Scandalul noxelor care a lovit compania auto Volkswagen ar putea sa nu aiba un deznodamant atat de fericit in UE pe cat parea initial.
Un raport al Comisiei Europene arata ca producatorul auto german a incalcat legislatia privind Protectia consumatorului in cel putin 20 de tari din intreriorul blocului comunitar, iar reprezentantii executivului UE au cerut o intrevedere de urgenta cu conducerea firmei, relateaza Reuters.
Noul sir de probleme care afecteaza imaginea gigantului auto a fost relatat pe larg in Die Welt, publicatia germana mentionand ca raportul CE face referire la practici incorecte printre care: reclama mincinoasa si practici comerciale neloiale.
Reprezentantii CE sunt deja deranjati de faptul ca invitatiile transmise de comisarul pentru Industrie Elzbieta Bienkowska catre Volkswagen, in care se propunea acordarea unor compensatii voluntare pentru consumatorii pacaliti de VW in UE, au fost ignorate de executivii companiei germane, totul ramanand la latitudinea instantelor de judecata din fiecare tara.
Acum, comisarul european pentru Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, a reluat demersurile, cerand o intalnire de urgenta cu reprezentantii Volkswagen pentru a se asigura ca toti clientii europeni inselati in scandalul "Dieselgate" sunt tratati in mod echitabil.
Intalnirea este programata in cursul acestei saptamani, dar conducerea frmei germane a refuzat sa comenteze subiectul.
Jourova a lucrat indeaproape cu mai multe ONG-uri specializate... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 12:35
La data de 11 iunie 2014, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Adoptarea unui nou act normativ in materia protectiei consumatorului era necesara in vederea transpunerii in legislatia nationala a Directivei 2011/83/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, pe care tarile membre UE aveau obligatia sa o implementeze pana la data de 13 decembrie 2013.
In preambulul Ordonantei de Urgenta 34/2014, legiuitorul explica de ce anume a fost necesara utilizarea procedurii de adoptare, in regim de urgenta, a actului normativ de implementare a Directivei: pentru a se evita posibilitatea declansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei, pentru neimplementarea in dreptul intern a prevederilor directivei comunitare, pana la data de 13 decembrie 2013.
Cu alte cuvinte, urgenta a fost justificata de propria culpa a autoritatilor romane in indeplinirea la termen a obligatiilor ce le revin si care, puse in fata perspectivei de a achita, ca penalitate, o suma forfetara minima fixa de 1.787.000 euro, la care se pot adauga penalitati de intarziere, au decis sa se mobilizeze si sa urgenteze implementarea Directivei, prin adoptarea unui ordonante de urgenta, evitand, astfel, procesul legislativ obisnuit.... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 12:14
Uniunea Europeana a ajuns la un acord referitor la o directiva ce garanteaza conditii mai favorabile pentru debitori in cazurile de plata anticipata si de executare ipotecara.
Directiva europeana elimina taxele percepute pentru plata anticipata a creditului, si cere bancilor o "toleranta rezonabila" pentru gasirea unei solutii pentru a evita executarea silita.
Dupa doi ani de negocieri, cele 27 de state membre, Comisia Europeana si Parlamentul European au dat unda verde textului legislativ, primul care va reglementa la scara comunitara acordarea de imprumuturi pentru cumpararea de bunuri imobile, a informat, marti, executivul comunitar intr-un comunicat citat de Agerpres.
Textul, dupa aprobarea formala, cel mai probabil va fi gata in luna iulie, va trebui sa fie aplicat de statele membre in termen de doi ani, a declarat pentru EFE eurodeputatul socialist spaniol Antolin Sanchez-Presedo, raportor al Parlamentului European.
Aurelian Dochia: Ar putea fi mai dificila acordarea unui credit ipotecar
Analistul financiar Aurelian Dochia a precizat ca masura va avea efecte diferite in functie de legislatia nationala din fiecare stat membru.
"Practica in tarile membre ale UE este foarte diferita in momentul de fata. Spre exemplu, in Irlanda debitorii sunt chiar foarte protejati ceea ce a facut ca, de multe ori, acestia sa inceteze platile catre banca in mod deliberat si voluntar pentru ca bancile nu le puteau face mare lucru. In alte tari lucrurile nu stau la... mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 09:03
Viitoarele mame au numeroase privilegii la serviciu pe timpul sarcinii. Dupa aceasta perioada, mamele care se intorc la munca sunt resurse valoroase intr-o companie, deoarece sunt loiale si interesate de cresterea performantei profesionale.
Din punct de vedere legal, protectia maternitatii inseamna protectia sanatatii si a securitatii salariatelor gravide sau mame la locul de munca, asa cum o defineste ordonanta 96/2003. Pentru a beneficia de aceasta protectie, angajata are obligatia de a anunta angajatorul asupra starii sale de graviditate, printr-o declaratie scrisa de mana si sa dovedeasca acest lucru prin adeverinta eliberata de medicul specialist.
La randul lui, angajatorul trebuie sa semneze de luare la cunostinta, prin inregistrarea declaratiei. De asemenea, acesta nu are voie sa comunice faptul celorlalti angajati fara acordul scris al angajatei.
Afla care sunt avantajele pe care angajatorul este obligat sa le ofere femeilor insarcinate sau mamelor, in continuarea articolului Care sunt drepturile mamelor la locul de munca pe Business24.ro mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 10:40
Comisia Europeana (CE) a trimis Romania la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta in legislatia nationala doua directive in domeniul energiei, privind protectia consumatorilor si indatoririle autoritatilor de reglementare, cu propunerea unor penalizari de circa 60.000 euro pe zi.
Astfel, CE propune sanctionarea Romaniei cu o penalizare zilnica de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curtii in acest sens pana la transpunerea directivelor in legislatia nationala, se spune intr-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii (...) Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice", se arata in comunicat.
Directivele in cauza ar fi trebuit implementate integral pana la 3 martie 2011, fiind preluate numai partial de Romania in legislatia nationala.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE mentioneaza drept prioritati prevederi privind protectia consumatorilor si definirea clara a sarcinilor autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.
"Romania a adoptat deja o parte substan?iala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:15
Un procent de 75% dintre site-urile care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor, potrivit unei "verificari minutioase" a Comisiei Europene, au anuntat reprezentantii institutiei.
Comisia Europeana a publicat joi rezultatele unei verificari minutioase realizate la nivelul intregii Uniuni Europene a site-urilor care vand jocuri, carti, inregistrari video si muzica, ce pot fi descarcate pe calculatoare sau dispozitive mobile.
Verificarea a aratat ca peste 75% dintre aceste site-uri nu par a respecta normele privind protectia consumatorilor.
"Acest lucru este si mai ingrijorator atunci cand sunt vizati consumatorii vulnerabili, si anume copiii. Utilizatorii trebuie sa parcurga, clic cu clic, un labirint de clauze contractuale, pentru a afla cat de mult vor avea de platit in cele din urma, iar copiii sunt adesea ademeniti sa cumpere elemente legate de jocuri presupuse a fi gratuite. Daca apar probleme, serviciul post-vanzare este adesea greu de gasit, deoarece informatiile de contact lipsesc in cazul a peste o treime dintre site-uri", se spune in comunicatul Comisiei Europene.
Potrivit sursei citate, autoritatile nationale de aplicare a legii vor contacta acum societatile in cauza pentru a le permite sa isi clarifice pozitia sau sa isi corecteze site-urile.
Potrivit comunicatului, autoritatile nationale din 26 de state membre (Irlanda nu a putut participa din cauza lipsei de resurse), la care... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 11:28