Cei care au lucrat in domeniul afacerilor externe timp de decenii au opinii contrare in legatura cu aproape orice, insa, la inceputul lui 2016, toti sunt de acord cu un lucru: nu au mai vazut niciodata lumea atat de scufundata in probleme complexe, periculoase si interconectate.
Pentru a gasi ceva comparabil in istoria moderna, trebuie sa ne uitam inapoi la anii 1940 si la haosul care a urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie John McLaughlin - fost director al CIA, care in prezent este profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies - intr-un material publicat pe site-ul OZY.
McLaughlin a vorbit in articolul sau despre cele mai mari cinci provocari cu care se va confrunta lumea anul acesta - Siria, programul nuclear al Iranului, China, disputa dintre Rusia si UE si pretul petrolului - subiecte care vor fi pe agenda si in 2016.
1. Siria
Aceasta tara, care intra in al cincilea an de razboi civil sangeros, este pe primul loc in clasament, in opinia ...citeste mai departe despre "Lumea, zdruncinata si in 2016: Cinci probleme cruciale cu care ne vom confrunta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 07:26
Premierul chinez Li Keqiang a iesit la rampa pentru a linisti investitorii in privinta evolutiei economice a Chinei. Seful guvernului de la Beijing a perticipat la Intrunirea "Summer Davos" a Forumului Economic Mondial de la Dalian unde a subliniat ca economia chineza ramane in continuare stabila.
"In ciuda unei reduceri a ritmului de crestere economica, performanta economiei chineze este stabila si aceasta se afla pe un drum bun", a declarat premierul chinez, citat de CNN Money.
Provocari si oportunitati
"Am intampinat si dificultati, dar, in asamblu, China ofera mai multe oportunitati decat provocari", a explicat Li Keqiang.
Beijingul se afla in cautarea unei solutii care sa linisteasca temerile investitorilor dupa ce, din luna iunie, piata de capital din China a suferit o serie de socuri care au diminuat valoarea indicilor de tranzactionare cu 40%.
In acelasi timp, incetinirea ritmului de crestere economica se dovedeste a evolua intr-un ritm mai rapid decat cel prevazut de specialisti.
Expertii au anticipat de mai multa vreme o scadere economiei chineze, in conditiile in care Beijingul s-a angajat intr-o serie de reforme care sa modifice modelul cresterii generate de investitii masive in infrastructura si imobiliare catre unul sustinut de consumul intern.
Momentul pare sa fi venit chiar acum, iar Beijingul a prognozat o crestere economica de doar 7% pentru acest an, mult sub nivelul de 10 procente pe care il inregistra in urma cu doar 2 ani.
Pe... mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 13:16
1Dupa 30 de ani de crestere economica continua, China se vede nevoita sa isi remodeleze imaginea intr-un alt mod. O reechilibrare a factorilor de dezvoltare economica din tara asiatica urmeaza sa aiba loc, iar imaginea Chinei urmeaza sa se transforme in mod radical.
Pentru inceput, ar trebui mentionat ca surplusul contului curent al Chinei a scazut de la 10 procente in 2007 la doar 2% la finalul anului trecut, inregistrand cel mai scazut nivel din ultimii 9 ani, observa publicatia Project Syndicate.
Schimbare in trend cu restul lumii
China este nevoita sa se adapteze noilor provocari, dupa ce curentul reindustrializarii a revenit in unele economii importante de pe glob.
In Statele Unite, de exemplu, productia industriala a inregistrat o rata anuala de crestere de 4,3% in 2011-2012, iar fabricatia bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 8% in aceeasi perioada.
Segmentul industrial a fost, de altfel, motorul care a dus la redresarea macroeconomica a SUA.
In acelasi timp, China nu mai este paradisul fortei de munca ieftina.
Salariile au crescut constant in ultimii ani, iar o competitie acerba vine din India, Mexic, Vietnam si cateva state est-europene, mutand investitiile industriale de amploare catre aceste zone. Efectul se resimte mai ales in scaderea nivelului exporturilor realizate de China comparativ cu perioada anterioara crizei economice.
Nivelul exporturilor catre Statele Unite a scazut cu 2% din 2011 si pana in prezent, adaugandu-se... mai mult
Vineri, 09 Ianuarie 2015, ora 09:00
1De la inceputul anului, guvernul chinez a continuat implementarea diferitelor puncte aflate pe agenda de reforme, in special cele referitoare la ajustarea structurii economiei chineze.
In timp ce cererea interna ramane modesta, cresterea pietei imobiliare continua sa fie lenta si problemele de supra-capacitate constatate in unele sectoare raman, este putin probabil ca Republica Chineza sa realizeze obiectivul de crestere de 7,5%. Coface estimeaza o crestere a PIB-ului Chinei de 7,4% in 2014, fiind asteptata o politica de sustinere in acest sens.
Cresterea numarului de credite neperformante si a costurilor de finantare
In ceea ce priveste calitatea creditelor, creditele neperformante (NPL) au crescut in China, dupa cum o demonstreaza studiul Coface privind platile companiilor, publicat la inceputul acestui an; suma absoluta a creditelor neperformante ajungand, in prima jumatate a anului 2014 la 28,7% fata de anul precedent. Tendintele macro observate in prima jumatate a anului 2014 sunt in conformitate cu asteptarile noastre in ceea ce priveste economia chineza. Pe de o parte, vom observa o stabilizare a cresterii, iar pe de alta parte, vom vedea participantii din industrie - in special companiile mai mici - care se vor confrunta cu presiuni in crestere, atat in ceea ce priveste costurile de finantare, cat si din incetinirea ritmului de crestere al cererii.
"Cresterea creditelor NPL conduce la preocupari privind calitatea activelor, in timp ce costul de... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 14:41
Cea mai mare provocare a Chinei ca tara in curs de dezvoltare este si cea mai dificila: procesul de imbatranire.In timp ce competitia economica dintre China si SUA se intensifica, populatia Chinei apta pentru munca a scazut si se va scadea din ce in ce mai mult in urmatorii 5 ani, potrivit demografilor si datelor recente de recesamant.
Numarul persoanelor cu varste cuprinse intre 20-24 de ani, care inainte reprezentau o sursa de munca entry-level importanta in fabricile chineze este deja intr-o scadere.
Statul cel mai populat de pe Pamant va avea in curand un deficit de munca.
Numarul pensionarilor chinezi va atinge nivelul maxim in 2016, potrivit unui raport recent realizat de economistul Nicholas Eberstadt de la American Entreprise Institute, scrie Business Insider.
Daca tendintele demografice actuale continua, pana in 2030 forta de munca a tarii va fi in scadere cu 1% pe an.
Motorul de crestere economica uimitoare a Chinei din ultimii 30 de ani, reprezentat de muncitorii tineri, va disparea in mai putin de doua decenii.
Numarul disponibil de lucratori rurali care cauta de lucru in fabrici scade pe zi ce trece, in timp ce muncitorii chinezi mai educati tanjesc la "gulerele albe".
Potrivit analistilor, acest lucru impinge in sus salariile si determina unele companii sa paraseasca China in cautare de forta de munca mai ieftina.
Toata aceasta schimbare creeaza o uriasa problema pentru superputerea lumii.
Numarul de tineri care intra in campul muncii este mult mai mic decat... mai mult
Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 11:27
Intr-un discurs despre starea economica a Chinei pe care l-a tinut duminica, premierul Wen Jiabao a vorbit despre lupta cu inflatia si despre impactul politicilor monetare lejere din economiile bogate.Despre tintePIB-ul Chinei va creste cu aproximativ 8%, in acest an, in timp ce nivelul inflatiei se va situa in jurul valorii de 4%, la sfarsitul lui 2011, potrivit Reuters.In urmatorii 5 ani, produsul intern brut va creste cu o rata anuala de 7%, depasind 55.000 de miliarde de yuani in 2015. Veniturile populatiei vor creste si ele cu o medie anuala de 7%, pana in 2015.Stabilitatea preturilor"Recent, preturile au crescut cu rapiditate, ceea ce a dus la inrautatirea perspectivelor inflationiste.
Este o problema de interes general care afecteaza bunastarea populatiei si poate duce la instabilitate sociala. Trebuie, asadar, sa stabilizam nivelul preturilor ", a afirmat Wen Jiabao.Potrivit acestuia, conditiile favorabile, printre care rezervele de cereale si valutare considerabile, trebuie exploatate la maximum. In caz contrar, va fi foarte dificil pentru China se depaseasca efectele inflatiei importate si structurale, sa amortizeze presiunea in crestere pe costurile factorilor de productie si sa ghideze asteptarile in piata, astfel incat preturile sa fie stabilizate.Stimularea cererii interneCresterea cererii pe plan intern este un principiu strategic pe termen lung si un punct fundamental in dezvoltarea durabila a economiei Chinei.
Mai mult, este o cerinta pentru promovarea... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 15:06