Anul viitor, taxa speciala pentru promovare turistica a municipiului Bucuresti ar putea deveni 2% din veniturile de cazare pentru fiecare zi de sejur, valoare care nu include TVA, conform unui proiect supus dezbaterii publice, postat pe site-ul Primariei Capitalei.
Anterior, taxa respectiva se calcula prin aplicarea unei cote de 1% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur al turistului.
Potrivit regulamentului atasat, obiectivele urmarite prin instituirea taxei sunt: cresterea numarului de turisti in Capitala, cresterea duratei de sedere a turistilor in municipiul Bucuresti, cresterea veniturilor obtinute din turism in Capitala, introducerea orasului pe harta destinatiilor de tip city break.
In acest sens, sunt vizate: activitati de promovare si marketing la nivel national, international si in mediul online in scopul atragerii de turisti si de investitii in servicii turistice; crearea si comunicarea brandului turistic al municipiului Bucuresti; organizarea si participarea la targuri si conferinte de profil interne si internationale pentru a promova turismul bucurestean; realizarea de campanii publicitare comune cu companii aeriene, agenti tour-operatori; atragerea si dezvoltarea de proiecte finantate din fonduri europene, granturi EEA; realizarea de info trip-uri pentru tour-operatori, reprezentanti media si alti vectori de comunicare in vederea promovarii destinatiei turistice Bucuresti; promovarea evenimentelor si obiectivelor turistice prin intermediul... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 14:41
Petrecerile de Revelion din Capitala atrag tot mai multi turisti straini pentru ca dureaza pana in zori, ceea ce face ca gradul de ocupare a hotelurilor de 3 - 5 stele, in special ale lanturilor recunoscute international, sa fie de peste 80%, apreciaza Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).
Faptul ca la restaurantele din Bucuresti petrecerea de Revelion dureaza pana dimineata, in timp ce in localurile din majoritatea capitalelor europene se da stingerea imediat ce se trece in noul an, ii determina pe tot mai multi turisti straini sa-si petreaca noaptea dintre ani in capitala tarii noastre, potrivit unei analize a Ibis Continental Hotels.
Majoritatea turistilor straini care ajung in Bucuresti de Revelion au pana in 45 de ani, stau in oras doua nopti si provin in special din tarile vecine - Bulgaria, Serbia si Polonia, dar si din Marea Britanie, Italia, Germania si Franta.
"Cererea pentru Bucuresti ca oras pentru petrecerea Revelionului a inceput sa creasca in ultimii 4-5 ani, la inceput mai timid, iar acum, tot mai serios. Cresterea numarului de curse low-cost a influentat fluxul de turisti straini catre Bucuresti, dar cel mai mult conteaza ca, usor-usor, se imbunatateste imaginea orasului in ultima perioada, in primul rand datorita unor initiative private de promovare a orasului, cum ar fi Experience Bucharest, care e deja la a patra editie, context in care hotelierii sustin venirea a 100 de influenceri straini din online in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 23:52
Bucurestiul a evoluat mult din punct de vedere turistic in ultimii cinci ani si a devenit principala destinatie turistica a Romaniei pe partea de incoming, ca numar de turisti, insa are nevoie de promovare coerenta, de un brand turistic si de increderea locuitorilor sai.
"Din pacate, de multe ori, bucurestenii nu sunt constienti de potentialul mare pe care il are Capitala, iar, pe de alta parte, turistii straini raman incantati. Gradul de satisfactie, dupa vizitarea Bucurestiului, este mult peste cel de asteptare. Aceasta indica faptul ca Bucurestiul nu este inca promovat agresiv si coerent pe pietele tinta dar este intr-o perioada ascendenta, pe val",, a declarat pentru AGERPRES, Traian Badulescu, consultant in turism.
Potrivit hotelierilor si touroperatorilor, 2017 a fost cel mai bun an turistic din istoria Bucurestiului, mai ales pe partea de leisure. Din ce in ce mai multe site-uri si cotidiene sau reviste internationale recomanda in mod pozitiv Capitala Romaniei.
"Insa nu trebuie sa ne culcam pe o ureche. In turism, ca si in alte domenii, moda vine, moda trece. Dezvoltarea turistica a unui oras depinde foarte mult de operatorii aerieni si de hoteluri, iar la acest capitol incepem sa stam din ce in ce mai bine. De 3-4 ani, este in crestere ponderea turistilor de leisure, care vin pentru destinatia Bucuresti sau beneficiaza de cel putin o noapte de cazare in Capitala", a spus Traian Badulescu.
La ora actuala, de pe Aeroportul International Henri Coanda... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2018, ora 11:48
Bucurestiul va avea un brand turistic in viitorul apropiat si va fi promovat in strainatate din acest an cu viata de noapte din Centrul Vechi, cu zona verde a orasului, Palatul Parlamentului si muzeele, a declarat Calin Ile, vicepresedintele asociatiei pentru promovarea turismului in Bucuresti.
Potrivit reprezentantului Asociatiei de promovare si dezvoltare turistica a Bucurestiului, promovarea Capitalei in afara tarii va avea ca principale directii viata efervescenta din oras - Centrul Vechi, influenta comunismului si existenta celei mai mari cladiri din Europa - Palatul Parlamentului, partile de autentic romanesc - cu Muzeul Satului si Muzeul Taranului, zona verde a orasului, cu lacurile sale si chiar si mitul Dracula, informeaza Mediafax.
"Putem promova viata culturala, Festivalul Enescu, arhitectura si istoria orasului, imprejurimile Bucurestiului si multe altele. Toate insa trebuie asamblate de catre specialisti, iar acest lucru se va intampla in curand", a declarat Ile pentru MEDIAFAX.
El crede ca in prezent cel mai important punct de atractie pentru straini este reprezentat de modul de viata al bucurestenilor si ca romanii sunt prietenosi si multi dintre ei vorbesc limbi straine.
Strainii care vin in Bucuresti pleaca, in general, cu o impresie mai buna decat cea avuta la sosire.
"Scopul nostru este sa generam aceasta prima vizita si, din pacate, aici avem de combatut anumite sabloane pe care strainii inca le mai au despre Bucuresti, ca este un oras... mai mult
Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 14:24
Bucurestiul a atras anul trecut 1,32 milioane de turisti, dintre care aproape 600.000 de straini, mai mult decat orasele Constanta (436.500 turisti), Brasov (396.300 turisti), Timisoara (224.400 turisti) si Sibiu (222.800 turisti) impreuna si de doua ori mai multi decat pe intreg litoralul.
Locul sase in topul localitatilor care atrag turisti este ocupat de Mangalia, cu aproape 214.000 de persoane, urmata de Sinaia (197.000 de turisti), Predeal (148.000), Targu Mures (147.000), Arad (144.000), Cluj-Napoca (121.000) si Eforie (117.380), potrivit datelor transmise Mediafax de catre Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT).
Topul ANT a tinut cont de innoptarile in structurile de cazare, si nu face diferenta intre cei veniti special sa petreaca o vacanta, oamenii de afaceri care calatoresc in interes de serviciu sau persoanele ajunse cu diverse probleme intr-un oras si cazate la hotel. De altfel, intreaga statistica romaneasca nu face diferenta intre aceste segmente, incadrandu-le impreuna la categoria "turisti".
Astfel, in 2013 s-au cazat in hotelurile si pensiunile din Romania 7,94 milioane de persoane, dintre care 6,22 milioane de romani si 1,7 milioane de straini. Cu un an in urma au fost inregistrati 7,68 milioane de turisti (6 milioane de romani si 1,65 milioane de straini).
Cei mai multi turisti au ajuns anul trecut nu la mare sau la munte, ci in Bucuresti si orasele resedinta de judet (aproape 4 milioane de persoane, in usoara crestere fata de 2012). In... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:45
Fortificatiile Bucurestiului si Centrul Istoric vor fi promovate catre turistii din tara si strainatate in urma unui parteneriat incheiat intre ministrul pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, si primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
"Am omis sa spun ca am pornit deja parteneriatul cu domnul Oprescu. Am avut doua intalniri, si la dumnealui, si la mine. Avem pus in strategie Bucurestiul, vrem sa folosim ce are Bucurestiul si inca n-a fost folosit", a declarat Grapini marti, intr-o conferinta.
Ea a spus ca vor fi promovate cetatile din jurul Bucurestiului si Centrul Istoric.
"Da, este Bucurestiul pus in strategie si avem deja semnat parteneriatul", a mai spus ministrul. mai mult
Marti, 21 Mai 2013, ora 12:09
Autoritatile din Bucuresti cheltuiesc ineficient banii publici pentru "asa-zisa promovare turistica", facuta fara profesionisti, semnand un parteneriat pentru promovarea Bucurestiului cu un ONG recent infiintat, potrivit mai multor asociatii asociatii din turism.
"Operatorii de turism din Bucuresti, agentii de turism si hotelierii, au luat la cunostinta din presa centrala despre initiativa Consiliului Local al Municipiului Bucuresti de a incheia un parteneriat pentru promovarea destinatiei turistice Bucuresti cu un ONG recent infiintat, precum si de intentia Primariei Capitalei de a aloca sume importante de bani pentru elaborarea unui slogan si imn al Bucurestiului", se arata in comunicatul transmis de cateva asociatii, printre care Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si ANAT.
Patronatele sustin ca in ultimii sapte ani au incercat sa puna bazele promovarii Bucurestiului prin intermediul unei Asociatii de Promovare si Dezvoltare Turistica a Municipiului Bucuresti, dupa modelul entitatilor similare din toate capitalele europene.
Operatorii din turism considera ca singura solutie este o astfel de asociatie care sa adune in acelasi loc toti jucatorii care contribuie la crearea unui produs turistic, respectiv hotelierii, agentiile de turism, transportatorii, gastronomii, autoritatile locale si centrale cu atributii in turism, organizatorii de evenimente, expozitii si targuri, taximetristii etc.
"Am aflat cu stupoare ca in decembrie 2012 s-a infiintat... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 14:07
Un studiu Mastercard arata ca italienii, in special cei din Roma si Milano, reprezinta cel mai "cheltuitor" grup de turisti straini care viziteaza Bucurestiul. Conform studiului, cei aproximativ 112.000 de straini veniti din cele doua orase vor cheltui echivalentul a 560 de milioane de euro.
Bucurestiul va primi cei mai multi vizitatori din Paris (circa 114.000 in acest an, care vor cheltui in total echivalentul a 154 milioane de dolari), urmati de cei din Londra, Amsterdam si Tel-Aviv.
Italienii cheltuiesc cei mai multi bani in Bucuresti
Insa cei care vor cheltui cel mai mult, echivalentul a circa 329 milioane de dolari, sunt cei doar aproximativ 68.000 de straini veniti din Roma, locul cinci in topul oraselor care trimit vizitatori la Bucuresti. Ceea ce inseamna peste 5.000 de dolari de persoana. Acelasi raport crescut se mentine in cazul celor vin din Milano - locul 8 in topul vizitatorilor, cu doar 44.000 de straini dar care au cheltuit sau vor cheltui 231 milioane dolari.
Conform studiului Mastercard, Londra ramane, pentru al doilea an consecutiv , destinatia turistica numarul unu din intreaga lume, sustinuta de jubileul de Diamant al reginei Marii Britanii, dar si de Jocurile Olimpice.
Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) este ferm convinsa ca Bucurestiul poate sustine evenimente majore, sportive sau culturale, evident nu de talia Jocurilor Olimpice sau ale unui campionat mondial de fotbal.
"Daca sunt bine... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 09:01
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va demara o licitatie privind achizitionarea serviciilor de elaborare a strategiei de promovare a Municipiului Bucuresti ca destinatie turistica, proiect in valoare de 430.00 lei, fara TVA, a anuntat miercuri MDRT, anunta NewsIn."Pentru valorificarea si promovarea potentialului turistic al municipiului Bucuresti, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va achizitiona o strategie de promovare turistica a Capitalei si va contribui la implementarea acesteia.
Demersul ministerului urmeaza recomandarile studiilor efecutate pentru elaborarea brand-ului turistic national, Bucurestiul fiind principala destinatie din Romania pentru turismul de tip city-break, cu mare potential de dezvoltare pe segmentul de turism cultural", se spune in comunicatul MDRT.
Anuntul de intentie pentru achizitionarea serviciilor de elaborare a "Strategiei de promovare a Municipiului Bucuresti ca destinatie turistica" va fi publicat pe portalul www.e-licitatie.ro.
Proiectul va fi finantat din fonduri externe nerambursabile in limita sumei de 430.000 lei fara TVA, prin Programul Operational Regional, Axa prioritara 5, operatiunea "Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national". mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 11:36