Abuzurile comise de institutiile statului la mitingurile PSD din ultimele zile au atras atentia publicului, dar si a magistratilor, care vorbesc despre incalcari ale Constitutiei si ale drepturilor omului.
"Oameni sanctionati pentru postari pe FB sau lasere pe cladiri, oameni amenintati cu dosare penale daca ies la proteste, oameni care au accesul interzis in orase daca nu striga pentru unii, oameni bagati in dube daca striga impotriva altora - sa nu creada cineva ca noi, magistratii, nu vedem toate astea si nu intelegem ce se intampla in Romania. Doar ca statutul nu ne permite sa comentam public.
Insa ne vom bate ca DREPTURILE OMULUI sa fie respectate, caci numai asa poate fi protejata LIBERTATEA, aceasta fiind valoarea suprema ce sta la baza DEMOCRATIEI. Iar cat timp JUSTITIA va fi independenta, oamenii pot fi siguri ca drepturile lor legitime vor fi ocrotite, iar abuzurile vor fi sanctionate.
Iata, si de asta voi iesi la vot si la referendum voi vota DA la cele doua intrebari: este un DA pentru justitie si un DA pentru continuarea luptei impotriva coruptiei", a scris duminica pe Facebook judecatorul Cristi Danilet, de la Tribunalul Cluj.
Reactia sa vine dupa ce, vineri, mai multi protestatari pasnici au fost ridicati de fortele de ordine la Topoloveni, pentru a nu-l deranja pe Liviu Dragnea, iar duminica orasul Targoviste a fost blocat complet de un alt miting al PSD.
Val de abuzuri comise de jandarmi la Topoloveni, din cauza lui Dragnea: "Au gresit penal... mai mult
Duminica, 19 Mai 2019, ora 17:20
Mii de romani au iesit, si continua sa iasa in strada, pentru a-si exprima solidaritatea cu magistratii ingrijorati de schimbarile brutale si nocive facute de Guvernul Dancila la Legile Justitiei. Actori si spectatori, profesori si studenti, filosofi, scriitori sau matematicieni, cu totii au dorit sa traga semnale de alarma din cauza celor ce se intampla in Romania.
Protestele magistratilor au inceput odata cu adoptarea controversatei Ordonante de Urgenta 7/2019. Din 19 februarie s-a iesit in strada pentru a se reaminti ca Politicul nu are dreptul sa ii intimideze sau sa incerce sa ii supuna pe magistrati si ca acolo unde Justitie nu e, nimic nu e.
Magistratii vor continua sa iasa in strada si in zilele urmatoare. Luni seara, de exemplu, de la ora 18, judecatori si procurori din toata tara vor fi prezenti, din nou, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti.
Citeste si: Magistratii anunta un nou protest, luni, pe treptele Palatului de Justitie si cer abrogarea integrala a OUG 7.
Comunitatea academica din Iasi face apel la implicare civica pentru apararea statului de drept.
"Constienti de faptul ca atacul asupra justitiei reprezinta inceputul alunecarii Romaniei catre un sistem oligarhic, iliberal, in care intreaga putere va apartine unui grup restrans de persoane, dupa modele deja consacrate in tari din estul Europei, America Latina, Africa si Asia, subsemnatii fac un apel public catre cetatenii Romaniei de a se implica, prin mijloacele legale si... mai mult
Duminica, 10 Martie 2019, ora 19:40
Magistratii vor protesta luni, 11 martie, atat la ora 18:00, pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, cat si in cursul zilei la nivel national, fata de refuzul Guvernului de a abroga integral OUG 7/2019, adoptata intempestiv, fara consultarea CSM si a corpului de magistrati, respectiv fara existenta unei urgente reale.
Anuntul a fost postat pe Facebook de magistratul Veronica Sirbu, de la Judecatoria Sectorului 4 si de procurorul DNA, Alexandra Carmen Lancranjan.
Citeste si: Danilet: Am ales 30 de judecatori si procurori care merg sa vorbeasca cu Timmermans
Potrivit organizatorilor acestui protest, sistemul de justitie si cetatenii au nevoie de stabilitate si de cooperare loiala intre decidenti si beneficiari, "nu de masuri controversate, luate in graba, improvizat, cu periclitarea independentei justitiei si a principiilor esentiale statului de drept."
"Totodata, Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este o institutie de natura sa creeze incertitudine in sistemul judiciar si care a fost infiintata fara o consultare reala a magistratilor".
"Din contra, un numar de aproximativ 4.000 de magistrati in mod individual, cat si plenul CSM, au emis opinii si avize negative fata de legea de infiintare a acestei sectii, in timp ce organismele internationale si-au exprimat, de asemenea, in repetate randuri, dezacordul cu privire la functionarea acesteia", se arata in textul anuntului de protest.
Potrivit acestuia, Romania este un stat... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 14:16
Profesorii din mai multe centre universitare din tara anunta ca sunt alaturi de magistrati si vor protesta in semn de solidaritate.
Primii au fost cei de la Facultatea de Litere, din cadrul Universitatii din Bucuresti. Acestia au transmis ca joi, la ora 12:00, vor protesta pasnic si in tacere in fata institutiei.
"Dragi colegi, dragi studenti,
Vrem sa ne aratam solidaritatea cu magistratii care in aceste zile protesteaza impotriva abuzurilor la adresa justitiei independente, promovate de OUG 7. In acest sens, ii chemam pe toti cei care au timp disponibil si gindesc ca noi sa ni se alature intr-un protest pasnic si nezgomotos, joi, 7 martie, ora 12,00, in fata intrarii Facultatii de Litere. Ne vom alinia in fata intrarii purtind pe brat o brasarda alba si vom ramine acolo timp de aproximativ o ora", este mesajul transmis, marti, pe pagina de Facebook a Facultatii de Litere de catre decanul Emil Ionescu.
Profesorii Florin Diaconu si Andrei Cornea sunt printre cei care au confirmat prezenta.
"Ma alatur astfel, in chip absolut firesc (pentru mine, cel putin) acestei forme de a exprima public - vorba luiLiviu Papadima, pe care il stiu inca din din liceu - 'solidaritatea comunitatii academice fata de atitudinea magistratilor, a actorilor de la Teatrul National, fata de pozitiile formulate de catre cadre didactice si organizatii studentesti de la Facultatea de Drept si de catre multe alte persoane sau institutii din Romania privind recentele reglementari ale... mai mult
Joi, 07 Martie 2019, ora 08:14
Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti isi manifesta solidaritatea cu judecatorii si procurorii "care isi apara statutul constitutional si astfel dovedesc ca magistratura si scolile de drept nu sunt accesorii inutile".
Intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com, 24 de profesori de Drept, inclusiv Simina Tanasescu, fost consilier prezidential, si Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, constata ca "reformele" introduse in ultimii doi ani privind administrarea si punerea in aplicare a Justitiei, "intre care se inscrie, din pacate, si OUG nr. 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care Justitia poate functiona in mod prompt, competent si eficient".
Profesorii arata ca aceste probleme au fost semnalate si de institutiile vizate - instante de judecata, parchete si CSM, cat si de catre Parlamentul European, Comisia Europeana (inclusiv in cadrul MCV), Comisia de la Venetia si GRECO.
"Ne exprimam solidaritatea cu judecatorii si procurorii care isi apara statutul constitutional si astfel dovedesc ca magistratura si scolile de drept nu sunt accesorii inutile", adauga profesorii de la Drept.
"Consideram ca aceste masuri legislative trebuie inlaturate de urgenta - inclusiv prin abrogarea OUG nr. 7/2019 - in vederea salvgardarii valorilor statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale cetatenilor impotriva coruptiei, arbitrariului si ingerintei politice in independenta magistratilor", arata documentul pe care il puteti citi integral... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 15:46
Deputatul Florin Iordache a declarat marti ca modificarile care se aduc legilor Justitiei nu afecteaza independenta si nu ingradesc lupta impotriva coruptiei, motiv pentru care protestele magistratilor sunt nejustificate.
"Am spus ca vom face o dezbatere transparenta si din mediul juridic ne vin diverse amendamente, fie ca discutam de asociatii, de parchete.
Referitor la magistrati, cele trei legi ale justitie s-au facut in Parlament cu ascultarea celor interesati, pe baza amendamentelor depuse.
V-am spus ca niciuna nu ingradeste lupta impotriva coruptiei, nu aduce atingere independentei justitiei, acum mi se pare normal sa aiba loc pasul doi in Parlament", a declarat marti Florin Iordache.
Deputatul a mai spus ca, dupa ce legile trec de Parlament, orice formatiune nemultumita poate sesiza Curtea Constitutionala.
Intrebat daca se justifica protestele magistratilor, Iordache a raspuns: "fara indoiala, nu. Legile, asa cum sunt, nu aduc atingere independentei sau luptei impotriva coruptiei. Fie ca discutam de coduri, de legi, aceasta dezbatere are loc in Parlament. Maine continuam cu invitarea tuturor celor interesati".
Sute de magistrati au protestat luni in Bucuresti si mai multe orase fata de modificarile aduse legilor justitiei.
Magistrati si procurori din Constanta, Cluj, Galati, Brasov si Olt, au iesit in fata instantelor judecatoresti si au manifestat in liniste.
Informatia iniatiala despre protestele magistratilor a fost transmisa de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 13:37
Publicatii prestigioase din Europa si din Statele Unite au scris despre protestele de luni ale magistratilor romani. Acestia iesisera in strada pentru a apara independenta justitiei, in contextul modificarilor pe care coalitia PSD-ALDE vrea sa le aduca in structura Codurilor Penale.
"Sute de magistrati au iesit pe treptele tribunalelor din Bucuresti pentru a protesta fata de masurile despre care spun ca le-ar ingradi libertatea de a-si face meseria", a scris luni Euronews.
Canalul a preluat declaratia procuroarei Antonia Diaconu care sustinuse: "Am iesit in interesul oamenilor. Vom continua sa muncim, dar ne dorim sa o putem face in aceleasi conditii ca si pana acum".
Tot pentru Euronews, judecatorul Dragos Calin a declarat: "Cu toate ca deja Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceste schimbari si mii de oameni protesteaza fata de ele, se pare, totusi, ca ramanem fara solutii aici".
Procurorii au explicat pentru Euronews ca in baza modificarilor pe care coalitia PSD-ALDE urmeaza sa le aduca la Codurile Penale unui pedofil i s-ar putea permite sa asiste la marturia victimei sale.
Washington Post a preluat informatii publicate de Associated Press si a facut referire la precizarile unor procurori ai DIICOT. Acestia apreciasera ca in conditiile in care modificarile Codurilor se vor produce asa cum le doreste coalitia de guvernare, s-ar bloca nu mai putin de 1.200 de anchete privind traficul de droguri.
Voice of America (VOA) News a... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 12:32
Procurorul general Augustin Lazar a comentat marti protestele magistratilor din intreaga tara ca reactie la modificarile pe care PSD si ALDE le fac la Legile Justitiei si Codurilor Penale.
"Avem o magistratura matura, la nivel european, care cunoaste valorile europene si care este in masura sa apere independenta Justitiei. Aceasta e lectia anticoruptie la nivel european a magistraturii romane", a spus Lazar, la intrarea la sedinta CSM.
Intrebat despre legalitatea acestor manifestatii, avand in vedere ca mai multi lideri PSD au acuzat magistratii de incalcarea legii, procurorul general a spus ca e un raspuns la graba parlamentarilor si modul netransparent si fara dialog in care se desfasoara modificarile.
"Avem o scrisoare a CSM care arata acelasi lucru pe care il doresc si magistratii, in sensul ca ne asteptam la un dialog din partea celor care se ocupa de modificarile la Legile Justitiei si Coduri. Pentru ca magistratura are specialisti, CSM are experti, Ministerul Justitiei are doua randuri de experti, dialogul e necesar. In niciun caz nu se poate face asa cum vedem noi, de azi pe maine, intr-o amniera accelerata.
Magistratii va rog sa observati ca se manifesta foarte decent, foarte constienti de valorile culturii juridice europene, nu au facut nimic ofensator, au aratat ca nu le e indiferent faptul ca independenta Justitiei romane poate fi afectata. Magistratii sunt independenti, va rog sa observati ca independenta presupune ca cineva care are calitatea de... mai mult
Marti, 19 Decembrie 2017, ora 10:53
"Ministrul Justitiei a fost preocupat doar in limite minimale de situatia instantelor judecatoresti. Daca doamna ministru ar fi initiat in primul rand cu instantele judecatoresti un dialog real, nu ar fi facut declaratii publice de natura sa stirbeasca increderea in corpul magistratilor", afirma judecatorul Alina Ghica, membru CSM si fost presedinte al acestui organism al magistratilor.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Alina Ghica a vorbit despre principalele vulnerabilitati ale sistemului judiciar in acest moment, incepand cu ineficienta unor instante si dezbaterea exagerata in spatiul public a cauzelor civile si penale nedefinitive: "Judecatorul si procurorul sunt perceputi ulterior ca realizand sau nu un act de dreptate in functie de ceea ce se propaga in spatiul public, si nu in functie de probele pe care le administreaza in cauza".
Totodata, Alina Ghica ne-a vorbit si despre nemultumirile magistratilor: "Atunci cand stabilesti si administrezi politic bugetul instantelor, ...citeste mai departe despre "Alina Ghica (CSM) despre vulnerabilitatile justitiei, protestul magistratilor si unde crede ca a gresit ministrul Pruna - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 06:00