Seful Agentiei de Protectia Mediului (APM) Mures, Danut Stefanescu, a anuntat miercuri, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural Mures, ca efectivele optime de ursi ar fi undeva la 240 de capete, dar ca evaluarea autoritatii de mediu din primavara indica existenta a 761 de animale, in timp ce fondurile de vanatoare din judet au comunicat prezenta a 1.286 de ursi.
Danut Stefanescu a aratat ca pagubele produse de ursi sunt tot mai numeroase si ca APM Mures a propus vanarea a 99 de ursi in sezonul de vanatoare 2019-2020.
"La evaluarea efectivelor de ursi in primavara anului 2019 s-a constatat ca efectivele optime ar fi de 240 de ursi. Efectivele evaluate in perioada februarie-martie 2019 de autoritatea de mediu au indicat 761 de ursi, iar efectivele evaluate in luna mai, in plin sezon de vegetatie, de catre gestionarii fondurilor de vanatoare au indicat 1.286 de ursi. (...)
Solutia ar fi sa se revina la cotele anuale de vanare a ursilor, fiecare fond de vanatoare sa primeasca o cota cum era inainte, pentru a tine sub control numarul de ursi in functie de capacitatea habitatului, fata de capacitatea padurii de a sustine acesti ursi.
Anul acesta au fost 108 cereri de despagubire pentru pagubele produse de urs, s-au trimis 15 cereri de derogare pe cota de interventie, s-au primit cinci aprobari pentru recoltarea ursilor, inclusiv ursul lovit vineri de o masina si a fost impuscat", a aratat Stefanescu.
Potrivit acestuia, pentru a se obtine o derogare procedura... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 16:52
Nu intotdeauna vei gasi cu usurinta un spatiu de cazare care sa imbine luxul si eleganta cu frumusetea zonei, dar o cautare atenta ar putea sa-ti ofere cateva destinatii de calatorie in care sa simti din plin ca ai contribuit la salvarea mediului inconjurator.
Opt hoteluri din mai multe colturi ale lumii au fost trecute in revista de Luxuo pentru modul in care gestioneaza gradul ridicat de confort al clientilor, dar reusesc sa ramana eco-friendly.
Endemico - Baja California, Mexic
Amplasat in plin desert, in apropierea podgoriilor Baja California, Endemico este o destinatie mexicana preferata in special de turistii americani.
Foto: Bless this stuff
La prima vedere, ai crede ca ai nimerit intr-un spatiu inedit de campare, coastele pietroase ale dealurilor fiind impanzite cu 20 de cabanute susendate pe piloni.
In realitate insa, ai de a face cu un resort sic, care se integreaza perfect in mediul natural al zonei. Desi sunt decorate minimalist, casutele ofera, totusi, turistului dotari confortabile, internet wi-fi si cate o terasa privata de pe care sa admiri frumusetea zonei aride.
Rockresort - Laax, Elvetia
Hotelul de 122 de camere amplasat in peisajul alpin al Elvetiei se mandreste cu grija pe care o acorda mediului inconjurator.
Foto: Rockresort
Rockresort reuseste sa se alimenteze cu energie din surse regenarabile: hidro, solara etc. Numele ii este dat de peisajul inconjurator, dar in interior te vei bucura de luxul oferit de fiecare camera... mai mult
Sambata, 18 Martie 2017, ora 00:00
Investitiile in protectia mediului in Romania in anul 2011 s-au ridicat la peste 5,414 miliarde lei.
Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au fost de aproximativ 18,6 miliarde de lei in 2011, reprezentand 3,2% din Produsul Intern Brut, conform Institutului National de Statistica.
In 2012, cheltuielile pentru protectia mediului au reprezentat 3% din PIB.
Cheltuielile pentru protectia mediului realizate de administratia publica s-au ridicat la 5,367 miliarde lei in 2011, dintre care investitiile au totalizat 2,522 miliarde de lei. Astfel, investitiile administratiei publice au reprezentat 46,6% din totalul investitiilor in protectia mediului implementate in 2011.
Cheltuielile pentru protectia mediului realizate de producatorii specializati in 2011 s-au cifrat la 11,765 miliarde lei anul trecut, dintre care investitiile au insumat 1,491 miliarde lei. Investitiile producatorilor specializati au reprezentat 27,5% din totalul investitiilor in protectia mediului realizate in 2011.
Cheltuielile pentru protectia mediului realizate de producatorii nespecializati anul trecut au insumat 4,79 miliarde lei, dintre care investitiile au insumat 1,4 miliarde lei. Investitiile producatorilor nespecializati au avut o pondere de 25,9% din totalul investitiilor implementate in 2011.
Pe domenii, cele mai mari cheltuieli s-au inregistrat pentru managementul deseurilor, si anume 9,672 miliarde lei, reprezentand 51,9% din totalul cheltuielilor pentru protectia... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 11:59
Microsoft va implementa politici de protectie a mediului, anuntand ca centrele sale de date, laboratoare de dezvoltare software si cladirile de birouri vor fi realizate din carbon neutru.
Initiativa gigantului software va incepe de la 1 iulie, prin introducerea unui "model de responsabilitate", prin care fiecare unitate Microsoft va raspunde pentru carbonul generat. Vor fi acordate recompense pentru eficienta crescuta, achizitionarea resurselor regenerabile de energie si reducerea impactului asupra mediului, anunta The Next Web.
Microsoft va crea o noua "taxa pe carbon", care va pune pune un pret pe carbon Fiecare divizie regionala va fi responsabila de consumul propriu de energie si platile pentru carbon.
Microsoft este al treilea cumparator de energie verde din Statele Unite ale Americii, 46% din consumul sau total de energie provenind din aceasta sursa. mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 15:27
Romania se situeaza pe locul trei la nivel mondial in clasamentul care ierahizeaza statele lumii in functie de progresele realizate la capitolul imbunatatirii politicilor de protectie a mediului inconjurator.
Clasamentul a fost realizat pe baza datelor furnizate la Forumul Economic mondial de la Davos de catre cercetatori ai Universitatilor americane Yale si Columbia, care au prezentat cu aceasta ocazie Indicele de Protectie a Mediului (EPI - Environmental Performance Index) la nivel mondial in anul 2012
Potrivit indicelui EPI, care masoara in principal controlul poluarii, asigurarea biodiversitatii si gestiunea resurselor naturale, Elvetia se afla pe primul loc, fiind urmata de Letonia, Norvegia, Luxemburg si Costa Rica, pe ultimele pozitii situandu-se Africa de Sud, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan si Irak.Clasificarea statelor mai are in vedere si mortalitatea infantila, accesul la asistenta medicala si apa potabila.
Pe langa indicele EPI, a fost elaborat si un indice al tendintei politicilor ambientale, ce releva progresele facute de tarile lumii in ultimii 10 ani in privinta imbunatatirii politicilor de protectie a mediului. In elaborarea acestui clasament au fost evaluate elemente precum: aspectele medioambientale, efectul apei asupra sanatatii umane, biodiversitatea si habitatul, padurile, pescuitul, agricultura si schimbarile climatice.
In acest clasament, Romania se afla pe pozitia a treia, inaintea sa situandu-se Letonia si Azerbaidjan, fiind... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 08:16
Dacia a investiti 22 milioane euro in protectia mediului in ultimul deceniu, conform NewsIn.Din aceasta suma, noua milioane euro au fost alocati tratarii si epurarii apelor uzate tehnologice si menajere si depozitarii si reciclarii deseurilor.
Punerea in practica a politicii de mediu este asigurata de o retea transversala formata din 65 angajati. "In ultimii ani, cu sprijinul retelei de voluntari s-au plantat pe platforma de la Mioveni peste 1.600 conifere, iar actiunile de ecologizare in care s-a implicat reteaua au avut ca rezultat colectarea a 27 tone de deseuri", se arata in comunicat. In perioada 1 - 7 iunie, Dacia participa impreuna cu Agentia Regionala de Protectie a Mediului Pitesti la activitati educationale pe teme de mediu dedicate liceenilor si studentilor, precum concursuri, prezentari, actiuni de ecologizare. mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 14:52
Compania de stat Romgaz a cheltuit in anul 2010 peste 7 milioane de lei in lucrari de protectia mediului inconjurator, iar in acest an producatorul de gaze naturale are programate investitii in acest domeniu de peste 6 milioane de lei, potrivit unui comunicat al companiei, informeaza NewsIn.De asemenea, reprezentantii Romgaz si ai transportatorului national de gaze naturale Transgaz au prezentat Ministrului Mediului si Padurilor, László Borbely, proiectele de mediu, in cadrul unei intalniri de informare ce a avut loc vineri la Medias.
"In ceea ce priveste implicarea societatilor in absorbtia fondurilor europene, Romgaz si Transgaz au informat ministrul privind colaborarea cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), in perspectiva implementarii tehnologiei de captare si stocare geologica a CO2 (CCS) prin dezvoltarea primului Proiect Demonstrativ in Romania", se arata in comunicatul emis luni de Romgaz.
Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), intentioneaza accesarea fondurilor europene, din cadrul competitiei NER300, care vizeaza proiecte demonstrative in domeniul tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon si al energiei produse din surse regenerabile.
Romgaz, unul din cei doi mari producatori de gaze naturale din Romania, si-a planificat investitii de 1,2 miliarde lei pentru acest an, la nivelul celor din 2010, in special in explorare si productie si pentru activitatile companiei din... mai mult
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 16:59
Cheltuielile pentru protectia mediului la nivel national au insumat anul trecut circa 12,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din produsul intern brut (PIB), fata de 2,7% din PIB in 2008, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), potrivit NewsIn.INS face precizarea ca cheltuielile la nivel national includ investitiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activitati proprii de protectia mediului) si alte cheltuieli ale administratiei publice (subventii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (cheltuielile pentru cumpararea de servicii de protectia mediului de la terti, precum si taxele platite cu titlu de mediu).
La nivel national ponderea investitiilor pentru protectia mediului a producatorilor nespecializati a reprezentat 40,9% din totalul investitiilor, urmata de cea a administratiei publice (35,0 %) si a producatorilor specializati (24,1 %).Potrivit INS, in industria prelucratoare s-au realizat 44,6% din cheltuielile producatorilor nespecializati, in timp ce sectorul "productia si furnizarea de energie electrica si termica", a absorbit 27,0 %, iar industria extractiva 16,6 %.Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli in domeniul protectiei aerului se inregistreaza la producatorii nespecializati (66,4 % din totalul cheltuielilor pentru acest domeniu).
Pentru protectia apei, cele mai mari cheltuieli s-au efectuat de catre producatorii specializati (49,6 %), care au... mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 11:00
Anul trecut, cheltuielile pentru protectia mediului s-au ridicat la aproximativ 2,7% din produsul intern brut (PIB), in crestere fata de anul precedent. Cele mai mari investitii le-au facut producatorii specializati si administratiile publice.Producatorii nespecializati au alocat peste 4,51 miliarde de lei pentru protectia mediului, investitiile in echipamente sau amenajari specifice fiind de 1,55 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Producatorii specializati au bugetat peste 8,32 de miliarde pentru protectia mediului, valoarea investitiilor fiind de aproape cinci ori mai mica, respectiv 1,71 miliarde de lei.Cele mai mici sume au fost investite de firmele care activeaza in silvicultura si industria lemnului. Acestea au cheltuit 143 de milioane de lei, din care investitiile s-au cifrat la putin peste 117 milioane de lei. mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 12:17