Principalele banci de pe piata internationala ar trebui sa detina un fond-tampon de obligatiuni necesar pentru a depasi colapsul, astfel incat sa poata fi evitate planurile guvernamentale de salvare, a propus o autoritate mondiala de reglementare din piata bancara.
Acest proiect este ultima parte majora a planului de reforme bancare sustinut de principalele economii mondiale, dupa ce criza financiara din perioada 2007-2009 a fortat platitorii de taxe sa contribuie la recapitalizarea creditorilor afectati, scrie Reuters.
Consiliul pentru Stabilitate Financiara (FSB), format din autoritatile de reglementare din Grupul celor 20 de economii (G20), a anuntat ca bancile globale, precum Goldman Sachs si HSBC, ar trebui sa detina un fond-tampon de obligatiuni sau capitaluri proprii, echivalent cu 16-20% din activele lor ponderate in functie de risc din ianuarie 2019.
Obligatiunile vor putea fi convertite in actiuni pentru "recapitalizare" de catre bancile afectate. Tamponul va include si capitalul minim de baza pe care bancile sunt obligate deja sa-l detina. Propunerea urmeaza sa fie aprobata de liderii G20 la intalnirea din cursul acestei saptamani din Australia si va fi supus consultarii publice pana pe 2 februarie.
Acordurile vor contribui la rezolvarea problemelor bancilor importante
Mark Carney, presedintele FSB si guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca aceasta reglementare va fi finalizata anul viitor si va marca un moment de cotitura in problemele... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 14:15
Depozitele bancare mari din UE, neacoperite de garantia de pana la 100.000 de euro prevazuta de lege, ar putea fi implicate pe viitor in recapitalizarea bancilor aflate in dificultate, potrivit unui proiect legislativ pregatit de Comisia Europeana.
"In propunerea Comisiei, aflata in discutie, nu este exclus ca depozitele mai mari de 100.000 euro sa fie instrumente eligibile pentru proceduri de bail-in (recapitalizarea unei banci aflate in dificultate fara mobilizarea de fonduri publice sau garantii guvernamentale - n.r.). Este o posibilitate", a declarat marti la Bruxelles purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Chantal Hughes, citat de The Guardian.
Ea a subliniat ca micile economii, cele constituite in depozite de sub 100.000 euro, vor fi in continuare garantate.
"Niciodata nu va fi posibil sa fie implicati in proceduri de bail-in cei cu depozite mai mici de 100.000 euro, acum sau in viitor", a afirmat oficialul CE.
Olanda sustine aplicarea 'modelului cipriot' pe vitor
Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro, a declarat luni, intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times, ca acordul de bailout incheiat cu Cipru, care presupune accesarea a pana la 40% din depozitele bancare mai mari de 100.000 euro constituite in tara in vederea recapitalizarii sistemului bancar, ar trebui sa serveasca drept model pentru solutionarea viitoarelor crize bancare din zona euro.... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 16:25
Gigantul rus de gaze Gazprom a facut autoritatilor cipriote o propunere privind oferirea unui sprijin financiar sectorului bancar al tarii in schimbul dreptului de a extrage gaze naturale in zona economica exclusiva a Ciprului.
Conducerea Gazprom a trimis deja o scrisoare in acest sens presedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, relateaza luni canalul de televiziune cipriot Sigma TV, preluat de presa economica din Rusia.
Gazprom este dispus sa finanteze restructurarea sistemului bancar din Cipru in schimbul controlului asupra unui numar semnificativ de rezerve de gaze naturale cipriote. In schimb, Ciprul nu va mai trebui sa accepte conditiile stricte ale creditorilor internationali.
Potrivit unor surse ale postului de televiziune mentionat, presedintele cipriot Nicos Anastasiades a respins deja oferta Gazprom, exprimandu-se in favoarea taxei exceptionale la depozitele bancare.
In ajun, presa britanica estimase la 2 miliarde de euro pierderile pe care le-ar putea suferi cetatenii rusi si ucraineni, care isi pastreaza banii in bancile din Cipru, in urma impozitarii suplimentare cerute autoritatilor cipriote de catre creditorii internationali in cadrul planului de asistenta financiara in valoare de 10 miliarde de dolari.
Zvonurile privind introducerea unei taxe exceptionale la depozitele bancare circula de la sfarsitul lunii februarie si de atunci zilnic din Cipru au migrat 100-150 milioane de euro.
La 15 martie, oficiali ai UE au amenintat Cipru ca nu va... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 11:14
Comisia Europeana va propune miercuri o taxa care va fi aplicata bancilor in vederea finantarii, in viitor, a eventualelor masuri de salvare a unor institutii financiare, a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, transmite Mediafax.Liderii UE au insistat, la nivelul G20, pentru introducerea unei taxe asupra bancilor, astfel incat institutiile financiare sa opereze in conditii similare la nivel international.
Liderii politici sunt de acord cu introducerea unei astfel de taxe, dar exista divergente privind modul de aplicare a acesteia si de folosire a fondurilor obtinute."Comisia va adopta maine (miercuri n.r.) un document privind fondul care ar urma sa fie finantat de banci in scopul reducerii costului suportat de stat pentru sprijinirea institutiilor financiare insolvente", a explicat Barroso, intr-o conferinta economica.Canada se opune introducerii taxei in conditiile in care bancile din aceasta tara nu au cerut sprijin din partea statului, in timpul crizei financiare. Si in Europa exista diferente de opinie referitoare la destinatia fondurilor obtinute astfel.Unele tari vor ca aceste fonduri sa fie utilizate la redresarea finantelor publice, in timp ce altele le-ar canaliza pentru sprijinirea bancilor cu probleme.Liderii UE au declarat ca Uniunea ar putea actiona unilateral, daca nu exista un acord la nivelul G20. mai mult
Miercuri, 26 Mai 2010, ora 10:19