Parlamentul European avertizeaza ca imixtiunea straina in alegeri ameninta serios societatile europene democratice in favoarea fortelor antieuropene, de extrema dreapta si populiste.
Eurodeputatii avertizeaza ca incercarile de influentare a proceselor decizionale in UE pun in pericol societatile democratice europene, intr-o rezolutie adoptata joi cu 469 de voturi pentru, 143 impotriva si 47 de abtineri, se arata intr-un comunicat de presa al PE.
Parlamentul european subliniaza faptul ca interferenta externa poate imbraca o multime de forme, de la campanii de dezinformare pe platformele de comunicare sociala, la atacuri cibernetice care vizeaza infrastructura critica aferenta alegerilor sau sprijinul financiar direct si indirect acordat partidelor politice inaintea majoritatii alegerilor nationale si a celor europene.
O mare parte a acestor interferente sunt in beneficiul candidatilor anti-UE, extremisti si populisti.
Chiar daca statele membre au interzis total sau partial donatiile straine catre partidele si candidatii politici, actorii straini gasesc modalitati de a le eluda, se adauga in textul rezolutiei, mentionandu-se cazurile Frontului National din Franta si acuzatiile din presa referitoare la FPO din Austria, Lega din Italia si Leave.eu in Marea Britanie.
Crestere semnificativa a propagandei ruse
Deputatii sunt profund ingrijorati fata de "natura extrem de periculoasa a propagandei ruse", care este principala sursa de dezinformare in Europa si care... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 17:45
Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica si omul de la care a pornit scandalul privind datele personale sustrase de la Facebook, spune ca Romania reprezinta o tinta pentru propagada rusa pe Internet, vizate fiind acum alegerile europarlamentare.
"Rusii cred ca toate tarile din fostul bloc comunist sunt inca ale lor. Rusii vor putere, dar sunt faliti, asa ca isi exercita puterea prin propaganda. (...) Romania este o zona fierbinte pentru propaganda rusa, pentru ca principala tinta acum sunt alegerile europarlamentare", a declarat Christopher Wylie pentru Ziarul Financiar.
Acesta sustine ca rusii au de gand sa foloseasca datele obtinute de pe retelele sociale pentru a capata influenta.
Intrebat cum poate fi combatuta propaganda inaintea alegerilor, Wylie a spus ca firmele care detin aplicatiile "stiu asta".
"Companiile care detin aplicatiile stiu si vad asta. Ei vad ca un grup mare de conturi posteaza astazi pe un subiect, iar maine pe un cu totul alt subiect, ceea ce inseamna ca sunt grupuri de conturi utilizate doar pentru propaganda", a explicat fostul director de la Cambridge Analytica.
Amintim ca Wylie este cel care a dezvaluit pentru publicatiile New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 10:31
Principalul canal de propaganda interna si regionala al Rusiei, RTR, este pe cale sa intre si in casele romanilor. Cererea se afla pe masa CNA si a fost facuta prin intermediul unei companii inregistrate in acest an la Iasi.
Solicitarea SC Telecontent Production SRL s-a aflat pe ordinea de zi a CNA in sedinta de joi 10 august, dar adoptarea unei hotarari a fost amanata, urmand sa fie abordata in curand, se arata intr-o ampla analiza publicata de LARICS.
Sergheev Evghenii, seful si fondatorul TV Comunicatii Grup si TV Content SRL din Moldova, care detine firma din Iasi, a participat la sedinta CNA, dar a stat pe locurile jurnalistilor, pana cand a fost identificat si dat afara de la dezbaterile interne, conform relatarii lui Mihai Pavelescu pentru Forbes Romania.
Initiativa prorusa a fost sustinuta pe fata de Gabriel Tufeanu, membru in consiliu, dar si de Monica Gubernat, in timp ce alti colegi s-au aratat rezervati.
"Avem televiziuni cu seriale turcesti, coreene. De ce nu si rusesti? Nu cred ca poate sa fie rau", a declarat Tufeanu. In replica, Dorina Rusu a spus, printre altele: "Care le sunt intentiile? De ce vin pe piata romaneasca? E o nebuloasa, nu pot sa fiu de acord. Poate ne vor convinge pe viitor!".
O alta controversa a fost legata de faptul ca pe teritoriul UE toate posturile de televiziune au obligatia sa difuzeze o productie majoritar europeana, in timp ce RTR vrea sa difuzeze 50% filme rusesti si ucrainene, scrie Mihai Pavelescu.
Citeste si:... mai mult
Marti, 22 August 2017, ora 19:25
Dupa scrutinul din Olanda, unde populistul Geert Wilders era creditat cu prima sansa, dar a pierdut in fata lui Mark Rutte, actualul premier si presedintele Partidului Poporului (centru-dreapta), urmeaza alegerile din Franta. In data de 23 aprilie va avea loc primul tur, iar marea finala se va desfasura in data de 7 mai, cand se vor confrunta candidatii aflati pe primele doua locuri.
Cele mai multe sondaje de opinie ii dau ca favoriti pe Emmanuel Macron, un candidat independent cu vederi politice de centru si Marine Le Pen, candidata extremei drepte, sefa Frontului National Francez.
Dintre cei doi, Emmanuel Macron este dat drept favorit pentru a prelua fotoliul de presedinte al Frantei. Acest scrutin este cel de-al doilea mare examen pe care-l da Uniunea Europeana dupa esecul inregistrat anul trecut prin iesirea Marii Britanii din UE in urma unui referendum cu un rezultat surprinzator.
Brexit-ul a fost o gura de oxigen cu care s-au alimentat miscarile populiste sustinute de Vladimir Putin, liderul autocrat care duce un adevarat razboi politic si informational impotriva NATO si UE. Desi sondajele de opinie il dau ca favorit pe Macron, nimic nu este inca jucat. Si Hillary Clinton a condus in sondajele de opinie si a pierdut in fata populistului Donald Trump. In plus, si in cazul referendumului din Marea Britanie sustinatorii ramanerii in UE au fost creditati cu prima sansa, dar au pierdut. In mijlocul unei astfel de confruntari, orice e posibil.
Vladimir Putin a... mai mult
Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 12:18
Agentia AFP a publicat o analiza in care atrage atentia asupra raspandirii stirilor false in Romania, fenomen ce ar putea continua sa ia amploare, in conditiile in care tara noastra este considerata "veriga slaba a proiectului european".
"Caini platiti pentru a protesta fata de Guvern. Un incendiu la un club de noapte soldat cu victime, comandat de un miliardar american. Asa numitele 'fake news' prospera in Romania, alimentand euroscepticismul din fosta tara comunista", scrie AFP.
Agentia scrie ca tentativele Guvernului social-democrat din ianuarie de a imblanzi legislatia anticoruptie au dus la un val de proteste fara precedent in tara, dar si la un val de stiri indoielnice la posturile de televiziune proguvernamentale.
Primul caz de "stiri false" a fost remarcat in decembrie - cu numai doua zile inainte de alegerile parlamentare - "cand postul privat de televiziune Romania TV a afirmat ca omul de afaceri americani George Soros, o tinta populara pentru antimondializare, a 'finantat' cumva" incendiul de la clubul Colectiv, ce a dus in 2015 la proteste care au daramat Guvernul, scrie AFP. Ancheta a conchis ca nerespectarea normelor de siguranta a fost cauza tragediei, nu un complot strain.
"Cu toate acestea, intr-o tara unde industria nationala a media este dominata de cinci posturi private de stiri, ce transmit 24 de ore, posturile rivale s-au grabit sa preia povestea si sa intre in 'fake news'", explica jurnalistii francezi.
Razboiul de pe micile ecrane... mai mult
Duminica, 02 Aprilie 2017, ora 18:36
Uniunea Europeana vrea sa lupte cu propaganda si dezinformarea conduse de Rusia si de jihadistii de la Statul Islamic. Intr-o rezolutie adoptata saptamana aceasta, Parlamentul European a denuntat propaganda antieuropeana tot mai virulenta din partea Rusiei si a cerut blocului comunitar sa reactioneze printr-un discurs ofensiv si sa faca din aceasta comunicare strategica o prioritate.
In replica, presa rusa scrie ca UE declara "razboi" Moscovei. La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a acuzat "degradarea" ideilor democratice in Occident.
Parlamentul European a adoptat miercuri o rezolutie in care critica propaganda anti-europeana a Rusiei, inclusiv in cadrul UE. Instrumentele rusesti mentionate la Strasbourg sunt televiziunea de stiri Russia Today (RT), asa-zisele agentii de stiri sau retelele sociale si trolii care actioneaza pe Internet.
Parlamentul European s-a aratat ingrijorat de activitatea Rusiei, care nu doreste decat slabirea si divizarea UE. Dupa ce textul a ...citeste mai departe despre "Putin s-a infuriat dupa ce Parlamentul European a acuzat propaganda rusa: E un semn al degradarii ideilor democratice (Video)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 20:25
Propaganda rusa este vizibila la Bucuresti si trebuie analizata incepand cu interesele Moscovei in Romania. Putem vorbi de interese rusesti in interiorul curentului nationalist, stimularea nationalismului fiind una dintre principalele cai pe care mesajul Moscovei patrunde in statele unde Rusia are interese, afirma analistul Rufin Zamfir, director de programe in cadrul Centrul Global Focus.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Rufin Zamfir a explicat cum isi propaga Rusia mesajele in Romania, care sunt zonele cele mai vulnerabile si de ce Moscova nu investeste in mesajul impotriva unirii Romaniei cu R.Moldova: "principalul perdant ar fi Romania, singurul punct pro este unul de natura emotionala".
Rufin Zamfir ne-a mai vorbit despre raportul Romaniei cu UE si SUA, dar si despre ceea ce numeste "asteptarea greselii si anticiparea schimbarii de atitudine" a SUA fata de Romania.
Dupa Brexit, inclusiv ca efect al acestuia, vedem o distantare a nucleului dur al UE fata de SUA? ...citeste mai departe despre "Exista interese rusesti in curentul nationalist din Romania. Ne indepartam de SUA? Interviu " pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 07:21
Sistemul antiracheta care a devenit operational saptamana aceasta in Romania, dar si baza a carei constructie a inceput vineri in Polonia nu vor reusi, probabil, sa isi indeplineasca misiunea de a intercepta rachete balistice si reprezinta o cheltuiala inutila, au declarat experti citati de Sputnik News, in timp ce presedintele Vladimir Putin a amenintat cu represalii vizand inclusiv oficialii romani si polonezi care au aprobat instalarea scutului.
"In primul rand nu va face decat sa saraceasca Statele Unite si, in mai mica masura, Uniunea Europeana, pentru sistemele de aparare antiracheta sunt incredibil de costisitoare, au o eficienta incerta si este putin probabil sa fie folosite vreodata", a declarat analistul Jason Ditz, de la centrul de reflectie Antiwar, scrie News.ro.
Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone
Departe de a apara Polonia, bateria de rachete de interceptare va pune tara intr-un pericol si mai mare in cazul izbucnirii unui razboi, ...citeste mai departe despre "Propaganda rusa contraataca: Scutul antiracheta de la Deveselu - o cheltuiala inutila, nu va functiona" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 14:38
Propaganda presei de la Moscova functioneaza mai bine acum decat in perioada sovietica, Vladimir Putin transformand razboiul din Ucraina in propriul "unreality show".
O spune Arkadi Ostrovski, seful redactiei The Economist din Moscova, care vorbeste intr-un editorial publicat de Wall Street Journal despre "scenariul scris la Kremlin si pus in scena de televiziunile de stat rusesti".
Pe 12 iulie, principala televiziune de stat a Rusiei, Channel One, a intervievat o femeie ucraineana cu o poveste care iti rupea inima. Femeia sustinea ca a asistat la executia publica a unui baiat in varsta de trei ani, care ar fi fost crucificat in piata mare a orasului Slaviansk, estul Ucrainei.
Orasul fusese controlat de separatistii prorusi si recucerit de armata ucraineana inainte cu o saptamana de acest incident. Telespectatorilor li s-a spus atunci ca "animalele" ucrainene - urmasi ai colaboratorilor ...citeste mai departe despre "Povestea din spatele propagandei ruse: "Unreality show"-ul lui Putin, adevarata varsare de sange din Ucraina" pe Ziare.com mai mult
Marti, 29 Iulie 2014, ora 15:55