Mii de persoane au iesit in strada, la Barcelona, pentru a protesta fata de condamnarile la inchisoare primite de noua dintre liderii miscarii separatiste catalane, pentru implicarea lor in tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017.
Luni, Curtea Suprema din Spania a dat pedepse cu inchisoarea intre 9 si 13 ani oficialilor catalani implicati in referendum.
Condamnari grele pentru liderii catalani care au incercat sa rupa regiunea de Spania
Acum, Barcelona se pregateste pentru o zi de proteste in masa, in contextul in care studentii locali promit un "tsunami democratic".
Mai multe strazi au fost blocate de manifestanti. Sunt asteptate alte perturbari ale traficului, deoarece mai multi vor iesi in strada mai tarziu, la finalul programului de lucru, potrivit Russia Today.
Actiuni de protest au fost, de asemenea, anuntate in mai multe municipalitati catalane, precum Girona si Lleida.
Group of young protesters blocking streets, singing and chanting at Font roundabout in Barcelona. Who said young people don't care about politics nowadays... #presospolitics #Catalunya #Catalonia #Spain pic.twitter.com/wsa75VWDzS- Till Ehrmann 🌏🔥⌛ (@ehrmann_till) October 14, 2019
Un operator local de transport feroviar a raportat un scurt blocaj al unei linii feroviare de catre unii activisti.
Oamenii sunt furiosi din cauza sentintelor primite de liderii catalani, pe care le catalogheaza drept "draconice".
Presedintele regiunii... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 14:55
Sute de mii de oameni s-au adunat miercuri in centrul Barcelonei pentru a participa la o manifestatie dedicata Zilei nationale a Cataloniei, cerand totdata independenta provinciei fata de Spania.
Politia din Barcelona a anuntat ca aproximativ 600.000 de oameni din toate zonele regiuinii au participat la aceasta manifestatie.
Sustinatorii miscarii secesioniste au venit inarmati cu steaguri si au purtat tricouri in culorile catalane.
Diada sau Ziua nationala a Cataloniei, se sarbatoreste anual la 11 septembrie si marcheaza caderea Barcelonei in timpul Razboiului de Succesiune spaniol, care a avut loc in 1714 si pierderea ulterioara a institutiilor si legilor catalane.
Incepand cu 2012, pe 11 septembrie a devenit data se organizaeza marsuri in favoarea miscarii de secesiune a Calaloniei.
In jur de 500 de persoane s-au indreptat dupa manifestatie catre Parlaemnt, daramand cateva garduri de protectie. De asemenea, au aruncat cu pietre si bete spre fortele de ordine si au dat foc unei pancarte. ...citeste mai departe despre "Sute de oameni protesteaza la Barcelona, cerand independenta Cataloniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 22:07
In jur de 45.000 de persoane au protestat, duminica, la Madrid fata de planurile Guvernului spaniol de a reduce tensiunile in regiunea Catalonia.
Manifestatiile au avut loc in contextul in care Partidul Popular (PP) si formatiunea politica Cetatenii (Ciudadanos) il acuza pe premierul Pedro Sanchez de tradare, relateaza BBC.
Asta dupa ce seful Guvernului spaniol a propus, pentru atenuarea tensiunilor, numirea unui intermediar, care sa medieze discutiile intre separatistii din Catalonia si autoritatile de la Madrid.
Cei care doresc secesiunea au refuzat, insa, oferta premierului si au cerut organizarea de noi alegeri.
Chiar si asa, oferta facuta de Pedro Sanchez a infuriat o parte din spanioli, 45.000 iesind in strada.
Maniestatiile au fost organizare sub sloganul "Pentru o Spanie unita".
Manifestatii la Barcelona pro si contra independentei Cataloniei: Separatistii au aruncat cu vopsea in scutieri (Video)
🇪🇸Right-wing protesters wave Spanish flags during a demonstration at Plaza de Colon in #madrid against Spanish Prime Minister Pedro Sanchez#Spain
📸Oscar del Pozo pic.twitter.com/oNExkK1cEE- AFP Photo (@AFPphoto) 10 februarie 2019
T.B. ...citeste mai departe despre "Negocierile privind separarea Cataloniei au scos 45.000 de oameni in strada. Au strigat furiosi "Pentru o Spanie unita!"" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Februarie 2019, ora 17:45
Guvernul spaniol va fi pregatit sa actioneze in cazul in care liderii separatisti catalani isi continua planurile si declara independenta regiunii din nord-estul Spaniei marti, asa cum au promis, a avertizat, luni, vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria.
"Daca ei declara independenta, atunci se vor lua hotarari in vederea restabilirii legii si democratiei", a amenintat luni, pe postul de radio Cope, Soraya Saenz de Santamaria, relateaza The Associated Press.
Citeste si In ciuda tensiunilor din Catalonia, nu Spania este cel mai mare risc acum pentru Europa
Presedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont urmeaza sa sustina un discurs in Parlamentul regional marti seara, in vederea dezbaterii situatiei politice.
Policieni separatisti au anuntat ca va fi declarata independenta in cursul sesiunii.
Unii parlamentari din cadrul coalitiei aflate la putere spun, insa, ca va fi vorba despre un gest "simbolic".
Soraya Saenz de Santamaria i-a indemnat, de asemenea, pe membrii Guvernului catalan "care inca respecta democratia si libertatea sa se abtina sa sara in vid".
Citeste si:
Proteste masive in Spania: Oameni pro si contra independentei Cataloniei au umplut strazile (Foto&Video)
Dupa ce si-a cerut scuze pentru violente, premierul Rajoy ia in calcul sa suspende autonomia Cataloniei
Pozitia Romaniei in privinta independentei Cataloniei: Este ilegala fragmentarea unei tari fara negociere cu statul respectiv ...citeste mai departe despre... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 17:53
Scriitorul Mario Vargas Llosa a afirmat, intr-un discurs rostit duminica in fata a peste 950.000 de persoane stranse la Barcelona pentru a manifesta pentru unitatea Spaniei, ca nicio "conspiratie separatista" nu va distruge democratia spaniola.
"Democratia spaniola este aici pentru a ramane si nicio conspiratie separatista nu o va distruge", a spus Llosa, dupa ce i-a adus un omagiu Barcelonei, "capitala spaniola a culturii".
Scriitorul in varsta de 81 de ani, laureat al premiului Nobel pentru literatura, a precizat ca pasiunea poate fi periculoasa cand este motivata de fanatism si rasism. "Cea mai rea dintre toate este pasiunea nationalista", a adaugat el.
Vargas Llosa a mai afirmat ca nu va permite distrugerea a ceea ce s-a construit in 500 de ani de istorie. "Credem in coexistenta, in libertate si le vom demonstra acestor separatisti ca Spania este o tara moderna, care nu va ceda in fata unei conspiratii separatiste care vrea sa o transforme intr-o tara din lumea a treia. Traiasca libertatea, visca Cataluna. Viva la libertad, visca Cataluna, viva Espana".
Aproape un milion de persoane au manifestat la Barcelona pentru unitatea Spaniei si impotriva referendumului din Catalonia, demonstratia fiind organizata de Societatea Civila Catalana.
Manifestatii au avut loc si la Londra, Paris si Bruxelles, la acestea fiind prezente zeci de persoane.
Asi estaba la Via Laietana de Barcelona durante la manifestacion por la unidad de Espana https://t.co/peTNEwejZE... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 21:41
Guvernul regiunii autonome Catalonia a anuntat, luni, ca 90% dintre catalanii care au votat s-au pronuntat in favoarea independentei fata de Spania in cadrul referendumului din 1 octombrie, dupa numararea a peste 2,2 milioane de voturi.
Jordi Turull, purtatorul de cuvant al guvernului Cataloniei, a precizat ca 2.262.424 de voturi au fost numarate in total.
2.020.144 (90,09%) de participanti la referendum au votat "Da" la intrebarea privind independenta fata de Spania, 176.565 (7,87%) au votat "Nu", 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost nestampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.
Executivul regional al Cataloniei a mai precizat ca alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut sa voteze, intrucat sectiile de votare din scolile aferente zonelor in care se aflau au fost inchise.
"Vom pune in aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astazi din partea cetatenilor", a precizat Oriol Junqueras, vicepresedintele regiunii autonome Catalonia.
Guvernul regional a precizat ca aproximativ 15.000 de voturi urmeaza sa mai fie contorizate. Prezenta la referendum este de aproximativ 42,3%, in conditiile in care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot in Catalonia.
Iata cum s-a desfasurat votul de duminica - Scene de o violenta incredibila la referendumul pentru independenta Cataloniei
Serviciile de urgenta catalane au anuntat ca 844 de persoane au fost ranite in urma incidentelor violente care au avut loc intre Politie si... mai mult
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 07:06
Spania si Grecia se afla sub presiune, iar guvernele celor doua tari din sudul Europei trebuie sa-si multumeasca atat cetatenii afectati de austeritate, cat si partenerii europeni care cauta o iesire din criza.
Ambele tari se confrunta in aceste zile cu unele dintre cele mai puternice proteste din acest an.
Dupa o perioada de relativ calm dupa instalarea la putere a noului guvern grec, in aceasta vara, Grecia cunoaste noi turbulente. Daca miercuri cele mai importante sindicate au reusit sa scoata in strada peste 70.000 de persoane in Atena, joi, Politia din Attica protesteaza.
Politistii se plang de salarii reduse cu 35%, care nu le permit sa-si acopere cheltuielile de baza, dar si de reducerea bugetelor, care nu le mai permit sa-si desfasoare activitatea. In acelasi timp, ei trebuie sa reziste manifestatiilor care au redevenit violente.
"Se pare ca nu exista bani decat pentru gaze lacrimogene", a declarat Locotenentul Nikos Karadimas, reprezentatul unui sindicat al politistilor, conform Athens News.
Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane
"Nu, nu, nu, nu ne este frica!", scandeaza manifestantii spanioli
Mii de persoane au iesit si pe strazile Madridului, pentru a doua noapte consecutiva. "Nu, nu, nu este frica!" si "Sa plece!" au fost principalele scandari ale protestatarilor, conform Le Monde.
Protestele au devenit violente, aproximativ 60 persoane fiind ranite, dintre care 27 politisti.
Demisia guvernului Rajoy... mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 14:37