Steven van Groningen demisioneaza din functiile detinute in cadrul Comitetului Reprezentantilor si in Comitetele Consultative ale Fondului Proprietatea (FP), decizia urmand sa intre in vigoare incepand cu data de 13 noiembrie 2020, a anuntat, joi, Templeton International Services SARL, in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic al FP, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, numirea unui nou membru al Comitetului va fi pe ordinea de zi a urmatoarei Adunari Generale a Actionarilor Fondului.
"Decizia domnului van Groningen vine in urma dorintei acestuia de a respecta standardele stricte de guvernanta corporativa ale Bursei de Valori de la Londra, unde Fondul Proprietatea este listat secundar, care prevad ca membrii Consiliilor de Administratie din companiile listate nu mai pot fi considerati independenti dupa o activitate de noua ani in pozitia respectiva.
Avand in vedere faptul ca trei dintre membrii Comitetului vor fi detinut aceasta functie pe o perioada de noua ani in 2021 si pentru a evita schimbari semnificative in componenta Comitetului intr-un timp scurt, domnul van Groningen a luat aceasta decizie, avand in vedere interesele Fondului Proprietatea", se mentioneaza in comunicatul citat.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea ("Fondul") a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist.
In urma licitatiei internationale anuntate... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:44
Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. printr-o oferta de plasament privat accelerat, veniturile estimate in urma acestei tranzactii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucuresti, in calitatea sa de Administrator de Investitii al Fondul Proprietatea SA, ("Fondul"), in continuarea anuntului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunta acordul de a vinde un numar de 1,7 miliarde actiuni existente in OMV Petrom S.A. ("Petrom") in baza ofertei de plasament privat accelerat ("Tranzactia")", se arata in raport.
FP mentioneaza faptul ca, intrucat pretul actiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/actiune, veniturile brute rezultate din tranzactie se ridica la 561 milioane lei. Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.
"Sub rezerva decontarii cu succes a Tranzactiei, participatia ramasa a Fondului in Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited si WOOD & Company Financial Services, A.S. au actionat in calitate de Joint Bookrunners ai Tranzactiei", se mai spune in raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep in 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de inalta eficienta de... mai mult
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 10:53
Fondul Proprietatea (FP) isi exprima dezamagirea pentru lipsa continua a implementarii legislatiei privind guvernanta corporativa in companiile de stat si indeamna Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor sa ia masuri imediate pentru a asigura aplicarea corecta si eficienta a OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa in companiile la care sunt actionare, potrivit unui comunicat al FP, remis, duminica, Agerpres.
Este cel de-al doilea semnal pe care Fondul il atrage asupra problemei guvernantei corporative in ultimele doua saptamani. Incalcarile recurente continua sa ameninte stabilitatea companiilor pe termen lung si contravin interesului economic al Romaniei, precum si al cetatenilor romani, se arata in comunicat.
Lipsa continua a punerii in aplicare a legislatiei privind guvernanta corporativa la companiile de stat este deosebit de evidenta in opt dintre companiile din portofoliul Fondului, dar nu se limiteaza la acestea: Complexul Energetic Oltenia S.A., Societatea Nationala a Sarii S.A. Salrom, C.N. Aeroporturi Bucuresti S.A., S.N. Aeroportul Timisoara - Traian Vuia S.A., C.N. Administratia Porturilor Maritime Galati, C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, C.N. Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu si Plafar. Potrivit datelor Fondului, peste 90% dintre numirile reprezentantilor Guvernului in Consiliile de Administratie ale acestor companii nu sunt conforme... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 11:38
Popularitatea licitatiilor online de locuinte a crescut foarte mult in ultimii ani in Romania, multi oameni fiind interesati sa achizitioneze o proprietate la un pret mai mic decat cel al pietei. Astfel de licitatii reprezinta o vanzare publica in care proprietatile sunt vandute celui care vine cu cea mai mare oferta financiara.
Exista mai multe genuri de proprietati care sunt scoase la licitatie. Vorbim despre proprietati obisnuite vandute direct de proprietarii care vor o tranzactie rapida, de locuinte recumparate de banci in urma unei executii silite si despre proprietati executate silit dupa ce proprietarii nu au mai putut sa isi plateasca ratele.
Practic, proprietarii de locuinte aleg sa apeleze la licitatii online pentru a-si vinde locuintele cat mai repede pentru un pret cat mai bun.
La randul lor, cumparatorii sunt interesati de astfel de licitatii pentru a gasi locuinte la preturi cat mai mici. In acest sens, cele mai cautate sunt proprietatile executate silit care ajung sa fie scoase la licitatie online, la preturi cu peste 20% mai mici.
Esential in cadrul acestor licitatii online este modul in care sunt prezentate proprietatile si cat de usor decurg acestea multumita platformei online. Un exemplu in acest sens este Imopont, o platforma usor de utilizat, care reuneste diverse tipuri de proprietati aflate in executare silita.
Preturile mici, diversitatea de proprietati si modul transparent in care decurge inscrierea la licitatie fac din Imopont una... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 14:31
Piata locala de real estate ar putea fi afectata in acest an de o posibila depreciere a monedei nationale, pe fondul epidemiei de COVID-19, iar daca leul s-ar confrunta cu scadere de 10%, costul inchirierii unei proprietati ar creste substantial, ducand la costuri suplimentare de pana la 25.000 euro pe an pentru un spatiu de 1.000 mp de birouri din Bucuresti, cu taxele de servicii incluse, arata estimarile consultantilor Colliers International.
"Evolutia monedei nationale nu este atat de pesimista in Romania, unde leul a scazut cu doar 1,3% in raport cu euro in perioada dintre mijlocul lunii februarie si finalul lunii martie. Asta nu inseamna mult pentru chirii acum, dar situatia trebuie pusa intr-un context mai larg, moneda romaneasca scazand constant in ultimii cinci ani, in timp ce alte monede regionale au fost mai putin dinamice. Fata de acum cinci ani, leul s-a devalorizat cu 9%, prin comparatie cu 11% in cazul PLN si 17% in cazul HUF, ultimele doua marcand mare parte din depreciere in 2020. Intr-un asemenea scenariu extrem de depreciere de 10% a leului fata de euro, costurile imobiliare ar creste cu echivalentul a 25 de euro pe metru patrat pe an la valoarea actuala a cursului, ceea ce ar insemna o crestere semnificativa mai ales in contextul actual. In teorie, acest cost ar trebui acoperit doar de catre chirias, dar circumstantele extraordinare din piata inseamna ca proprietarii, in special din zonele de retail si birouri, nu sunt intr-o pozitie dominanta pentru... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:28
Miliardarul american Jeff Bezos, fondatorul grupului Amazon, a cumparat de curand o proprietate de lux in Los Angeles pentru suma de 165 de milioane de dolari, stabilind astfel un nou record pe piata imobiliara din metropola californiana.
Potrivit Wall Street Journal, citat de AFP, Jeff Bezos a cumparat acea proprietate - Warner Estate - de la magnatul media David Geffen si a stabilit un nou record de pret pe piata imobiliara din regiunea orasului Los Angeles.
Precedentul record fusese stabilit in 2019 de Lachlan Murdoch, un om de afaceri cu tripla cetatenie (australiana, britanica si americana), care platise 150 de milioane de dolari pentru proprietatea Bel-Air, folosita in timpul filmarilor de la serialul TV "The Beverly Hillbillies".
Resedinta Warner Estate a fost construita in anii 1930 pentru Jack Warner, cofondatorul companiei de productie cinematografica Warner Brothers. Amplasata in Beverly Hills, in regiunea Los Angeles, ea include pe langa cladirea principala mai multe pensiuni pentru oaspeti, un teren de tenis si un teren de golf.
Cu o avere estimata la peste 110 miliarde de dolari, Jeff Bezos este considerat cel mai bogat om din lume.
Grupul Amazon, gigantul online pe care Jeff Bezos l-a infiintat si condus, centrat initial pe comertul pe internet, si-a extins activitatile si in alte domenii. In prezent, Amazon este unul dintre principalii actori din informatica dematerializata (cloud computing), iar sistemul sau Alexa domina piata asistentilor... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 12:16
Fondul Proprietatea avertizeaza asupra consecintelor deosebit de grave pentru profitabilitatea Hidroelectrica si performanta generala a companiei care vor rezulta direct din implementarea Ordinului ANRE nr. 10/2019 ("Ordinul 10") cu privire la metodologia de stabilire a preturilor si cantitatilor de energie electrica vandute de producatori pe baza de contracte reglementate, emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Energie (ANRE).
Potrivit, Ordinului 10, Hidroelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat, va purta povara pietei de energie reglementate, asadar fiind pedepsita pentru cresterea eficientei.
Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producatorul de electricitate Hidroelectrica sa supuna votului actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzactionare a energiei electrice, adoptata anterior, cata vreme Ordinul 10 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 ("OUG 114) ale carei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10sunt in vigoare si sa reduca pana la cel mult 35% din productia estimata pentru anul viitor cantitatea de energie electrica care poate fi contractat cu un an in avans pe pietele de electricitate centralizate administrate de catre OPCOM.
Decizia propusa a fost considerata necesara de catre managementul companiei, deoarece Ordinul 10 este neclar cu privire la cantitatea exacta de energie electrica pe care Hidroelectrica ar... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 10:22
Artmark Historical Estate, singura companie de consultanta imobiliara din Romania specializata in promovarea si tranzactionarea de proprietati istorice si artistice, a lansat noul catalog, editia Primavara 2019.
Catalogul cuprinde peste 40 de proprietati istorice si contemporane si o insula din Delta Dunarii. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.
Cataloagele Artmark Historical Estate sunt concepute ca adevarate albume de arta, ce scot la iveala istorii nestiute despre patrimoniul construit prezentat. Tiparit in 8000 de exemplare, catalogul diviziei imobiliare a casei de licitatii Artmark este singura publicatie de acest gen pe piata din Romania.
Catalogul Primavara 2019 cuprinde imobile spectaculoase din Romania, majoritatea aflate in exclusivitate in portofoliul Artmark Historical Estate: 22 de proprietati istorice, 19 proprietati contemporane si o insula din Delta Dunarii, singura insula de vanzare din Romania in acest moment. (Foto: Artmark Historical Estate / Insula Matita, Delta Dunarii)
Artmark Historical Estate si-a asumat misiunea de a contribui la salvarea patrimoniului construit din Romania, prin reincluderea proprietatilor istorice in circuitul public sau privat.
In martie 2019, compania a publicat Raportul de Piata - o analiza in privinta patrimoniului construit, ce arata ca in Romania exista aproximativ 10.000 de imobile (palate, castele, conace sau vile vechi de secole) pentru care trebuie identificate solutii de... mai mult
Vineri, 24 Mai 2019, ora 13:45
Numarul permiselor de rezidenta emise anul trecut cetatenilor statelor din afara UE prin programul "Golden Visa" din Grecia a crescut cu 46%, fata de 2017, cei mai multi fiind din China, Turcia si Rusia, arata datele Ministerului responsabil pentru Politica Migratorie, informeaza publicatia elena Kathimerini.
Programul "Golden Visa" ofera investitorilor din afara Uniunii Europene care au achizitionat proprietati imobiliare in valoare de cel putin 250.000 de euro in Grecia un permis de rezidenta pentru o perioada de cinci ani atat pentru detinatorul vizei cat si pentru familia sa. O astfel de suma este suficienta pentru a cumpara un apartament cu patru camere in capitala Greciei, cu vedere spre Acropole.
De la lansarea programului, in 2013, si pana la sfarsitul lui 2018, au fost emise in total 3.892 permise, din care 1.399 anul trecut, fata de doar 961 in 2017. In primul trimestru din acest an au fost acordate inca 262 de permise, astfel ca in prezent 4.154 de investitori beneficiaza de "Golden Visa".
Chinezii sunt principalii beneficiari ai programului "Golden Visa" din Grecia, 58% (sau 2.416) din permisele de rezidenta emise anul trecut fiind acordate investitorilor din statul asiatic. Din cele 1.655 "Golden Visa" emise din ianuarie 2018, 1.300 (78%) sunt destinate chinezilor care au achizitionat proprietati imobiliare in Grecia.
Pe locul doi se afla investitorii rusi, care au beneficiat de 424 de permise de rezidenta prin acest program.
Exista de asemenea... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2019, ora 10:23