Guvernul roman analizeaza posibilitatea modificarii programului de sprijinire a energiilor regenerabile, dupa ce reducerile adoptate anul trecut au facut neprofitabile multe proiecte solare si eoliene neprofitabile, transmite Bloomberg.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni ca Guvernul discuta cu companiile energetice si Autoritatea de reglementare despre o solutie care ar face 'din nou profitabile' investitiile in energia regenerabila, potrivit Agerpres
'Romania nu este in situatia in care sa spuna ca si-a atins obiectivul de energie regenerabila pe 2020. Trebuie sa continuam sa investim in capacitati pentru ca putem exporta si obtine bani', a spus Andrei Gerea, fara a oferi detalii referitoare la modificarile avute in vedere.
Anul trecut, Romania a urmat exemplul altor state din Europa, precum Spania, Franta, Italia si Marea Britanie, prin reducerea subventiilor pentru energiile regenerabile. Intentia era evitarea supracompensarii companiilor si limitarea majorarilor de preturi pentru consumatori. In replica, o serie de companii precum Iberdrola SA si-au anulat planurile privind investitiile in noi parcuri eoliene si solare amplasate in Romania.
Prin reducerea la jumatate a numarului de certificate verzi acordate pentru fiecare megawat de energie electrica produs de parcurile eoliene, Romania a determinat companiile care au investit milioane de euro in noi capacitati de generare sa-si reconsidere investitiile.
'Nu suntem in situatia unui... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 10:11
Romania urca un loc in clasamentul trimestrial al atractivitatii investitiilor in proiecte de energie regenerabila, potrivit sutudiului EY - Renewable energy country attractiveness index (RECAI), ajungand pe pozitia 31, de pe locul 32 in editia anterioara.
Astfel, Romania isi imbunatateste pentru a doua oara consecutiv pozitia in topul EY, dupa ce in editia din februarie Romania a urcat de pe locul 33 pe locul 32.
"Modificarile continue in legislatie inca reprezinta pentru Romania un impediment in calea 'relaxarii' activitatilor investitionale din piata de energie regenerabila. Noul proiect legislativ aparut saptamanile trecute si care va intra in vigoare incepand cu 1 august 2014, daca va primi aprobarea Comisiei Europene, este rezultatul unor indelungi discutii si aduce o gura de aer asteptata de marii consumatori de electricitate. Intre timp, proiectele operationale de energie regenerabila, 'investite' cu indicatori de profitabilitate atractivi, sunt cele care inca primesc atentie din partea investitorilor privati si a bancilor", spun specialistii EY Romania.
In regiune, Polonia si Turcia se claseaza inaintea Romaniei in topul EY, ocupand pozitiile 27 si, respectiv, 20, in timp ce Ucraina si Grecia se situeaza in urma Romaniei in acelasi clasament.
SUA au sanse sa isi mentina parcursul de pana acum, daca fac fata incertitudinilor din piata locala
Cu o piata de energie solara sanatoasa, cu o reducere impusa de 45GW pe zona energiei generate din carbune... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 13:09
Datele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) arata ca, in perioada 2014-2015, vor mai fi puse in functiune capacitati de producere a energiei regenerabile de circa 2.500 de MW, a declarat, miercuri, Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prezent la un evenimentul de lansare a Asociatiei Romane pentru Biomasa si Biogaz.
In 2014-2015, pe baza dosarelor de autorizare de infiintare depuse la ANRE, vor mai intra in functiune noi capacitati energetice de circa 2.500 de MW de energie regenerabila. Dintre acestea, pe biomasa sunt proiecte de doar 48 de MW, reprezentand cel mai timid sector', a aratat Calota.
Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totala de 4.711 MW, la finele lunii aprilie, potrivit datelor Transelectrica. Astfel, in sistem, existau proiecte eoliene cu o putere de 2.879 de MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totala de 1.174 de MW, microhidrocentrale de 559 de MW si proiecte pe baza de biomasa cu o putere cumulata de 99 de MW.
La finele lunii februarie, in sistem, erau instalate capacitati de productie a energiei regenerabile de 4.582 de MW. Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Consumatorii de energie electrica din Romania au platit anul trecut... mai mult
Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 16:58
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a depasit 3.757 de MW, cu 60% mai mult decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Astfel, in primele 11 luni din 2013 au fost instalate proiecte regenerabile cu o capacitate de peste 1.400 de MW, care s-au adaugat la cei 2.335 de MW care erau in sistem pana la acea data.
2013, anul in care s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile
Prin urmare, 2013 va ramane in istoria sectorului energetic romanesc drept anul cand s-au instalat cele mai multe proiecte de electricitate din surse regenerabile.
Cel mai spectaculos salt a fost inregistrat in domeniul energiei fotovoltaice, unde existau la finele lunii noiembrie 2013 proiecte de 740 de MW, de 15 ori mai mult decat la sfarsitul anului 2012, cand existau panouri fotovoltaice de doar 49 de MW.
In privinta eolienelor, proiectele au ajuns la 2.459 de MW, fata de 1.822 de MW la finele anului 2012.
In sistem mai exista microhidrocentrale de 505 de MW, fata de 405 MW in decembrie 2012, si centrale pe biomasa de 53 de MW, fata de 40 de MW in 2012.
Insa avantul luat de investitiile in productia de energie din surse regenerabile va frana in acest an, dupa ce Guvernul a decis sa reduca subventiile sub forma certificatelor verzi pe care le vor primi proiectele noi. Potrivit Hotararii de Guvern 994/2013,... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:18
Romania va pierde patru miliarde de euro daca autoritatile modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.
El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.
Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.
Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a mai spus Voicu.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 11:47
Romania ocupa locul 13 intr-un top care masoara atractivitatea pentru investitori a proiectelor de energie regenerabila din 40 de tari, pastrandu-si pozitia detinuta in anul anterior.
Romania se afla inaintea unor tari ca Polonia, Turcia, Spania si Austria, potrivit raportului Renewable Energy Country Attractiveness Indices, realizat de Ernst & Young.
Raportul prezinta si atractivitatea investitiilor in functie de tipul surselor regenerabile vizate. Astfel, Romania se situeaza in topul energiei eoliene pe locul 10 - la fel ca si in editia anterioara a raportului din noiembrie 2012 - dupa mari puteri economice ca Germania, China, Statele Unite, Marea Britanie si Franta.
In privinta energiei solare, Romania se situeaza in a doua parte a clasamentului, pe locul 24, dar inaintea Poloniei si Bulgariei.
Totusi, aceasta piata ar putea inregistra cresteri semnificative in anul 2013. Aceste proiectii sunt sustinute si de gradul avansat de dezvoltare a acestei categorii de proiecte, procesul mai simplu de autorizare decat la celelalte forme de energie regenerabila, durata de dezvoltare mai scurta, dar mai ales schema mult mai avantajoasa de sustinere a investitiilor in energie solara decat la celelalte forme de energie regenerabila.
Efervescenta segmentului solar a fost totusi usor temperata de anumite discutii din piata despre modificarea schemei:
"Din cauza discutiilor aparute in piata in legatura cu posibila modificare a schemei de sustinere a proiectelor de... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 10:59
Compania italiana de energie ERG Group opereaza in prezent predominant in domeniul petrolului si gazelor, dar ca multi dintre competitorii sai vrea si o felie mai mare din energia verde. Este Europa emergenta locul spre care sa priveasca?
In planurile de investitii pe 2013-2015, in valoare de 500 de milioane de euro, anuntate miercuri, ERG a subliniat o schimbare a prioritatilor spre cresterea activitatilor privind energia eoliana, urmarind expansiunea pe pietele din Romania si Bulgaria. Ambele tari ofera oportunitati de investitii atractive datorita sprijinului statului, dar cat timp va dura acest lucru?, se intreaba Financial Times pe blogul beyondbrics.
Deja cel mai mare producator din Italia, 15% din activele ERG de energie regenerabila se afla in afara Italiei. Directorul executiv al ERG, Luca Bettonte, a declarat intr-un comunicat ca planurile sunt o continuare a eforturilor grupului de "repozitionare a portofoliului sau spre afaceri mai profitabile si mai putin volatile". Vremurile sunt grele pentru rafinarii pe o piata competitiva si volatila lovita de criza zonei euro si a energiei regenerabile, noteaza FT.
In urma achizitionarii de parcuri eoliene in Italia si Germania, de la compania franceza GDF Suez, ERG este acum unul dintre primii zece producatori de energie eoliana din Europa, cu o capacitate instalata de 1.231 MW.
Luni, ERG a anuntat achizitia in valoare de 135 milioane de euro a unui proiect de dezvoltare a energiei eoliene de 84 MW in... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 15:01
Grupul CEZ este in "negocieri avansate" pentru a cumpara noi proiecte eoliene in Romania, a declarat miercuri directorul responsabil pentru investitiile externe Martin Pacovsky.
Grupul CEZ investeste in prezent 1,1 miliarde de euro in zona Dobrogea, pentru realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW - Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac, transmite Bloomberg.
"Romania este probabil cea mai promitatoare piata in termeni de volum, insa Polonia este o piata putin mai stabila", a declarat Martin Pacovsky.
"Desigur, cea mai stabila piata este Germania, insa randamentele nu sunt atat de interesante", a mai spus Pacovsky.
Responsabilul de la CEZ a mai spus ca grupul ceh ar putea sa continue sa investeasca in energii regenerabile si dupa 2016, in conditiile in care a adoptat "criterii mai stricte" pentru selectarea investitiilor in proiecte din Romania, Polonia si Germania, dar si ca urmare a modificarii reglementarilor in industrie.
Anterior, CEZ a anuntat ca nu va mai investi in energii regenerabile dupa 2016 pentru a putea finanta constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Temelin, proiect ale carui costuri sunt estimate la cel putin 10 miliarde de dolari.
CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 17:45
Compania germana REpower Systems, filiala a Suzlon Group, va livra opt turbine eoliene in Romania, printr-un contract cu P.E. DEUS EX S.R.L., o firma romaneasca ce apartine WSB International.
Acestea sunt destinate parcului eolian de la Margineni, care urmeaza sa fie pus in functiune pana in toamna lui 2013.
Pe langa acest contract, REpower Systems este deja prezenta pe piata romaneasca prin compania infiintata la Bucuresti, Repower Systems DTE Romania SRL, anunta Business Line.
"Suntem bucurosi sa lucram cu WSB International ca partener cu experienta pentru a implementa primul nostru proiect in Romania. Piata romaneasca are un potential imens de care vrem sa profitam", a declarat Jan Gasche, directorul Repower Systems DTE Romania SRL.
Turbinele REpower pentru parcul de la Margineni sunt de tip 3.2M114, cu o capacitate de 3,2 MW si un rotor de 114 m in diametru.
REpower a implementat deja mai multe proiecte in Polonia si Republica Ceha, alaturi de compania mama, WSB Neue Energien.
Perspectivele Romaniei pe piata energiei regenerabila
Romania s-a mentinut pe locul 13 in topul celor mai atractive tari pentru investitii in sectorul energiilor regenerabile, potrivit unui studiu Ernst & Young care arata ca dezvoltarea viitoare a acestei industrii depinde de "actiune imediata" pentru stimularea investitiilor pe termen lung.
Cat de atractiva este Romania pentru investitiile in sectorul energiilor regenerabile
In acest context, guvernul a elaborat o... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:17