Conducerea companiei Chevron pleaca din Romania dupa ce a facut evaluarile necesare si a decis sa isi reorienteze investitiile in alte regiuni.
Conform unui comunicat remis de companie la cererea postului de televiziune Digi24, Chevron a incheiat anul trecut activitatea de explorare a gazelor de sist in concesiunea Barlad, precum si studiul geodezic pentru Dobrogea.
Rezultatele vor fi predate catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
In comunicatul remis de Chevron se precizeaza ca decizia a fost una "de afaceri", dupa ce s-a constatat ca investitiile facute aici nu pot concura cu alte oportunitati de investitii din portofoliul companiei.
Anul trecut, Chevron a decis sa plece si din Polonia, Lituania si Ucraina.
Chevron renunta la exploatarea gazelor de sist in Romania
Razvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie, a declarat la postul Digi24 ca nu se poate trage concluzia ca in perimetrele cercetate nu exista gaze de sist, pentru ca explorarile ...citeste mai departe despre "Chevron explica de ce paraseste Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 13:26
Compania rusa Gazprom a contribuit la finantarea actiunilor de protest din Europa, inclusiv din Romania, fata de exploatarea gazelor de sist, scrie cotidianul The New York Times, citand oficiali romani si lituanieni.
Gazprom, un gigant in domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are in mod clar interesul de a impiedica tari dependente de gazele rusesti sa dezvolte surse alternative de energie, pastrandu-si astfel piata energetica si mentinand un instrument puternic de politica externa pentru Kremlin, explica oficiali citati de The New York Times, potrivit Mediafax.
"Am fost de-a dreptul socat de izbucnirea protestelor fata de gazele de sist", afirma primarul comunei Pungesti, Mircia Vlasa, citat de publicatia americana. "Noi nu avuseseram proteste aici si, dintr-o data, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom", considera primarul comunei vasluiene.
Ideea ca Rusia ar fi alimentat protestele fata de exploatarea gazelor de sist este sustinuta si de oficiali din Lituania, desi nu exista dovezi materiale clare in acest sens, noteaza cotidianul The New York Times.
Gazprom a negat permanent acuzatiile privind implicarea in actiunile de protest, dar dovezile circumstantiale si suspiciunile specifice Razboiului Rece au contribuit la alimentarea preocuparilor privind implicarea Rusiei, adauga publicatia.
Inainte de incheierea mandatului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma in septembrie, la Londra: "Rusia, in... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 09:21
1Studiul Chevron pentru evaluarea potentialului de gaze de sist in Romania nu a fost inca finalizat, au declarat luni reprezentantii companiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca se pare ca tara nu dispune de rezerve de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, relateaza Reuters.
"Se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Victor Ponta duminica, fara sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.
Analiza datelor colectate de Chevron in timpul operatiunilor de exploatare a gazelor de sist din Romania este inca in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii companiei pentru Reuters, citat de Mediafax.
Grupul american Chevron a finalizat in luna iulie activitatile de exploatare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri.
Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:35
Scoala primara din localitatea vasluiana Paltinis, zona in care Chevron detine acord de mediu pentru explorarea gazelor de sist, terminata cu bani de la companie, a fost inaugurata, luni, sub supravegherea Politiei si Jandarmeriei, "pentru a preveni fapte de tipul celor care au fost la Pungesti".
Mai multe echipaje de politisti si jandarmi au supravegheat, luni, festivitatea de deschidere a scolii primare din localitate Paltinis, finalizata cu bani de la compania Chevron, cea care detine un acord de mediu pentru explorarea gazelor de sist in zona respectiva, transmite corespondentul Mediafax. .
Reprezentantii Politiei Judetene Vaslui sustin ca prezenta unui numar mai mare de forte de ordine in zona a avut drept scop prevenirea unor fapte asemanatoare celor din comuna Pungesti, unde la sfarsitul anului trecut s-a instituit zona speciala de siguranta, in urma incidentelor dintre localnici si jandarmi.
"Pe langa prezenta politistului de la Postul Bacesti si a unui echipaj de la Politia Rurala Negresti, care a desfasurat activitati de preventie pe raza localitatii Paltinis, un alt echipaj a efectuat activitati de patrulare pe traseul Bacesti - Babusa (n.r.- singura ruta prin care se face accesul in localitatea Paltinis). Scopul acestor activitati a fost cel de a preveni faptele de natura contraventionala sau penala, de tipul celor care au avut loc pe raza comunei Pungesti", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui,... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 08:50
Chevron a finalizat explorarea gazelor de sist la sonda de la Silistea-Pungesti, din judetul Vaslui, dupa ce a forat doua luni la adancimi de 3.000 de metri, iar potentialului zacamantului va fi stabilit dupa analizarea informatiile obtinute.
Activitatile de explorare a gazelor de sist in extravilanul localitatii Silistea, judetul Vaslui, au fost finalizate de compania Chevron, la doua luni de la inceperea lucrarilor de foraj, care s-au realizat la adancimi de aproximativ 3.000 de metri, conform Mediafax.
Odata cu finalizarea lucrarilor, compania petroliera va analiza informatiile obtinute pe parcursul operatiunilor, in vederea stabilirii potentialului zacamantului de gaze de sist.
"Chevron anunta ca activitatile de foraj de explorare au fost finalizate la sonda sa din apropierea satului Silistea, judetul Vaslui. Activitatile de foraj au fost demarate la inceputul lunii mai 2014, dupa efectuarea tuturor verificarilor de siguranta si performanta, si au fost finalizate fara incidente. In prezent, Chevron analizeaza informatiile obtinute atat pe parcursul operatiunilor de foraj cat si in urma investigatiilor geo-fizice de sonda, pentru a intelege potentialul de resurse de gaze naturale din argilite", se arata intr-un comunicat transmis, marti, corespondentului MEDIAFAX de oficialii companiei Chevron Romania.
Lucrarile de explorare a gazelor de sist au inceput in mai
Compania Chevron a demarat, la inceputul lunii mai, lucrarile de explorare a gazelor de sist in... mai mult
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 09:17
Gigantul petrolier din SUA Chevron se retrage din Bulgaria, a anuntat expertul de energie Ilian Vasilev, fost ambasador bulgar la Moscova.
Decizia nu este nicio surpriza pentru ca, dupa anul 2011, compania nu a mai avut nicio activitate la sud de Dunare. In vara anului 2011, guvernul conservator al premierului Boiko Borisov a acordat companiei Chevron dreptul de a face prospectiuni legate de zacamintele de gaze de sist din nord-estul tarii, dar in urma unor proteste de amploare, autoritatile au decis sa-si revizuiasca decizia, impunand un moratoriu total care interzice explorarea si exploatarea de gaze si titei prin fracturarea hidraulica cu apa sau alte lichide la presiune de peste 20 de bari. Nici guvernul socialist investit in anul 2013 nu a dat nici un semn ca ar putea renunta la acest moratoriu.
"Nici o companie respectabila nu-si poate permite sa piarda bani in conditiile in care autoritatile bulgare se dovedesc complet neinteresate de una dintre putinele posibilitati pentru exploatarea de gaze si titei pe teritoriul tarii", comenteaza Vasilev in blogul sau. In opinia sa, spre deosebire de alte companii, Chevron nu a putut sa-si permita o "abordare balcanica" aplicand metodele cunoscute pentru motivarea politicienilor si functionarilor de stat.
Chevron oferise statului bulgar 30 milioane euro pentru explorarea unui bloc cu suprafata de 4.398 kilometri patrati in nord-estul tarii. Ministrul economiei si energiei de atunci, Traicio Traikov, a spus ca gigantul... mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 10:41
Grupul petrolier american Chevron intentioneaza sa inceapa "in doua-trei saptamani" lucrarile pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a declarat, marti, pentru AFP, unul dintre directorii companiei, aflat in vizita in zona in care ar urma sa fie executate lucrarile si unde sute de persoane se opun acestui proiect.
"Ne asteptam ca explorarile la Pungesti sa inceapa in doua-trei saptamani", a declarat directorul Chevron pentru Romania, Tom Holst.
Grupul american si-a intrerupt de mai multe ori activitatile pentru explorarea gazelor de sist la Pungesti, din cauza protestelor locuitorilor din acest sat din nord-estul Romaniei si a opozitiei activistilor ecologisti.
Marti, Chevron a organizat o deplasare a jurnalistilor la Pungesti, unde ar urma sa fie forat primul put de explorare a gazelor de sist din Romania. Cu toate acestea, sute de opozanti, supravegheati indeaproape de jandarmi, au reusit sa se apropie de zona de foraj strigand 'Nu, gazelor de sist'.
Numerosi locuitori din aceasta regiune se tem de efectele negative asupra mediului pe care le-ar putea provoca fracturarea hidraulica, tehnica de extractie a gazelor de sist. Desi aceasta metoda este permisa in SUA, ea este interzisa in Franta. Insa, Tom Holst a dat asigurari ca grupul Chevron va respecta normele de mediu.
"Nu vom utiliza fracturarea hidraulica pentru explorare", a insistat Tom Holst, adaugand ca orice decizie cu privire la o eventuala extragere prin intermediul metodei de fracturare... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 18:13
Scandalurile in care a fost implicati americanii de la Chevron in Romania nu sunt primele pentru compania petroliera. In Ecuador, spre exemplu, compania este acuzata ca a poluat Amazonul si este implicata intr-un proces de miliarde de dolari.
Militantii impotriva gazelor de sist din cadrul organizatiei Chevron Toxic au postat un film care arata problemele aduse de Chevron in bazinul fluviului Amazon, zona in care spun ca firma americana a deversat milioane de litri de apa toxica.
Deversarea deseurilor a dus la aparitia de multe probleme in randul populatiei, de la cancer la malformatii congenitale.
Problema vine de la Texaco, companie preluata de Chevron
In perioada 1964-1990, in zona Amazonului Ecuadorian, Texaco, grupul petrolier american ce a fuzionat cu Chevron, a deversat, pe langa apa toxica, si o cantitate imensa de petrol brut, si a ingropat in padurea ecuatoriala deseuri periculoase, care au fost lasate nesupravegheate.
Pentru a economisi bani, Texaco a ales sa foloseasca practici de mediu care nu mai erau de actualitate si nu a respectat standardele din industrie, fapt ilegale in Ecuador si Statele Unite, conform celor de la Chevron Toxic.
Rezultatele poluarii din acea perioada inca sunt resimtite si astazi, fiind considerate printre cele mai mari probleme aduse mediului inconjurator.
Zona contaminata din Amazonia, unde locuitorii se confrunta cu multe probleme, nu a fost nicodata curatat, iar resturile petroliere continua sa... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 07:00
Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Florea Oprea a cerut, luni, fortelor de ordine sa intervina prompt in cazul in care participantii la adunari publice incalca legea si "stanjenesc folosirea fireasca a drumului public".
Prezent la videoconferinta cu prefectii organizata la sediul MAI, secretarul de stat Florea Oprea a cerut fortelor de ordine sa urmareasca modul in care se desfasoara adunarile publice, in asa fel incat sa nu fie incalcata legea iar drumurile publice sa nu fie blocate de manifestanti.
"Va cer sa urmariti ca aceste activitati, prevazute in mod expres de legiuitor, sa se desfasoare in conformitate stricta cu legea, pasnic si civilizat, fara sa stanjeneasca in niciun fel folosirea fireasca a drumului public. In situatia in care nu se respecta prevederile legale, va rog sa luati toate masurile prevazute de lege", a spus Florea Oprea.
Aproape 400 de persoane au declansat, sambata, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.
Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase precum Iasi, Bucuresti, Brasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in concesiune de catre Chevron. Initial, protestul a fost pasnic, insa la un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite,... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 14:55