Imaginea audierii directorului general si cofondator al companiei Facebook, Mark Zuckerberg, din luna aprilie, in fata Congresului Statelor Unite ale Americii, raspandita in intreaga presa internationala si pe retelele de socializare, a semnalat o noua era a responsabilitatii digitale.
Printre elementele esentiale enumerate de cofondatorul Facebook s-a numarat si promisiunea ca drepturile oferite cetatenilor europeni conform Regulamentului General privind Protectia Datelor 2016/679 (GDPR - General Data Protection Regulation) vor fi extinse si catre cetatenii americani. De ce au insistat senatorii americani asupra acestui fapt si ce spune acest lucru despre drepturile noastre legate de securitatea online?
Intr-o Europa in care 250 de milioane de persoane utilizeaza zilnic Internetul, protejarea datelor personale pe care le impartasim in mediul online nu este o simpla optiune, ci o necesitate. Din ce in ce mai multe cazuri de incalcare a securitatii au iesit la iveala in ultimii ani, implicand numele unor mari companii precum Uber, Yahoo, eBay si Facebook. De altfel, directorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost audiat marti de Parlamentul European, el cerandu-si scuze pentru pentru incalcarea securitatii datelor cauzata de compania sa.
Evolutia continua a lumii digitale si impactul pe care il are asupra vietilor noastre semnaleaza nevoia de un nou cadru legislativ care sa garanteze dreptul la protectia datelor personale, a securitatii si chiar a propriei noastre... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 00:00
Grupul american de internet Yahoo va incepe sa-si criptografieze datele trimise prin serviciile sale online pentru a le proteja impotriva spionajului, a declarat luni directorul executiv al grupului, Marissa Mayer, citata de AFP.
Pana in aprilie 2014, Yahoo va instala un sistem de criptografiere pentru informatiile impartasite de utilizatorii site-urilor sale si in centrele sale de date, a detaliat Mayer pe blogul grupului. Serviciul de mesagerie Yahoo Mail va beneficia, de asemenea, de un sistem de criptografiere mai sofisticat pana in 8 ianuarie.
Rivalul sau, Google, a inceput deja sa bruieze cea mai mare parte a traficului pe site-urile sale.
"A existat un anumit numar de rapoarte in cursul ultimelor sase luni despre accesul secret al guvernului american la date ale utilizatorilor fara stirea grupurilor tehnologice, intre care si Yahoo", a comentat Marissa Mayer.
"Vom continua sa examinam cum putem proteja viata privata a utilizatorilor si datele acestora", a adaugat ea.
Operatiunile de spionaj pe scara larga pe internet efectuate de agentia de informatii americana NSA au fost dezvaluite de presa in cursul acestui an. Yahoo, Google si alte companii tehnologice americane au dezmintit ca ar fi permis accesul la serverele lor.
Anunturile CEO Yahoo intervin intr-un moment cand tocmai a fost depusa o plangere impotriva grupului in California. Yahoo este acuzat ca violeaza viata privata a utilizatorilor sai, scanand continutul mesajelor acestora pentru... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 08:57
Cel mai inalt oficial al Uniunii Europene pe Justitie, Viviane Reding, spune ca UE va duce pana la capat proiectul de reglementare a protectiei datelor private, in ciuda impotriva incercarilor Statelor Unite da a stopa aceasta propunere. Proiectul ar forta companiile IT globale, toate cu prezenta in Europa, sa se supuna standardelor europene.
Viviane Reding a afirmat ca UE este determinata sa raspunda in mod decisiv oricaror incercari din partea lobistilor americani. Acestia lucreaza in mare parte pentru grupuri mari, precum Google sau Facebook, care ar incerca sa ocoleasca legea UE privind protectia datelor.
"Excluderea companiilor care nu sunt din UE de la legislatia noastra privind protectia datelor nu este de actualitate. Ar insemna aplicarea de standarde duble", a spus Viviane Reding pentru Financial Times.
"Protectia datelor este un drept fundamental in Europa. In timp ce aceasta situatie nu este foarte clara in unele parti ale lumii, un lucru este sigur: daca firmele vor sa aiba afaceri pe piata europeana trebuie sa se supuna standardelor europene".
Viviane Reding a spus ca armonizarea legislatiei in ceea ce priveste protectia datelor la nivelul UE ar aduce reduceri de costuri administrative in valoare de 1,9 miliarde de euro pe an.
Pozitia ferma a comisarului european ar putea da nastere unor tensiuni diplomatice intre Bruxelles si Washington. Reprezentantii SUA au declarat in repetate randuri ca legislatia UE poate stopa inovatia, dar poate crea si... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 07:52