Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost marti in Comisia de Aparare din Senat pentru a fi audiata in legatura cu interventia jandarmilor din 10 august. Ea a anuntat, cu aceasta ocazie, ca va initia un proiect de modificare a Legii adunarilor publice, "ca orice misiune a structurilor statului sa nu mai poata fi pusa sub semnul intrebarii vreodata".
Colegii sai din PSD si UDMR au criticat ca protestatarii sunt lasati in fata Guvernului din februarie anul trecut, fara sa aiba autorizatie, insistand ca si potrivit legislatiei actuale zona nu ar fi una in care sunt permise mitingurile, pentru ca Palatul Victoria e obiectiv de securitate nationala.
Nu in ultimul rand, si Internetul pare ca a fost luat in vizor de social-democrati. Acestia acuza ca sunt zeci de mii de conturi false asociate protestului unde s-au facut apeluri la violente si acte de vandalism.
Vezi aici cum s-au desfasurat audierile, cu jigniri si afirmatii incalificabile de la senatorii PSD
PSD: Nu exista manifestare pasnica, exista manifestare autorizata sau nu
Inca de la audierea prefectului Capitalei, senatorii social-democrati din comisie au inceput sa duca intrebarile spre zona interzicerii protestelor in fata Guvernului.
Atat cei de la PSD, cat si senatorul UDMR Laszlo Attila le-au cerut prefectului, ministrului de Interne si sefilor Jandarmeriei sa spuna de ce sunt permise proteste neautorizate si cine are atributii sa intervina si de ce nu o face. Toti cei audiati au raspuns acelasi... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 13:45
Incidente in Piata Victoriei, joi seara, unde un grup de protestatari a blocat o trecere de pietoni.
Cateva zeci de protestatari se aflau, in jurul orei 18.30, in Piata Victoriei din Capitala. Ca si in ziua precedenta, o parte dintre acestia au incercat sa blocheze circulatia in piata.
Mai intai au pornit sa traverseze continuu o trecere de pietoni dinspre Bd. Mihalache si au intrat in conflict atat cu jandarmii aflati in Piata Victoriei, cat si cu politistii de la Rutiera.
Potrivit Digi24, soferii au asteptat cu multa rabdare in masini, spunand ca inteleg si sustin protestul. In acest timp, jandarmii au incercat sa ii impiedice pe ceilalti protestatari sa se indrepte catre Bd. Mihalache.
Dupa mai multe runde de negocieri cu jandarmii, acestia au decis sa inchida circulatia in aceasta zona. Circulatia a fost oprita pe breteaua care face legatura intre bulevardele Kiseleff si Nicolae Titulescu timp de aproximativ doua ore, pana in jurul orei 21.
Iata cum s-au desfasurat protestele de joi seara
22.57 - Protestul din Piata Victoriei impotriva modificarilor la Codul penal adoptate de Parlament s-a incheiat.
Manifestantii, al caror numar a fost in momentele de varf de peste 600, au avut pancarte cu mesaje ca: "Demisia Guvernului si Parlamentului. Anticipate", "Sa va fie rusine!", "In democratie hotii stau la puscarie!", "Fara penali in functii publice", "O caut pe Elodia justitiei", "PSD+ALDE=hotii", potrivit Agerpres.
Mai multe persoane au... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 22:57
Un nou protest a avut loc, miercuri seara, in Piata Victoriei, dupa ce in cursul zilei, Camera Deputatilor, a adoptat modificarile la Codul Penal, dupa o procedura accelerata si intr-o atmosfera foarte tensionata.
Mii de oameni s-au adunat si au scandat "Demisia", "Nu scapati", "Nu cedam". Au avut loc si incidente - jandarmii au incercat sa ii ridice cu forta pe protestatarii asezati pe jos pe trecerile de pietoni. Dupa mai multe manifestari de agresivitate, care au crescut temperatura multimii, jandarmii s-au retras.
Proteste au avut loc si la Cluj Napoca, Timisoara, Brasov, Arad si Iasi.
Cum s-au desfasurat protestele de miercuri, in Bucuresti si in tara:
22:57 - Jandarmeria anunta ca doi jandarmi au fost raniti, dupa ce un grup de protestatari a fortat dispozitivul fortelor de ordine si a aruncat cu diverse obiecte catre ei. "Ca urmare a incidentelor inregistrate in Piata Victoriei, cand un grup de protestatari a fortat dispozitivul de jandarmi si a aruncat cu diverse obiecte catre ei, patru persoane au fost conduse la sectia de politie in vederea identificarii acestora si luarii masurilor legale. De asemenea, doi jandarmi au fost raniti in urma incidentelor provocate, avand nevoie de ingrijiri medicale", informeaza Jandarmeria.
Se mai precizeaza ca in legatura cu cei doi jandarmi raniti se vor face acte de constatare sub aspectul savarsirii infractiunii de ultraj si vor fi inaintate parchetului competent. De asemenea, se vor face verificari in vederea... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 23:00
Duminica, in Piata Victoriei din Capitala, se va organiza un flashmob intitulat sugestiv "Romania condamnata la tacere".
Pe pagina de Facebook a evenimentului, organizatorii indeamna cetatenii care doresc sa sustina Justitia din Romana sa participe la manifestare.
"Va invitam duminica aceasta in Piata Victoriei pentru a avea exclusivitate asupra unui nou tip de eveniment pe care diferite organizatii si grupuri de initiativa il organizeaza.
Este vorba de un mare flashmob prin care cetatenii dornici sa participe vor putea sustine Justitia in Romania", se arata pe platforma de socializare.
Potrivit organizatorilor, participantii vor fi legati la ochi si vor sta in tacere, jumatate de ora, pentru a marca trecerea Justitiei din Romania in "noua era a neputintei".
Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 15:00.
Motivand acest flashmob, organizatorii spun "ca adoptarea Legilor Justitiei ii va face pe magistratii din Romania neputinciosi in fata furtului, abuzului si violentei grupurilor infractionale".
Evenimentul este organizat de comunitatile 600.000 pentru Rezistenta, Insistam, Asociatia Civica ProFest, Actiunea Civica Galati, Coruptia Ucide si ONG-urile "Evolutie In Institutie" si "Declic".
Tot duminica, se anunta o noua zi de protest in Capitala, urmat de un mars catre Parlament.
Evenimentul este denumit dupa o fraza rostita de regele Mihai in discursul sustinut in 2011 in Parlamentul Romaniei: "Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 17:50
Primarul General, Gabriela Firea, a explicat, miercuri, decizia de a organiza un targ de sarbatori in Piata Victoriei, locul traditional de intalnire a celor care protesteaza fata de legile Justitiei si cer demisia Guvernului, afirmand ca intentia sa nu a fost de a restrange drepturile cetatenilor.
"Cred cu tarie ca accentul trebuie pus pe lucrurile care ne unesc, si nu pe cele care ne dezbina, mai ales ca pe 1 Decembrie vom marca intrarea in Anul Centenarului Marii Uniri! In acest spirit, am considerat ca Sarbatorile de Iarna - Mos Nicolae, Craciunul, Anul Nou - trebuie celebrate intr-un mod in care sa aduca bucurie cat mai multor locuitori sau vizitatori ai orasului nostru", a spus primarul general al Caitalei.
Firea a explicat ca, in toate capitalele europene, "spatiile publice se transforma, la sfarsitul anului, facand loc evenimentelor legate de Sarbatori sau pur si simplu devenind mai vesele, mai luminoase, mai prietenoase".
"Acelasi lucru ne-am propus si noi sa facem in Bucuresti, cu buna credinta si fara niciun fel de alte ganduri ascunse. Nu intentionam sa intram in conflict cu nimeni si nici sa restrangem in vreun fel drepturile cetatenilor. De aceea, sunt cu atat mai greu de inteles luarile de pozitie eminamente politice in legatura cu evenimentele organizate de Primarie pe parcursul lunii decembrie.
Spiritul Craciunului presupune sa fim, daca nu mai buni, macar mai toleranti si sa invatam sa privim cu mai multa atentie la nevoile celor de langa noi.... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 21:04
Primaria Capitalei a semnat un protocol cu alte doua institutii subordonate conform caruia Piata Victoriei va fi ocupata in perioada imediat urmatoare cu un targ de sarbatori. Internautii au reactionat imediat, sustinand ca este, de fapt, o modalitate de a-i impiedica pe protestatari sa mai deranjeze Guvernul.
Protocolul a fost semnat de Primaria Municipiului Bucuresti, Centrul de Proiecte Educationale si Sportive Bucuresti - PROEDUS si Centrul Cultural al municipiului Bucuresti - ARCUB, si prevede ca in Piata Victoriei va fi organizat "Targul de sarbatori - festival de colinde si obiceiuri de iarna". Conform documentului, manifestarea se va desfasura in perioada 5-17 decembrie, dar zona va fi ocupata cu mult inainte, pentru amenajarea casutelor si decorurilor, informeaza Digi24, care citeaza 360news.ro.
"Scena, in suprafata de 10 x 12 metri va fi amplasata in alveola centrala, cu spatele catre parcul Kiseleff, iar corturile si containerele vor fi amplasate stanga-dreapta fata de aceasta. Totodata, in spatiul destinat evenimentului vor fi amplasate un numar de aproximativ 30 de casute", se mai arata in protocolul consultat de jurnalista Nicoleta Savin.
De asemenea, in document este delimitata clar aria ocupata timp de 12 zile, ea fiind marginita de prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara, prelungirea str. Paris, prelungirea Bulevardului Aviatorilor si a Soselei Kiseleff.
Protocolul mai mentioneaza ca in intervalul 1-4 decembrie platoul din Piata Victoriei... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 19:12
Un protest de amploare are loc, miercuri, in fata Guvernului. Cateva mii de persoane din toata tara, angajati din Politie, Sanatate, Transporturi, protesteaza in Piata Victoriei fata de trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si fata de prevederile Legii salarizarii.
La orele pranzului, erau in strada circa 6.000 de persoane. Se scandeaza "Nu mai vrem sa fim sclavi in tara noastra", "Unitate, unitate", "Romania, mainile sus!", "Jos Dragnea!" si "Jos Tariceanu!", relateaza de la fata locului corespondentul Ziare.com.
Un barbat striga printr-o portavoce: "Azi nu am venit sa ne plangem. Am venit sa aratam ca suntem luptatori pentru drepturile noastre".
La un moment dat, protestatarii, care s-au adunat in Piata Victoriei la ora anuntata, 11:00, s-au intors cu spatele si au huiduit.
In zgomot asurzitor de vuvuzele, oamenii striga cat ii tin rarunchii: "Romanii trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate cu experimente in Romania", "Domnilor guvernanti, stop!". Revine si un slogan folosit la uriasele proteste din iarna: "Romania, trezeste-te!".
"Sunt salariat, am dreptul sa fiu consultat" - se poate citi pe o pancarta. Pe o alta scrie: "Companiile nu ofera bani, beneficii, drepturi, din pura bunatate. Acestea sunt negociate. Deblocati negocierea colectiva". Una dintre revendicarile bugetarilor aflati in strada, a celor din Sanatate, o reprezinta tocmai contractele colective de munca.
"Va platim sa ne slujiti, nu sa ne batjocoriti",... mai mult
Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 13:27
Cei care au iesit in strada in Piata Victoriei si in orasele din tara au dat astfel semnalul ca vor sa traiasca intr-o societate mai corecta, ca sa poata sa-si vada de lucrurile lor, fara sa fie niste paznici in permanenta ai celor care genereaza coruptia, e de parere regizorul Cristian Mungiu.
Acesta spune ca e foarte complicat pentru actualul Guvern, acum, sa-si recastige credibilitatea, dupa ce a actionat intr-un mod care a starnit furia multor romani.
Mungiu numeste protestele din ultima vreme o schimbare "neasteptata", mai ales pe fondul de dezamagire, de dupa alegeri. "Mie mi se pare ca s-a intamplat un lucru extraordinar, in sensul in care aceasta coagulare civica pentru mine e destul de neasteptata.
Cu cateva luni inainte am avut alegeri si era asa, un fel de fond de dezamagire, pe ideea asta, dintotdeauna, ca in tara asta nu se poate schimba nimic. Mi s-a parut extraordinar ca oamenii s-au mobilizat intr-o chestiune in care n-au cerut ceva pentru ei. A fost o mobilizare, indiferent daca au citit sau nu continutul acelor acte legislative, a fost o mobilizare pentru corectitudine, intr-un fel", a declarat el intr-un interviu acordat RFI Romania.
Mungiu atrage atentia ca mentalul colectiv e in plina schimbare. "Reflexul in anii '90 era de alta natura, era sa te gandesti imediat sa-ti iei bilet de avion si sa te duci in Noua Zeelanda.
Acum mi s-a parut ca oamenii au opus mai multa rezistenta si si-au afirmat punctele de vedere mult mai clar, mult mai... mai mult
Joi, 16 Februarie 2017, ora 10:08
Protestatarii anticoruptie din Piata Victoriei i-au impresionat pe jurnalistii de la agentia Reuters, care ii compara cu cei de acum aproape 30 de ani, de la Revolutie, si ii numesc "urmatoarea generatie de protestatari".
"Isi afiseaza cu mandrie steagul, dupa aproape doua saptamani de proteste in toata tara", incepe reportajul video al celor de la Reuters, realizat in fata Guvernului, duminica seara.
"Miile de manifestanti anticoruptie din Piata Victoriei, din Bucuresti, cer cu totii demisia Guvernului lor", continua materialul.
Reporterul agentiei britanice ii descrie apoi pe protestatari.
"Aceasta este urmatoarea generatie de protestatari ai Romaniei. Parintii lor au ajutat la incheierea regimului comunist al lui Ceausescu, iar acum, fara nici macar un lider, spera sa puna capat coruptiei din tara", spune acesta.
Reuters difuzeaza imagini cu momentul in care protestatarii au folosit lanternele si telefoanele mobile pentru a crea imaginea unui tricolor urias si noteaza ca numarul urias de manifestanti se coordoneaza cu ajutorul retelelor sociale, precum Facebook.
Este dat si exemplul unui grup de protestatari care s-au intalnit inca de cand a fost adoptata ordonanta 13, care ulterior a fost abrogata, iar ministrul Justitiei, Florin Iordache, a demisionat. Numarul de protestatari a scazut in timpul saptamanii, insa in weeekend au revenit pe strazi zeci de mii de manifestanti.
"Multi romani se confrunta cu coruptia in viata de zi cu zi. Noua generatie... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 17:56