Romania va continua probabil reformele fiscale si ajustarile structurale initiate de fostul guvern, iar in acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenta ratingul de tara, a afirmat analistul Moody's Atsi Seth.
Moody's urmareste situatia politica din Romania de la inceperea protestelor, in urma cu trei saptamani, si a avertizat deja ca problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice intr-un an electoral, a declarat Seth.
Seth a notat in acest context ca numirea tehnocratului Catalin Predoiu (ca premier interimar) arata ca politicile guvernului vor respecta in continuare programul cu FMI si UE.
"Numirea tehnocratului Catalin Predoiu sugereaza ca politicile vor continua pe drumul reformei fiscale si a ajustarii structurale initiate de fostul guvern", considera Seth.
Analistul a explicat ca scenariul de baza luat in calcul de Moody's este ca politicile Romaniei vor respecta, in mare, programul cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
"Principala noastra preocupare este legata de politici si nu de o anumita compozitie a guvernului. In consecinta, vom monitoriza indeaproape politicile si aplicarea lor, in urmatoarele saptamani si luni", a adaugat Seth.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:15
Intr-un material cu titlul "Romania: Basescu arunca zarurile" jurnalistii de la Financial Times vorbesc despre o "manevra politica disperata" orchestrata de presedintele Traian Basescu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeana ce devine cea mai recenta victima a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
"Emil Boc poate parea un lider care isi abandoneaza functia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevra politica disperata orchestrata de principalul sustinator, presedintele Traian Basescu", explica FT.
"Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe actualul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu. Dar, dat fiind ca Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este putin probabil sa se afirme ca un nou lider capabil sa reconstruiasca sustinerea coalitiei liberale, cu atat mai putin sa impuna schimbari radicale", adauga FT.
"Mai probabil este ca, in contextul apropierii alegerilor locale in vara si a parlamentarelor, in noiembrie, politicienii din coalitie sa incerce sa priveasca spre circumscriptiile electorale si sa se teama de pretul politic pe care risca sa il plateasca din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc sa fi demisionat pentru ca se saturase".
"Dar este mai probabil ca el si Basescu sa incerce regruparea fortelor in perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reusi acum sa se distanteze putin de programul de... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:15
Fondul Monetar International (FMI) se asteapta ca acordul cu Romania sa continue dupa demisia premierului Emil Boc, a delcarat luni pentru Reuters seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Nu vad niciun motiv pentru care acest eveniment ar avea vreun impact asupra acordului. Ne asteptam ca acordul sa continue", a afirmat Franks.
Reprezentantii FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au incheiat duminica cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu Romania si au recomandat eliberarea unei noi transe, de aproximativ 500 milioane euro.
Franks a afirmat duminica, la conferinta de presa de la sfarsitul misiunii, ca se asteapta ca orice nou guvern, inainte sau dupa alegeri, va continua sa aplice reformele convenite in cadrul acordului cu insitutiile financiare internationale.
"In discutiile cu partidele de opozitie au avut cateva idei foarte bune. Nu exista niciun monopol asupra ideilor bune. Am asteptari foarte bune ca politicienii responsabili si toate partidele sa inteleaga pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui sa duca la schimbarea politicilor care asigura stabilitatea economca castigata in ultimii ani", a spus Franks duminica, intrebat daca apropierea alegerilor si presiunile protestelor ar putea pune in pericol incheierea cu succes a acestui acord.
Franks a evitat un raspuns direct si cand a fost intrebat daca ar fi oportuna o schimbare de Guvern in aceste momente. "Nu este treaba nostra... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 13:06
Premierul Emil Boc a declarat ca nu va demisiona si spune ca "violentele stradale nu ne vor ajuta niciodata sa rezolvam ceva".
Prim-ministrul Emil Boc vrea sa isi duca mandatul la bun sfarsit si a declarat ca lucreaza din primul pana in ultimul moment al functiei cu aceeasi intensitate.
"Lucrez din primul pana in ultimul moment al functiei de prim-ministru, cu aceeasi intensitate. Am o reponsabilitate in spate pentru 22 de milioane de romani. Indiferent cat va dura mandatul de prim-ministru, va fi unul pe care il voi dedica in intregime interesului poporului", a spus premierul, la B1.
Premierul Emil Boc a tinut sa le transmita un mesaj protestatarilor, spunandu-le ca "violentele stradale nu ne vor ajuta niciodata sa rezolvam ceva".
Aproximativ 1.500 de oameni s-au adunat, marti dupa-amiaza, in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a cincea zi de proteste impotriva presedintelui si a conducerii politice a tarii, incepute initial dupa demisia lui Raed Arafat. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 20:42
Protestele din ultimele zile din Romania risca sa afecteze atat evolutia cursului valutar, cat si Bursa de Valori Bucuresti sau costurile de finantare.
"Libertatea de exprimare e garantata in Romania, e un castig al societatii democratice si statului de drept. Protestele pasnice, in conditiile legii, sunt legitime, dar violenta stradala e inacceptabila si de netolerat. Obligatia statului e ca cetateanul sa fie in siguranta indiferent unde se afla, pe strada sau acasa", spune Emil Boc, citat de Realitatea.
Protestele din Romania continua, marti fiind a cincea zi in care protestarii au iesit pe strada si scandeaza lozinici impotriva presedintelul Traian Basescu si impotriva politicienilor.
"Daca protestele continua si degenereaza, este clar ca va fi afectata activitatea economica. Drept urmare, toata lumea va avea impresia ca Romania nu este o tara guvernata si riscam sa ne pierdem ratingul.
Aceste turbulente creaza un climat de nesiguranta, care se va reflecta in scaderea investitiilor si aparitia problemelor in bugetul public", spune fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.
Analistul politic Cristian Parvulescu impartaseste opinia acestuia si atrage atentia ca nu este exclusa demisia guvernului.
"Daca manifestatiile continua, situatia va deveni tot mai grea pentru guvern si nu ar fi exclusa demisia executivului, dar nici acest lucru nu stim daca va multumi populatia", considera analistul politic Cristian Parvulescu, citat de ZF.
Criza datoriilor din... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 18:13