Capitala Moldovei redevine polul cinematografiei romanesti in perioada 12-16 iunie, cand va avea loc festivalul Serile Filmului Romanesc (SFR).
Evenimentul care redeschide Cinefilia a ajuns la editia aniversara de 10, pe care i-o dedica maestrului Florin Piersic, un actor de 10. Retrospectiva Florin Piersic reuneste pe scena cinematografica ieseana actori si regizori care au sustinut SFR de-a lungul celor noua editii anterioare.
Pe parcursul celor cinci zile de eveniment, vor fi proiectate sase dintre filmele in care joaca actorul principal al acestei editii aniversare, Florin Piersic, care, la jumatatea acestei luni, a fost de altfel premiat pentru intreaga activitate la cea de-a 27 editie a Galei Premiilor Uniter.
Festivalul va debuta cu proiectia filmului de suflet al actorului, Parasutistii (1972) , in care Luncan, un comandant de parasutisti aspru si intransigent, isi neglijeaza sotia si copilul in favoarea meseriei.
Retrospectiva Florin Piersic include si alte firme dragi marelui actor, printre care se numara De-as fi... Harap-Alb (1965) , Haiducii lui Saptecai (1971) , Elixirul tineretii (1975) , Pintea (1976) , Colierul de turcoaze (1985) .
Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piata Unirii din Iasi (open air), in perioada 12-16 iunie, incepand cu ora 21:00, cu exceptia primei seri, Seara de Gala, care se va desfasura incepand cu ora 20:30.
Irina-Margareta Nistor, Ambasador cinematografic al festivalului... mai mult
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 17:11
A treia editie a American Independent Film Festival incepe vineri, 12 aprilie, la Cinema PRO, cu Gala de deschiderea a festivalului, urmata de proiectia in premiera, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, in prezenta regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitatii speciali ai festivalului.
La Cinema Muzeul Taranului va fi proiectat in deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, in regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford intr-un ultim rol al carierei sale actoricesti si continua cu proiectia filmului Puzzle, de la 20:30.
In weekend, proiectiile in premiera continua la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care ii are in distributie pe Natalie Portman si Jude Law - film ce va beneficia de o introducere a criticului Cristian Tudor Popescu - dar si cu McQueen, povestea tanarului designer controversat, dar fabulous, care a revolutionat moda.
Sambata, la Cinema Muzeul Taranului, regizoriul Jacques Audiard va intra in dialog cu publicul despre cinema, scenaristica, experienta de a fi filmat in Romania si despre intalnirea cu actorii vedeta ai mainstreamului american, dupa proiectia filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.
Programul complet al proiectiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro.
Bogdan Tanasa, initiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent si va vorbi despre initiativa sa de ajutorare a celor aflati in nevoie, tot pe 13 aprilie, inainte de proiectia cu First Reformed, de la Cinema... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 12:17
In luna octombrie 2018, o stire despre Roxana, o eleva din Vaslui dintr-o familie cu cinci frati, starnea un val de emotie in intreaga tara. Fetita de 9 ani isi dorea sa manance si ea "biscuiti", "un piure cu carne, o salata" la fel ca ceilalti copii, ea fiind nevoita sa mearga deseori flamanda la scoala din cauza situatiei precare a familiei.
Foarte multi oameni au reactionat si i-au trimis alimente sau bani, iar Bogdan Tanasa, ieseanul care coordoneaza proiectul umanitar Casa Share, a avut ideea sa ofere familiei un ajutor mai durabil. In doar doua saptamani a construit o casa pentru familia Roxanei, cea de-a 19-a de cand a pus bazele asociatiei Casa Share.
Continuand sa sustina proiecte umanitare, anul acesta, American Independent Film Festival doneaza toate incasarile din bilete catre CASA SHARE. Cumpara un bilet la oricare dintre proiectiile din festival si vei contribui la terminarea constructiei Casa Share nr. 20 si la constructia unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care traiesc la limita subzistentei si cu posibilitati financiare foarte reduse.
Unic in Romania, proiectul umanitar Casa Share a fost initiat in 2014. Sensibilizat de conditiile dificile in care traiau multi copii din satul sau, si amintindu-si de copilaria grea pe care a avut-o in localitatea Popricani, ieseanul si-a folosit propria pagina de Facebook pentru a-si mobiliza prietenii care i-au venit in ajutor cu bani sau cu un Share pe retelele de socializare... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 15:36
Tudor Giurgiu acuza Muzeul Taranului Roman din Capitala ca a refuzat proiectia unui film din cauza tematicii LGBT, in timp ce conducerea institutiei vorbeste despre probleme administrative ce tin de activitatea muzeala, care este prioritara in acest moment salii de cinema, sustinand ca "MTR are nevoie de liniste".
Intr-o scrisoare deschisa, Tudor Giurgiu, administrator al societatii de distributie Transilvania Film, spune ca pelicula regizorului Bogdan Theodor Olteanu "Cateva conversatii despre o fata foarte inalta" nu va fi proiectata la cinematograful MTR, "desi este un cinema care primeste subventii atat de la CNC, cat si din programul Europa Cinemas, tocmai pentru a programa filme romanesti si europene de calitate".
Regizorul Tudor Giurgiu este de parere ca motivul pentru refuzul proiectiei nu este "eventuala temere ca filmul ar fi un rebut, ci ca e un 'film cu lesbiene', iar asta ar putea regenera scandalul din luna februarie".
"A transforma cinematograful intr-un loc unde filmele de un anumit gen nu sunt binevenite, in pofida valorii lor, doar pentru ca se considera a fi straine de discursul si mesajul MTR, e o interpretare fortata si nepotrivita valorilor europene ale lumii in care traim", acuza regizorul si producatorul Tudor Giurgiu.
"Asa cum i-am transmis si personal doamnei director al muzeului, Liliana Passima, incerc sa ii inteleg decizia si, da, poate ca are dreptate. Conduce un muzeu extraordinar, care a trecut prin vremuri complicate si are de... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 12:40
Lungmetrajul "Directorul nostru", realizat de Jean Georgescu in 1955, va fi proiectat, luni, la Sala Eforie a Cinematecii Romane din Bucuresti, intr-o versiune restaurata digital de Arhiva Nationala de Filme (ANF).
Proiectia de luni deschide o noua serie de evenimente initiata de ANF, "Capodopere restaurate", informeaza un comunicat remis Mediafax.
Anul acesta s-au implinit, pe 12 februarie, 110 ani de la nasterea lui Jean Georgescu si, pe 8 aprilie, 20 de ani de la moartea acestui regizor, scenarist si actor, unul dintre cei mai importanti cineasti din istoria filmului romanesc.
Aspru criticat la lansare, pentru acuratetea cu care ironiza moravurile epocii sale, "Directorul nostru" este considerat in prezent una dintre cele mai importante productii cinematografice romanesti din toate timpurile.
Comedia satirica, in regia lui Jean Georgescu, ii are in distributie pe Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Misu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Calinescu si Olga Tudorache.
"Primul film cu adevarat disident al cinematografiei romanesti (...). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflecta alienarea maligna a veteranilor care si-au pus idealurile la naftalina si recurg la cochilia vechilor lozinci doar cat sa se mentina la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu rascoliri greoaie de constiinta, si Birlic, incercand sa-si inteleaga rolul si locul in intriga ce se tese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugravit in activitatea sa... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 09:45
Regizorul suedez Anders Weberg spera sa realizeze cel mai lung film din toate timpurile. Se va numi 'Ambiance', ar urma sa dureze 720 de ore si va fi lansat in 2020, anunta 7sur7.be.
A fost lansat deja trailerul, care dureaza nu mai putin de 72 de minute. Vor mai fi lansate doua trailere, unul de sapte ore si 20 de minute (a carui lansare este prevazuta in 2016) si celalalt, de 72 de ore (in 2018).
'Ambiance' va fi proiectat pe 31 decembrie 2020, iar proiectia lui integrala va dura 30 de zile.
Filmul va fi distrus de autorul sau imediat dupa ce va rula genericul de final.
Recordul de cel mai lung film din lume este detinut in prezent de 'Modern Times Forever', care dureaza 240 de ore, incheie 7sur7.be. mai mult
Marti, 15 Iulie 2014, ora 10:20
Peste 70 de personalitati din lumea filmului au criticat, duminica, prelungirea termenului de depunere a dosarelor la concursul de selectie a proiectelor cinematografice, cerand ministrului Culturii si directorului Centrului National al Cinematografiei sa anuleze aceasta decizie.
"Consideram abuziva, nejustificata si contrara intereselor cineastilor decizia de amanare - fara nicio motivatie publica - a termenului de depunere a dosarelor de concurs cu mai putin de 24 ore inaintea termenului anuntat initial (13.12.2013). Astfel, termenul de prelungire propus, de aproximativ doua luni, e mai lung decat termenul de depunere a dosarelor (12.11-13.12. 2013), ceea ce este aberant si naste suspiciuni si temeri referitoare la adevaratele motive pentru care a fost adoptata aceasta decizie", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Culturii si sefului CNC.
Semnatarii arata ca amanarea anuntarii rezultatelor concursului cu doua luni "va determina imposibilitatea participarii cu sanse a producatorilor romani la programele de finantare europeana, cu termene de depunere in februarie si martie", programe care solicita prezentarea unor dovezi de finantare nationala.
"Recenta hotarare a CNC stopeaza clar posibilitatea ca producatorii romani sa obtina finantari europene, in totala contradictie cu politica si strategia pro-europeana a Guvernului", precizeaza sursa citata.
Semnatarii acuza "lipsa de transparenta in luarea deciziilor, incompetenta, clientelism si... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 08:00
Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, "Un interval de 9 minute", face parte dintre cele 14 productii finantate de The World Cinema Aid, un nou fond care sustine cineastii din tarile in curs de dezvoltare.
Fondul este cofinantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) din Franta.
Alaturi de proiectul lui Corneliu Porumboiu au mai fost finantate proiectele cinematografice ale unor artisti precum Hiner Saleem (Irak), Najwa Najjar (Palestina) si Lucia Puenzo (Argentina).
The World Cinema Aid sustine nu doar filme amitioase din punct de vedere artistic, ci si filme angajate politic, a declarat presedintele CNC, Eric Garandeau.
Proiectele primesc o finantare de 60.000 pana la 150.000 de euro.
Fondul are un buget de peste sase milioane de euro si are ca scop finantarea a minimum 40 de filme pe an. Proiectele au fost alese din 81 de propuneri, de o comisie prezidata de producatoarea Dora Bouchoucha, din Tunisia.
Filmul lui Corneliu Porumboiu este coprodus de compania franceza Les Films du Worso.
Proiectul "Un interval de 9 minute" a fost finantat cu 1.115.000 de lei in urma celui mai recent concurs al Centrului National al Cinematografiei din Romania, anul trecut.
Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romaneasca, alaturi de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Radu Muntean.
A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, in 2006, pentru "A fost... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 13:29
Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si Primaria sectorului 1 organizeaza, in perioada 18 - 25 iulie, "Cinema in parc", un eveniment care va avea loc zilnic, incepand cu ora 22:00, in Parcul Bazilescu din Capitala, informeaza un comunicat Romanian Film Promotion.
In prima seara, publicul bucurestean este invitat la "Taverna Soul Kitchen", regia Fatih Akin, comedie ce a obtinut in 2009 Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Venetia 2009, in 2010 fiind nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Programul continua cu "Jaf... la Turnul Mare" ("Tower Heist"), o comedie cu Ben Stiller si Eddie Murphy.
"Cinema in parc" aduce publicului si proiectii precum "Nevasta la putere" ("Potiche") cu Catherine Deneuve, pelicula nominalizata la Festivalul de Film de la Venetia, categoria Leul de Aur si la Premiile Academiei Europene de film, "Gianni si femeile" ("Gianni e la Donne"), productie italiana semnata de Gianni di Gregorio, si "Cumplit de fericita" ("Happy, happy"), in regia lui Anne Sewitsky, comedie ce a obtinut Marele Premiu Sundance 2011.
Lista titlurilor ce vor putea fi vazute la "Cinema in parc" contine si filme romanesti, respectiv, "Nasa", comedie in regia lui Jesus del Cerro si Virgil Nicolaescu ce a obtinut Premiul Publicului pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box office in 2011 - Premiile Gopo 2012, "Visul lui Adalbert", o comedie neagra semnata de Gabriel Achim, si "Tatal Fantoma", in regia lui Lucian... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:14