Gazoductul Nord Stream 2 este important pentru a asigura Germaniei furnizarea de energie iar Rusia este un furnizor sigur si demn de incredere, a afirmat luni Thomas Bareiss, secretar de stat pentru energie in Guvernul de la Berlin, transmite Reuters.
Presedintele american Donald Trump afirmase ca proiectul sporeste dependenta de gazul rusesc si a avertizat firmele occidentale care au investit in Nord Stream 2 ca risca sanctiuni.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Insa mai multe tari din Estul Europei, in frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma sa duca la diminuarea tranzitului gazelor naturale rusesti via Ucraina, denuntand implicatiile politice ale proiectului.
"Stiu ca SUA sunt ingrijorate ... dar nu este asa de simplu. Pentru Germania, Rusia este un furnizor de gaze sigur si demn de incredere. Proiectul Nord Stream 2 ar trebui sa continue deoarece gazoductul asigura furnizarea de energie in Europa", a afirmat Bareiss la summitul Bloomberg NEF Future of Energy.
Jumatate din proiectul Nord Stream 2 este detinut de Gazprom, care va furniza jumatate din finantarea necesara pentru proiectul in valoare de 9,5 miliarde de euro. Restul este impartit intre companii germane Uniper si... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 17:42
Companiile care dezvolta proiectul gazoductului South Stream, destinat sa transporte gaze naturale din Rusia si Europa evitand Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de tevi si constructia primei legaturi din acest gazoduct, in conditiile in care grupul rus Gazprom continua cu acest proiect in pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amana negocierile din cauza situatiei din Ucraina, transmite Reuters.
Gazprom a informat vineri ca a semnat un contract in valoare de doua miliarde de euro cu compania italiana de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Aceasta prima conducta ar urma sa fie gata pana la sfarsitul lui 2015 si ar urma sa transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.
Purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat ca licitatia pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conducta este in derulare dar nu a oferit un termen limita. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca favorita este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom si la amplasarea conductelor Blue Stream si Nord Stream.
Gazprom a semnat contracte de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi
De asemenea, Gazprom a anuntat vineri ca a semnat mai multe contracte in valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum si cu firmele rusesti OMK si Severstal. Tevile vor fi... mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 08:40
Planurile statelor Uniunii Europene (UE) de a liberaliza piata energiei submineaza investitiile Rusiei in aceste sector, inclusiv dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului de gaze naturale Nord Stream, a declarat vicepresedintele Dumei de Stat ruse, Valery Yazev, citat de Reuters si preluat de Mediafax.Legile destinate liberalizarii pietei energiei din UE vizeaza incurajarea competitiei prin desfiintarea monopolurilor din domeniul electricitatii si gazelor naturale pentru a permite companiilor mai mici sa-si asigure usor accesul la infrastructura.
Legile limiteaza, astfel, infrastructura detinuta de furnizorii de gaze naturale.
"Nord Stream va efectua livrari pilot catre Germania, in conditiile in care prima conducta a gazoductului a devenit o certitudine.
Constructia celei de-a doua conducte a fost suspendata deoarece aceasta si-a pierdut atractivitatea", a afirmat Yazev, care ocupa totodata functia de presedinte al Societatii Ruse a Gazelor Naturale.
El a adaugat ca premierul rus, Vladimir Putin, va discuta cu oficialii europeni despre probleme energetice cu ocazia vizitei pe care o va efectua joi la Bruxelles.
"Am prezentat propunerile noastre comisiei ruse care se ocupa cu dialogul cu Comisia Europeana pe teme energetice.
Una dintre cele mai importante propuneri este ca investitiile ruse deja efectuate sa fie protejate", a mentionat Yazev.
Nord Stream este dezvoltat de Gazprom in parteneriat cu mai multe companii vest-europene, printre care E.ON si GDF Suez.... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 09:57