va avea tot sprijinul.
Daca nu, nu mai ezitati! Nu stiu cand, nu stiu cum, dar PSD-ALDE are aceasta obligatie, sa repare nedrepatteile. Si ca sa nu-si mai taie venele cei din presa cu epoleti, platiti de Sorosica, prin bitcoins - inventati ceva, gasiti o prevedere intr-o decizie a CCR, o virgula, sa spuneti - 'aceste acte nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea' si inchideti subiectul", a spus Dragnea.
Urmareste toate declaratiile si deciziile luate duminica la Consiliul National al PSD
Anterior, vicepresedintele PSD Marian Oprisan a cerut de asemenea deschis amnistie si gratiere.
"PSD trebuie sa faca dreptate pana la capat. Guvernul, Parlamentul trebuie sa duca la capat reforma Justitiei, pentru ca cetatenii sa fie convinsi ca li se va face dreptate, doamna premier si domnule ministru al Justitiei. Va rog si va incurajez sa facem dreptate, sa va folositi de Constitutie si sa dati amnistia si gratierea in Romania anului... mai mult
Duminica, 16 Decembrie 2018, ora 18:56
Peste 90% dintre romani nu sunt de acord cu gratierea infractorilor condamnati pentru coruptie, respectiv amnistiei faptelor de coruptie.
Conform unui studiu comandat de Geeks for Democracy, procentul respectiv este de 91%/.
Acelasi studiu arata ca 87% dintre romanii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun gratierii si amnistiei.
De asemenea, 63% dintre romani considera ca pedepsele pentru coruptie sunt prea mici.
73% dintre respondenti cred ca viata lor este afectata de coruptie in proportie mare si foarte mare si 80% dintre romani considera ca lupta anticoruptie este importanta pentru ei.
Acelasi studiu a aratat ca 91% dintre romani doresc sa continuam sa fim parte a Uniunii Europene.
Studiul a fost realizat in perioada 4-11 decembrie de catre ISSPOL, prin metoda CATI, pe un esantion reprezentativ national de 1.064 de persoane si are o marja de eroare de 3%.
Studiul a fost facut in contextul in care se discuta de mai multa vreme despre dorinta PSD de a da o ordonanta de urgenta pentru amnistie si gratiere. Mai mult, luni, premierul Viorica Dancila a anuntat ca liderii PSD au decis ca modificarile la Codurile Penale sa fie facute prin ordonanta de urgenta.
Legile de modificare s-au intors la Parlament, dupa ce CCR a declarat mai mute articole neconstitutionale. Acum, in Legislativ vor ramane doar acele articole unde au fost gasite nereguli, iar cele constitutionale vor fi incluse intr-o ordonanta de... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 13:35
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca, daca PSD doreste sa dea legea de amnistie si gratiere "ca sa-l scape pe infractorul Dragnea de puscarie" si sa dea legi ca sa-i tina pe romani cu forta in interiorul granitelor, atunci "aceasta guvernare, aceasta abordare pesedista este una antiromaneasca". Presedintele a spus ca faptul ca Teodorovici este inca in functie arata ca declaratia sa este agreata de PSD.
Intrebat despre declaratia ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, privind limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra intr-o tara UE, presedintele Klaus Iohannis a afirmat: "Sper ca nu folosesc o expresie nepotrivita. Cand am citit acea stire, ca sa spun asa, am luat act cu stupefactie de propunerea unui membru marcant PSD de a sechestra pe romani in interiorul granitelor tarii. Asa ceva s-a intamplat doar pe vremea comunistilor.
Este extrem, extrem de inoportuna o astfel de abordare si ma ingrijoreaza foarte mult. Daca asta doreste PSD, sa dea legea de amnistie si gratiere sa-l scape pe infractorul Dragnea de puscarie si sa dea legi ca sa-i tina pe romani cu forta in interiorul granitelor, adica sa anuleze pentru care noi cu totii am luptat decenii, atunci nu pot sa spun decat ca aceasta guvernare, aceasta abordare pesedista este una antiromaneasca".
Iohannis face apel la "oamenii lucizi" din PSD sa opreasca prin orice mijloace amnistia si gratierea: Ar fi o catastrofa pentru Romania
"In orice tara normala, un ministru care face astfel de declaratii... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2018, ora 18:14
Amnistia fiscala ete gandita ca un mecanism de deblocare a unei parti din economie, nu de stergere a datoriilor unor colegi de partid, a spus luni ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care a subliniat ca, in 2015, cand a dat amnistia fiscala, nu si-a sters propria datorie, ci a platit-o "leu cu leu".
Teodorovici a anuntat recent ca amnistia fiscala este o masura care va debloca o parte din economie, in conditiile in care, din datoriile totale de 100 de miliarde lei catre stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate. Insa, el a subliniat ca nu vor fi sterse datoriile colegilor de partid.
"Nu se sterge un coleg de partid, cum se vorbeste, nu am astfel de preocupari. (...) In 2015, cand eu am dat amnistia, eu nu mi-am sters datoria mea personala, am platit-o leu cu leu", a spus Teodorovici, pentru Antena 3.
"Trebuie sa plateasca"
Ministrul a mai spus ca cei care isi fac calcule acum ca nu mai trebuie sa dea bani la stat, fac o greseala.
"Este un calcul gresit, trebuie sa plateasca ce au de platit, ca sunt firme sau ca sunt persoane juridice. Nu facem astfel de stergeri", a spus Teodorovici.
Ministrul a amintit ca, in 2015, a dat o Ordonanta de Urgenta, prin care persoanele fizice si juridice care isi plateau, pana la o anumita data, datoria principala, beneficiau de stergerea penalitatilor si a unei parti din dobanzi.
Datoriile "istorice" ale firmelor de stat
El a spus ca multe firme de stat au datorii istorice la stat.
"Statul a creat si probleme... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 21:41
Mai intai, sa lamurim chestiunea legala. Romania si-a asumat, in conditiile aderarii la Uniunea Europeana, sa continue reformele in Justitie. De ce? Pentru ca Uniunea are anumite standarde de functionare a statului de drept.
Romania si Bulgaria nu le indeplineau in momentul aderarii. Astfel incat, cu consimtamantul celor doua state, Comisia Europeana a instituit celebrul Mecanism de Verificare si Cooperare (MCV), pentru a monitoriza progresul facut pe calea reformelor.
Unde suntem acum? Avem in fruntea Camerei Deputatilor un infractor. In fruntea Senatului este un individ trimis in judecata. Coruptia este universala. Sistemul judiciar este blocat. Clasa politica din Romania a devenit o mare asociatie de raufacatori.
Iata de ce Comisia Europeana a anuntat ca nu va ridica MCV-ul in acest an si ca va continua monitorizarea Justitiei.
Insa acest lucru nu este suficient. Nici dupa 10 ani Romania nu si-a indeplinit o obligatie fundamentala legala, asumata prin instrumentele de ...citeste mai departe despre "Trebuie supus regimul Dragnea sanctiunilor internationale?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2017, ora 11:15
Celor care inca nu vad ce legatura poate exista intre dementa declansata de Ghita si anticoruptie, celor care se indoiesc de faptul ca ea a fost declansata tocmai pentru a opri anticoruptia si efectele ei, le recomand cu incredere zicerea Elenei Udrea:
"Demiterea lui Coldea este inceputul. Trebuie sa urmeze repararea abuzurilor comise de sistemul represiv construit de acest om si cei de langa el, care au facut mai mult rau tarii decat oricare politician de dupa Revolutie".
Da, scopul intregii povesti, nu am nicio indoiala, nici macar nu este o razbunare impotriva generalului Coldea. Scopul, singurul pe care il poate avea un inculpat in patru dosare, ajuns la propriu in pragul puscariei, ca Sebastian Ghita, si al tuturor celor iesiti acum furibund la atac, Bica, Udrea, Mitica Dragomir etc, nu poate fi decat sa scape. Asa cum scopul unui bolnav grav nu poate fi decat sa nu moara.
Cum?
Printr-un amestec de minciuni (a adus Ghita vreo dovada concreta, palpabila a prieteniei cu... citeste mai departe despre "Ce vrea, de fapt, Ghita? Marele scop" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 09:04
Nu am nicio indoiala ca un obiectiv esential al actualei Puteri este sa puna botnita Justitiei.
Nu este doar interesul personal al lui Liviu Dragnea, condamnat deja si judecat in alt dosar, este si interesul multor alti lideri PSD, al majoritatii patronilor de televiziune, anchetati sau deja dupa gratii, al multor lideri ALDE si UDMR, dar si al multor politicieni din Opozitie, fie ca vorbim despre PNL sau PMP, in frunte cu Traian Basescu, care tremura pentru pielea lor sau a apropiatilor.
Vad asadar o foarte larga majoritate, dincolo de limitele actualei Puteri, care doreste ca mersul Justitiei nu numai sa fie oprit, ci sa fie chiar inversat.
In egala masura, insa, nu ma astept la un asalt de tipul "martea neagra", pentru simplul motiv ca PSD a dat pana acum toate dovezile ca nu doreste sa-si repete greselile.
De aceea, cred, si ma bazez chiar pe actualitate, ca actiunile sa fie cu mult mai abile si astfel conduse incat sa atraga o sustinere publica majoritara pentru cele ...citeste mai departe despre "Cod rosu in Justitie. Asaltul a inceput" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 07:23