Fondul Monetar International (FMI) si-a exprimat miercuri sprijinul pentru guvernul bulgar, puternic criticat de catre populatie, in eforturile sale de a ajuta persoanele cele mai defavorizate si intreprinderile, mentinand in acelasi timp o anumita stabilitate fiscala.
Seful misiunii FMI, Michele Shannon, a salutat "vointa noului guvern bulgar de a mentine continuitatea politicilor macroeconomice, de a consolida protectia celor mai vulnerabili in societate si de a aborda rigiditatile structurale cheie", informeaza joi AFP.
Ea s-a referit de asemenea la eliminarea barierelor administrative pentru intreprinderi, cresterea eficientei serviciilor publice si a increderii populatiei in sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei ca fiind "elemente esentiale pentru a sustine cresterea si ocuparea fortei de munca".
Guvernul de tehnocrati condus de economistul Plamen Oresarski, la putere de o luna de zile, se confrunta cu un val masiv de proteste izbucnite dupa numirea la 14 iunie in fruntea Agentiei Nationale de Securitate (DANS) a unui deputat controversat, Delian Peevski. Mogulul media de 32 de ani, care are legaturi cu o banca importanta, este suspectat de activitati ilegale de catre opinia publica.
Aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat miercuri, pentru a 20-a zi consecutiv, in fata parlamentului si a sediului guvernului de la Sofia, scandand lozinci precum "Demisia!" si "Mafia!" la adresa oficialilor suspectati de luare de mita de la comunitatea de afaceri. mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:20
Fermieri bulgari din regiunea Vidin au inceput sa stranga semnaturi pentru o petitie care denunta comercializarea in Bulgaria a legumelor ieftine aduse din Romania.
Initiativa le apartine fermierilor din localitatea Kapitanovti, situata in apropierea orasului bulgar Vidin, relateaza site-ul agentiei Focus.
Primarul localitatii, Vladinir Aristotelov, este nemultumit ca romani din zona Calafat vin si vand legume in piete din Vidin la preturi mai mici.
Protestul este sustinut si de producatorii din alte localitati. mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 17:59
Peste 10.000 de bulgari au iesit vineri seara, la Sofia, in ciuda ploii torentiale, pentru a protesta impotriva numirii la conducerea Agentiei de Securitate Nationala (DANS) a Bulgariei a controversatului deputat bulgar Delian Peevski, membru al partidului etnicilor turci (MDL).
Actiuni de protest au avut loc si in alte orase ale tarii si, potrivit unor estimari neoficiale, numarul total al manifestantilor s-a apropiat de 50.000. Un nou protest este programat pentru duminica si nu va fi o surpriza daca numarul protestatarilor se va apropia de cei 100.000 care au iesit in luna februarie si l-au determinat pe fostul premier Boiko Borisov sa demisioneze.
Nu este nici o surpriza ca protestele din iarna se reiau. Majoritatea expertilor avertizau ca motivele de nemultumire nu au disparut si ca protestele se pot repeta. Nimeni nu s-a asteptat insa ca acest lucru se va intampla vara. Toti credeau ca nemultumirea sociala va reizbucni o data cu frigul de toamna.
Potrivit ziarului Dnevnik, exista insa o diferenta foarte mare intre protestele din februarie si protestul de vineri. Daca la baza manifestatiilor din iarna au stat facturile la curent electric si, in general, motive sociale legate de nivelul scazut de trai, de data aceasta oamenii au iesit in strada pentru apararea unor valori ale democratiei.
Presedintele Plevneliev si-a retras increderea in guvern
Nominalizarea lui Peevski la sefia DANS a socat tara, scrie sambata ziarul Sega. Retelele sociale au... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 10:33
Firmele interesate de privatizarea BDZ Cargo, compania bulgara de transport feroviar, se arata ingrijorate de protestele iscate de vanzarea companiei catre investitorii privati.
Mii de bulgari s-au strans duminica in cateva gari din tara pentru a cere ca procedura de privatizare sa fie oprita. Protestatarii care au blocat pentru scurt timp circulatia trenurilor sustin ca privatizarea nu este in interesul statului si ca incasarile vor fi mult mai mici decat valoarea activelor BDZ Cargo, transmite Agerpres.
Unii dintre cei patru candidati este astfel pe cale sa se retraga, a avertizat luni ministrul demisionar al transporturilor din Bulgaria Ivailo Moskovski. El a amintit ca BDZ Cargo va fi privatizata pentru a fi platite o parte din datoriile holdingului BDZ si ca aceasta este singura posibilitate pentru salvarea BDZ Calatori.
Ministrul a spus ca datoriile holdingului se ridica la peste 720 milioane de leva (circa 370 milioane de euro) si daca creditorii si-ar cere banii intr-o singura transa, holdingul va da faliment in cateva zile. Daca cineva protesteaza, i-as spune "ati intarziat prea mult, trebuia sa protestati cand s-au imprumutat acesti banii", a subliniat oficialul. El a adaugat ca daca va fi salvata, incepand cu anul 2014 BDZ Calatori va putea beneficia de 300 milioane de euro pentru noi trenuri din fondurile europene.
Tot luni, Agentia de privatizare si de monitorizare post-privatizare de la Sofia a extins pana la 28 martie termenul pentru depunerea... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 18:00
Zeci de mii de bulgari au manifestat duminica in aproximativ zece orase impotriva coruptiei si a saraciei, cerand inlocuirea elitei politice cu noi reprezentanti ai cetatenilor, relateaza AFP.
La Sofia, peste 7.000 de manifestanti, potrivit unei estimari a AFP, purtau bannere pe care se putea citi: "Mafiotii la inchisoare" sau "Ei sunt multi, sunt bogati, sunt insolenti dar nu vor mai rezista".
La Varna (est), aproximativ 20.000 de manifestanti au cerut demisia primarului Kiril Iordanov caruia ii reproseaza ca se supune unui grup economic dominant care "a distrus intreprindele mici si mijlocii", potrivit televiziunii publice BNT.
Manifestatii au fost organizate si in al doilea oras ca marime din Bulgaria, Plovdiv (sud), la Ruse (nord) si Blagoevgrad (sud-vest), acestea coincizand cu Ziua Nationala a Bulgariei.
O ceremonie cu ocazia Zilei Nationale, organizata duminica la Sofia in prezenta presedintelui Rosen Plevneliev, a fost marcata de absenta publicului, piata fiind blocata si protejata de politisti antirevolta.
Plevneliev se straduieste sa formeze un Guvern de experti care sa ii succeada Cabinetului conservator al lui Boiko Borisov, ce a demisionat la 20 februarie sub presiunea manifestatiilor. O tentativa de dialog a presedintelui cu protestatarii a esuat vineri.
Arborand in fata Parlamentului un banner "Puterea cetatenilor, jos mafia", juristul Ivan Hristov, un protestatar activ, a afirmat ca "se vor forma comitete cetatenesti in cartiere pentru a... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 17:17
Primul ministru bulgar Boiko Borisov a anuntat in Parlament demisia guvernului, in contextul protestelor sociale de amploare care au cuprins tara in ultimele zile. Cel mai probabil vor urma alegeri anticipate in luna aprilie.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov si-a pierdut o mare parte din sustinatori si in prezent are sanse egale cu socialistii fostului premier Serghei Stanisev, transmite corespondentul special Agerpres.
Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria.
Borisov a incercat sa reduca tensiunea sociala prin demiterea ministrului de finante Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa si functia de vicepremier, a fost prezentata luni, dar nici asta nu a oprit protestele. Marti, Parchetul din Bulgaria a anuntat ca va recomanda revocarea licentei societatii de distribuire a energiei electrice CEZ.
Cele mai importante proteste din 1996
Pentru prima data dupa iarna lui 1996, cand valul de proteste a dus la demisia guvernului socialistului Jan Videnov, artere rutiere si intersectii importante din intreaga tara au fost blocate, duminica, de protestatari nemultumiti fata de cresterea facturilor la energie electrica.
Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a le fi satisfacute revendicarile. Principala revendicare a protestatarilor a fost... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 10:16
Pretul pentru electricitate va fi redus cu 8% in Bulgaria, iar celui mai mare distribuitor de energie electrica din vestul tarii, CEZ, i se va retrage licenta, in timp ce restul companiilor de distributie de energie electrica vor fi amendate, a anuntat premierul Bulgariei, Boiko Borisov.
Guvernul bulgar va propune astfel Comisiei de stat de reglementare in domeniul energiei si apei ca preturile energiei electrice sa fie reduse cu 8% incepand cu data de 1 martie 2013. Totusi, primul ministru bulgar s-a opus ideii nationalizarii societatilor de distributie a energiei electrice, transmite Agerpres.
"Nu voi fi eu omul care va trece la nationalizare", a afirmat Borisov, precizand ca aceasta nu inseamna ca aceste trei societati nu vor face obiectul unor anchete.
Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de orase au participat, duminica, la cele mai ample actiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Pentru prima data dupa iarna lui 1996, cand valul de proteste a dus la demisia guvernului condus de socialistul Jan Videnov, artere rutiere si intersectii importante din intreaga tara au fost blocate, duminica, de protestatari nemultumiti de cresterea facturilor la energie electrica.
Organizatorii protestelor au acordat guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a le fi satisfacute revendicarile. Principala revendicare a protestatarilor este renationalizarea celor trei societati de distribuire a energiei electrice, detinute in prezent de companiile cehe CEZ... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 16:15
Mii de bulgari au protestat, duminica, in 15 orase, fata de facturile mari la electricitate primite la sfarsitul lunii ianuarie, in timp ce Guvernul intarzie sa liberalizeze piata energiei, informeaza AFP.
La Sofia, aproximativ 3.000 de oameni au scandat "Mafia" si "Demisia", in fata Ministerului Economiei si Energiei si in fata Parlamentului. Ei purtau pancarte pe care scria: "Rabdarea noastra a ajuns la capat" si "Electricitate + somaj = genocid".
La Plovdiv, aproximativ 3.000 de manifestanti au cerut "nationalizarea" celor trei companii de distribuire a energiei electrice: EVN (Austria), CEZ (Cehia) si Enero Pro (Bulgaria).
La Varna, peste 5.000 de persoane au denuntat tarifele mari la electricitate. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 08:25
Sute de bulgari au infruntat sambata o ploaie rece de toamna si au defilat pe strazile capitalei Sofia pentru a cere interzicerea explorarii sisturilor de gaz din tara, relateaza Sofia News Agency, anunta NewsIn.Protestatarii, carora li s-au alaturat trecatorii, au afisat pancarte pe care scria "Nu ne otraviti apa!" sau "Noi stim mai mult despre gazul de sist decat ministrii - concediati-i!".
In iulie, guvernul bulgar a incheiat un acord cu firma americana Chevron pentru explorarea gazului de sist in regiuni extinse din nord-estul tarii. Ecologistii si cetatenii obisnuiti sunt ingrijorati de pericolele la adresa mediului pe care procedura le poate aduce. Ei spun ca s-ar putea ajunge la o poluare a apei freatice, avand consecinte dezastuoase asupra sanatatii consumatorilor si agriculturii.
Protestatarii au citat, sambata, exemplul Frantei, care a interzis productia de gaz de sist pe teritoriul sau, precum si cel al Statelor Unite, care sunt in curs de modernizare a procedurii.
Exploararea si extractia gazului de sist implica introducerea in sol a unor mari cantitati de substante chimice dizolvate, printr-o metoda care se numeste fractionare hidraulica, avand drept scop eliberarea gazului inmagazinat in sisturi.
Oficialii guvernamentali bulgari incearca sa convinga publicul ca vor fi luate toate masurile de precautie necesare inainte de explorarea si exploatarea gazelor de sist din tara.
Ambasadorul american in Bulgaria, James Warlick, pledeaza de un an pentru politica... mai mult
Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 18:09