Evacuarea protestatarilor, demolarea taberelor instalate in jurul primariei din Los Angeles si orele suplimentare efectuate de fortele de ordine au costat autoritatile in jur de 2,35 milioane de dolari.
Membrii miscarii "Occupy Wall Street" au instalat sute de corturi in parcul din apropierea primariei, timp de doua luni, pentru a protesta fata de inegalitatea sociala din SUA. Peste 300 de persoane au fost arestate in timpul protestelor. Corturile au fost demolate la sfarsitul lunii noiembrie, relateaza NewsIn.
Potrivit unui raport al primariei, citat de LA Times, turele suplimentare efectuate de politisti si amplasarea gardurilor de protectie in cele doua luni de proteste au costat autoritatile 1,7 milioane de dolari, la care se adauga si alte cheltuieli. Suma nu include si lucrarile de reamenajare a parcului, estimate la 400.000 de dolari.
Cele 2,35 milioane de dolari se vor adauga la deficitul bugetar al orasului, de 72 de milioane de dolari in prezent.
Protestele au inceput la 17 septembrie, la New York. mai mult
Sambata, 24 Decembrie 2011, ora 17:16
Vrei sa faci parte din cei 1% care detin bogatia Americii? Nimic mai simplu, prin "Clean the park"(Curata Parcul)-o aplicatie smartphone care te face bancher, chiar daca te plimbi cu autobuzul.
Aplicatia iti permite sa joci rolul unui director ce "curata" parcul de protestatari, aruncand in ei de la fereastra biroului cu diverse obiecte: bilete la concertul Radiohead sau sandwich-uri, informeaza CNBC.
Daca iesi victorios, vei avea din nou la picioare privelistea minunata de pe Wall Street. Daca nu, protestatarii iti vor ocupa biroul si il vor transforma in tabara.
Jocul costa 99 de centi, iar producatorii le vor dona nemultumitilor din miscarea "Occupy Wall Street" un procent din vanzari. Aplicatia va fi lansata in noiembrie si va putea fi accesata de pe iPhone si smartphone-uri cu Android. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 09:18
Protestatarii de pe Wall Street au o noua problema: cum sa administreze cei 500 000 de dolari pe care i-au strans in urma donatiilor din ultimele cinci saptamani.
Desi la inceput erau doar un grup de nemultumiti care traiau cu pizza si hamburgeri donati de la trecatori, protestatarii care au pus corturile pe strada Wall Street din Manhattan, New York, au strans mai multi bani decat si-ar fi imaginat, informeaza Wall Street Journal.
Astfel, ocupantii centrului financial al Americii trebuie sa devina o adevarata organizatie, birouri si contabili care sa administreze fondurile.
Membrii comitetului financial al grupului s-au intalnit cu avocati si contabili ca sa gaseasca o solutie in privinta banilor, sa formeze o structura, dar sa nu plateasca impozite. Mai mult decat atat, vor trebui sa faca ceea ce nu si-ar fi dorit niciodata: sa-si numeasca sefi.
Deocamdata, oamenii din miscarea Ocuppy Wall Street spun ca nu au lideri. Deciziile se iau intr-o intalnire generala la care participa toata lumea si in care toti au drept egal de vot.
Protestatarii sunt uimiti de amploarea pe care a luat-o miscarea
"Cred ca nu ne-am asteptat niciodata sa strangem atat de multi bani", afirma Chris Cobb, artist si scriitor din Brooklyn, care a participat la organizarea festivalului artistic Occupalooza.
"Avem nevoie de birocratie. Votul devine o provocare de fiecare data cand vrem sa mutam un cort sau sa scoatem gunoiul", a adaugat el.
O data cu banii au aparut si... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 10:34
Bogatii din sectorul financiar, catre care este indreptata furia protestatarilor de pe Wall Street, sunt mult mai putini decat ne-am fi asteptat. Astfel, doar 14% dintre bogatii Americii (cei 1% bogati care au atras furia multimii) provin din sectorul financiar.
Dintre bogatii Americii, 30% sunt executivii din alte sectoare ale industriei, 16% sunt medici de top, iar 8% avocati, informeaza Yahoo Finance.
Cei 1% nu au ramas neatinsi de problemele economice. Daca pragul de intrare in clubul select al celor mai instariti oameni din SUA era, in 2007, un salariu anual de 424 de mii de dolari, astazi a coborat la 343.927 de dolari, fapt cauzat de caderea burselor.
Numarul bancherilor din esalonul de elita s-ar putea micsora din cauza castigurilor moderate din acest an. O mare parte dintre acestia vor duce acasa sume mai mici decat anul trecut, iar bonusurile vor scadea cu 40%.
Desigur, bancherii americani nu sunt demni de mila, pentru ca media salariilor din domeniul financiar este de 311.000 de dolari, mult peste media veniturilor americanilor de rand.
Protestele de pe Wall Street au inceput la jumatatea lunii septembrie si s-au raspandit in mai multe orase din lume. Oamenii au iesit in strada sub sloganul "Noi suntem cei 99%", referindu-se la marile diferente dintre bogatii care reprezinta 1% si restul populatiei. mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 09:10
Se spune - desigur spre a le delegitima - ca ineditele mari demonstratii mondiale impotriva bancilor, in frunte cu cele desfasurate la New York sub deviza "Sa ocupam Wall Street-ul", ar fi finantate de miliardarul american George Soros, care ar avea interese nedeslusite, dar destabilizatoare in chestiune.
Chiar asa de-ar fi, delegitimarea lor cu presupusa implicare a unuia din cei mai mari bogatasi ai lumii este o incercare cu slabi sorti de izbanda. Un bogatas poate face si fapte bune! Mai ales dupa ce a trecut de 80 de ani! |n plus, dl. Soros are o legitimitate indestructibila in chestiune caci, de la declansarea crizei, in urma cu 3-4 ani in SUA, a vorbit public, cu subiect si predicat, despre responsabilitatea sectorului financiar-bancar in producerea acesteia si despre rolul obligatoriu al unei schimbari in randuielile actuale din domeniu pentru o iesire din criza.
Caracterul inedit al acestor miscari consta nu numai in faptul ca in vizor s-a aflat absconsul sector financiar-bancar, ci mai ales in aceea ca, poate pentru prima data, obiectul protestelor l-au constituit nu niste efecte, cum sunt cresterea preturilor, scaderea salariilor ori majorarea impozitelor, ci o cauza bine identificata si nominalizata cu precizie.
Evident, aceste miscari se datoreaza extraordinarei capacitati informationale si comunicationale a Internetului. Fara acesta nu putea sa se obtina mobilizarea fantastica la scara mondiala, ceea ce a permis demonstratii concomitente in peste 1.000 de... mai mult
Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 18:48
In timp ce primarul orasului New York, Michael Bloomberg, nu este de acord cu protestele de pe Wall Street, liderii marilor corporatii spun ca inteleg furia oamenilor.
Michael Bloomberg nu este de acord cu felul in care protestatarii au ales sa ocupe Wall Street-ul. Acesta a spus intr-o conferinta de presa ca dreptul la libera exprimare este prost inteles: "Constitutia nu protejeaza corturile. Protejeaza libera exprimare si intrunirile", declara primarul intr-o conferinta de presa, citat de Business Insider.
Blooberg este deranjat de faptul ca centrul orasului New York a devenit o tabara de corturi: "Sunt locuri in care cred ca este potrivit sa te exprimi si sunt alte locuri in care poti ridica un oras de corturi. Dar nu trebuie sa fie unul si acelas loc", spune edilul.
Totusi, acum o luna, primarul spunea ca protestele pot dura oricat, atata timp cat oamenii respecta legea.
Oamenii de afaceri sunt de acord cu protestatarii
Pe de alta parte, liderii corporatiilor, cei impotriva carora sunt indreptate protestele spun ca inteleg furia oamenilor care au iesit in strada. "Inteleg in parte frustrarea si mania. Aceasta cadere a fost prea indelungata, somajul este prea mare si oamenii au de suferit", spune CEO-ul Wells Fargo, John Stumpf, citat de Financial Times.
Si CEO-ul General Electric, Jeff Immlet, este de acord cu cei care au ocupat Wall Street-ul si indeamna politicienii si oamenii de afaceri sa faca eforturi mai mari pentru a creste exporturile si a crea noi... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 09:20
Demonstratiile de tipul Wall Street continua in America si iau amploare pe cele patru continete. Mai multe persoane au fost retinute de politisti in New York, Chicago, Sydney, Roma, Londra si Hong Kong.
Acum doua zile, 6.000 de oameni s-au adunat in Time Square, intr-o demonstratie pe care au denumit-o "ziua mondiala a luptei impotriva lacomiei de pe Wall Street", iar politia a arestat 92 de persoane. De asemenea, in Chicago au fost retinuti, duminica, 175 de oameni care au refuzat sa opreasca demonstratiile, informeaza mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 09:12
Miscarea de ocupare a Wall Street din Statele Unite a inceput sa capete o aura de mister, dupa ce presa fie a omagiat-o, fie a ridiculizat-o, sustinand ca protestatarii nu au nici cea mai mica idee ce vor si chiar daca ar sti, manifestul nu ajuta la nimic sau este doar o cascadorie de PR.Imaginile cu tineri dormind in strada si consumand alcool sau oameni fara locuinta facandu-si nevoile pe masinile de politie au facut inconjurul lumii, insa asta nu a impiedicat sute de studenti din orasele americane, europene si chiar asiatice sa organizeze marsuri de sustinere a miscarii "Occupy Wall Street". Tinerii care apar in reportajele televiziunilor se considera "cei 99%", facand referire la datele statistice care arata ca 1% din populatia Statelor Unite sunt putred de bogati. Recent, presa a prezentat chiar imagini cu un tanar care sustinea ca este platit ca sa protesteze pe Wall Street, iar speculatiile au fost ca miliardarul George Soros ar fi finantat miscarea, in scopuri necunoscute. Insa teoriile conspirationiste vehiculate de media nu pot ascunde adevaratul motiv pentru care oamenii au iesit in strada - acesta este evidentiat chiar de cifrele publicate de Guvern, care arata ca saracii au fost cei mai loviti de crahul economic.Prapastia dintre bogati si saraci, de netrecut Statistica arata ca prapastia dintre saraci si bogati, in cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, este din ce in ce mai mare, iar clasa de mijloc este sufocata de taxe si imprumuturi.... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 19:42
Wall Street a fost invadat de protestatari nemultumiti de reducerile bugetare, care fac parte din intelegerea menita sa ridice pragul de indatorare.Statele Unite au scapat de la intrarea in incapacitate de plata, dupa ce Congresul a aprobat pe ultima suta de metri planul de reducere a deficitului bugetar. Masura nu a reusit insa sa alunge teama unei retrogradari si nici nu previne eventuale scandaluri cauzate de taxe sau cheltuieli bugetare."Sentimentul general este ca avem nevoie de o miscare populara care sa riposteze. Doar asa putem sa controlam lucrurile care ne afecteaza viata", declara Larry Hales, unul dintre protestatari, pentru Euro News.Comitetul Congresului urmeaza sa examineze deficitul SUA pentru a stabili necesitatea unor cresteri ale taxelor, a declarat Obama dupa ce Senatul a acceptat propunerea Camerei Reprezentantilor. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 15:25