Polonia va cere companiei de transport Uber sa utilizeze soferi care detin o licenta de taxi incepand de anul viitor, potrivit unui plan aprobat marti de cabinetul de la Varsovia destinat sa creeze o concurenta corecta, transmite Reuters.
Soferi de taxi din Polonia au organizat mai multe proteste in care au cerut aceleasi reguli pentru ei si pentru soferii firmelor de transport de tipul Uber, care au devenit foarte populare in orasele din Polonia spre nemultumirea soferilor de taxi autorizati care sustin ca cei de la Uber au scazut preturile pe piata. Soferi de taxi intentioneaza sa organizeze noi proteste la Varsovia in cursul saptamanii viitoare.
Daca noua lege, care impune reguli mai stricte pentru companiile de transport de tipul Uber, va trece de Parlamentul de la Varsovia, ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului 2020.
Uber se confrunta cu opozitia firmelor de taxi in mai multe tari din lume, inclusiv in Cehia, care intentioneaza si ea sa ceara soferilor Uber sa detina o autorizatie.
In Romania, la finele lunii martie, Guvernul a adoptat o Ordonanta de urgenta privind modificarea legii taximetriei. Totodata, Executivul a anuntat ca va reglementa si activitatea de ridesharing printr-un act normativ care va fi adoptat in maxim doua - trei saptamani.
"In ultimele zile, am avut discutii si nu putine cu reprezentantii platformelor de ridesharing si, de asemenea, pana la intrarea in vigoare a acestei ordonante, vom emite un alt act normativ astfel... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 11:13
Polonia a devenit noul punct fierbinte al Europei, dupa ce protestatarii au iesit pe strazi, nemultumiti de schimbarile pe care Guvernul intentioneaza sa le aduca sistemului juridic al tarii.
In ultima sesiune parlamentara dinaintea vacantei de vara, cele doua Camere ale Legislativului au aprobat un proiect de lege ce urmeaza sa schimbe drastic compozitia si functionarea Curtii Supreme a Poloniei, scrie Monika Nalepa, intr-un articol Washington Post.
Citeste si analiza Polonia, urmatorul mare test al Europei. Intrebarea este daca va face UE ceva
Presedintele Andrzej Duda, care in mod normal sustine partidul de guvernamant, Lege si Justitie (din care a facut parte), va avea ultimul cuvant, si are 21 de zile la dispozitie sa promulge legea.
Luni, Duda a spus ca se va folosi de dreptul sau de veto pentru a bloca legea Curtii Supreme si cea privind Consiliul National Judecatoresc.
Ce prevad schimbarile votate de Parlament
Tribunalele din Polonia urmeaza o ierarhie complexa, de la cele locale la cele de district si apoi pana la Curtea Suprema. Pe langa acestea, mai este si Tribunalul Constitutional, care rezolva chestiuni constitutionale. Complexitatea acestui sistem poate face greu de inteles de ce actiunile Guvernului in ce priveste Curtea Suprema sunt periculoase pentru democratia poloneza.
Washington Post trece in revista cateva modificari ale legii adoptate vineri. In primul rand, ministrul Justitiei va putea decide ce judecatori ai Curtii Supreme... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 12:24
Zeci de mii de polonezi au manifestat joi seara in intreaga tara dupa ce deputatii au votat o reforma controversata a Curtii Supreme, in ciuda avertismentelor UE care, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la independenta justitiei, ameninta cu sanctiuni.
In fata palatului prezidential din Varsovia, intre 14.000 de manifestanti, potrivit politiei, si 50.000, potrivit primariei, au cerut presedintelui Andrzej Duda sa opuna veto reformei Curtii Supreme, precum si altor doua reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar.
Potrivit adversarilor sai, reforma acorda ministrului Justitiei mijloacele de a influenta activitatea Curtii Supreme.
"Noi aparam democratia", "Tribunale libere" sau "Polonia libera europeana", scandau manifestantii fluturand steagul polonez. Dupa manifestatie, protestatarii s-au indreptat spre Parlament.
Manifestatii similare au avut loc in alte o suta de orase si localitati poloneze.
Mai devreme in timpul zilei, liderul Platformei Civice (centrista, opozitie), Grzegorz Schetyna, a denuntat o "lovitura de stat", in timp ce Ryszard Petru, presedintele partidului Nowoczesna (liberal, opozitie), a vorbit despre "o zi proasta pentru democratia poloneza".
Miercuri, Comisia Europeana a cerut Varsoviei "suspendarea" reformelor sale, amenintand cu sanctiuni.
Conservatorii aflati la guvernare in Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeana prin adoptarea legii controversate privind reforma Curtii Supreme poloneze.... mai mult
Vineri, 21 Iulie 2017, ora 08:25
Mii de manifestanti antiguvernamentali s-au adunat la Varsovia si in alte orase poloneze duminica, in semn de protest fata de ultimele modificari ale legislatiei cu privire la o reorganizare a puterii judiciare, relateaza The Associated Press.
Aceasta legislatie, adoptata saptamana trecuta, a fost condamnata atat de Uniunea Europeana (UE), cat si de politicieni din opozitia poloneza. Ei denunta faptul ca noile reglementari incalca independenta puterii judiciare si statul de drept.
Protestele, organizate sub sloganul "In apararea tribunalelor", sunt ultimele dintr-o serie de mitinguri antiguvernamentale in masa, care au marcat cele 20 de luni de cand Partidul Lege si Dreptate (PiS, conservator, populist) se afla la putere.
Principala tema a acestor proteste este apararea democratiei in timpul regimului PiS, care detine controlul in ambele Camere ale Parlamentului.
Opozitia - fracturata si slaba - nu reprezinta alta amenintare pentru Guvern decat participarea la proteste.
O multime zgomotoasa a scandat la varsovia "Vom apara democratia" si sloganuri impotriva liderului PiS Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din Polonia, pe care-l eticheteaza drept un "dictator".
Potrivit noii legislatii, parlamentarii numesc membrii Consiliului National al Magistraturii, care elaboreaza si aplica codul etic al judecatorilor, examineaza candidaturile la posturi in tribunale si este consultat pentru ca noi reguli si reglementari sa fie constitutionale.
Alt... mai mult
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 22:23
Cateva zeci de mii de polonezi au protestat sambata in Varsovia fata de politicile partidului populist Lege si Justitie aflat la guvernare in Polonia.
Oamenii sustin ca masurile adoptate de partidul condus de Jaroslaw Kaczynski reprezinta un atac la adresa fundatiei democratice a tarii, noteaza Washington Post.
Cei care au luat cuvantul la eveniment, numit "Marsul libertatii", au afirmat ca guvernul a erodat independenta tribunalelor, a presei de stat si a altor institutii in asemenea masura incat tara nu ar mai fi fost astazi acceptata in Uniunea Europeana sau in NATO.
"Nu ii vom permite lui Kaczynski sa ne scoata afara din Europa Occidentala. Impreuna vom apara democratia", a declarat Jacek Jaskowiak, primarul orasului Poznan din vestul Poloniei.
Manifestatia a fost organizata de principalul partid de opozitie, Platforma Civica, dar au participat si membri ai altor formatiuni politice.
Platforma Civica a estimat ca numarul celor prezenti la protest s-a ridicat la 50.000 de oameni, pe cand fortele de ordine, aflate sub controlul guvernului, sustin ca a fost vorba de 9.000 de oameni.
C.S. ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de polonezi au protestat la Varsovia: Nu va lasam sa scoateti Polonia afara din Europa!" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Mai 2017, ora 18:00
Mii de persoane au iesit sambata in strada la Varsovia si in alte circa treizeci de orase din Polonia pentru "a apara libertatea" amenintata, in opinia lor, de catre conservatorii lui Jaroslaw Kaczynski, la putere din octombrie 2015, relateaza AFP.
"Nu suntem revolutionari. Revolutionarii sunt cei care distrug o ordine, care incearca sa impuna prin forta ordinea lor. Noi vrem sa aparam democratia si libertatea noastra", a declarat Mateusz Kijowski, fondatorul Comitetului pentru apararea democratiei (KOD), o miscare civica aparuta spontan pentru a se opune demersurilor controversate ale partidului Dreptate si Justitie (PiS).
Premierul polonez apara reformele controversate: Se aplica si in alte state europene
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName (s) [0]; if (d.getElementById(id) ) return; js = d.createElement (s) ; js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore (js, fjs) ;} (document, 'script', ...citeste mai departe despre "Proteste de amploare in Polonia: NU putinizarii, NU comunismului! (Video)" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 19:50
Pentru a reveni la putere in Polonia, partidul Dreptate si Justitie (PiS) a pretins ca e este o formatiune conservatoare tipica, aflata in prima linie a scenei politice. Insa aceasta masca a fost data jos imediat dupa castigarea alegerilor, iar liderii dau de inteles ca vor sa uite de principiile democratiei.
Jurnalistul Tomasz Orynski abordeaza pe larg subiectul, intr-un editorial publicat de Politico.
El sustine ca liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, trage toate sforile.
"Toti cei care reprezinta o amenintare sunt dati la o parte. Doar Antoni Macierewicz, ministrul polonez al Apararii, are un oarecare grad de independenta. Insa ceilalti nu au de ales si trebuie sa ii execute ordinele. In caz contrar, sunt inlaturati. Pana si presedintele Andrzej Duda ii duce la indeplinire planul", arata editoriastul citat.
Pana si cei care fac parte din asa-numita elita a Poloniei sunt dezgustati de cei care au ajuns in fruntea tarii.
"Deplang faptul ca ucenicul meu, presedintele Duda, ...citeste mai departe despre "Reintoarcerea comunistilor. Este democratia in pericol in Polonia?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 14:20
Zeci de mii de polonezi au iesit din nou in strada, sambata seara, pentru a protesta fata de deciziile noului guvern conservator.
De cand partidul Dreptate si Justitie (PiS) a castigat alegerile generale, in octombrie, criticile nu au incetat sa apara, relateaza Euronews.
Astfel, formatiunea a fost acuzata ca vrea sa politizeze Curtea Constitutionala, atat de Opozitie, cat si de presa sau simplii cetateni.
Lech Walesa avertizeaza: Risc de razboi civil in Polonia
"Atacul la aceasta institutie ar putea duce la situatia in care democratia nu va mai fi protejata", a transmis Mateusz Kijowski, unul dintre organizatorii protestului.
"Exista pericolul ca sa se instaureze un regim dictatorial in Polonia", a mai spus ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de polonezi au iesit in strada sa isi apere democratia - proteste in peste 20 de orase (Video)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 11:37
Polonia ingheata ratificarea acordului multilateral ACTA, impotriva caruia au protestat mii de polonezi, care vad in document o amenintare la adresa libertatii de exprimare pe Internet, a anuntat primul ministru Donald Tusk.
"Consider ca argumentele pentru oprirea ratificarii sunt justificate. (...) Semnarea acordului ACTA nu a facut obiectul unor consultari suficiente cu toate partile din acest proces", a declarat Tusk in fata presei, anuntand noi "consultari ample", transmite AFP.
"Procesul de ratificare va fi inghetat atat timp cat nu vom fi inlaturat toate indoielile. Aceasta va solicita, probabil, trecerea in revista a legislatiei poloneze. Nu putem exclude nici ca, in final, acordul nu va fi aprobat", a adaugat seful guvernului.
ACTA este menit oficial sa lupte impotriva contrafacerilor de medicamente, produse, dar si impotriva descarcarilor ilegale de pe Internet.
Polonia, ca si alte state europene, a semnat acest acord la 26 ianuarie, in pofida unor vii proteste pe Internet si in strada. Mai multe mii de polonezi, in majoritate tineri, au manifestat timp de cateva zile impotriva ACTA, in care vad o amenintare la adresa libertatii de exprimare pe Internet si un pretext pentru a inchide numeroase site-uri.
ACTA a fost negociat intre Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada, Elvetia, Australia, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud, Maroc si Mexic. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 19:22