Tribunalul de arbitraj international al Bancii Mondiale - ICSID (Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investitii - n. r.) a admis, partial, argumentele localnicilor din Romania in opozitie cu proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana, in urma unei petitii depusa in octombrie 2018 de mai multe organizatii de mediu, potrivit unui comunicat al Greenpeace CEE Romania, transmis miercuri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, instanta a acceptat Petitia amicus curiae depusa in procesul de arbitraj dintre Romania si compania miniera Gabriel Resources in legatura cu proiectul minier Rosia Montana, insa a conditionat admiterea, in sensul ca a exclus toate marturiile si argumentele juridice din partea localnicilor din Rosia Montana si a respins solicitarea lor de a participa la audieri.
Petitia amicus a prezentat noi fapte cu privire la incalcarile dreptului constitutional, de mediu si ale drepturilor omului in legatura cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare miniera in cariera deschisa din Europa si a inclus marturii ale proprietarilor din Rosia Montana care si-au exprimat opozitia fata de proiectul minier in ultimii 15 ani si care au avut de suferit in urma lucrarilor pregatitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocarii involuntare.
"Prin excluderea marturiilor celor direct afectati, tribunalul submineaza grav scopul esential al petitiei amicus. Pentru localnicii din Rosia Montana, aceasta decizie... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2019, ora 12:26
Senatorul USR Mihai Gotiu sustine, intr-o interpelare adresata premierului Mihai Tudose, ca Romania poate plati 4 miliarde dolari despagubiri, daca nu isi apara corect sansele in dosarul Rosia Montana.
"Putem pierde litigiul in care Gabriel Resources solicita despagubiri de peste 4 miliarde de dolari, pentru ca n-am fost de acord sa aruncam in aer Rosia Montana, doar daca statul roman nu isi apara corect sansele, pentru a acoperi astfel uriasa mizerie din cel mai mare caz de coruptie din Romania contemporana, daca ne raportam la durata lui in timp, sumele vehiculate si numarul impresionant de politicieni, de la nivel local si pana la nivel central, implicati", arata senatorul Mihai Gotiu, intr-o interpelare adresata premierului.
Potrivit unui comunicat al USR, interpelarea a fost facuta in contextul in care, conform unor surse din cadrul Executivului, firma de avocatura care reprezinta Romania in disputa cu compania canadiana i-ar fi trimis o scrisoare premierului in care i-ar sugera sa se retraga din arbitraj si sa avizeze proiectul minier de la Rosia Montana.
In interpelare, vicepresedintele Senatului ii solicita lui Mihai Tudose sa confirme sau sa infirme existenta scrisorii si sa prezinte principiile pe care se fundamenteaza apararea statului roman.
De asemenea, senatorul USR l-a interpelat pe premier in privinta masurilor pe care Guvernul le-a initiat si le sustine pentru dezvoltarea agriculturii (indeosebi cresterea animalelor), turismului si industriilor... mai mult
Luni, 21 August 2017, ora 22:28
Daca in ultimii 17 ani, cei de la Gold Corportation au stiut sa-si paveze drumul cu aur spre Rosia Montana, ultimele luni au aruncat sansele proiectului minier intr-o zodie a ghinioanelor. In ciuda bugetelor de milioane de euro alocate pentru promovarea exploatarii, amplele manifestatii de strada din septembrie au aruncat RMGC intr-un con al antipatiei. Compania a intrat sub lupa opiniei publice si a procurorilor, iar esecul proiectului guvernamental dedicat companiei a fost dublat, luni, de respingerea modificarilor pentru Legea minelor.
O noua batalie a companiei RMGC pentru proiectul de la Rosia Montana a fost pierduta, luni, dupa ce senatorii au votat "la mustata" impotriva proiectului de modificare a Legii minelor.
Dupa trei incercari, actul normativ a fost respins la o diferenta de doar doua voturi. Doi senatori au reclamat faptul ca n-au putut vota din cauza unei defectiuni tehnice, insa alti parlamentari i-au acuzat ca, de fapt, ar fi intarziat la sedinta.
Tot luni, un jurnalist de la pesurse.ro sustine ca l-a zarit pe direcrorul RMGC, Dragos Tanase, la Parlament: "Am fost sa ma vad cu un prieten", ar fi justificat reprezentantul canadienilor.
Razboiul pentru aurul de la Rosia Montana nu este inca pierdut. Proiectul de modificare a Legii minelor va merge mai departe la Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.
Legea minelor, aceeasi Marie cu alta palarie
Proiectul de ordonanta de urgenta privind exploatarea de la Rosia Montana a... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 13:21
Decizia Comisiei parlamentare speciale, de respingere a proiectului de lege pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana, a avut efecte surprinzatoare in randul celor doua tabere de interese. Desi concluziile raportulului eliberat ingroapa definitiv legea lui Sova, dedicata canadienilor, reprezentantii RMGC au salutat decizia Comisiei, in timp ce protestatarii se declara nemultumiti de activitatea parlamentarilor.
Chiar daca, cel mai probabil, "legea lui Sova" nu va fi niciodata votata de Parlament, dupa votul de respingere a parlamentarilor din cadrul Comisiei speciale, concluziile raportului nu au pus punctul pe "i" in privinta neregulilor acestei initiative, asadar, exista un risc ridicat ca acestea sa se regaseasca in viitoarea lege care va reglementa activitatea miniera in Romania, avertizeaza protestatarii.
"In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai degraba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege", au declarat reprezentantii Alburnus Maior, una dintre asociatiile care au monitorizat evolutia si s-au opus proiectului canadian, in ultimii 16 ani.
Mai exact, protestatarii sunt nemultimiti ca parlamentarii nu au reusit in cele doua luni de... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:17
Subiectul exploatarii aurului de la Rosia Monatana capata forme tot mai nefiresti. Absurdul situatiei culmineaza cu negocierile dintre partide in cadrul Comisiei de specialitate, pe votul privind un proiect deja demontat de membrii acestui for. Intre timp, in piata Universitatii a inceput sa "ploua" cu sanctiuni, dupa aproape doua luni de manifestatii de strada.
Puterea de la Bucuresti isi pierde rabdarea in privinta proiectului minier de la Rosia Montana. Documentul trimis de Guvern in Parlament a fost demontat de membrii Comsiei de specialitate si respins de PNL. Membrii PSD nu au fost la fel de fermi, promovand o serie de amendamente, despre care spun ca ar curata proiectul de "dedicatiile" pentru RMGC.
Votul final inca se negociaza. Mai mult, premierul Victor Ponta a anuntat prelungirea mandatului Comisiei speciale cu 30 de zile.
Intre timp, liberalii cer desfiintarea actualei comisii dupa emiterea raportului de respingere a proiectului de lege si infiintarea unui for nou, pentru initierea unui proiect de lege general.
Pe de alta parte, social liberalii isi conditioneaza votul pentru respingerea proiectului si renuntarea la amendamente, doar daca liberalii vizeaza semnarea in comun a unei noi legi care ar viza exploatarile miniere. Cu alte cuvinte, ei vor neaparat o noua lege a minelor.
Amendamentele Comisiei speciale schimba doar palaria proiectului de lege al Guvernului
Amendamentele aduse de membrii Comisiei la proiectul de lege privind... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:05
Sindicatul "Viitorul Mineritului" (SVM) a solicitat, miercuri, Curtii de Apel Bucuresti suspendarea si anularea deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de marti, de oprire de la difuzare a spoturilor de promovare a proiectului minier de la Rosia Montana.
"Oamenii din Rosia Montana au dreptul sa-si faca vocea auzita si, doar pentru ca unora nu le place ce aud, nu inseamna ca nu putem sa ne aparam dreptul la opinie si la munca", se arata intr-un comunicat al sindicatului.
SVM mai spune ca, "in calitate de titular al spoturilor publicitare suspendate", ataca aceasta decizie in instanta "pe baza a cinci argumente esentiale: nu exista o motivare a acestei decizii, in afara enumerarii generale a unor articole de lege pe care este evident ca nu le-am incalcat, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare in cauza nu era inclusa pe ordinea de zi a sedintei CNA din 15.10.2013, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare s-a facut cu incalcarea unui elementar drept la aparare al nostru, neavand in niciun fel posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere in respectiva sedinta care a precedat decizia, decizia atacata a fost adoptata cu incalcarea normelor de ordine publica privitoare la procedura de vot, nefiind intrunit un cvorum valabil, si decizia contestata a fost luata in absenta punctului de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate".
CNA a analizat, marti, 11 spoturi de promovare a proiectului de exploatare miniera de la... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:09
Consiliul National al Audiovizualului a interzis, marti, reclamele care promoveaza proiectul de la Rosia Montana. Conform Realitatea Tv, CNA spune ca reclamele induc publicul in eroare.
Decizia de oprire de la difuzarea pe TV a spoturilor de promovare a proiectului de la Rosia Montana (in forma in care au fost difuzate in perioada 1 septembrie - 6 octombrie) a fost luata de membrii CNA cu opt voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Guberat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), transmite Mediafax.
Membrii institutiei sustin ca este o campanie agresiva, sociala si politica si nicidecum una comerciala. In plus, ei reclama si faptul ca spoturile au continut nereal.
Ioana Avadani, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent, a precizat ca se bucura ca CNA "a gasit resursele interne sa ia o decizie in acest sens".
In plus, ea aminteste ca e vorba strict de spoturile publicitare, nu de validitatea proiectului in sine, astfel ca CNA va suspenda difuzarea lor pana cand ele vor fi readuse in legitimitate.
Pe ordinea de zi a sedintei CNA, publicata pe site, apare ca subiect de dezbatere "Posturi TV - emisiuni de stiri si dezbatere/subiectul Rosia Montana - cu reclamatii".
Decizia CNA vine la scurt timp dupa ce realizatoarea TVR Eugenia Voda a adresat o scrisoare deschisa pe aceasta tema.
"Aceste reclame contravin dispozitiilor legale privind informarea corecta a publicului.... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 15:00
Bulevardul Regina Elisabeta din Capitala a fost deblocat de manifestanti dupa sase ore, a doua zi de proteste la Universitate fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana fiind incheiata fara incidente.
Aproximativ o mie de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat luni dupa-amiaza, pentru a doua zi consecutiv, in zona fantanii de la Universitate, pentru a protesta fata de proiectul de exploatare miniera de la de la Rosia Montana, aprobat de Guvern saptamana trecuta.
Ca si in prima zi de protest, manifestantii au afisat steaguri tricolore si bannere pe care scria "Jos sclavia", "Rusine!", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Ei, nu! Noi, nu!", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!". Cele aproximativ 1.000 de persoane care au protestat, printre care si copii, au scandat "Jos Basescu!", "Jos Ponta!", "Ape curate, nu cianurate" si "PDL - USL aceeasi mizerie".
Dupa cateva ore de protest, timp in care manifestatia s-a desfasurat fara incidente, in jurul orei 22.30, manifestantii s-au mutat din zona fantanii de la Universitate pe Bulevardul Regina Elisabeta si au blocat circulatia rutiera. Protestatarii s-au asezat pe carosabil, unde mai multe ore au scandat mesaje impotriva proiectului de exploatare de la Rosia Montana si au batut ritmic cu sticle de plastic in asfalt.
In timpul protestului de pe Bulevardul Regina Elisabeta, jandarmii au stat grupati in dispozitiv si au facut apel la protestatari sa se retraga de pe carosabil,... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 09:40
Liderii PNL au sustinut, joi seara, la finalul sedintei Biroului Permanent National al partidului, ca in cazul proiectului Rosia Montana va fi realizata o noua analiza la nivelul Parlamentului, fiind posibila majorarea redeventei pentru exploatare.
Ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, a evocat majorarea redeventelor pentru exploatarile miniere in perspectiva anului viitor.
El a admis ca in proiectul de lege transmis Parlamentului in ceea ce priveste exploatarea de aur de la Rosia Montana nivelul redeventei este de 6%, insa a precizat ca un articol in proiectul de lege prevede ca, in cazul in care legea cadru privind redeventele este modificata, nivelul acesteia se va alinia din legea cadru.
La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a mentionat ca, in ceea ce priveste proiectul Rosia Montana, liberalii si-au pastrat abordarea din perioada opozitiei.
"Am spus intotdeauna ca exploatarea resurselor este binevenita atata vreme cat este rentabila sub aspect economic pe perioada semnificativa, pe perioada lunga si cata vreme se mentine in respectarea conditiilor de mediu intr-o Europa civilizata a secolului in care traim si cu exigentele pe care le avem cu totii deja ca standard", a sustinut Antonescu.
De asemenea, liderul PNL a precizat ca in cazul acestui proiect de la Rosia Montana este vorba de un proiect de lege care urmeaza a fi analizat de Parlament si care nu este in vigoare.
"Nu este o ordonanta, nu este ceva ce tine loc de lege, este doar un... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 08:35