Consumul de energie electrica al Romaniei a atins marti, 8 decembrie, cel mai mare nivel inregistrat in cursul anului 2020.
Potrivit Transelectrica, consumul de energie electrica inregistrat marti a fost de 9.389 MW, reprezentand cel mai mare nivel din acest an. La nivelul municipiului Bucuresti, consumul a atins 1.400 MW.
De asemenea, valoarea inregistrata marti la nivel national depaseste consumul maxim instantaneu din decembrie 2019, respectiv 9.154 MW, se arata intr-un comunicat Transelectrica.
"Chiar daca in perioada pandemiei s-a remarcat o scadere generala a consumului de energie electrica la nivel national, incepand cu luna noiembrie 2020, s-a inregistrat o crestere de consum", arata reprezentantii Transelectrica.
In istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrica a fost consemnat in luna ianuarie 2017, avand o valoare de 9.930 MW.
Citeste si:
Se intrerupe alimentarea cu energie electrica in mai multe zone din Bucuresti, Ilfov si Giurgiu
PROIECT Ministerul Economiei: 60% din parcul auto al Romaniei ar urma sa aiba o forma de propulsie electrica in anul 2050 ...citeste mai departe despre "Consumul de electricitate in Romania a atins marti cel mai mare nivel din 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 17:26
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Vanzarile de autovehicule au scazut in Romania cu 28,7% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2019, marja in care insa automobilele electrice (BEV, PHEV) sunt pe crestere de 67,7%, releva statistica publicata miercuri, 11 noiembrie, de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
La nivel sectorial national, topul general pe marci (autoturisme + autovehicule comerciale) este condus, in continuare, la zece luni de Dacia - cu 31.814 de unitati, marca urmata de Renault - cu 8.712 de unitati, Volkswagen (8.688), Ford (7.591), Skoda (7.528) si Hyundai (5.738).
Potrivit sursei citate, in octombrie, autoturismele (care reprezinta circa 85% din total) au inregistrat un volum de 12.420 de unitati, cu 17,9% mai mare decat in luna similara din 2019. Evolutia pe ansamblul primelor zece luni ale anului releva faptul ca autoturismele inregistreaza un volum total de 96.047 de unitati, corespunzator unei scaderi de 27,8% in raport cu perioada similara din anul precedent.
In clasamentul autoturismelor, in intervalul ianuarie - octombrie, Dacia detine suprematia, cu 30.196 de unitati, in scadere cu 26% fata de datele din 2019 si cota de piata de 31,4%. Ierarhia continua cu Skoda, care inregistreaza 7.528 de unitati (-27,9% si o cota de 7,8%),Volkswagen - cu 7.424 unitati (-16,4% si o cota de 7,7%), Renault - cu 7.367 de unitati (-33% si cota de 7,7%) si Hyundai - cu 5.738 de unitati (-14,4%, cota de piata de 6%).
De asemenea,... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 16:18
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a lansat miercuri, 25 martie, Programul "Rabla Plus", prin care cei care doresc sa achizitioneze un autovehicul electric sau electric hibrid plug-in pot sa se adreseze dealer-ilor validati. Una dintre noutatile acestui an este ca se pot achizitiona si motociclete cu propulsie electrica.
"Incercam chiar si in aceste momente grele sa ne respectam promisiunile si sa stimulam transportul cu emisii zero sau aproape de zero. Bugetul pentru anul acesta creste de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, pentru ca ne dorim cat mai multe autovehicule electrice in traficul urban din tara.
Oferim si anul acesta cel mai mare ecotichet din Europa pentru achizitionarea unui autovehicul full electric, in valoare de 45.000 lei (aproximativ 10.000 euro) si 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid plug-in (aproximativ 4.500 euro) pentru autovehiculele hibrid plug-in, dar nu mai mult de 50% din pretul de comercializare", se arata in comunicatul AFM.
Accesarea Programului "Rabla Plus" nu este conditionata de casarea si radierea unui autovehicul uzat, insa prima de casare de 6.500 lei oferita in cadrul Programului Rabla Clasic se poate cumula cu unul dintre ecotichetele prevazute de Programul Rabla Plus.
Rabla Plus vine cu o noutate anul acesta pentru cei care vor sa-si cumpere o motocicleta cu propulsie electrica.
Valoarea ecotichetului este de 3.500 de lei, la care se adauga prima de casare de 3.500 lei, in... mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 00:00
Zeci de vehicule electrice si hibride sunt implicate in "revolutia verde" ce are loc, in perioada 10 - 20 octombrie, la cea de-a 17-a editie a Salonului Auto Bucuresti (SAB) & Accesorii 2019, organizata la Romexpo.
Astfel, pe o suprafata totala de 25.000 de metri patrati, atat in Pavilionul B2, cat si in zona exterioara a expozitiei, pot fi admirate, in premiera nationala, modele concept si noutati ale sezonului 2019 - 2020 apartinand brandurilor: Abarth, Alfa Romeo, BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Maserati, Mazda, Mercedes, Mini, Mitsubishi, Opel, Piaggio, RAM 1500, Seat, Shelby, Skoda, Smart, SsangYong, Suzuki, Tesla, Toyota sau Volvo.
Motto-ul SAB & Accesorii 2019 este "Mobilitatea la prezent si viitor", tocmai pe ideea ca transportul electric evolueaza semnificativ la nivel international, odata cu crearea si producerea de vehicule electrice si hibride ce devin din ce in ce mai accesibile.
In acest sens, printre modelele electrice si hibride expuse la Romexpo se afla: Tesla Model 3 Standard Range Plus, EQC 400 4MATIC (primul SUV electric de la Mercedes-Benz), Jaguar I-PACE (primul SUV sportiv Jaguar complet electric), alaturi de modelele hibride si plug-in produse de BMW, Mini, Volvo, Kia, Toyota, Honda, Hyundai, Suzuki, Ford, Mitsubishi si Jaguar.
Standul Tiriac Auto aduce marcile Ford, Hyundai, Mercedes-Benz, Land Rover, Jaguar si Mitsubishi, in timp ce in zona Tiriac Collection sunt expuse modele auto de exceptie... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 15:39
O nava propulsata 100% electric ar putea face, peste trei ani, legatura dintre Tulcea si comunitatile izolate ale Deltei Dunarii, a declarat, presedintele Asociatiei pentru Electromobilitate din Romania (AERO), Tudor Rosca, reprezentant al unei firme din Bucuresti.
Nava este construita in Romania, iar componentele care vor fi instalate la bordul ei pentru a-i permite navigatia vor fi certificate international, potrivit sursei citate.
"Suntem in legatura cu o companie din Elvetia care a creat cea mai mare ambarcatiune electrica din lume. Avem deja un contract. Incercam sa construim un vas propulsat 100% electric care sa deserveasca in special Delta. Ce trebuie sa mai aflam este ce va insemna certificarea navei in ansamblu. Autoritatea Navala Romana nu poate sa faca aceasta certificare din diverse motive tehnice pe care nu le cunosc. Stiu insa ca putem avea in cel mult 12 luni o nava functionala, sigura, cu echipamente certificate international, care au un grad ridicat de siguranta, iar realistic vorbind, cred ca in trei ani nava electrica ar putea circula in Delta", a afirmat Rosca.
El a mai spus ca certificarea acumulatorilor pentru viitoarea nava electrica a Deltei poate sa ajunga si la 500.000 de euro.
"Vorbim de baterii cu foarte multa energie care sunt pe apa. Daca este un accident, pasagerii ajung in apa, acelasi lucru se intampla si cu acumulatorii, si trebuie sa existe certitudinea ca nimeni nu se curenteaza. Si asta e doar un exemplu. Mai sunt si alte... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 09:56
Ford estimeaza ca, pana in 2022, vanzarile de masini electrice vor ajunge la un milion de unitati si le vor depasi pe cele de vehicule traditionale, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
Ford a lansat marti la Salonul Auto de la Frankfurt o gama noua vehicule ce vor pregati terenul pentru ca modelele electrificate sa depaseasca in cativa ani, la nivel de vanzari, numarul cumulat de masini cu motoare conventionale.
"Pe masura ce electrificarea devine curentul principal de dezvoltare al industriei auto, crestem substantial numarul de optiuni cu propulsie electrificata pentru clientii nostri, care vor putea sa aleaga varianta care se potriveste cu nevoile lor", a declarat Stuart Rowley, presedinte Ford Europa, citat in comunicat.
"Prin facilitatea tranzitiei catre un vehicul electrificat, estimam ca pana in 2022, majoritatea vanzarilor noastre de autoturisme sa fie reprezentata de modele electrificate", a adaugat el.
La inceputul acestui an, compania a promis ca fiecare model de autoturism nou Ford din Europa va include o optiune electrificata, dezvaluind-si planurile la evenimentul sau dedicat "Go Electric", care a avut loc la Amsterdam.
Printre vehiculele electrificate prezentate acum la Frankfurt se numara noile SUV-uri Kuga Plug-In Hybrid si Explorer Plug-In Hybrid, precum si noul Tourneo Custom Plug-In Hybrid, noul crossover compact Puma EcoBoost Hybrid si noul Ford Mondeo Hybrid Wagon.
Noul SUV electric al Ford inspirat de modelul Mustang va... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:24
Germania a depasit Norvegia, devenind cea mai mare piata din Europa pentru autovehiculele electrice, un semn ca cei mai multi dintre consumatori primesc cu bratele deschise aceasta tehnologie, exact in momentul in care cei de la Volkswagen Group si Daimler isi pregatesc gamele, adaugandu-le baterii, pentru a intra in competitie cu Tesla.
Vanzarile de autovehicule electrice au ajuns la o cifra de 70% in Germania, insumand 17.574 de masini vandute in primul trimestru, si asezand astfel Germania inaintea Norvegiei (cu doar 16.182 de masini electrice vandute), pentru prima data in istorie, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA) . Cifrele includ masini complet electrice, precum Modelul S al celor de la Tesla, dar si hibridele plug-in precum BMW seria 2 Active Tourer.
VW, Daimler si BMW isi retehnologizeaza liniile de asamblare ca raspuns la reglementarile mult mai stricte din Uniunea Europeana in ceea ce priveste motoarele cu combustie si ca urmare a scaderilor pietei, inregistrate ca urmare a scandalului din 2015 legat de fraudarea testelor de emisie de catre Grupul Volkswagen.
Desi consumatorii nu mai prefera demult motoarele diesel - mai ales in Germania - producatorii de masini au nevoie ca acestia sa imbratiseze motoarele cu propulsie electrica, pentru a-si recupera investitiile masive pe care le fac.
Volkswagen, de pilda, a declarat recent ca a alocat un buget de 84 de miliarde de dolari pentru contracte cu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:46
Primul automobil electric marca Audi ofera spatiu interior generos si un design minimalist rafinat, care inspira liniste si calm. Astfel, devine scena perfecta pentru sistemul de sunet Bang & Olufsen 3D Premium.
SUV-ul de lux ofera, de asemenea, o experienta digitala inedita, atat in ceea ce priveste functionarea, precum si afisajul ecranului.
Este primul automobil din seria masinilor de volum mare echipat cu oglinzi exterioare virtuale.
Decorul: o scena pe masura prototipului Audi e-tron
In sala Royal Danish Playhouse din Copenhaga, marca cu patru inele prezinta pentru prima data interiorul prototipului Audi e-tron.
Adesea, actorii si alti artisti sunt cei care apar in fata unei audiente formate din pana la 650 de persoane, insa luminile reflectoarelor sunt acum indreptate asupra SUV-ului premium pur electric.
Inca acoperit la exterior cu camuflajul specific modelelor e-tron, prototipul Audi e-tron prezinta publicului interiorul versatil: cu lejeritatea unui dansator de balet, inteligenta unui actor si performanta unui solist de opera.
Asemeni unei sali de concerte, si SUV-ul Audi electric ofera experiente sonore pure, rasfatandu-si soferul si pasagerii, la alegere, cu optiunea3D a sistemului de sunet Bang & Olufsen Premium.
Sistemul reproduce muzica exact asa cum a fost inregistrata in sala de concerte, fara efecte speciale. Totul este posibil datorita celor 16 difuzoare si a amplificatorului cu o putere de 705 wati.
Designul interior: Limbaj... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 12:21