Consiliul General al Capitalei a adoptat in sedinta de marti, 8 decembrie, cu 44 de voturi favorabile si o abtinere, un proiect de rectificare bugetara introdus pe ordinea de zi suplimentara, care prevede majorarea fondurilor pentru diverse stimulente oferite de catre PMB, dar si diminuarea datoriei catre ELCEN a Termoenergetica, in baza mecanismului SWAP de compensare a datoriilor, transmite Agerpres.
"Este vorba de extinderea limitei pentru stimulentele pentru persoane cu dizabilitati - adulti si copii - si celelalte pe care le cunoasteti, pentru nou-nascuti, pentru femei insarcinate, pentru familii monoparentale si pentru limitarea abandonului scolar. Se acorda de catre PMB toate aceste stimulente, insa limita prevazuta in buget a fost deja atinsa si a fost nevoie ca noi sa extindem aceasta limita. De asemenea, limita a fost atinsa pentru subventia la caldura si pentru subventia pentru transportul public", a precizat edilul general, Nicusor Dan.
Pe de alta parte, consilierul municipal PSD Aurelian Badulescu a anuntat ca grupul social-democrat va ataca in instanta hotararea care vizeaza mecanismul SWAP de compensare a datoriilor, acuzand ca acesta nu respecta prioritatea arieratelor si ar putea prejudicia bugetul de stat.
"Ati inteles sa ascundeti prin acest raport de specialitate o manevra tehnica pe care dumneavoastra vreti sa o faceti, in complicitate cu cei care v-au ajutat sa ajungeti primar, respectiv cei de la Ministerul Finantelor, acel giumbusluc... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 20:45
Proiectul de rectificare bugetara ce va fi discutat si aprobat in sedinta de Guvern de miercuri, 18 noiembrie, prevede diminuarea bugetului cu suma de 5,212 miliarde lei, iar a cheltuielilor cu 683,6 milioane lei.
Deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se majoreaza cu suma de 4,529 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetar creste la 96,058 miliarde lei, suma ce reprezinta 9,1% din PIB.
Influentele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat. Din bugetul de stat, au fost suplimentate creditele bugetare astfel:
* Ministerul Muncii si Protectiei Sociale: +1.590,2 milioane lei per sold. Se propune majorarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului de asigurari sociale de stat cu +1.490,2 milioane lei ca urmare a cresterii cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii si a transferurilor din bugetul de stat catre Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale cu +200,0 milioane lei. Avand in vedere gradul de executie si necesarul de finantare pana la finalul anului, s-au identificat economii la cheltuielile cu asistenta sociala (-100 milioane lei).
* Ministerul Sanatatii: +1.077,8 milioane lei per sold in special pentru suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (+1.223,9 milioane lei), 15 milioane lei cheltuieli de personal pentru acoperirea in totalitate a drepturilor de personal in special stimulentul de risc... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 19:54
Dupa ce saptamana trecuta premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat, ministrul Finantelor, Florin Citu, a declarat, luni seara, ca nu exista un astfel de proiect.
"In ceea ce ma priveste nu am discutat asa ceva, nu exista un astfel de proiect. Eu stiu discutiile din spatiul public, dar cred si mereu am sustinut (ca e nevoie de - n.red.) o reforma a aparatului administrativ. Spuneam acest lucru in momentul in care Romania nu era in lupta cu coronavirus", a spus Florin Citu la Digi24, precizand ca reforma se face, in continuare, prin informatizare, digitalizarea ANAF si altele.
"Am auzit discutia din spatiul public, o stiu (...). Nu cred ca e momentul astazi pentru asa ceva", a mai spus Florin Citu, afirmand, totodata, ca se poate face reforma aparatului administrativ "dar nu atunci cand ne luptam cu corornavirus".
Premierul Ludovic Orban a anuntat, miercurea trecuta, ca Guvernul are in vedere o reglementare care sa prevada intrarea alternativa in somaj tehnic a angajatilor de la stat. El a precizat ca nu sunt vizate institutiile implicate in lupta impotriva coronavirusului.
"Nu putem afecta zona de sanatate, care inseamna spitale, directii de sanatate publica, ambulante, unitati primiri urgente. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de politisti, nu putem afecta zona militara. De... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 22:49
Proiectul de ordonanta de urgenta prin care si angajatii din sistemul public urmeaza sa intre in somaj tehnic este gata si ar putea fi adoptat saptamana viitoare, a anuntat premierul Ludovic Orban.
Primul ministru a spus ca nu este corect ca povara acestei crize sa fie lasata doar pe umerii mediului privat.
"Va rog sa analizati azi proiectul de ordonanta de urgenta initiat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Solidaritatea trebuie sa se manifeste in astfel de situatii. Toti trebuie sa luam pe umerii nostri din greul acestei crize. Peste 1 milion si jumatate de angajati din mediul privat sunt afectati, nu putem sa lasam doar pe umerii lor aceasta povara. Trebuie sa preluam o parte din povara care ne-a fost pusa pe umeri din cauza acestei epidemii", a declarat Orban la inceputul sedintei de guvern.
Premierul a precizat ca propunerea este ca jumatate dintre bugetarii din fiecare institutie sa lucreze 15 zile, apoi sa fie inlocuiti de cealalta jumatate, iar ei sa intre in somaj tehnic.
"Am hotarat sa gasim o solutie ca si in sectorul public sa existe o preluare a acestei greutati. Propunerea este ca jumatate dintre angajati sa lucreze 15 zile, restul raman in somaj tehnic, apoi se inverseaza. Ministerul Muncii a elaborat proiectul impreuna cu Ministerul de Finante si cel al Economiei, va rog sa il analizati", a mai afirmat Orban.
La randul sau, ministrul Muncii Violeta Alexandru a subliniat ca OUG este gata, urmeaza sa fie analizata in aceste zile, iar... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 18:05
Prim-ministrul Ludovic Orban a anuntat ca luni ar urma sa aiba loc o sedinta de guvern, pe a carei ordine de zi vor figura OUG care vizeaza acordarea unui stimulent de risc pentru personalul medical care are grija de pacientii cu coronavirus, dar si analiza unui proiect de rectificare bugetara.
"Va avea loc o rectificare bugetara, deja vom avea la sedinta de luni o prima analiza a proiectului de rectificare bugetara.
La ora actuala ordonatorii principali de credite isi definesc nevoile in perioada care va urma si e posibil in cursul saptamanii viitoare sa adoptam rectificarea bugetara", a aratat Orban, intr-o declaratie de presa sustinuta la finalul unei sedinte operative desfasurate la MAI.
El a mentionat ca in aceeasi sedinta va fi analizat si proiectul de Ordonanta de urgenta care vizeaza acordarea unui stimulent de risc pentru personalul medical care are grija de pacientii cu coronavirus.
"Deja este cuprins in proiectul de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Fondurilor Europene. Da, aproximativ 500 de euro o sa fie. Luni este prevazuta o sedinta de guvern si vom adopta mai multe masuri care urmeaza a fi finantate din fonduri europene", a mentionat Orban.
Orban: Acordam bani cu prioritate la MS
Premierul a aratat ca deocamdata nu s-a realizat o evaluare a sumelor totale alocate sistemului de sanatate in lupta cu epidemia.
"Deocamdata am suplimentat din Fondul de rezerva bugetul Sanatatii, am pus la dispozitia ONAC banii necesari pentru... mai mult
Sambata, 04 Aprilie 2020, ora 22:39
Deficitul bugetar se va reduce cu 1,64 puncte procentuale in intervalul 2020 - 2023, de la 3,58% din PIB anul viitor, la 1,94% din PIB in 2023, iar in termeni structurali deviatia de la obiectivul bugetar pe termen mediu (OTM), respectiv 1% din PIB, se va mentine pe tot orizontul de referinta, potrivit Raportului privind situatia macroeconomica pe anul 2020 si proiectia acesteia pe anii 2021-2023, publicat marti dimineata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
"Planificarea bugetara pe anul 2020 si estimarile pe perioada 2021-2023 stabilesc deficitul bugetar ESA la 3,58% din PIB anul viitor, urmand ca acesta sa se reduca, in anul 2023, la 1,94% din PIB, ceea ce reprezinta o diminuare de 1,64 puncte procentuale fata de anul 2020, incadrandu-se in 2023 in prevederile regulamentelor europene. In termeni structurali, se estimeaza ca deviatia inregistrata in anul 2016 de la OTM stabilit pentru Romania (respectiv 1% din PIB) se va mentine pe tot orizontul de referinta, dar incepe sa se ajusteze incepand cu anul 2020, pentru ca in anul 2023 sa inregistreze 1,85% din PIB, respectiv o ajustare de 1,54 puncte procentuale fata de anul 2020", se mentioneaza in document.
Potrivit sursei citate, devierea de la OTM s-ar produce in conditiile mentinerii, pe intreg orizontul de planificare, a unui nivel sustenabil al datoriei publice sub 40% din PIB.
Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2020 reprezinta 31,89% din PIB, urmand ca, in 2021, acestea sa scada la 31,69%, iar... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 10:14
Trei runde de negocieri au fost necesare ca Vladimir Putin sa isi faca curaj pentru a promulga Legea bugetului pe 2015. Aceasta a ajuns in cele din urma in Duma, camera inferioara a Parlamentului, dezvaluind o imagine mai neagra a economiei rusesti decat cea cosmetizata de propaganda Kremlinului.
Din planurile investitionale anterioare s-au evaporat 700 de miliarde de ruble (aproximativ 18 miliarde de dolari), lasand sa se intrevada si realismul prognozelor emise de Banca Mondiala care a estimat o crestere economica de doar 0,3% in 2015 pentru economia Rusiei. Peisajul auster este completat de scaderea puterii de cumparare a rublei, moneda nationala pierzand 20 de procente in doar un an in fata dolarului american, si de noile accize ce urmeaza sa se aplice bauturilor alcoolice si produselor din tutun.
Zvonurile venite din Moscova lanseaza si varianta impunerii de catre Banca Centrala a unei masuri de control a capitalului iesit din tara, 50 de miliarde de dolari fiind retrase din Rusia numai in primul trimestru al acestui an, anunta The Economist.
Putin isi tine bugetarii aproape
Chiar si asa, exista cateva categorii profesionale care vor beneficia de cresteri salariale dintr-un buget al saraciei. Sectoarele vizate sunt cel al Apararii, unde planurile presedintelui rus vizeaza o crestere de 20% a bugetului in cursul anului viitor, parte a unui plan de revigorare a industriei militare din Rusia conturat pe suplimentarea bugetului Apararii cu 85% intre 2012 si... mai mult
Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 12:35
O ultima problema aparuta la ecranele noilor telefoane produse de Apple da peste cap planurile furnizorilor asiatici.
Cu doar cateva saptamani inainte de lansarea oficiala a iPhone 6, poate cel mai asteptat produs Apple al acestui an, producatorii componentelor se vad nevoiti sa refaca structura ecranului, in timp ce Consiliul de Administratie, condus de Tim Cook, pare sa tina cu dintii de data de 9 septembrie pentru lansarea versiunii noi a celui mai popular telefon smart, conform Reuters.
Panica printre producatori
Furnizorii de componente din Asia se zbat sa asigure numarul necesar de ecrane tactile pentru iPhone 6, dupa ce caracteristicile tehnice ale acestora au fost modificate de cateva ori pentru a raspunde cerintelor de calitate impuse de Apple.
Inca nu este sigur daca aceasta piedica va determina amanarea datei de lansare a produsului sau va limita doar numarul de telefoane disponibile pe piata la momentul lansarii celui mai nou model iPhone, mentioneaza jurnalistii de la Reuters.
Intarziere de doua luni
Problema luminozitatii ecranului iPhone 6 a blocat timp de doua luni activitatea in randul celor trei furnizori selectati de Apple pentru realizarea celui mai subtire display de pana acum al produselor care poarta sigla companiei. In iunie si iulie, liniile de productie ale Japan Display, Sharp si LG Display au fost oprite pentru a rezolva disfunctionalitatile inregistrate in functionarea ecranului iPhone 6.
Abia luna aceasta a fost reluata... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 08:48
Unul dintre principalele subiecte analizate in discutiile de sambata dintre premierul Emil Boc si seful delegatiei Fondului Monetar International, Jeffrey Franks a fost proiectia bugetara pe anul 2012, potrivit Newsin. "In cadrul discutiilor, au fost abordate urmatoarele teme: proiectia bugetara pe anul 2012, reducerea arieratelor din sectorul medical si finalizarea reformei in domeniul sanatatii, privatizarea managementului companiilor de stat si vanzarea unor pachete de actiuni minoritare detinute de stat la unele companii", se arata intr-un comunicat al biroului de presa al Guvernului.
Din partea romana, pe langa primul-ministru Emil Boc, au fost prezenti si ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, secretarii de stat din Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina. mai mult
Sambata, 30 Iulie 2011, ora 17:53