Protestele continua si joi la spitalele din tara, dupa ce promisiunile cu salarii "ca afara" s-au tradus pentru multe categorii in scaderi de multe sute de lei. Oamenii spun ca ceea ce au facut guvernantii este nedrept, nedemn, dar si ca ii aduce in situatia sa aiba probleme cu plata ratelor, multi spunand ca se vad nevoiti sa plece din tara.
In Cluj-Napoca, zeci de cadre medicale si medici solidari de la cinci spitale din oras au venit in fata Prefecturii Cluj pentru a-si cere drepturile.
"Daca nu ne dati, macar nu ne luati!" si "Cerem spor sau stati voi in formol!" sunt cateva dintre scandarile care rasuna la unison.
"Suntem toti profesionisti! Daca ei considera ca noi suntem scumpi ca si profesionisti inseamna ca nu stiu ce inseamna un incompetent", a spus un medic, intrebat de deputatul USR Emanuel Ungureanu despre numultumiri.
"Eu sunt anul 3, mai am un an si in ritmul acesta o sa plec din tara. Am venit sa-i sustinem pe asistentii cu care lucram, suntem o echipa, dar ne cerem si noi drepturile", a spus si o rezidenta la anatomo-patologie de la Spitalul Clinic Judetean din Cluj.
Un alt protestatar spune ca la Medicina Legala salariile au fost reduse cu 45% si ca explicatia primita a fost ca nu sunt bani.
Greva generala e ceruta de tot mai multi angajati din spitale. Dancila vrea solutii: Sa inchidem acest subiect!
Protest si la Sibiu: Nu cerem cresteri, ci sa nu ne scada salariile!
La Sibiu peste 50 de angajati ai Spitalului TBC au iesit in... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:50
De la 1 martie, salariile medicilor si asistentilor medicali din sistemul public de sanatate ajung direct la nivelul la care erau prevazute pentru 2022.
Asa a stabilit Guvernul sa aplice Legea Salarizarii pentru aceste categorii profesionale. Pentru restul personalului medical, cresterile de salarii se fac treptat. In fiecare an, timp de 4 ani, urmeaza sa aiba salariile majorate cu 25% fata de valoarea din momentul respectiv. O masura ce a creat disensiuni intre categoriile medicale si despre care sindicalistii din Sanatate spun ca "a fost facuta sa dezbine".
La acestea s-au adaugat negocierile pe regulamentul de sporuri, ce trebuiau sa fie si ele finalizate la 1 martie, dar unde nici astazi nu s-a ajuns la un consesns. Efectele incep deja sa se vada. Am asistat la proteste spontane si saptamana viitoare sindicatele decid daca initiaza proteste generalizate, aratand ca peste 100.000 de oameni sunt nemultumiti.
In tot acest vacarm usor de anticipat inca de cand s-a anuntat cum va fi aplicata Legea Salarizarii, am incercat sa aflam, totusi, care va fi impactul bugetar de la 1 martie.
Asa ca am pus aceasta intrebare simpla inca de la jumatatea lunii februarie atat Ministerului Sanatatii, cat si celui de Finante. De la Finante nu am primit nici pana acum raspuns.
Ministerul Sanatatii ne-a raspuns insa ieri (cu o saptamana peste termenul legal la care era obligat de lege sa ne ofere informatiile). Intrebarea a fost si simpla: Care este impactul bugetar anual al... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 15:21
Organizatiile reprezentative ale medicilor de familie au transmis, joi, o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis.
Acestia il informeaza pe seful statului ca medicii de familie sunt in conflict deschis cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si cu Ministerul Sanatatii (MS) pentru probleme profesionale si financiare si ca exista posibilitatea sa nu mai poata fi asigurata Asistenta Medicala Primara "in Sistemul de Asigurari Sociale de Sanatate prin nesemnarea actelor aditionale la Contractul-Cadru actual, prelungit pana la 31 martie 201".
Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) ii spun presedintelui ca au incercat in nenumarate situatii sa explice nevoia unor modificari legislative "importante pentru functionarea optima a cabinetelor, pentru evitarea imputarilor abuzive si pentru exercitarea fireasca a profesiei, dar si nevoia de finantare a asistentei medicale primare printr-o alocare financiara echilibrata in sistemul de sanatate".
"Intrucat in urma numeroaselor intalniri de la nivelul la CNAS si MS nu s-au obtinut modificarile necesare, majoritatea fiind promisiuni pe termen lung, intrucat Bugetul de stat pe 2018 se afla la dumneavoastra spre aprobare, dorim sa va supunem atentiei cateva aspecte privind finantarea Asistentei medicale primare, unul dintre motivele nemultumirilor noastre", se arata in scrisoare.
Organizatiile medicilor de familie vorbesc despre faptul... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 19:12
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat joi, la Parlament, ca salariile personalului medical nu vor scadea, ci se vor majora.
"Salariile nu scad. Din contra, salariile cresc. Exista insa anumite voci care sustin ca din cauza faptului ca nu se vor acorda sporurile la cuantumul maxim, exista posibilitatea sa scada veniturile. Noi in momentul de fata facem simulari pe aceste scenarii. Am exclus foarte multe din situatiile semnalate si vreau sa va asigur ca la sfarsitul discutiilor pe care le vom avea cu Ministerul de Finante si cu sindicatele... Doamna ministru al Muncii a si lansat ieri o propunere cu care sindicatele au fost de acord", a spus ministrul.
Miercuri, in urma discutiilor cu sindicatele, s-a convenit ca salariile medicilor sa fie stabilite in functie de locul de munca, cum ar fi ATI sau policlinica.
"Vineri va avea loc o intalnire pe aceasta tema pentru a calcula exact pe fiecare familie profesionala sau pe fiecare specialitate salariul si sporul aferent, in asa fel incat sa nu existe scaderi de venituri", a mai spus Bodog la Palatul Parlamentului.
El a afirmat ca politica Guvernului prevede cresterea salariilor medicilor si asistentelor medicale.
"Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca in politica guvernamentala avem cresterea salariilor pentru medici si asistente medicale, pentru ca ne dorim ca acesti profesionisti din domeniul sanatatii sa ramana in tara pentru a acorda asistenta medicala, insa nu neglijam si celelalte categorii... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 15:31
Aproape 75.000 de medici, asistenti medicali si alti angajati din sistemul sanitar au intrat, de luni, de la ora 08:00, in greva generala.
Leonard Barascu, presedintele Federatiei Sanitas, a dat asigurari, in aceasta dimineata, ca pacientii nu vor avea de suferit din cauza grevei. Doar consultatiile si interventiile chirurgicale care nu sunt considerate urgente vor fi amanate.
"Toate urgentele sunt rezolvate imediat. Am fost personal in spitale si am controlat. Lucrurile se desfasoara normal, este asigurata o treime din activitate", a declarat Barascu.
Marius Sepi, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, declara vineri ca au decis sa recurga la aceasta forma de protest ca urmare a faptului ca nu s-a ajuns la o intelegere cu autoritatile privind revendicarile legate de legea salarizarii.
"Inca nu am ajuns la niciun numitor comun cu oficialitatile, prin urmare in jur de 75.000 de persoane din sanatate, medici, asistenti, toate categoriile profesionale, intra de luni in ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de medici si asistenti au intrat azi in greva generala" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 Octombrie 2016, ora 08:03
Dupa ce 17 din cei 31 de medici de la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Floreasca si-au dat miercuri demisia, protestul continua si joi.
Pana in acest moment, 22 de medici primari si specialisti de la UPU si-au depus demisiile, precum si mai multi asistenti. Chiar in aceste clipe exista cadre medicale care isi scriu demisia, a declarat un doctor de la Floreasca. "Cei care erau ieri de garda au venit azi si si-au depus demisia", a spus acesta.
Amintim ca, miercuri, 17 din ce 31 de medici de la UPU Floreasca si-au dat demisia pe motiv ca nu se mai inteleg cu managerul spitalului Sorin Pana, acuzat ca se poarta abuziv si ca din cauza lui unitatea a ramas fara medicamente, iar seara au avut loc discutii cu ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu. Acesta a asigurat cadrele medicale ca s-au gasit solutii pentru problemele lor, iar, ulterior, managerul Sorin Paun si-a depus demisia.
Acum, medicii sustin ca s-ar putea razgandi in privinta demisiei in functie de noua ...citeste mai departe despre "Medicii de la Spitalul Floreasca nu renunta la protest: Demisiile continua" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Septembrie 2016, ora 11:34
Reprezentanti ai Federatiei SANITAS protesteaza in fata mai multor ministere, marti, medicii si asistentele avand numeroase revendicari.
Protestele sindicalistilor au loc intre orele 10.00 si 12.00, la sediile ministerelor Sanatatii, Muncii si Finantelor Publice, noteaza Stiripesurse.ro.
Prima revendicare a reprezentantilor SANITAS este "cresterea veniturilor tuturor salariatilor din sistemul sanitar, de asistenta sociala si medico-sociala".
Medicii si asistentele care protesteaza mai cer si elaborarea si aplicarea in integralitate a unui Regulament de sporuri, precum si finantare adecvata unitatilor sanitare publice de stat si respectarea normativelor de personal.
Potrivit liderului SANITAS din Arges, Doina Fanica, la fiecare dintre cele trei ministere protesteaza circa 200 de membri de sindicat din toata tara, scrie publicatia pitesteana Curierul Zilei.
De asemenea, noteaza si Graiul Salajului, sindicalistii din acest judet cer cu precadere tichete de masa si mai mult ...citeste mai departe despre "Protest in Sanatate: Medicii picheteaza ministerele, Ponta le multumeste pe Facebook" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 11:20