Adunarea generala a creditorilor, intrunita la Bucuresti, a aprobat luni, strategia de reorganizare judiciara a Oltchim, insemnand infiintarea, printre altele a Oltchim SPV, a declarat liderul sindicatului "Victoria", Corneliu Cernev.
"Cu un singur vot impotriva, al celor de la Chem Impex, toti creditorii au aprobat toate punctele de pe ordinea de zi discutate azi. Astfel, a fost aprobata strategia de reorganizare a combinatului Oltchim, insemnand printre altele infiintarea entitatii Oltchim SPV, societate care va fi scoasa la privatizare. Totodata, a fost aprobat raportul de evaluare al acestui activ astfel incat pretul acestei noi societati va fi pornirea de la 290 milioane de euro si nu va scadea sub 160 de milioane de euro. Alt punct pe ordinea de zi a fost ca aceasta societate sa se numeasca simplu Oltchim, pastrand brandul consacrat pe piata. Si un ultim punct a fost aprobarea procedurii de acceptare a ofertelor angajante, aceste fiind depuse pana cel tarziu pe 31 ianuarie 2014", a precizat Corneliu Cernev.
Oltchim Ramnicu Valcea, in insolventa din luna ianuarie
In vara anului 2012, Oltchim a fost inchisa din cauza datoriilor istorice catre furnizori. Combinatul a trecut printr-un proces ratat de privatizare in octombrie 2012, fiind repornit la capacitatea de 5%, la inceputul lui decembrie. De cand se afla in insolventa, societatea a disponibilizat 1000 de angajati, in ultimele 9 luni trecand printr-un proces amplu de restructirari economice.
In prezent,... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:10
Aproape 1.000 de angajati de la Oltchim si Divizia Petrochimica Bradu protesteaza, marti, in fata sediului Guvernului, nemultumiti ca nu si-au primit drepturile salariale si ca urmeaza sa fie disponibilizati, solicitand premierului Victor Ponta sa rezolve situatia combinatului din Ramnicu Valcea.
Protestatarii care au ajuns in Piata Victoriei striga "Vrem sa muncim", "Jos guvernul!" si au bannere pe care scrie "Urmeaza saracie lucie", "V-am votat si ne-ati mintit", "Ponta, murim de foame! Asta-i tara ta?" si "Jos mafia!"
Potrivit organizatorilor mitingului, in Piata Victoriei sunt asteptati aproximativ 1.000 de protestatari.
Liderul Sindicatului "Unirea" de la Pitesti, Marian Dumitru, a declarat ca de la Divizia Petrochimica Bradu au venit sa protesteze la sediul Guvernului aproximativ 500 de salariati, alaturi de alti aproximativ 500 de colegi de la Oltchim Ramnicu Valcea.
"La Bucuresti, 500 de angajati de la Divizia Petrochimica Bradu vor protesta impreuna cu 500 de colegi de-ai lor de la Oltchim. Oamenii sunt nemultumiti din cauza restantelor salariale aferente pe trei luni si de disponibilizarile anuntate de catre administratorul judiciar. Oamenii spera intr-o rezolvare a situatiei si solicita primului ministru Victor Ponta sa rezolve situatia de la Olchim si sa-si respecte promisiunile din campania electorala", a spus Marian Dumitru.
Angajatii Oltchim protesteaza pentru repunerea in functiune a instalatiilor si plata salariilor restante
Sindicalistii... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 12:24
Un numar de 200 de salariati de la Oltchim au inceput luni a treia saptamana de proteste nemultumiti de faptul ca nu s-a rezolvat nicio revendicare in ceea ce priveste reluarea activitatii combinatului chimic.
"Maine vom merge la Bucuresti, poate ca vocea a 1.000 de oameni va fi ascultata de actualii guvernanti. Acestia trebuie sa realizeze ca in spatele celor 1.000 de oameni stau alti 10.000 pentru care inchiderea, falimentul Oltchim inseamna dezastru, inseamna o cadere in lant a altor agenti economici, inseamna Valea Plangerii aici la Ramnicu Valcea.
Romania ar trebui sa fie guvernata, dar daca ne uitam la Valcea sau la Mechel vedem ca asteptarile noastre sunt prea mari in raport cu ce poate clasa noastra politica face", a precizat liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.
Protestatarii vin marti la Bucuresti
Marti, peste 1.000 de salariati ai Oltchim din cadrul sectiilor din Valcea si Pitesti vor participa la un miting in Piata Victoriei din Bucuresti. Acestia sunt nemultumiti de neplata salariilor pe ultimele trei luni, de concedierile colective preconizate, de lipsa de strategie in ceea ce priveste repornirea combinatului la o capacitate de 65%.
Oltchim Ramnicu Valcea este cel mai mare agent economic din judet unde lucreaza aproximativ 3000 de salariati. Dupa 4 ani de pierderi, in vara anului 2012 combinatul a fost inchis. Ulterior a trecut printr-un proces esuat de privatizare iar la finalul lui octombrie a fost repornit la 5% capacitate.... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:03
Peste 1.000 de salariati ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strans, joi dimineata, intr-un miting de amploare in curtea institutiei, protestand fata de restantele salariale din luna decembrie si lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judetul Valcea.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a confirmat ca vineri vor fi achitate restantele salariale la Oltchim, a declarat joi primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, potrivit Agerpres.
"Am confirmarea domnului Vosganian, este o veste buna sper pentru toti salariatii, s-au gasit resurse financiare pentru a se achita restantele salariale la Oltchim", a precizat Francu.
Drumul National 64 a fost blocat din nou
Aproximativ 300 de angajati de la Oltchim au blocat din nou, joi, DN64 Ramnicu Valcea Slatina, ei manifestand pentru repornirea combinatului.
Salariatii au recurs din nou la metoda traversarii continue pe trecerea de pietoni, blocand astfel traficul auto pe drumul national care leaga Ramnicu Valcea de Slatina.
Politia a fost nevoita sa devieze circulatia pe rute ocolitoare.
Salariatii combinatului au declarat ca nu se multumesc doar cu "praful in ochi", adica cu recuperarea restantelor salariale, si vor sa stie care este viitorul economic si strategia pentru Oltchim.
Angajatii combinatului Petrochimie de la Pitesti s-au alaturat protestelor de la Valcea
Participantii la protestul din curtea Oltchim sunt atat angajati ai combinatului de la Valcea,... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 11:20
Dupa ce reprezentantii BVB au anuntat, intr-un comunicat, ca bunurile Oltchim vor fi scoase la licitatie, vineri, mai mult de 200 de muncitori de la Divizia Petrochimica Bradu - Arpechim protesteaza, in fata pavilionului central al unitatii din Pitesti, sperand sa opreasca licitatia.
"Oltchim nu poate sa-si pastreze structura actuala de functionare, mai ales cu Arpechim. Cineva isi doreste sa aduca Oltchim in situatia de a nu mai putea functiona, de a nu mai fi redresat. Aceasta este cauza actiunilor", a declarat Remus Vulpescu, consilier in cadrul ministerului Economiei, intr-o interventie Digi24.
Acesta a mai adaugat ca, per ansamblu, Oltchim isi pierde orice sansa de a se redresa si de a-si pastra structura.
Oltchim, ajuns in executare silita. Bunurile vandute la licitatie, vineri
"Toate demersurile guvernului de pana acum au fost periclitate de participarea lui Dan Diaconescu la licitatie. Iar acum i se da lovitura de gratie, sustragandu-se cele mai noi instalatii", spune Vulpescu.
Consilierul ministerului Economiei a mai adaugat ca "s-au investit zeci de milioane de lei si nimeni nu a fost chemat sa verifice daca instalatiile sunt viabile. Trebuie un audit tehnic".
Potrivit lui Corneliu Cernev, muncitorii vor ca situatia Arpechimului sa fie lamurita.
"Gajul pus este foarte mare, dorim sa clarificam acest lucru, noi asteptam sa apara o OG de anulare a licitatiei. Doleantele salariatiilor sunt ca documentele sa fie aduse si sa stabilim ce e real... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 10:41
Combinatul Oltchim ar putea functiona de la sfarsitul acestei saptamani la o capacitate de productie de 30%, a declarat miercuri liderul protestatarilor, Corneliu Cernev.
"Protestele am putea spune ca sunt suspendate incepand de astazi dupa ce conducerea ne-a informat ca in decursul zilei si maine, joi, vor fi achitate salariile pe luna septembrie iar pana la sfarsitul lunii cele aferente lunii octombrie. La acestea se adauga si drepturile cu privire la concediul de odihna si de mentionat ca s-au virat in conturile CAR-ului suma de 6 miliarde lei vechi pentru nevoile oamenilor. In aceste conditii ne-am oprit din protest, mai putin cei sase grevisti ai foamei care au declarat ca vor renunta la aceasta forma de protest numai dupa o discutie cu Victor Ponta", a precizat Cernev.
Totodata, liderul protestarilor a precizat ca in cursul zilei de miercuri va fi repornita Sectia de Propenoxid urmand ca pana vineri sa mai fie repornite alte doua sectii ale combinatului, Polieteri si Sinteze organice.
"Astfel, daca aceste lucruri se vor realiza, combinatul Oltchim ar functiona incepand de vineri la o capacitate de productie de 30%", a subliniat Cernev.
Salariatii de la Oltchim au protestat timp de trei zile in curtea societatii nemultumiti de neplata salariilor pe luna septembrie si de nereluarea procesului de productie la combinat.
Combinatul chimic de la Valcea a fost oprit la sfarsitul lunii august din cauza datoriilor de peste 500 milioane euro. In luna septembrie... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 16:07
Protestele continua, miercuri, la Arpechim si Oltchim, unde angajatii celor doua combinate sunt nemultumiti de neplata salariilor si de faptul ca o companie din Rusia ar putea prelua institutiile.
Pe de alta parte, Marian Dumitru liderul sindicatului Arpechim sustine ca, in curand, activitatea combinatului Oltchim ar putea fi reluata.
Marian Dumitru sustine ca in maxim doua saptamani se vor plati toate drepturile salarile restante, inclusiv tichetele de masa. De asemenea, intr-o interventie la Realitatea TV, Dumitru a adaugat ca "Oltchim va primi 20,5 milioane de euro, bani care vor asigura reluarea activitatii".
La Arpechim, liderii de sindicat au fost agresati de protestari. Peste 100 de angajati ai combinatului din Pitesti protesteaza fata de situatia incerta a institutiei. Ei sunt nemultumiti de faptul ca rusii ar putea prelua combinatul si ca s-ar putea implica in deciziile managementului.
Sindicatul Oltchim solicita, in iunie, Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 10:57
La aproape doua luni de la esecul privatizarii Oltchim, situatia combinatului din Ramnicu Valcea ramane incerta. Premierul Victor Ponta promite ca vor fi reluate negocierile cu investitorii strategici, iar Remus Vulpescu sustine ca societatea are nevoie de sprijin financiar, pentru ca nu se poate redresa prin insolventa.
Autoritatile nu au gasit inca, o solutie, pentru combinatul care este cel mai important din Europa Centrala si de Est, la mai multe capitole, printre care se numara piata produselor clorosdice.
Intre timp, Oltchim acumuleaza datorii si inregistreaza scaderi ale veniturilor. In primele noua luni ale acestui an, Oltchim a acumulat datorii de aproape doua miliarde de euro, iar veniturile au scazut cu 47%, comparativ cu perioada similara de anul trecut.
Premierul a criticat greva angajatilor de la Oltchim spunand ca nu trebuie alungati si potentialii investitori. "Ne-am asumat aceasta responsabilitate, sa repornim discutiile cu investitorii strategici. Nu o sa facem decat sa ii speriem pe cei cu bani (daca protestele continua)", a avertizat Ponta.
Ponta despre Oltchim: Vom reporni discutiile cu investitorii strategici
Declaratia sa a fost facuta in contextul in care, potrivit unor surse citate de Antena3, reprezentantii FMI ar fi cerut privatizarea sau lichidarea combinatului.
Oltchim: FMI ar solicita privatizarea sau lichidarea - Surse
Un alt reprezentant al statului, Remus Vulpescu, a facut, marti, declaratii cu privire la situatia... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 17:59
Mai sunt doar cinci zile pana la licitatia pentru privatizarea Oltchim, cel mai mare combinat siderurgic din tara, si reinceperea prostelor angajatilor poate influenta potentialii investitori.
Peste 300 de salariati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea au reluat, joi, protestele in fata pavilionului administrativ al institutiei, in timp paisprezece angajati, intre care si o femeie, sunt in greva foamei, cerandu-si drepturile salariale restante, dar si demisia liderului sindical, Mihai Diculoiu.
Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a ajuns joi la combinat, in jurul pranzului, si a fost intampinat de peste 500 de salariati, care l-au huiduit. Ministrul s-a deplasat la combinat pentru a le comunica angajatilor ultimele noutati.
Mai precis, este vorba despre faptul ca luni a avut loc o intalnire cu principalele trei banci comerciale si cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firma puternica din Austria, iar marti vicepremierul si ministrul Economiei a avut consultari cu toate marile banci prezente in Romania, pe tema problemelor din economie si punctual pe subiectul Oltchim.
"Fac un ultim apel la colegii dumneavoastra aflati in greva foamei de a nu transforma o chestiune economica in una sindicala. Eu cred ca pana marti vom avea cat mai multi ofertanti, astfel incat sa avem o privatizare de succes. Miercuri, dupa sedinta de Guvern, indiferent ce se va intampla marti, va asigur ca voi fi in randul dumneavoastra", le-a spus... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:05