Dupa semnarea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) pentru liberalizarea comertului pe 12 piete, care cumuleaza 40% din economia globala, analistii se asteapta ca unele mari forte economice sa raspunda cu aceeasi moneda la acordul negociat de Statele Unite.
"China si Europa ar putea sfarsi prin a se uita una la cealalta pentru a observa unele asemenari de care nu au fost constiente inainte", apreciaza economistul sef al Natixis pe regiunea Asia-Pacific, Alicia Garcia Herrero, citata de postul CNBC.
Amaraciune
"Intrebarea este: cum vor reactiona China si Europa in fata unui bloc economic urias aparut odata cu semnarea acordului TPP?", puncteaza Herrero intr-un raport inaintat investitorilor.
Cu siguranta, anuntul privind stabilirea pietei de comert liber intre cele 12 state din nordul Americii si zona Asia-Pacific trebuie sa fi lasat o senzatie amara pentru liderii europeni si cei de la Beijing.
Nu sunt dubii foarte mari in ceea ce priveste excluderea Chinei de la negocierile TPP, marturie fiind chiar o declaratie a presedintelui american Barrack Obama data dupa semnarea parteneriatului.
"Cand mai bine de 95% din potentialii nostri clienti traiesc in afara granitelor SUA, nu putem lasa tari precum China sa scrie regulile comertului global", a comentat Obama.
Pe cont propriu
Pe de alta parte, China a fost invitata sa se alature tarilor membre ale parteneriatului, dar refuzul Beijingului de a se conforma tuturor standardelor internationale impuse a dus... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 16:07
Cinci milioane de cetateni stabiliti pe alte meleaguri si zeci de miliarde de dolari plasati in investitii in afara tarii sunt motivele care ii fac pe liderii comunisti de la Beijing sa isi reconsidere pozitia in ceea ce priveste neamestecul in treburile interne ale altor natiuni.
China a conditionat mai mereu acordarea imprumuturilor de incheierea unor contracte de lucrari pentru companiile sale de stat. Investitii de acest gen se intrevad din Sudanul de Sud, pana in Yemen sau Pakistan, dar mai nou Beijingul se vede nevoit sa intervina pentru a-si proteja investitiile, arata reporterii Bloomberg.
De la pasivitate la implicare agresiva
In 1955, premierul chinez Zhou Enlai avea sa stabileasca linia directoare a politicii externe a Chinei mentionand neamestecul in treburile interne ale altor state suverane.
Directia aceasta a fost urmata cu strictete pana anul trecut, lucru ce i-a facut pe chinezi sa evite discret sprijinirea sanctiunilor internationale indreptate impotriva Rusiei sau a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Politica Chinei a reflectat atat concentrarea pentru asigurarea stabilitatii interne, cat si lipsa de interes a liderilor comunisti de la Beijing de a juca un rol activ in politica externa.
De altfel, postura de "urs Panda" adoptata de China in timpul crizelor internationale recente l-au facut pe presedintele Obama sa afirme ca oficialii de la Beijing se comporta ca o gasca de petrecareti, in timp ce altii duc greul securitatii... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 16:25
Secolele XVIII si XIX au fost dominate de Imperiul Britanic. Porturile, drumurile si caile ferate au reprezentat scheletul si venele acelui gigant construit de britanici. I-au urmat imperiile politico-militare cladite in secolul XX de americani si sovietici.
Acum, pare randul Chinei sa-si extinda influenta asupra teritoriilor cunoscute. De la acapararea resurselor naturale din Africa, la construirea unor rute comerciale rapide, Beijingul dezvolta un adevarat imperiu global, remarca reporterii revistei Quartz.
Joc de puzzle
Aparent fara legatura intre ele, piesele puzzle-ului chinezesc raspandite pe intreg globul reflecta o strategie care, combinata cu activitatile ambitioase ale companiilor din China, ofera imaginea celui mai intins imperiu comercial cunoscut de omenire.
Tesatura de lucrari de infrastructura finantate si construite de chinezi include lucrari de porturi, diguri, autostrazi, aeroporturi si cai ferate raspandite in toata lumea.
Le poti intalni din Samoa pana in Rio de Janeiro, Sankt Petersburg, Jakarta, Vanuatu si din Arctica pana in Antarctica.
Multe sunt realizate pentru a deservi actualele campuri petrolifere, mine si alte afaceri sustinute de China, altele sunt investitii care premerg viitoarele afaceri pe care chinezii intentioneaza sa le realizeze pe respectivele piete.
Planul reflecta deopotriva o strategie bine conturata a Beijingului, cat si o frenezie comerciala de nestapanit. Firmele chinezesti se aventureaza pe piete fara a da... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:59
Grupul francez Renault pregateste lansarea unui proiect de 7,2 miliarde de yuani (1,2 miliarde de dolari) pentru productia de autovehicule in China impreuna cu Dongfeng Motor, parte a planurilor de a-si creste vanzarile pe cea mai mare piata auto din lume.
Proiectul mix va avea o capacitate anuala de 150.000 de autoturisme, inclusiv SUV-uri si MPV-uri (Multi-Purpose Vehicle), potrivit unor date postate recent pe site-ul Biroului de Protectie a Mediului din Hubei, potrivit MarketWatch.
Potrivit agentiei, care analizeaza impactul asupra mediului, proiectul va fi situat in Wuhan, capitala propvinciei Hubei. Sediul Dongfeng Motor se afla in Hubei, precum si companiile mixte ale grupului chinez cu producatorii straini PSA Peugeot Citroen si Honda Motor.
Dongfeng Motor ocupa pozitia a doua pe piata auto din China, atat in functie de productie cat si de vanzari, dupa SAIC Motor. De asemenea, grupul produce masini si in parteneriat cu Nissan Motor si Kia Motors.
Potrivit China Business News, un oficial din Wuhan a declarat ca Dongfeng Motor si Renault vizeaza inceperea lucrarilor in mai.
Oficiali ai celor doua companii nu au fost disponibili pentru comentarii.
Renault este printre putinii producatori locali care nu au facilitati de productie in China. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 17:38
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, i-a spus ambasadorului Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Liu Zengwen, de intentia Romaniei de a realiza in parteneriat public-privat trei noi grupuri energetice, unul pe huila si doua pe lignit, informeaza NewsIn.
Adriean Videanu s-a intalnit miercuri cu E.S. Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti.
"Cei doi interlocutori au apreciat trendul ascendent al schimburilor economice si comerciale romano-chineze din ultimii ani, exprimandu-si convingerea ca acestea vor cunoaste un nou impuls in perioada urmatoare, avand in vedere viitoarele vizite in R.P.Chineza ale demnitarilor romani, cu ocazia Expozitiei Mondiale 2010 de la Shanghai", se arata intr-un comunicat emis miercuri de MECMA.
De asemenea, agenda discutiilor a cuprins aspecte referitoare la lucrarile Comisiei mixte romano-chineze de colaborare economica si modalitati de atragere a investitiilor chineze in Romania, in sectoare prioritare cum ar fi energia, infrastructura si protectia mediului.
"Totodata, partenerii chinezi au fost invitati sa selecteze si sa propuna, in cadrul urmatoarei sesiuni a Comisiei Mixte, realizarea in Romania a 4-5 proiecte de dezvoltare economica in domeniile vizate.
Cu aceasta ocazie, ministrul Videanu a prezentat intentia Romaniei de a realiza in parteneriat public-privat trei noi grupuri energetice - unul pe huila si doua pe lignit", se mai arata in comunicatul ministerului.
In cadrul... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 09:28