Presedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, ca i se pare "scandalos" ce se intampla in Romania, faptul ca statul de drept, justitia independenta si lupta impotriva coruptiei nu sunt respectate.
De asemenea, Daul a salutat "curajul si hotararea romanilor care au iesit in strada pentru a-si exprima dezacordul fata de directia in care se indreapta tara lor" si a spus ca-l sustine cu 200% pe presedintele Klaus Iohannis care a convocat un referendum pentru justitie.
"PNL si partidele de centru dreapta din Romania reprezinta niste aliati importanti pentru aceasta campanie electorala. Impreuna aparam valorile pe care le impartasim si care ne unesc si cand spun aceste lucruri ma gandesc la tara dumneavoastra, si anume, o justitie independenta, statul de drept, democratia, libertatea si solidaritatea", a declarat, miercuri, la Sibiu, presedintele PPE, Joseph Daul.
Acesta sustine ca "PNL este singurul care poate castiga alegerile, inlaturand PSD de la putere".
Daul a vorbit despre faptul ca statul de drept, justitia independenta si lupta impotriva coruptiei nu sunt respectate in Romania.
"Vreau sa salut curajul si hotararea romanilor care au iesit in strada pentru a-si exprima dezacordul fata de directia in care se indreapta tara lor. PNL si intregul PPE ii asculta cu mare atentie. Alaturi de PNL, PPE trebuie sa aduca raspunsuri concrete la nelinistile resimtite de romani si de cetateni... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 16:42
Trei asociatii de magistrati anunta ca vor continua protestele pana cand Guvernul va suspenda mai multe prevederi din legile criticate de organismele internationale (MCV, Comisia de la Venetia, GRECO) si vor fi abrogate ordonantele prin care au fost operationalizate Sectia de investigare a magistratilor si prin care au fost numiti sefii Inspectiei Judiciare.
Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" considera ca ultima propunere de modificare a OUG nr. 7/2019, anuntata de Tudorel Toader, ignora voturile a mii de magistrati, exprimate in cadrul adunarilor generale ale instantelor judecatoresti si parchetelor, se arata intr-un comunicat de presa remis luni Ziare.com.
Citeste si: Prevederile nocive care au ramas in OUG 7/2019, dupa modificarile propuse de Tudorel Toader
Asta dupa ce adunarile generale ale magistratilor au votat in sensul luarii de masuri pozitive de natura legislativa sau administrativa, pentru suspendarea imediata a punerii in aplicare a dispozitiilor din Legile Justitiei si ordonantele de urgenta subsecvente, criticate de Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si GRECO, revizuirea acestor acte normative, dupa o reala consultare a sistemului judiciar.
Solicitarile magistratilor
Pentru ca starea de protest din magistratura sa inceteze, respectiv pentru a se dovedi o diligenta in punerea in aplicare a recomandarilor MCV, GRECO si... mai mult
Luni, 04 Martie 2019, ora 13:34
Recentele schimbari cumulate din Justitia romana "ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000", o perioada marcata, in Romania, de coruptie, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept.
Diplomatul a participat la ceremonia de deschidere a anului universitar, alaturi de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Michele Ramis. El a vorbit despre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, despre modificarile facute la Inspectia Judiciara, dar si despre protestele "de neimaginat" in trecut ale magistratilor romani, fata de aceste schimbari.
"Pentru magistratii care nu au fost intimidati, noua legislatie judiciara ofera mai multe oportunitati pentru constrangere si pedepsire a magistratilor ce creeaza agitatie, prin intermediul unei Inspectii Judiciare mai puternice si a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecatori si procurori", a spus Klemm.
In acest context, a punctat diplomatul american, "aceste schimbari cumulate ameninta sa intoarca timpul la inceputul anilor 2000, cand Justitia era afectata de coruptie si influenta politica".
"Progresul facut de justitia romana este, de asemenea, amenintat de catre amendamentele la Codul Penal si Codul de Procedura Penala adoptate de Parlament in aceasta vara", le-a mai spus Klemm studentilor la Drept. El a adaugat ca "aceste amendamente par create sa arunce Romania la inceputul anilor 2000".
"Deghizate in preocupare fata de... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 13:34
Romania e intr-o situatie proasta, iar salvarea sta mai degraba in mainile societatii si ale profesionistilor din Justitie, decat in mainile presedintelui Iohannis si ale Uniunii Europene. Totul, spune Ion Vianu, va depinde de anticorpii Justitiei si de amploarea protestului civic - daca acest prag al protestului, care implica nu numai manifestatiile de strada, ci si nesupunerea civica, nu poate fi atins, atunci ne ducem pe copca.
Psihiatrul si scriitorul Ion Vianu a plecat din Romania comunista, la capatul unor experiente grele. A trait pe cont propriu instaurarea unui regim totalitar care nu ii lasa individului prea multe optiuni si in niciun caz nu ii lasa libertatea de a protesta in fata unei puteri politice nedrepte si abuzive.
L-am intrebat pe Ion Vianu cum arata tara noastra astazi, dupa ce parlamentarii au reusit sa isi treaca, in aplauze, acele modificari legislative care ii pot scapa pe multi dintre ei de sanctiunile Justitiei. Inclusiv pe Liviu Dragnea.
Tara nu arata bine, democratia a fost asasinata chiar in Parlament, dar exista solutii. Salvarea poate veni chiar de la societate, daca oamenii vor iesi in strada sa se apere: un protest de amploare va face tara neguvernabila si asta va duce, spune psihiatrul Ion Vianu, la re-intemeierea Romaniei.
Iata raspunsul:
"Trecem printr-o faza dificila. In Ungaria, in Polonia, majoritatile rezultate din alegeri libere ataca sistematic puterea judecatoreasca. Liderii maghiari, polonezi arata ca nu le pasa de... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 19:10
Schimbarile legislative care vizeaza Justitia din Romania si respectarea statului de drept fac obiectul unei dezbateri organizata miercuri, 7 februarie, in Parlamentul European.
"Mersul reformei sistemului judiciar din Romania si amenintarea pe care aceasta ar putea-o reprezenta la adresa statului de drept vor fi dezbatute cu Consiliul si Comisia, miercuri", se arata in anuntul oficial postat pe site-ul site-ul Parlamentului European.
Unul dintre participantii la dezbatere va fi comisarul european pe Justitie, Vera Jourova.
In comunicat se reaminteste ca Parlamentul Romaniei a adoptat trei legi care introduc schimbari in modul de functionare al Justitiei, amendand statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea sistemului judiciar, precum si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.
"De asemenea, au fost modificate regulile cu privire la conflictul de interese si se intentioneaza amendarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.
Aceste evolutii au generat masive proteste in tara. Saptamana trecuta, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile cu privire la impactul acestor shimbari asupra independentei sistemului judiciar din Romania si asupra capacitatii de lupta efectiva impotriva coruptiei", se mai arata in comunicatul citat.
Citeste scrisoarea Comisiei Europene prin care avertizeaza Parlamentul de la Bucuresti in legatura cu Legile Justitiei si Codurile Penale.
Zilele trecute, presedintele Klaus Iohannis a fost... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 09:41
Romanii continua protestele si in 2018. Cei din Cluj, pentru a-si arata determinarea de a apara justitia si democratia, se organizeaza sa vina in Capitala pentru a-si face mesajul cat mai bine auzit intr-un mare miting.
"Noi, cetatenii din judetul Cluj, vom merge in Bucuresti sa ne aparam libertatea si statul de drept. Consideram ca este ultimul lucru democratic pe care il putem face si indemnam pe toata lumea sa vina sa protestam in Bucuresti", se arata pe pagina evenimentului Tot Clujul merge in Bucuresti.
Organizatorii anunta ca fiecare isi asigura singur transportul si cazarea. "Dar daca aveti initiative sa formati grupuri care sa inchirieze mijloace de transport acestea sunt binevenite", se mai arata in mesaj.
Evenimentul urmeaza sa aiba loc sambata, pe 20 ianuarie, de la ora 13:00 la miezul noptii. Pana acum s-au aratat interesati de eveniment aproape 2.000 de oameni, insa organizatorii spera ca clujenilor li se vor alatura si bucurestenii in numar mare, precum si multi alti locuitori din alte orase.
Primul protest din acest an a avut loc chiar pe 1 ianuarie. Cateva sute de oameni s-au dus in prima zi a anului in Piata Victoriei unde au strigat mesaje pentru apararea Justitiei.
Romanii au inceput anul cu proteste: "Bucurestiul va zice NU!" (Galerie foto)Mihai Tudose: Romanii ar trebui sa fie uniti si sa protesteze constructiv in 2018
A.S. ...citeste mai departe despre "Romanii continua protestele: Tot Clujul vine la Bucuresti sa apere libertatea si... mai mult
Joi, 04 Ianuarie 2018, ora 11:43
Penduland intre decenta celor lipsiti de putere si ipocrizia, superbia, obraznicia, prostia ori schizofrenia celor cu painea si cutitul, lumea se indreapta spre o ciocnire de proportii. Inclusiv in Romania.
Nu, nu e vorba de vreo tamponare apocaliptica a globului cu un asteroid cu luna sau de alte scenarii SF. Ci de inevitabila confruntare dintre popoare sistematic prostite si elite a caror persistenta la putere a sfarsit prin a le hrani speranta ca vor putea prosti pe toata lumea la infinit.
Frapanta mi se pare, in context, decenta unei campioane mondiale de sah, precum ucraineanca Anna Musiciuc. Spre lauda ei, tanara femeie a preferat sa-si piarda medaliile de aur decat sa le apere luptand intr-o tara araba care o forteaza sa-si acopere capul cu o basma si sa iasa doar insotita de un barbat. Aceasta decenta, comparabila cu a zecilor si sutelor de mii de romance iesind de un an in strada spre a se opune demolarii justitiei romanesti, contrasteaza puternic cu filistinismul Europei.
Ale carei puteri principale se alatura celor mai crunte si sangeroase tiranii si aliantei ruso-turco-iraniane, alianta sponsorizand organizatii teroriste precum Hezbollah, spre a se osandi la ONU decizia fireasca a Americii de a recunoaste Ierusalimul drept capitala israeliana.
Concomitent, mai divizata decat oricand in ultimele decenii, Europa incepe sa dea semne de avasanta debilitate. Caci in varii capitale vesteuropene se ignora staruitor si democratic pagubitor mesajele... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 18:45
Presa internationala scrie, duminica seara, despre protestele de la Bucuresti si din tara fata de proiectele de modificare a legilor justitiei.
Agentia Associated Press noteaza ca peste 7.000 de romani s-au strans in capitala si in alte orase pentru a protesta fata de proiectele de modificare a legilor justitiei, despre care criticii spun ca vor slabi eforturile pentru lupta anticoruptie.
Manifestatii s-au strans in fata sediului Guvernului de la Bucuresti, scandand "Democratia este sub asediu" si fluierand din vuvuzele.
AP noteaza ca participantii au putut fi auziti strigand ca Partidul Social Democrat este "ciuma rosie".
Stirea din AP este preluata de alte canale din SUA, precum New York Times, Washington Post sau Fox News.
Agentia Reuters noteaza ca aproximativ 12.000 de persoane marsaluiau spre Palatul Parlamentului, scandand "Nu vrem sa fim o natiune de hoti".
Spaniolii de la EFE scriu ca peste 30.000 de persoane au iesit pe strazile mai multor orase din Romania, la Bucuresti, Cluj, Sibiu sau Timisoara.
"Mii de romani in strada pentru independenta justitiei", a scris si Agentia France Presse, care prezinta declaratia unei manifestante. "Nu pot sa raman pasiva in fata acestei tentative de subminare a independentei justitiei", a spus Oana, un medic in varsta de 35 de ani, pentru AFP.
Proteste fata de proiectele de modificare a legilor justitiei au loc duminica seara, atat in Bucuresti, cat si in mai multe orase din tara. Manifestatii asemanatoare... mai mult
Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 22:12
Protestele de miercuri din Bucuresti si din alte orase ale tarii au intrat in atentia presei internationale, care acorda spatii largi celor mai ample manifestatii de strada din Romania de dupa Revolutie.
Foreign Policy scrie ca protestele din tara noastra sunt cele mai mari de la caderea comunismului, in anul 1989.
"Mii de oameni ies pe strazi pentru a protesta fata de incercarile de a dezincrimina abuzul in serviciu", este titlul publicatiei citate.
"Am venit sa protestez fata de aceste metode imorale si mafiote ale Guvernului. Ei voteaza noaptea, ca hotii, o lege care le da dreptul politicienilor si functionarilor publici de a fura pana la 44.000 de euro", spune un protestatar, citat de Democracy Now.
Al Jazeera scrie ca zeci de mii de oameni condamna masurile care dezincrimineaza faptele de coruptie si de asemenea subliniaza ca protestele sunt cele mai mari de la caderea comunismului.
"Nou-formatul guvern al Romaniei se confrunta cu o presiune fara precedent din partea cetatenilor, care au iesit pe strazi in cel mai mare protest de la caderea comunismului, pentru a-si arata furia in legatura cu schimbarile bruste ale legislatiei penale, care ar putea sa puna frana luptei anticoruptie", noteaza si Bloomberg.
Agentia Reuters scrie ca 250.000 de romani au marsaluit in cel mai mare protest anticoruptie - intre 130 de mii si 150 de mii in Bucuresti si intre 100 de mii si 150 de mii in alte 55 de orase ale tarii.
AFP citeaza estimari de cel putin 100.000... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 00:57