Doi sefi din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges au fost retinuti de procurori pentru 24 de ore dupa ce s-a constatat ca acestia au luat mita in forma continuata si au facut fals in acte pentru mai multi agenti economici carora nu le aplicau amenzi desi acestia vindeau produse expirate si dispuneau de conditii de munca insalubre.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Pitesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26 mai 2021, a inculpatilor:
BOBOC DUMITRU-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:
- luare de mita, in forma continuata,
- fals intelectual, in forma continuata,
ZAMFIR PAUL-CONSTANTIN, comisar superior in cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunii de luare de mita, in forma continuata.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada februarie - aprilie 2021, cei doi inculpati, in calitatile mentionate mai sus, ar fi pretins si primit de la mai multi agenti economici sume de bani si alte foloase necuvenite in valoare totala de 2.350 lei pentru a nu aplica amenzi contraventionale ori pentru a favoriza agentii economici la efectuarea de... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 12:47
Sorin Claudiu Susanu, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Brasov, sustine ca mai multi clienti sunt "ademeniti" sa isi reinnoiasca contractele de furnizare a energiei, fiindu-le promise diverse avantaje, dar ca realitatea ar fi alta, clauzele din contract inducandu-i in eroare si ajungand sa plateasca mai mult.
"Un astfel de exemplu este al unui mare operator privat de furnizare a energiei electrice, care a fost sanctionat cu o amenda de 20.000 lei si cu decizie de suspendare a practicilor comerciale incorecte/inselatoare. Din analiza contractului de furnizare a energiei electrice incheiat cu consumatorii se constata ca acestia nu beneficiaza de indicarea exacta a tarifului aferent energiei electrice consumate", scrie Sorin Susanu pe Facebook, potrivit bizbrasov.ro.
Potrivit unor surse CRPC Brasov, furnizorul amendat este RCS&RDS, conform sursei citate.
Sorin Claudiu Susanu sustine ca aspectele descrise sunt susceptibile "sa induca in eroare consumatorul mediu, determinandu-l sa ia o decizie de tranzactionare (incheiere contract) pe care altfel nu ar fi luat-o, si reprezinta o practica comerciala inselatoare".
...citeste mai departe despre "Protectia Consumatorului Brasov a amendat RCD&RDS cu 20.000 de lei pentru practici inselatoare la reinnoirea contractelor de energie electrica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 11:18
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) anunta ca au gasit bacterii coliforme in gheata pe care KFC o foloseste pentru sucuri.
Mai exact, directorul executiv al ANCP, Paul Anghel, a anuntat marti ca, in urma analizelor efectuate in urma unei actiuni de control, s-a demonstrat ca gheata folosita de un fast-food KFC din zona Vitan era infestata cu bacterii coliforme (provenite din materii fecale - n.red.) si cu enterococi intestinali (al caror mediu de viata este, de regula, intestinul gros - n.red.), potrivit Agerpres.
Potrivit directorului ANPC, actiunea de control - desfasurata in 7 fast-food-uri - urmarea sa stabileasca daca nu cumva agentii economici pun in pahare o cantitate de gheata mai mare decat cea prevazuta in normative, dandu-le astfel clientilor bauturi diluate.
Dupa ce probe de gheata au fost testate in laborator (si apoi retestate pentru confirmarea rezultatelor - n.red.) s-a constatat, insa, ca gheata continea nu doar o cantitate anormal de mare de germeni, dar si bacterii coliforme si enterococi intestinali, dar si Clostridium.
Seful ANPC a precizat ca au fost descoperite probleme la 5 din cele 7 fast-food-uri controlate, dar nu le-a mentionat pe celelalte 4.
"La mall-ul din Vitan am prelevat gheata, am trimis-o la un laborator pentru a o verifica si am determinat anumite valori. N-as vrea sa ma refer la numarul total de germeni, care a fost iarasi destul de mare si a fost depasit, pentru ca pot fi unitati de... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 18:03
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a sanctionat Bancpost cu 150.000 de lei si a acuzat banca de practici comerciale incorecte.
Autoritatea sustine ca interesele consumatorilor au fost afectate, iar firma olandeza EFG New Europe Funding II B.V., catre care Bancpost a cesionat un portofoliu de credite, nu ar fi fost autorizata.
Astfel, ANPC a aplicat masura de restituire a sumelor de bani percepute pentru intreg portofoliul de credite cesionat de catre Bancpost, reprezentand dobanzi, dobanzi penalizatoare, penalitati calculate si retinute in perioada 11 iulie 2008 - 27 martie 2018, cand cesionar a fost EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.).
"In urma actiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creante de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding II B.V. (actuala ERB New Europe Funding II B.V.) fiind o persoana juridica neautorizata", se arata in comunicat.
ANPC considera ca, fata de debitorii cedati, nu au fost indeplinite formalitatile prevazute de lege, Bancpost are "calitate procesuala pasiva si nu se justifica calitatea de creditor a cesionarului fata de debitorii cedati".
"Intrucat cesionarul creditului nu a avut calitatea de banca, institutie de credit autorizata, dobanda calculata si retinuta trebuia sa fie zero pe intreaga perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018", se arata in comunicat.
ANPC a anuntat ca a informat si urmatoarele institutii: Agentia Nationala de... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 13:25
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a anuntat joi, pe 10 mai, ca ciresele dintr-un supermarket - despre care se crezuse initial ca ar fi tratate cu substante periculoase - erau, de fapt, sigure pentru consum. Fusesera doar etichetate gresit. Inspectorii au considerat, insa, ca si acesta e motiv suficient pentru a le retrage de la raft pana la o reetichetare corespunzatoare, care sa-i asigure consumatorului informarea "corecta", "completa" si "precisa".
Dupa ce presa a relatat ca intr-un supermarket se vand cirese care au fost tratate cu Imazalil si Thiabendazole, substante toxice care pot cauza cancer, inspectorii ANPC s-au autosesizat si au plecat in control. In magazin au descoperit ca, desi aceste substante nocive chiar figurau pe eticheta caserolelor cu cirese, fructele nu fusesera, de fapt, tratate cu asa ceva. Chiar si in aceasta situatie, distribuitorul tot s-a ales cu ciresele retrase de la raft, si pe deasupra cu o amenda de nu mai putin de 100.000 lei.
"Ne dorim sa fim alaturi de consumatori si sa le oferim increderea ca produsele care se consuma cu precadere in aceasta perioada sunt comercializate in conformitate cu normele legale in vigoare", a asigurat Marius Parvu, directorul ANPC, in urma controlului, prin intermediul unui comunicat de presa.
Din pacate, chiar si dupa ce respectivele cirese se vor intoarce la raft etichetate corect, consumatorul roman tot va continua sa isi cumpere multe dintre alimente orbeste, in... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 07:40
Protectia Consumatorului a amendat 15 banci cu sume totalizand peste 500.000 de lei pentru practici comerciale incorecte in ceea ce priveste activitatile de publicitate.
ANPC le-a solicitat bancilor respective sa inceteze aceste practici, sa corecteze contractele deja incheiate, sa restuie sumele incasate fara temei legal si sa isi suspende campaniile publicitare pentru a intra in legalitate.
Controlul la cele 15 banci a fost facut in perioada 28 august - 6 octombrie si a vizat respectarea prevederilor legale privind modalitatile sau mijloacele de desfasurare a activitatilor de publicitate.
Citeste mai departe despre "Protectia Consumatorilor a amendat 15 banci din Romania - cum isi pacaleau clientii" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 23 Octombrie 2017, ora 10:20
ANPC a anuntat miercuri, dupa ce premierul Mihai Tudose i-a cerut sa publice un raport intocmit dupa controlul la institutiile de credit, ca verificarile abia au inceput pe 28 august si vor dura pana la sfarsitul lui septembrie.
ANPC a prezentat, totusi, o sinteza a controalelor trecute facute la institutiile financiare, insa in intreg documentul nu este precizat niciun nume al institutiilor unde au fost constatate probleme.
In perioada 27 noiembrie 2015 - 31 martie 2016, s-a desfasurat o actiune tematica de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare. Au fost incheiate 249 de procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 1.743.000 lei.
Au fost restituite consumatorilor sume in valoare de 1.097.773,31 lei, 112.161,29 euro, 361.828,78 franci elvetieni si 361,13 dolari, urmare a actiunilor ANPC de cercetare a reclamatiilor. Au fost instrumentate, la nivel national, 10.476 de reclamatii.
In perioada 08 mai 2017 - 16 iunie 2017 s-a desfasurat o actiune nationala de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit, cu sau fara ipoteca, de catre institutiile financiar nebancare, incheiate in intervalul 01 februarie 2017 - 05 mai 2017.
In cadrul operatiunii au fost verificate 40 de institutii financiare nebancare. Pentru abaterile... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 21:15
Scandalul noxelor care a lovit compania auto Volkswagen ar putea sa nu aiba un deznodamant atat de fericit in UE pe cat parea initial.
Un raport al Comisiei Europene arata ca producatorul auto german a incalcat legislatia privind Protectia consumatorului in cel putin 20 de tari din intreriorul blocului comunitar, iar reprezentantii executivului UE au cerut o intrevedere de urgenta cu conducerea firmei, relateaza Reuters.
Noul sir de probleme care afecteaza imaginea gigantului auto a fost relatat pe larg in Die Welt, publicatia germana mentionand ca raportul CE face referire la practici incorecte printre care: reclama mincinoasa si practici comerciale neloiale.
Reprezentantii CE sunt deja deranjati de faptul ca invitatiile transmise de comisarul pentru Industrie Elzbieta Bienkowska catre Volkswagen, in care se propunea acordarea unor compensatii voluntare pentru consumatorii pacaliti de VW in UE, au fost ignorate de executivii companiei germane, totul ramanand la latitudinea instantelor de judecata din fiecare tara.
Acum, comisarul european pentru Protectia Consumatorilor, Vera Jourova, a reluat demersurile, cerand o intalnire de urgenta cu reprezentantii Volkswagen pentru a se asigura ca toti clientii europeni inselati in scandalul "Dieselgate" sunt tratati in mod echitabil.
Intalnirea este programata in cursul acestei saptamani, dar conducerea frmei germane a refuzat sa comenteze subiectul.
Jourova a lucrat indeaproape cu mai multe ONG-uri specializate... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 12:35
Firmele de telefonie au fost, anul trecut, cele mai reclamate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cu peste 9.200 de plangeri depuse, in timp ce bancile s-au situat pe locul al doilea dupa numarul nemultumirilor.
In total, pentru firmele de telefonie mobila si pentru banci se primesc circa 60% din totalul de 60.000 de plangeri primite anual de ANPC, spun reprezentantii autoritatii care se ocupa cu protejarea consumatorilor intr-un raspuns la o solicitare a News.ro.
"De regula, cam 30-40% dintre plangeri sunt intemeiate, restul nu. La banci si companiile de telecomunicatii numarul plangerilor intemeiate primit anual este de 12.000-13.000", a declarat, directorul general al Directiei de Control si Supraveghere Piata din ANPC, Paul Anghel.
In cazul firmelor de telefonie mobila, clientii au depus anul trecut 9.205 de reclamatii, in timp ce numarul reclamatilor depuse de clientii nemultumiti ai bancilor a fost de 7.274.
Datele transmise News.ro arata ...citeste mai departe despre "Firmele de telefonie, mai reclamate decat bancile la Protectia Consumatorilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Martie 2016, ora 15:10