Preturile locuintelor au inregistrat evolutie pozitiva si in ultima luna din 2020, dupa un plus de 1,2% in noiembrie, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Suma medie solicitata pentru un apartament la nivel national s-a majorat cu 1,5% pe parcursul lui decembrie, de la 1.351 la 1.371 de euro pe metru patrat util.
"In ciuda provocarilor ridicate de epidemia de COVID-19, pretentiile vanzatorilor au revenit pe o traiectorie ascendenta in ultima parte a anului trecut, acestea fiind, in momentul de fata, cu 2,2% mai mari comparativ cu inceputul lui 2020. Putem spune ca 2020 a fost un an bun pentru piata imobiliara. Cererea s-a mentinut la nivel ridicat in special in a doua jumatate a anului. Diferente anuale pozitive pot fi observate in toate cele sase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, in fruntea clasamentului scumpirilor situandu-se, si de data aceasta, Cluj-Napoca, in vreme ce Bucurestiul se afla la polul opus", arata Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
In Bucuresti, preturile locuintelor sunt pre crestere
In cel mai mare oras al tarii, preturile locuintelor au ajuns la o medie de 1.425 de euro pe metru patrat util in decembrie 2020, in crestere cu 1,8% fata de finele lui noiembrie (cand costau 1.400 de euro pe metru patrat).
Comparativ cu inceputul anului trecut, apartamentele din Capitala se situeaza la o diferenta de 0,8% (fata de o valoare de 1.413 euro pe metru patrat util). Tendintele de crestere consemnate pe cele doua... mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2021, ora 11:11
Emil Bituleanu, CEO-ul Libra Internet Bank, desemnat Bancherul Anului 2020 in Romania, este invitat joi, 17 decembrie, de la ora 12.00, la emisiunea "Dialogurile Ziare.com".
In cadrul emisiunii, bancherul va vorbi despre unele dintre cele mai importante provocari si probleme din domeniul economiei, precum si despre cum a afectat pandemia provocata de noul coronavirus domeniul financiar-bancar.
Printre subiectele care vor fi discutate impreuna cu Emil Bituleanu, CEO-ul Libra Internet Bank, vor fi:
- amanarea ratelor si pericolele cu care vine aceasta amanare;
- ce afaceri nu sunt atractive pentru banci, in aceasta perioada, pentru a fi finantate,
- ce afaceri ar starni interesul bancherilor in aceasta perioada aflata sub dominatia crizei sanitare, care si-a pus amprenta puternic asupra economiei globale;
- cum va arata, din punct de vedere economic, anul 2021 pentru romani.
Emisiunea "Dialogurile Ziare.com" va putea fi urmarita live joi, 17 decembrie, de la ora 12.00, pe site-ul Ziare.com, pe pagina de Facebook a Ziare.com si pe canalul de YouTube al Ziare.com.
In cadrul emisiunii, CEO-ul Libra Internet Bank, Emil Bituleanu, va raspunde si intrebarilor care vor veni din partea publicului Ziare.com, intrebari adresate pe platformele pe care va fi transmisa emisiunea.
CITESTE SI:
Libra Internet Bank ofera solutia de economisire din mobile banking care le permite clientilor persoane fizice sa retraga bani din depozite, fara pierderea dobanzii... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 09:20
Din peste 90 de solutii inscrise in cea de-a treia editie a competitiei Changeneers, program dezvoltat de Impact Hub Bucharest si Samsung Romania, 15 echipe au fost selectate sa participe in finala competitiei ce va avea loc pe data de 25 iunie:
I FEEL IT - seturi de figurine tangibile menite sa faciliteze procesul de invatare al copiilor cu deficiente de vedere care printr-o aplicatie mobila pot spune povesti cu ajutorul descrierilor in limbaj braille si coduri QR (odata scanate in aplicatie spun povestea acelei figurine).Univrse EduVR Platform - o clasa virtuala in care materia este predata intr-un mediu 360 sau VR, accesibila de pe telefon, laptop, dar si cu ochelari VR.Venomia - solutie completa pentru automatizarea, gestionarea si digitalizarea proceselor dintr-o stupina.AeroponixRobotics - sistem de tip aeroponie (sistem de crescut plante pe verticala) care reduce cu 85 % consumul de apa din agricultura, iar plantele cresc cu 45% mai repede intr-un mediu controlat.Harta Reciclarii - prima platforma nationala, interactiva, care permite identificarea si localizarea punctelor de colectare selectiva a deseurilor reciclabile din Romania, oferind utilizatorilor si posibilitatea de a contribui la baza de date a hartii, prin adaugarea de noi puncte de colectare selectiva.CasePlease - solutie prin care turistii pot sa isi depoziteze bagajele pentru cateva ore in locuri precum cafenele, hoteluri etc. si sa exploreze linistiti orasul.Theatrum - aplicatie care pune la... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 16:45
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
In urma Hackathonului desfasurat weekend-ul trecut in cadrul Bibliotecii Centrale a Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, care a insemnat 30 de ore de munca intensa pentru mai bine de 220 de participanti, 28 echipe bazate pe inovatii tehnice s-au calificat pentru programul de mentorat de 10 saptamani organizat de catre Asociatia Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, BRD - Groupe Societe Generale, OMV Petrom, Atos, precum si al partenerului strategic The Romanian-American Foundation.
Cele 28 echipe de start-up tehnic din Bucuresti se alatura celor 300 de startup-uri deja accelerate in programul Innovation Labs pe parcursul ultimilor 7 ani de activitate.
In Bucuresti, programul de anul acesta este sustinut academic de catre Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti si Universitatea din Bucuresti. Hackathon-ul din Bucuresti reprezinta etapa de selectie a acceleratorului Innovation Labs, care a ajuns la cea de-a opta editie.
Pentru acesta s-au inscris 75 de echipe formate din peste 220 de tineri cu proiecte curajoase, ce isi propun sa aiba un impact pozitiv asupra mai multor sectoare de business prin solutiile lor tehnologice.
Start-up-urile prezente s-au aliniat cu una dintre cele sapte verticale de afaceri ale programului: Agriculture, Cyber-Security, Fintech, Health & Lifestyle, Retail, Smart Cities si Smart Mobility.
Participantii la Hackaton-ul Innovation Labs 2020 au acoperit trei categorii, in functie de experienta membrilor: echipe formate... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 17:15
Doamnele din lumea afacerilor vor fi premiate in cadrul Galei "Women in Economy" 2020, care se va desfasura pe 4 martie 2020, la Ateneul Roman, incepand cu ora 19:00, in prezenta Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis si a prim-ministrului interimar, Ludovic Orban.
Vor fi premiate antreprenoare de top, doamnele care conduc cele mai mari companii din Romania. Se vor prezenta rezultatele studiului KeysFinn privind Antreprenoriatul feminin, un deceniu de provocari. Era 4.0. Psihologul Simona Nicolaescu, fondator Dynamic HR, va prezenta rezultatul sondajului realizat la cererea CONAF referitor la Rata Natalitatii din Romania.
Meritele doamnelor care au schimbat lumea afacerilor din Romania trebuie recunoscute. Cu o educatie academica solida, acestea au reusit sa-si dovedeasca valoarea intr-un mediu extrem de complicat. Indispensabile in organizatii, fac parte din board-uri si chiar conduc destinele celor mai mai mari companii prezente in Romania. Mai mult, cu munca si perseverenta, cele care au ales drumul antreprenoriatului au reusit sa gaseasca veritabile retete de succes.
Cristina Chiriac, presedinte CONAF: "Organizatia noastra este una tanara, care a coagulat puterea femeilor de afaceri din toate domeniile economice si nu s-a ferit sa ridice problemele mediului de afaceri si sa ofere solutii. Incepand de anul trecut, celebram eforturile femeilor de succes prin Gala CONAF. Femeile de afaceri au demonstrat ca pot face performanta, la nivel de top managemement, in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 14:54
Romanii se casatoresc la varste mai inaintate fata de acum 30 de ani si divorteaza mult mai greu, un semn al schimbarilor fundamentale prin care a trecut societatea romaneasca dupa Revolutia din 1989.
In 2020, casatoria a ajuns un eveniment pe care multi dintre tineri cauta sa-l amane cat mai mult. Asta nu inseamna ca isi ignora sentimentele, insa si le manifesta ceva mai putin formal, fara sa ajunga asa repede la Starea Civila, arata o analiza realizata de Frames.
Acum 30 de ani, romanii sarbatoreau in premiera, pe 14 februarie, Valentine's Day, ziua occidentala a indragostitilor. Statisticile oficiale, analizate de expertii de la compania de consultanta Frames, arata ca in 1990, tinerii erau mult mai decisi sa isi uneasca destinele decat in prezent.
Barbatii se casatoreau in medie la 25 de ani, iar femeile la 22 de ani. De atunci, varsta medie a tinerilor aflati la prima casatorie a crescut vertiginos, ajungand, in 2018, la 31,9 ani in cazul barbatilor, si la 28,7 ani in cazul femeilor.
Analiza Frames arata, totodata, ca numarul casatoriilor a scazut vertiginos in ultimii 30 de ani. Daca in 1990, la Oficiile de Stare Civila erau inregistrate 192.652 de casatorii, in 2018 numarul acestora a scazut cu aproape 50.000 (143.292).
Recordul negativ din punct de vedere al casatoriilor a fost inregistrat in 2011, cand Institutul National de Statistica raporta un numar total de 105.599 de casatorii.
"2010, 2011 si 2012 au fost anii crizei economice, iar romanii... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 10:41
Criza fortei de munca, accentuarea inflatiei, perspectivele deprecierii monedei nationale si extinderea blocajului financiar vor reprezenta, in 2020, cele mai importante provocari pentru mediul de afaceri.
2020 este vazut de majoritatea investitorilor drept un an in care masurile reale de reforma vor fi, din pacate, inghetate, cu consecinte directe in inrautatirea cadrului macro-economic. Acestea sunt, in esenta, concluziile celei de-a IX-a editii a "Barometrului privind starea economiei", realizat de compania de consultanta Frames.
Dupa ce, la precedentul barometru de opinie, din luna iulie 2019, inflatia si deprecierea leului se aflau in prim-planul temerilor investitorilor, in 2020 criza fortei de munca tinde sa revina in prim-plan.
Intrebati care ar putea fi principalele provocari cu care se va confrunta mediul de afaceri in anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema fortei de munca, 53% dintre respondenti au mentionat accentuarea blocajului financiar, 49% - cresterea inflatiei iar 36% s-au aratat ingrijorati de o potentiala evolutie negativa a cursului de schimb.
"Criza fortei de munca s-a accentuat in 2019, iar importul de muncitori straini nu a reusit sa compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, cresterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piata muncii. In 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se afla in stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care,... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:06