Numele lui Miklos Horthy, regent al Ungariei intre 1920 si 1944, niciodata rege, dar nici lider fascist in adevaratul sens al cuvantului, provoaca reactii negative in Romania, unde istoria a retinut abuzurile armatei ungare in Transilvania. Dar iata ca astazi, tezele revizioniste post-Trianon ale lui Horthy sunt revalorizate de regimul lui Viktor Orban, chiar daca nu fatis, iar Transilvania este si ea intrumentalizata politic.
Nu exista o continuitate directa intre Viktor Orban si Miklos Horthy, dar figura acestuia din urma este speculata si revalorizata la Budapesta, mai ales in contextul in care Ungaria se pregateste sa comemoreze 100 de ani de la Trianon, marea trauma nationala.
Cum reuseste insa Viktor Orban sa intretina acest sentiment al victimizarii, cum il numeste Catherine Horel, istoric francez, autorul unei biografii complexe a lui Horthy, aparuta recent in limba romana, la Editura Humanitas?
Pe de o parte, e vorba despre ideologia revizionismului si despre simbolurile pe care Orban le-a repus in joc. Pe de alta parte, e vorba si despre criza modelului clasic liberal, care se vede puternic in cazul tarilor din asa-numitul grup de la Visegrad, dar care nu a crutat nici Vestul Europei.
Catherine Horel, propuneti o biografie, prima biografie, a liderului ungar Miklos Horthy, pe care istoria comuna il asaza in galeria liderilor fascisti ai secolului trecut - langa Hitler si Mussolini, asadar - cu tot ceea ce decurge de aici. As vrea sa incepem insa de la... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:09
Mii de oameni s-au alaturat unui miting studentesc, sambata, la Budapesta, cerand garantii pentru libertatea academica si schimbari in politicile guvernului, schimbari care au determinat universitatea fondata de miliardarul american de origine ungara George Soros sa intentioneze sa paraseasca Ungaria, informeaza Reuters.
Universitatea Central Europeana (CEU) a anuntat ca isi va muta sediul la Viena daca guvernul premierului Viktor Orban nu este de acord ca, pana la 1 decembrie, sa asigure un cadru legal pentru continuarea activitatii CEU in Ungaria.
Participantii la demonstratia care a avut loc in fata cladirilor istorice ale Universitatii Corvinus, pe malul Dunarii, au declarat ca trebuie aparat climatul academic simbolizat de catre CEU, unul care promoveaza gandirea libera si dezbaterea deschisa.
Peste 3.500 de absolventi ai CEU lucreaza si predau in Ungaria. Studenti de la alte universitati precum ELTE si Corvinus au participat la demonstratie.
Planurile CEU de a-si muta campusul principal la Viena survin dupa o batalie indelungata cu guvernul Orban care l-a acuzat pe fondatorul universitatii, George Soros, ca comploteaza sa distruga civilizatia europeana, "inundand" continentul cu imigranti. La randul sau, Soros spune ca sprijinul acordat de el refugiatilor este parte a unei misiuni umanitare.
The march arrived at @ceuhungary and is leaving for the Academy of Science / A tomeg eljutott a CEU-ig es az MTA fele halad tovabb. #freedom4hungary #SzabadEgyetem... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2018, ora 18:33
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini si prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, au declarat ca "merg pe o cale comuna", dupa ce au discutat despre formarea unui front comun anti-migratie care sa se opuna politicilor presedintelui francez Emmanuel Macron.
"Vrem sa schimbam Comisia Europeana. Vrem sa ne protejam granitele. Vom lupta impotriva politicilor pro-migranti sustinute de Emmanuel Macron si George Soros", a declarat Salvini marti, dupa o intalnire cu prim-ministrul ungar in Milano.
"Alegerile europene se apropie. Trebuie sa schimbam foarte multe lucruri", a adaugat Orban.
"Momentan exista doua parti in Europa. Una dintre ele este condusa de Macron, care sustine migratia. Cealalta este sustinuta de tari care vor sa isi protejeze granitele. Ungaria si Italia se afla in a doua parte", a mentionat prim-ministrul.
Nu este prima data cand Salvini il ataca pe presedintele francez. In raspuns la criticile aduse de Salvini, Macron a declarat in luna iunie ca "extremistii din tarile vecine tradeaza valorile europene".
Viktor Orban, descris de catre Salvini drept un politician model, a contestat inca de la inceput imigratia.
"Ungaria a demonstrat ca poate opri migrantii la granita. Salvini a demonstrat ca acestia pot fi opriti pe mare. Ii multumim pentru protejarea frontierelor europene", a declarat Orban.
"Trebuie sa trimitem migrantii inapoi in tarile lor. Autoritatile de la Bruxelles au spus ca nu se poate. Insa acestia au spus si ca nu putem opri... mai mult
Miercuri, 29 August 2018, ora 16:22
Aproximativ 10.000 de persoane participa, sambata, la un nou protest la Budapesta, ei manifestand impotriva controlului guvernului asupra presei, care l-ar fi ajutat pe premierul Viktor Orban sa castige alegerile din 8 aprilie.
Inainte de protest, organizatorii au postat pe Facebook un mesaj in care mentioneaza ca presa de stat a devenit "masina de propaganda" a lui Orban, relateaza Reuters.
"Scopul nostru principal este sa demontam controlul pe care il are Fidesz asupra presei. Insa si partidele de opozitie au o datorie, pentru ca si ele sunt responsabile pentru situatia in care ne aflam. Impreuna cu acestea trebuie sa luptam pentru o noua lege electorala, corecta, si pentru a fi anchetate cazurile de coruptie", au mentionat organizatorii protestului.
Protestatarii saau strans in fata parlamentului, fluturand drapelul national si pe cel al Uniunii Europene.
La Budapesta au avut loc proteste si in urma cu o saptamana, cand au iesit in strada mii de manifestanti.
Viktor Orban a inceput al treilea mandat de prim-ministru dupa victoria in alegerile din 8 aprilie. Mesajul sau ferm anti-imigranti i-a adus partidului sau, Fidesz, o majoritate puternica in parlament, castigand doua treimi din locuri. ...citeste mai departe despre "Noi proteste la Budapesta: Peste 10.000 de persoane scandeaza impotriva lui Viktor Orban" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 21:02
Comisia electorala din Ungaria (NVI) a confirmat duminica rezultatul final al alegerilor parlamentare din 12 aprilie, la care partidul Fidesz al premierului nationalist Viktor Orban a obtinut 133 de locuri din cele 199, cat numara parlamentul de la Budapesta, adica o majoritate clara de doua treimi.
Acesta este al treilea mandat consecutiv pentru Fidesz si al patrulea, in general.
Pe locul doi s-a clasat partidul de extrema dreapta Jobbik, cu 26 de mandate, iar pe pozitia a treia, social-democratii, cu 20, a anuntat Comisia electorala, dupa ce a numarat sambata ultimele buletine ramase.
La aceste alegeri s-a inregistrat o prezenta istorica la vot de 69%, care a depasit-o pe cea din 2014, cand a fost o participare la vot de 61,7%.
O majoritate de doua treimi ii permite lui Viktor Orban sa schimbe Constitutia si sa adopte legi constitutionale.
Proteste de amploare: Nu toti am votat cu Orban
Sambata, zeci de mii de maghiari au iesit in strada, la Budapesta si in mai multe orase, in cel mai mare miting din ultimii ani.
Protestatarii au avut pancarte pe care scria "Suntem liberi" si au scandat "Jos Orban", relateaza Bloomberg.
"Este foarte important sa aratam ca foarte multi oameni nu au votat cu Orban", a declarat un protestatar. ...citeste mai departe despre "Rezultatul alegerilor din Ungaria a fost confirmat: Cu majoritate absoluta, Orban poate schimba Constitutia si adopta orice lege vrea" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 16:25
Mii de manifestanti si-au declarat, luni, la Budapesta, solidaritatea cu Uniunea Europena, cu ocazia sarbatorii de 1 Mai.
Continuand seria de demonstratii masive din capitala ungara, din ultimele saptamani, ei s-au pronuntat totodata impotriva influentei in crestere a Rusiei, sub regimul premierului Viktor Orban, relateaza Reuters.
AFP, citand presa locala, transmite ca au fost aproximativ 5.000 de protestatari, dintre care multi purtau drapele ale Uniunii Europene. Ei au trecut prin fata ambasadei Rusiei din Budapesta scandand "Europa, nu Moscova!".
Momentum, o miscare politica noua, a convocat marsul de luni, sub sloganul "Apartinem Europei". Formatiunea va participa la urmatoarele alegeri parlamentare, in aprilie anul viitor. Momentum s-a facut cunoscuta in Ungaria prin campania impotriva candidaturii Budapestei la statutul de gazda a Jocurilor Olimpice din 2024.
"Sanatatea, educatia, transportul se deterioreaza. Luptam sa facem sa mearga treaba zi de zi", a afirmat liderul miscarii, Andras Fekete-Gyor, in fata multimii.
URGENT |
"Europe! not #Moscow!" as #Budapest #Hungary pro-EU march passes Russian embassy (in background)
pic.twitter.com/r1S8hJOJyw- Vocal Europe (@thevocaleurope) May 1, 2017
Reuters mentioneaza ca, in ciuda protestelor, prim-ministrul Orban este in continuare foarte bine cotat in sondajele de opinie. La sfarsitul saptamanii trecute, el a dat insa inapoi in privinta unei legi controversate privind invatamantul superior,... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 07:48
Nimic n-a lasat sa se intrevada, marti seara, faptul ca presedintele Vladimir Putin si gazda sa, Viktor Orban, apartin unor lumi diferite aflate in plin conflict diplomatic.
Liderul de la Kremlin a fost primit la Budapesta intr-o atmosfera total diferita de raceala cu care este privit de alti lideri europeni.
De altfel, Putin se afla la prima vizita oficiala intr-un stat din Uniunea Europeana dupa initierea sanctiunilor economice de catre UE si Statele Unite, arata agentia Reuters.
Probleme arzatoare
Cei doi lideri politici au discutat mai multe ore despre cea mai arzatoare problema a Ungariei, contractul de livrare a gazelor naturale din Rusia.
In cele din urma, piedica principala din calea semnarii unui nou contract, clauza privind plata gazului comandat dar neconsumat de unguri, pare sa fi fost depasita.
Premierul Viktor Orban sustine ca s-a ajuns la o solutie in care cantitatile de gaz neconsumate sa fie "reportate" in contractul viitor si platite doar la momentul livrarii.
Seful guvernului de la Budapesta a demonstrat ca noua intelegere negociata cu Vladimir Putin apropie si mai mult partidul de guvernamant din Ungaria de orbita Kremlinului.
"Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este un lucru rational. Cine crede ca economia Europei poate fi competitiva fara cooperarea cu Rusia sau ca securitatea energetica a Europei poate exista fara resursele energetice ale Rusiei alearga dupa cai verzi pe pereti", a declarat Viktor Oban, dupa... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 10:00
Aproximativ 2.000 de persoane au protestat, luni, in Budapesta fata de vizita pe care Vladimir Putin urmeaza sa o efectueze aici marti.
Manifestantii, avand un baner pe care scris "Putin nu, Europa da", au marsaluit prin centrul capitalei maghiare pentru a denunta intarirea legaturilor dintre Rusia si Ungaria, informeaza L'express.
Presedintele rus, Vladimir Putin, intreprinde o vizita, marti, la Budapesta, unde se va intalni cu premierul Viktor Orban. Vizita este privita cu atentie de la Bruxelles, in conditiile in care Uniunea Europeana este ingrijorata de apropierea tot mai mare dintre Moscova si Budapesta.
Conferinta de presa dintre cei doi lideri este asteptata la ora locala 17.00, si este de asteptat ca acestia sa semneze si unele documente, insa natura acestora este deocamdata incerta. Ministrul ungar de Externe si Comert, Peter Szijjarto, a apreciat ca vizita lui Putin poate fi cruciala din punctul de vedere al securizarii livararilor de energie Ungariei, scrie ...citeste mai departe despre "Miting de protest la Budapesta fata de vizita lui Vladimir Putin: "Putin, nu! Europa, da!"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Februarie 2015, ora 22:02
Premierul Viktor Orban este mai prorus decat erau comunistii ungari in anii 1980, considera Jean-Michel de Waele, profesor de Stiinta Politica la Universitatea Libera din Bruxelles (ULB), intr-un interviu pentru EurActiv.com, in care vorbeste si despre alegerea surprinzatoare a lui Klaus Iohannis la presedintia Romaniei.
Intrebat daca nu exista o atmosfera revolutionara in Europa Centrala la 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat ca exista ceva in comun cu acest eveniment si anume elementul surpriza, potrivit EurActiv.com, transmite Mediafax.
Infrangerea lui Victor Ponta in alegerile prezidentiale din Romania, revolta impotriva lui Viktor Orban in Ungaria (mii de cetateni il acuza pe premier de angajarea unor functionari publici corupti si apropierea de Kremlin), mobilizarea civica din Cehia (cehii protesteaza fata de presedintele Milos Zeman, acuzandu-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzatoare.
In Europa Occidentala, cei aflati la putere sunt de asemenea nepopulari, dar in Europa Centrala statul bunastarii este mult mai slab, coruptia este mai puternica si puterea este mai fragila. Am vazut in Bulgaria proteste de strada care au dus la inlaturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar intampla niciodata in Europa Occidentala, afirma de Waele, care este si decanul Facultatii de Stiinte Politice si Sociale a Universitatii Libere din Bruxelles (ULB).
Iohannis, o surpriza majora
Situatia este... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:47