La data de 11 iunie 2014, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Ordonanta de Urgenta nr. 34 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Adoptarea unui nou act normativ in materia protectiei consumatorului era necesara in vederea transpunerii in legislatia nationala a Directivei 2011/83/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, pe care tarile membre UE aveau obligatia sa o implementeze pana la data de 13 decembrie 2013.
In preambulul Ordonantei de Urgenta 34/2014, legiuitorul explica de ce anume a fost necesara utilizarea procedurii de adoptare, in regim de urgenta, a actului normativ de implementare a Directivei: pentru a se evita posibilitatea declansarii procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei, pentru neimplementarea in dreptul intern a prevederilor directivei comunitare, pana la data de 13 decembrie 2013.
Cu alte cuvinte, urgenta a fost justificata de propria culpa a autoritatilor romane in indeplinirea la termen a obligatiilor ce le revin si care, puse in fata perspectivei de a achita, ca penalitate, o suma forfetara minima fixa de 1.787.000 euro, la care se pot adauga penalitati de intarziere, au decis sa se mobilizeze si sa urgenteze implementarea Directivei, prin adoptarea unui ordonante de urgenta, evitand, astfel, procesul legislativ obisnuit.... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 12:14
Comisia Europeana (CE) a trimis Romania la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta in legislatia nationala doua directive in domeniul energiei, privind protectia consumatorilor si indatoririle autoritatilor de reglementare, cu propunerea unor penalizari de circa 60.000 euro pe zi.
Astfel, CE propune sanctionarea Romaniei cu o penalizare zilnica de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curtii in acest sens pana la transpunerea directivelor in legislatia nationala, se spune intr-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii (...) Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice", se arata in comunicat.
Directivele in cauza ar fi trebuit implementate integral pana la 3 martie 2011, fiind preluate numai partial de Romania in legislatia nationala.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE mentioneaza drept prioritati prevederi privind protectia consumatorilor si definirea clara a sarcinilor autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.
"Romania a adoptat deja o parte substan?iala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:15
Romania se afla printre cele mai bine plasate foste tari comuniste din Europa care viseaza sa scape de dependenta de gazul rusesc, in conditiile in care descoperirea noilor depozite de gaze de sist face ca solutia sa se afle la o aruncatura de bat.
Concernul american Chevron doreste sa inceapa forarea pentru exploatarea gazului de sist in apropierea orasului Barlad, in timp ce mai multe organizatii neguvernamentale au organizat proteste - inaintea alegerilor parlamentare din 9 decembrie - prin care cer o interdictie nationala a exploatarii gazelor de sist, comenteaza joi agentia de presa Reuters, intr-un amplu comentariu de la Bucuresti.
Analistii economici, continua Reuters, sunt de parere ca depozitele de gaz de sist, adaugate la rezervele de gaze conventionale, ar putea transforma Romania intr-o tara cu dependenta zero de resursele energetice externe.
Moratoriul actual asupra exploatarii gazelor de sist ar putea fi ridicat, dupa scrutin, adauga Reuters, care mentioneaza ca Uniunea Social Liberala (USL), a premierului de stanga Victor Ponta, care probabil va forma viitorul guvern, inca nu si-a clarificat pozitia privind exploatarea gazelor de sist.
Si alte formatiuni politice au manifestat retinere in a-si dezvalui intentiile cu privire la acest subiect, de teama sa nu piarda sprijinul electoratului in plina campanie pentru alegeri.
"In cele din urma va trebui luata o decizie. Noi speram ca aceasta decizie nu va fi una care sa consolideze aceasta... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 13:48