Studiul Chevron pentru evaluarea potentialului de gaze de sist in Romania nu a fost inca finalizat, au declarat luni reprezentantii companiei, la o zi dupa ce premierul Ponta a afirmat ca se pare ca tara nu dispune de rezerve de gaze de sist si s-a batut, astfel, pe ceva ce nu are, relateaza Reuters.
"Se pare ca nu avem gaze de sist, ne-am batut foarte tare pe ceva ce nu avem. Nu cred ca ne-am batut pe ceva care exista", a spus Victor Ponta duminica, fara sa prezinte detalii, motivand ca nu poate spune mai mult de atat.
Analiza datelor colectate de Chevron in timpul operatiunilor de exploatare a gazelor de sist din Romania este inca in curs de desfasurare, au declarat reprezentantii companiei pentru Reuters, citat de Mediafax.
Grupul american Chevron a finalizat in luna iulie activitatile de exploatare la prima sonda din Romania, in localitatea Silistea-Pungesti, judetul Vaslui, dupa doua luni de foraj la adancimi de 3.000 de metri.
Compania americana mai detine alte trei acorduri de mediu in judetul Vaslui pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Paltinis - Bacesti, Popeni - Gagesti si Puiesti. De asemenea, compania a mai obtinut, in urma cu o luna, si cea de-a doua autorizatie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, in perimetrul detinut la Puiesti.
Dupa ce compania Chevron a obtinut, in 3 octombrie 2013, autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, la... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 16:35
Protestul de la Universitate s-a incheiat, duminica seara, dupa aproape trei ore, trei dintre manifestanti fiind dusi la Politie pentru identificare si alti doi fiind transportati la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Aproximativ o suta de persoane au protestat, duminica, in zona fantanii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorarii gazelor de sist si pentru a-i sustine pe protestatarii de la Pungesti.
In timpul manifestatiei, trei dintre protestatari au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, fiind scosi din grup si dusi la Politie pentru identificare.
"Trei persoane au incercat sa forteze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup si duse la Sectia 3 de Politie din Capitala, pentru identificare si luarea masurilor legale care se impun in prezenta situatie", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Alte doua persoane din randul protestatarilor au fost duse la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru MEDIAFAX ca, prin serviciul de urgenta 112, in zona fantanii de la Universitate au fost solicitate doua ambulante SMURD, pentru a acorda ingrijiri medicale unor persoane din grupul protestatarilor.
Una dintre persoane a fost transportata la Spitalul de Urgenta... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:15
Circa 400 de persoane protesteaza, sambata la pranz, pe marginea drumului Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui, la ora transmiterii stirii manifestantii aruncand cu pietre si vrand sa darame gardurile companiei.
Protestatarii, in majoritatea lor localnici, dar si din alte orase ale tarii precum Iasi, Bucuresti, Bbrasov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privata al unei persoane fizice din comuna Pungesti, vizavi de suprafata de teren luata in ccesiune de catre Chevron.
Manifestantii au scandat lozinci impotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei si a Guvernului. Printre lozinci se numara: "Jandermeria apara hotia", "Jos Guvernul", "Tradatorii", "Murim, luptam, Pungestiul aparam".
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judetean si au ajuns in poarta suprafetei ingradite detinute de catre Chevron, o parte dintre ei intrand pe terenul companiei petroliere si aruncand cu pietre in camioanele frmei angajate de catre Chevron.
La ora transmiterii acestei stiri, oamenii au inceput sa traga de gardurile imprejumuitoare reusind sa le darame intr-un sector. Firma de paza intervine in zona, manifestantii fiind scosi de pe proprietatea Chevron.
In zona sunt aproximativ o suta de jandarmi si politisti, care insa nu au intervenit pana in prezent.
Pana acum, protestul a fost pasnic, insa a degenerat in jurul orei 12.00, cand protestatarii au inceput sa arunce cu... mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 12:47
Seful Chevron a incercat sa ofere lamuriri, in cadrul unei emisiuni televizate, la cateva dintre ingrijorarile opozantilor exploatarii gazelor de sist. Totusi, ecologistii si specialistii de mediu reclama faptul ca reprezentantul companiei a rostit doar "jumatati" de adevar. Intre timp, protestatarii pregatesc noi demersuri pentru oprirea lucrarilor de explorare, acuzand statul de incalcarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor.
Managerul Chevron Romania Tom Holst a participat, miercuri seara, la o dezbatere pe tema gazelor de sist, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, aceasta fiind una dintre putinele aparitii publice ale sale, de cand Chevron a concesionat primele perimetre in Romania, in 2010.
"Vom continua sa oferim informatii oamenilor, parerea noastra e ca atunci cand oamenii primesc o baza de cunostinte despre beneficiile resurselor suplimentare de gaze, vor putea sa ia o decizie echilibrata", sustine Tom Holst. El a subliniat interesul pe care Chevron il are pentru potentialele resurse de gaze de sist in Romania, precum si in alte tari din regiune, precum Bulgaria, Ucraina sau Lituania.
Intrebat de geologul Georgeta Ionescu despre suprafata totala concesionata in Romania, seful Chevron a oferit un raspuns lacunar: "Avem trei perimetre in zona Dobrogei si un perimetru in judetul Vaslui. 10.000 de hectare sunt in Vaslui si o suprafata asemanatoare in Dobrogea".
Romania foloseste deja tehnologia fracturarii, dar cea a gazelor de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:30
Chevron a inceput, luni dimineata, lucrarile de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie in zona localitatii Silistea-Pungesti din judetul Vaslui. Protestele au escaladat, dar par a fi inutile atata timp cat exploatarea gazelor de sist a devenit politica de stat.
La Pungesti, pe teren, au ajuns primele utilaje de la firma care va executa lucrarile de amenajare a platformei unde ar urma sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Localnici continua sa protesteze impotriva exploatarii de gaze de sist, fiind adunati in zona in care Chevron detine terenul pe care ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist.
Sursa: Digi24
Luni,jandarmii au intervenit in forta si i-au urcat in dube pe unii cei care stau in tabara protestatarilor, care au spus ca, in total, au fost ridicate 30 de persoane.
Prefectura Vaslui a pierdut procese cu consiliile locale
Prefectura Vaslui a pierdut trei procese cu consiliile locale care au fost date in judecata de catre reprezentantii institutiei pe motiv ca au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, hotararile Tribunalului Vaslui urmand a fi atacate cu recurs.
Sursa foto: Barlad Online
Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza unui numar de trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor, dupa ce hotararile date de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2013, ora 11:20
Vicepremiertul Liviu Dragnea a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Bulgaria, ca Romania va continua proiectul privind exploatarea gazelor de sist.
"Nu inteleg de ce nu trebuie sa mergem mai departe cu exploatarea gazelor de sist, pentru ca din punctul de vedere al protectiei mediului si al sigurantei cetatenilor lucrurile sunt urmarite pas cu pas, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul roman s-a aflat joi intr-o vizita de lucru la Sofia, unde a participat la deschiderea conferintei internationale EU-Balkan Summit "Trasarea drumului catre recuperare si crestere".
Intrebat daca in cadrul discutiilor pe care le-a avut la Sofia cu membrii guvernului bulgar a fost abordat subiectul gazelor de sist, in conditiile in care Bulgaria este printre cele doua tari din Europa, alaturi de Franta, care au interzis complet exploatarea acestui tip de gaze, Liviu Dragnea a raspuns ca subiectul nu s-a aflat pe agenda. In ritmul acesta, la noi, inseamna ca nu vom mai putea utiliza niciun fel de resurse, a comentat el.
"Nu stiu daca cei care protesteaza, si carora nu le contesta nimeni acest drept, chiar stiu ca peste cativa ani de zile s-ar putea ca noi sa nu mai avem suficient gaz ca sa ne sustinem economia. Atunci vor iesi sa protesteze ca nu au locuri de munca, probabil. Daca exploatam gazele de sist, pretul in Romania va scadea, industria va deveni mult mai competitiva, vor aparea locuri de munca si economia se va dezvolta. Asa s-a intamplat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:51
Americanii de la Chevron incep construirea unei sonde de explorare a gazelor de sist la Pungesti, judetul Vaslui, dupa ce au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare. Business24 prezinta pas cu pas, etapele primei actiuni de explorare a gazelor de sist din Romania.
Dupa ce Tribunalul Vaslui a decis anularea hotararilor de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist eliberate de 11 consilii locale din Vaslui, compania Chevron a obtinut si ultimul document care statea in calea ridicarii primei sonde de explorare a gazelor de sist din Romania: autorizatia de construire.
Chevron afla in patru luni cat de mare este zacamantul de gaze de la Silistea
Santierul poate fi deschis in orice moment, dupa cum au precizat reprezentantii Consiliului Judetean Vaslui si va fi amplasat la 650 de metri de satul Silistea si la 950 de metri de satul Pungesti, pe suprafata de 20.000 de mp.
Procesul de explorare a gazelor de sist, explicat de Chevron
In prima etapa, care va dura doua luni, constructorii angajati de Chevron vor amenaja platforma de forare. Mai exact, vor nivela terenul si vor ridica un baraj natural din surplusul de pamant, iar apoi, vor construi sonda.
In cea de-a doua etapa, care va dura tot doua luni, va incepe activitatea de forare si de prelevare a probelor. Activitatea de forare se va desfasura atat ziua, cat si noapte si din aceasta cauza, perimetrul va fi inconjurat de pereti antifonici.
"Scopul proiectului propus este de forare a... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 08:22
Revolutia gazelor de sist in Europa ar putea sa nu fie atat de rapida si productiva ca in SUA, din cauza opozitiei ferme din partea companiei de gaze naturale din Rusia, Gazprom, releva EUObserver.
Primul mare camp de lupta european pentru gazele naturale va fi, se pare, Europa de Est, unde perspectiva securitatii energetice a Rusiei reprezinta o mare problema. De asemenea, se pot gasi indicii ale "razboiului rece" in abordarea adoptata de companiile americane din domeniul petrolului si gazelor si de catre guvernul SUA.
Americanii au tendinta sa profite la maximum de pe urma revolutiei proprii a gazelor de sist si de independenta energetica rezultata din aceasta. In acelasi timp, ei cred ca gazele naturale constituie o problema geopolitica.
Un analist de la Alianta americana pentru gazele naturale (ANGA), care reuneste grupurile de lobby ce reprezinta 26 de companii nord-americane din acest domeniu, a declarat pentru EUObserver ca Rusia finanteaza in prezent organizatiile de mediu care se opun exploatarii gazelor de sist.
La polul opus, SUA incurajeaza tarile europene sa treaca la exploatarea acestora. Cele mai multe dintre marile companii de petrol si gaze sunt americane, cum ar fi Chevron, care prospecteaza mai mult de 3 milioane de acri de teren in Polonia si Romania cu privire la potentialul de productie de gaze naturale.
Gazele de sist afecteaza influenta de care se bucura Gazprom
In al doilea rand, fiecare kilowatt de gaze naturale europene reduce... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 13:56
Tensiunile sociale si declaratiile politice pe tema exploatarii gazelor de sist in Romania fac parte dintr-un spectacol local cu deznodamant previzibil. O decizie in favoarea acestei proceduri reprezinta o chestiune de timp si nu de probabilitate, avand in vedere importanta economica si geostrategica in Europa, dar si volatilitatea politicienilor romani.
In aprilie 2012, Victor Ponta prelua puterea executiva cu o motiune de cenzura care critica exploatarea gazelor de sist, urmand a include in programul de guvernare un moratoriu impotriva aceste activitati. In urma cu cateva zile, acelasi Victor Ponta face o cotitura abrupta: "eu sunt pentru explorari, pentru ca nu se exploateaza nimic mai repede de cinci ani. Si daca in urma acestor explorari se va descoperi ca Romania poate exploata gaze de sist in conditii sigure pentru mediu, voi fi in favoare".
Care este miza pentru Romania?
Romania, Bulgaria si Ungaria insumeaza zacaminte estimate de 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, potrivit unui raport al Agentiei americane de informatii pentru energie. Desi se declara interesate de aceste resurse mai multe companii, precum MOL, OMV sau Romgaz, cei mai activi raman deocamdata americanii de la Chevron, care detin perimetre concesionate in Vaslui si Constanta. Seful Chevron Romania, Tom Holst, a anuntat intentia de a sapa un put de explorare in Vaslui si de a colecta date seismice in Constanta, in cea de-a doua jumatate a anului 2013.
Investitii directe de... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 07:27